FOK!games maandoverzicht: februari

Na de maand januari, waarin er vrijwel niks gebeurt, zijn we ondertussen in februari beland waar de gamesindustrie weer ontwaakt uit zijn apres-feestdagenslaap. Veel aankondigingen van nieuwe games deze maand, om de releaselijsten voor komend najaar weer beetje bij beetje te gaan vullen.

Nieuwe games
Er doet een gerucht de rondte dat er een nieuwe Metroid aan zit te komen. Voordat deze game in de winkels zal liggen zijn we echter een paar maanden verder. De releaselijst voor het komende kwartaal is voorlopig een stuk nuttiger. Naast de Wii heeft ook de Nintendo DS een nieuw releaselijstje gekregen. SEGA kwam met een eigen multiplatform releaselijstje. Voor de PC-eigenaren was het een erg wisselende maand. Het begon slecht met het uitstellen van de Sims 3 tot juni, maar later in de maand werd wel bekend dat alle games van Square Enix beschikbaar worden op Steam. Eigenaren van de PlayStation 3 en Xbox 360 kunnen komend najaar gaan genieten van Red Dead Redemption, de opvolger van Red Dead Revolver.

Op de Xbox Live Arcade zullen Sam & Max seizoen 1 en 2 verschijnen, maar wanneer is nog niet bekend. Voor wat jeugdsentiment komt EA met G.I. Joe, een game over de held van iedere kleine jongen. Iedereen die dacht dat de PSP dood was komt bedrogen uit. Voor de handheld zijn een drietal games bevestigd, en niet de minste. LittleBigPlanet, Assassins Creed en Rock Band zullen ook op de handheld verschijnen. Vooral Rock Band komt als een verrassing. Tot slot werd er nog één multiplatform-game aangekondigd: Guitar Hero: Greatest Hits. In deze game zijn de beste liedjes uit alle eerdere delen op één disc gezet en speelbaar door een complete band. Mocht je bang zijn dat het met de originaliteit ver te zoeken is in de toekomst, dan kun je gelukkig op Microsoft rekenen. Het bedrijf kondigde aan met originele titels te blijven komen.

Hardware
Op hardware-gebied was het wederom een roerige maand. We trappen af met het grootste nieuws van de afgelopen maand: de Nintendo DSi verschijnt op 3 april in Europa. Japan is ondertussen alweer toe aan drie nieuwe kleuren. Philips en Sony maakte bekend te gaan samenwerken om amBX naar de PS3 te brengen. Ben je een Japanner en heb je nog geen geld voor een next-gen console, dan kun je hopen dat je oude Xbox kapot gaat, zodat je een gloednieuwe 360 in ontvangst kan nemen. AMD zal tot slot Fusion for Gaming lanceren. Hiermee zal het mogelijk worden om alle achtergrondprocessen op je PC uit te schakelen zodat je relaxed kunt gamen.


In de categorie geruchten was de PSP deze maand erg populair. Wellicht komt het door de aankondiging van nieuwe games, maar verschillende geruchten over een nieuwe PSP zijn de revue gepasseerd. Sony Japan zoekt testers voor een nieuwe \'gamemachine\' was de enige die daadwerkelijk een beetje onderbouwd was. De Wii is voorlopig de enige console die echt nieuwe hardware krijgt, maar wel slechts in de vorm van een nieuwe classic controller pro

Economisch nieuws
Het meest gebruikte woord van de afgelopen tijd moet toch wel de kredietcrisis zijn. Hoewel de vooruitzichten voor de gamesindustrie goed zijn, heeft de kredietcrisis ook zijn invloed op de gamesindustrie. Midway is failliet maar dat is niet helemaal zuivere koffie, en het gerucht gaat dat Lighthouse ook zijn deuren moet sluiten. EA moet verschillende studio\'s sluiten en ook de uitgever van World of Goo is failliet verklaard. Verder heeft Square Enix een overname bod gedaan op Eidos en heeft Crytek Free Radical gekocht. Capcom en Visa kondigden een deal aan om mensen nog dieper in de schulden te krijgen met speciale game-creditcards.

Raar maar waar
Apart nieuws was er ook deze maand weer veel te melden. Zo is er een gezin gegijzeld vanwege een Wii en is uit onderzoek gebleken dat gamen schadelijk voor de huid kan zijn. Naast de PlayStation-duim en de muisarm is er tegenwoordig nog een nieuwe vorm van RSI opgedoken: de Wii-arm. Maar gelukkig was het merendeel van het nieuws deze maand positief. Een jongen wordt dankzij games niet meer gepest en is uit onderzoek gebleken dat mensen anders reageren op het vermoorden van een computer-tegenstander dan op het vermoorden van een menselijke tegenstander. Amazon maakte deze maand een statement door een Japanse verkrachtingsgame niet meer te verkopen en gamesopleidingen zijn tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Als je niet aan een gamesopleiding studeert, dan kun je er altijd nog zelf een oprichten, of je nou nerd of topmodel bent. Overigens is uit onderzoek ook gebleken waarom gamers zo van tieten houden, zij hebben namelijk vaker borstvoeding gehad in vergelijking met niet-gamers. De meeste gamers zullen dan ook geen problemen hebben met de lekkerste Halo-fan.