Immortals Fenyx Rising

Immortals Fenyx Rising wordt vaak vergeleken met Assassin's Creed en The Legend of Zelda: Breath of the Wild en op zich is dat niet zo gek. De game haalt volop inspiratie uit deze titels, ook andere trouwens, maar de game neerzetten als 'kopie' is dan weer niet juist. In mijn preview benoemde ik dat ook al en dat gevoel is niet weggegaan na het spelen van de volledige game: Immortals Fenyx Rising doet zijn eigen ding en doet dat goed.

Immortals Fenyx Rising Banner

In de game speel je als Fenyx, een Griekse soldaat die aanspoelt op een eiland nadat haar schip is gezonken. Je komt er al snel achter dat er iets ernstig mis is op het eiland waar je gestrand bent: je medesoldaten zijn allemaal veranderd in steen en Typhon, een kwaadaardige Titaan die is verbannen door Zeus, is losgebroken en heeft de andere Goden gevangen genomen en overal portalen naar Tartaros geopend. Aan jou om Typhon te verslaan, met de hulp van Hermes en de andere Goden die je natuurlijk helpt.

Om bij de vergelijking te beginnen: de game haalt zoals gezegd inspiratie uit onder andere Assassin's Creed (gemaakt door hetzelfde team als Assassin's Creed Odyssey, dus dat is niet vreemd) en The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In het laatste geval is dat niet alleen door de artstyle, maar juist door de indeling van de wereld. De portalen naar Tartaros dienen als kleine hubs met grotere puzzels om op te lossen. Daarnaast zit de hele wereld vol met interessante punten om te verkennen. Waar je ook heen gaat, je komt altijd wel iets tegen om te doen en het is altijd nuttig om te doen. Je kunt zomaar speciale mounts vinden, puzzels die je resources geven voor upgrades en mythologische wezens om te verslaan. Door naar een hoog punt te klimmen kun je deze ook markeren op de map, zodat je gerichter kunt zoeken.

Immortals Fenyx Rising Aerial Combat

De vergelijking doet de game bij sommigen misschien overkomen als 'goedkope kopie', maar dat is gewoon niet het geval. Immortals Fenyx Rising is een kwalitatief sterke titel met een eigen identiteit. De wereld voelt levendig en fris aan, waarin elk gebied ook anders aanvoelt. Het besturen van Fenyx voelt natuurlijk en precies aan, maar tegelijkertijd een beetje arcady, waarbij het vliegen naar diverse punten natuurlijk niet mag ontbreken. Klimmen, rennen, vliegen, op een mount rijden, de double jump en zwemmen voelt allemaal soepel aan en alle mogelijkheden worden ook ten volle benut gedurende de game.

Na een introductie van ongeveer een uur ben je vrij om te gaan en staan waar je wil. Het narratief van de game wordt verteld door Prometheus en Zeus, waar Prometheus de stabiele geest is die gelooft in Fenyx en Zeus een beetje een eikel is. Op deze manier, en ook dialoog van Fenyx zelf, wordt het verhaal op luchtige en geestige manier verteld. Überhaupt is de game luchthartig en is het geen game die superserieus of wat dan ook wordt. De game is gewoon leuk en dat wordt ook zo gebracht, wat het een eigen insteek geeft aan de Griekse mythologie.

Immortals Fenyx Rising Horse Back

De game kent natuurlijk wel diverse (RPG)-systemen. Zo kun je jouw stats verbeteren, stamina en health upgraden, potions maken en upgraden, zijn er quests om te voltooien en ga maar door. Het mooie van dit alles vind ik de simpelheid achter de systemen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen unieke gear te upgraden, maar upgrade je alles samen. Wil je bijvoorbeeld je helm verbeteren, dan upgrade je in één keer al je helmen. Zo ook voor je wapens en andere armor. Dit maakt dat alle gear relevant blijft en je niet nodeloos hoeft te grinden om elk stuk gear te upgraden. Tenminste, ik zeg dat alle gear relevant blijft, maar niet alle gear is even goed. Een stuk gear dat een kans geeft om triple damage te doen valt in het niet bij gear die standaard hogere damage geeft. Er is gear die weer specifieke speelstijlen ondersteunt, maar sommige gear is gewoon per definitie beter dan de rest en sommige gear gewoon slecht.

De genoemde simpelheid vind je ook terug in de resources. Elke resource wordt gebruikt om één aspect te upgraden. Bliksem van Zeus? Stamina. Ambrosia? Health. Coins? Abilities. Het is simpel en effectief en je hoeft geen seconde bang te zijn dat je een resource aan het verkeerde uitgeeft. Upgraden doe je in de centrale hub waar je naartoe kunt fast travelen, dus na een sessie onderzoeken en verzamelen kun je jezelf meteen sterker maken. Speel combo's vrij, nieuwe abilities, geef je gear een tweede perk, maak je potions effectiever. De progressie van de game voelt goed, want de impact van alles wat je doet merk je meteen.

Immortals Fenyx Rising nighttime

Hoe kom je dan aan deze resources en gear om te gebruiken? De wereld verkennen. Je bent zoals gezegd vrij om te gaan en staan waar je maar wil, maar handig is om in ieder geval enkele plaatsen te markeren. De portalen naar Tartaros bijvoorbeeld zijn erg nuttig om te voltooien. Veel van de gear vind je als bonus verborgen in deze portalen, je krijgt hier de resource of je stamina te upgraden, maar wanneer je er één hebt voltooid dan dient zo'n plaats ook als fast travel-locatie. Daarnaast zijn er veel, heel veel puzzels te vinden in de wereld, die ook weer gear of resources opleveren. Op je map kun je precies zien, na het markeren van een locatie, wat je beloning wordt. Het maakt verkennen zo vrij als je wil, maar je kunt ook erg specifiek zoeken naar wat je wil.

Puzzels zijn een focuspunt van de game en geven daar een Zelda-feeling aan mee. Puzzels variëren van schakelaars overhalen, ballen op de juiste plek plaatsen, schuifpuzzels oplossen, het ontwijken van lasers terwijl je vliegt, een pijl begeleiden langs een hindernisparkoer en ga maar door. Ook simpelere 'minigames' zijn er, zoals flipperen of een soort door Angry Birds geïnspireerde puzzel. Je hebt kleine puzzels, maar ook erg uitgebreide puzzels die uitstrekken over een (flink) groter gebied. Niet elke puzzel is even leuk of uitdagend en er zitten ook zeker puzzels bij die niet helemaal logisch aanvoelen of goed werken, maar in het algemeen zijn ze leuk om mee aan de slag te gaan.

Immortal Fenyx Rising Harp

Buiten verkennen, quests voltooien en puzzels oplossen is er natuurlijk ook combat. Je hebt daarbij in principe drie tools tot je beschikking: je zwaard, je boog en Goddelijke krachten. Bijna alles wat je doet verbruikt stamina, zeker het gebruiken van de Goddelijke krachten, dus je kunt niet lukraak button mashen. Om dit 'probleem' om te lossen kwam ik uit op een build die me bij normale klappen stamina teruggaf, zodat ik regelmatig sterke aanvallen kon uitvoeren. Door aanvallen perfect te ontwijken krijg je bovendien een periode van slowtime, waarin je extra veel klappen kunt geven. Op deze manier kwam ik uit op een routine van aanvallen, dodgen, stamina regenereren en weer doorgaan. Op deze manier kon ik extra vaak de speciale krachten van Fenyx gebruiken. Een riskante speelstijl, je moet immers wel de aanvallen ontwijken, maar wel erg bevredigend. Je kunt je echter ook focussen op parryen, vechten in de lucht en juist vechten met volle stats voor extra kracht. Variatie genoeg.

Het jammere van de combat is dat er niet erg veel variatie zit in de vijanden en hun vechtpatronen. Je hebt wat vligende harpies, soldaten, wat wildlife zoals zwijnen, animatronics en enkele mythologische wezens zoals een minotaurus, maar daar blijft het ook bij. Ben je sterker, dan kom je sterkere varianten tegen, maar die hebben grotendeels nog steeds dezelfde moveset. Enkel de legendarische encounters en mythische wezens bieden wat extra's, maar dat zijn er dan weer niet zo gek veel. Iets meer variatie in de normale mobs had welkom geweest, al heb ik dan weer nooit het gevoel gehad dat combat hierdoor saai werd.

Wat Immortals Fenyx Rising zo leuk maakt is juist het luchthartige en arcady-gevoel. Het simpele karakter van de game en het speelse narratief geven de game een eigen identiteit, ook al is de inspiratie duidelijk. De game is niet superdiep, maar hoeft dat ook niet te zijn. Het gevoel van ontdekking en vrijheid is erg sterk aanwezig en in elke speelsessie heb je wel het gevoel dat je iets nuttigs hebt gedaan of progressie hebt geboekt. De enige échte nadelen vind ik dat gear niet allemaal even nuttig is en dat de variatie in vijanden beter had gekund. Buiten dat is Immortals Fenyx Rising gewoon een topgame.