Sennheiser HD 560S

De Sennheiser HD 560S is een belangrijke nieuwe speler in het middensegment van hoofdtelefoons. Dit nieuwe model van de Duitse fabrikant, dat gepresenteerd wordt als het kleine broertje van de 660S, levert een uitzonderlijke geluidservaring voor de prijs.

Het design van de 560S is vrij rechttoe rechtaan en simplistisch. De metalen roosters op de oorschelpen geven deze volledig zwarte koptelefoon een beetje textuur, maar hij is voornamelijk van plastic gemaakt. Het oogt en voelt daarom ook niet heel luxe. Het voordeel van al dat plastic is wel dat het slechts 240 gram weegt. Een lichte hoofdtelefoon zoals deze is makkelijker om urenlang op te hebben.

Met het draagcomfort zit je bij de 560S sowieso redelijk goed. In eerste instantie klemt hij te hard aan je hoofd, iets dat voor een brildrager zoals ik zeker niet fijn is. Gelukkig strekt deze zich na een weekje op natuurlijke wijze uit en had ik daar geen last meer van. De velour oorkussens zitten gelijk goed en ze worden ook na lange luistersessies niet te warm. Dat materiaal zit ook onderop de hoofdband, maar ik vind dat het iets dikker had kunnen zijn om je daar meer steun te geven.

De 560S heeft een adviesprijs van tweehonderd euro. Echter, in de doos tref je alleen de hoofdtelefoon, een drie meter lange kabel en een ietwat onhandige adapter aan om de 6,35mm aansluiting om te zetten naar 3,5mm. Er is geen microfoon, extra app die je kunt downloaden of andere poespas. Deze koptelefoon is enkel bedoeld voor mensen die thuis lekker muziek of iets anders willen luisteren en daar hoge kwaliteit van verwachten. Het is dan ook een hoofdtelefoon met een open klankkast. Dat betekent dat het een natuurlijke geluidsweergave heeft, maar dat het ook geluid lekt. Dat maakt het ongeschikt voor gebruik buitenshuis. 

De reden om voor dit model te kiezen is het mijns inziens extreem gedetailleerd geluid. De 560S wordt geadverteerd als een analytische hoofdtelefoon die je een nauwkeurig referentiegeluid geeft mede dankzij de nieuwe gekantelde drivers. Het is ideaal voor mensen die het geluid willen horen precies zoals de artiest het heeft bedoeld. Echter, dit type neutraal geluid wordt ook wel eens omschreven als ‘vlak’ en ‘ietwat saai’. Persoonlijk geniet ik van hoe accuraat het is en ik vind de 560S leuker om naar te luisteren vergeleken met de beroemde en eveneens neutrale Beyerdynamic DT 880 (250Ω).

Dat neutrale aspect merk je het meest bij de basrepons. De bas is vrij strak en heeft een lekkere textuur, maar het gaat niet al te diep. Als je voornamelijk clubmuziek en hip-hop luistert en echt wil dat het gaat dreunen ben je bij de 560S niet aan het juiste adres. Dan zou ik eerder bijvoorbeeld de Fidelio X2HR aanraden.

De 560S is verder uitermate geschikt voor gaming. Hij heeft een relatief wijde en overtuigende soundstage (de ruimtelijkheid van het virtuele podium). De soundstage is alleen nog steeds niet zo breed als de TYGR 300R of de AKG 702. Daarentegen is de imaging (de scheiding en de locatie van de geluiden binnen de soundstage) zoals je zou verwachten heel accuraat. Dit alles betekent dat je bijvoorbeeld in shooters heel goed de locatie van voetstappen kunt horen en daardoor sneller je tegenstander kunt spotten. 

De impedantie van deze hoofdtelefoon is 120 ohm en dus niet al te moeilijk om aan te sturen. Direct aangesloten op mijn PS5 DualSense of mijn Samsung S8 telefoon klinkt de 560S prima en hij wordt ook meer dan luid genoeg. Ideaal is het niet natuurlijk, want de koptelefoon komt beter tot zijn recht als je deze op een DAC/versterker aansluit. Toch is die extra aankoop bij dit model niet essentieel om al bijzonder goed geluid te krijgen.

Conclusie:
De Sennheiser 560S is mijns inziens de nieuwe koning van het middensegment van hoofdtelefoons. De neutrale en accurate geluidsweergave trekt je in de diepere lagen van de muziek en is uitermate aangenaam.  Bas-liefhebbers zijn wel iets beter gediend bij andere koptelefoons. De soundstage en imaging is ook heel fatsoenlijk en dat maakt deze ook behoorlijk goed voor gaming. In dit prijssegment heb ik voor breed gebruik simpelweg nog geen betere koptelefoon gehoord.

Recensie-exemplaar ontvangen van Sennheiser. Lees officiële informatie over dit product hier.