iPhone 13 Pro Max

Niet alleen de iPhone 13 is op de markt verschenen, voor mensen met diepere zakken is er ook de iPhone 13 Pro Max. Die diepere zakken mag je letterlijk en figuurlijk nemen, want de smartphone is groot en best prijzig. Maar als het geld hebt, dan heb je een smartphone die voor een langere tijd mee zal gaan door de kracht en batterijduur.

Apple maakt al een tijdje hun eigen chips, en dat is dit keer ook niet anders. In de iPhone 13 Pro Max zit een A15 Bionic met een 5-core GPU. Dat betekent domweg veel meer snelheid. Apple beweert tot 50% sneller dan de concurrentie, maar die heb ik niet allemaal in mijn handen gehad om die claim te kunnen checken. Voor dagelijks gebruik betekent het nog betere performance voor games en veel meer mogelijkheden voor de camera-systemen in het apparaat. De vernieuwde Neural Engine zorgt er dan weer voor dat bijvoorbeeld achtergrondgeluid beter wordt gefilterd.

iPhone 13 Pro Max - Colours (Foto: Apple)

Met zo’n joekel van een scherm heeft Apple ook wat trucjes uitgehaald. Het is een Super Retina XDR met ProMotion. Simpel uitgelegd, de iPhone krijgt eindelijk een scherm met een refreshrate van 120hz. Maar het scherm zo vaak refreshen per seconde kost weer meer batterij, dus daar komt ProMotion om de hoek kijken. Wat doet het? Het past de refreshrate van het scherm naar gebruik aan. De refreshrate wordt namelijk variabel gemaakt van 10hz tot aan 120hz. Kijk je naar je statische content, dan is dat bijvoorbeeld 10hz. Ga je scrollen, dan past de refreshrate zich aan en gaat ie naar 120hz. Ben een video aan het bekijken? Dan zal de refreshrate een stukje lager liggen, het heeft weinig zin om een video van 30fps op 120hz te laten draaien. App-ontwikkelaars kunnen zelf regelen wat ze willen, zodat games die het nodig hebben op 120hz kunnen draaien, maar speel je een schaakspel, dan is het waarschijnlijk een stuk minder nuttig.

Wat merk je er in de praktijk van? Je merkt het nu vooral in de apps van Apple zelf en natuurlijk iOS 15. Deze zijn al aangepast en werken op de voor hen optimale refreshrate. Daar merk je dat het vloeiender gaat. Ander apps moeten nog updaten en dan merk je dat die juist ‘trager’ gaan. Nou ja, net zo ‘traag’ als op de oudere iPhones, het is niet dat de ervaring slechter is. Je merkt dat de ervaring beter kan zijn als men ook ProMotion zou gebruiken wanneer dat nuttig zou zijn. Nu zal iOS 15 een patch gaan krijgen zodat apps die van een bepaalde animatie-framework gebruik maken binnenkort standaard op 120hz gaan werken, dat zal al helpen meer apps zo soepel als het kan te laten draaien zonder tussenkomst van een patch per app.

iPhone 13 Pro Max - Macro (Foto: Pheno)

De batterijduur van de iPhone 13 Pro Max is enorm goed. Door de zuinige chip en allerlei foefjes in iOS 15, zoals bijvoorbeeld ProMotion, maar ook door simpelweg meer ruimte voor de batterij kun je met gemak meer dan een dag normaal gebruikmaken van de smartphone. Mocht je een eind moeten reizen met het vliegtuig dan kun je gerust zonder oplader de hele tijd video kijken, dat kan tot zo’n 28 uur namelijk.

Allemaal heel tof natuurlijk, maar waar zijn de ‘Pro’-functies? Die vinden we zoals altijd in de camera. Er zitten net zoals voorheen 3 lenzen op, maar ze zijn weer verbeterd De ultra-wide, de wide hebben grotere diafragma’s en grotere sensoren om veel meer licht te vangen. Foto’s in slechte lichtomstandigheden zien er dus veel beter uit. De tele-lens gaat tot 3x optische zoom zodat je wat meer kunt spelen met afstand. Allemaal mooi, maar voor mij is de nieuwe macrostand dé reden om helemaal blij te worden van de iPhone 13 Pro Max. Vlinders, bloemen, bijen, ik ben niet meer uit onze tuin weg te slaan. Voor de regisseurs onder ons kan het apparaat ook in Dolby Vision HDR en ProRes schieten. De demo’s die Apple heeft laten maken zien er natuurlijk prachtig uit, maar zelf zal ik er niet snel gebruik van maken. Mocht je wel geïnteresseerd zijn, dan is een iPhone met veel opslag wel erg nuttig, want het vreet opslag.

iPhone 13 Pro Max - Macro (Foto: Pheno)

De iPhone 13 Pro Max is een prachtig apparaat: supersnel, batterijlading gaat lang mee en de camera geeft nog veel meer mogelijkheden. Het is wel enorm groot, je moet je broekzakken er op uit gaan zoeken. ProMotion is een fijne toevoeging, maar dat moet nog wel verder ingezet gaan worden door ontwikkelaars. Het enige waar ik over zou kunnen zeuren is dat het de typische ‘one-more-thing-wow-factor’ mist. Het kan niet elk jaar zo’n feest zijn, maar we zijn al een paar jaar zonder een echte ‘wow’. Moet je upgraden? Als je een oudere iPhone hebt dan is dit een perfecte opvolger. Heb je een iPhone 12 (Pro Max), dan is de noodzaak een stuk minder. Als je van macro-fotografie houdt, of graag filmpjes maakt is het alsnog aan te raden, maar de doelgroep van dit toestel heeft er waarschijnlijk toch al geld voor over, dus die kopen ‘m toch wel.