AC Milan wordt 111 jaar!

Na deze nederlaag brak voor AC Milan opnieuw een donkere tijd aan. Van Basten had wegens een slepende enkelblessure inmiddels afscheid genomen van het voetbal en ook Baresi had vanwege zijn leeftijd zijn actieve voetballoopbaan beëindigd. In 1997 en 1998 wist de ploeg, waar sterspelers als Roberto Baggio en George Weah hun draai niet wisten te vinden, zelfs geen Europees voetbal te halen. Vanaf 1999 herpakte Milan zich en in dat jaar werd direct de landstitel weer gepakt. In de Champions League kon de ploeg vier jaar lang geen potten breken, tot in 2003 de finale weer werd gehaald. Daarin werd rivaal Juventus verslagen en Milan, dat intussen onder leiding stond van Carlo Ancelotti, pakte daardoor voor de zesde keer in de historie van de club de titel. In 2005 stond de rossoneri opnieuw in de finale, ditmaal tegenover Liverpool. In deze memorabele finale kwam Milan met 3-0 voor, maar de Engelse ploeg vocht zich na rust terug tot 3-3. In de beslissende penaltyreeks bleek Liverpool de sterkste

In 2006 kreeg Milan de zoveelste klap te verwerken. De ploeg was betrokken bij een grote corruptiezaak rond het Italiaanse voetbal en werd samen met Juventus, Fiorentina en Lazio Roma gestraft. Milan kreeg in de eindstand van het seizoen 2005/06 maar liefst 44 punten in mindering en zodoende mocht de ploeg niet meer deelnemen aan Europees voetbal. Milan ging echter in beroep en met succes. De strafpunten werden verminderd en daardoor konden de rossoneri in het seizoen 2006/07 deelnemen aan de derde voorronde van de Champions League. Deze kwam Milan goed door en het team wist uiteindelijk zelfs de finale te halen. Liverpool was in de eindstrijd opnieuw de tegenstander en daarin werd revanche genomen voor de verloren finale van 2005. Het elftal dat in actie kwam tijdens deze gewonnen finale bleek met 31 jaar en 23 dagen gemiddeld het oudste team ooit dat in de Champions League speelde.


AC Milan pakt in 2007 ten koste van Liverpool opnieuw de Champions League

Na acht jaar trouwe dienst werd coach Carlo Ancelotti in 2009 vervangen door oud-speler Leonardo. Daarmee werd een revolutie bij Milan in gang gezet. Toch kende Leonardo geen gelukkig begin bij zijn ploeg, omdat topspeler Kaká in de zomer van 2009 naar Real Madrid verkaste. De fans van Milan waren duidelijk teleurgesteld in de verkoop van hun favoriet en verwachtten daar een topaankoop voor terug. Deze bleef echter uit, al kwam Klaas-Jan Huntelaar wel over van nota bene datzelfde Real Madrid. Ook David Beckham kwam na de winterstop op huurbasis uit voor Milan. Het team, dat verder topspelers als Seedorf, Ronaldinho, Pato, Gatusso, Pirlo en Inzaghi in de geledere nhad, zag in 2009/10 stadsgenoot Internazionale kampioen worden. Leonardo stapte kort voor het eind van het seizoen op en de oefenmeester werd vervangen door Massimiliano Allegri.

Onder Allegri's leiding werden in de zomer van 2010 twee grote namen binnengehaald. Robinho kwam over van Manchester City en Zlatan Ibrahimovic werd op huurbasis overgenomen van FC Barcelona. Op dit moment gaat Milan als een trein. De ploeg heeft in de Serie A als koploper een voorsprong van zes punten op Juventus en Lazio Roma en het gat met stadsgenoot en aartsrivaal Internazionale is inmiddels uitgebouwd tot dertien punten. Vorige maand won Milan in een rechtstreeks duel met Inter - dankzij een doelpunt van voormalig Inter-speler Ibrahimovic - met 0-1. Ook in de Champions League gaat het goed met de ploeg van Allegri. De Italiaanse club eindigde in een poule met Ajax, Real Madrid en Auxerre, als tweede. Komende vrijdag wacht de loting van de Champions League. Mocht de ploeg dan gunsting loten en blijft het de uitstekende vorm in de competitie vasthouden, dan kan AC Milan onder Allegri mogelijk de gouden tijden doen herleven.


Fans van AC Milan hopen eind dit jaar ook weer feest te mogen vieren (WikiCommons/MarcoBonavoglia)