Immortals Fenyx Rising

De demo die wij speelden plaatste ons in één van de regionen van de game: The Forgelands. We werden hier ongeveer halverwege de game gebracht, maar er werd ons verteld dat je in de open wereld kunt gaan en staan waar en wanneer je maar wil. De demo die we speelden gaf ons twee uur lang de vrijheid en de demo smaakte naar meer.

Immortals Fenyx Rising Scenery

Immortals Fenyx Rising is een open world action adventure game waarin je speelt als Fenyx. In een wereld waarin de Griekse Goden hulp nodig hebben, ben jij degene die aan die roep moet voldoen. De game kent brede customization, een focus op exploration en een diversiteit aan combat, puzzle solving en meer.

Wat meteen opvalt aan Immortals Fenyx Rising is de artstyle. De cartoony look werkt wat mij betreft prima. Modellen springen uit de wereld en de grote vlakten die je tegenkomt spreken tot de verbeelding. De Griekse Mythologie komt goed tot zijn recht in deze stijl: je herkent de diverse wezens zo terug. Zoals ik zei ben je vrij om te gaan en staan waar je wil, en dat is maar goed ook want Ubisoft is er in geslaagd om veel locaties uit het oog te laten springen. Een tempel, een grote dam, kleinere puzzels die je ziet, rifts en meer. Het lukt niet om van A naar B te gaan zonder minstens vijf interessante locaties te ontdekken. Dat maakt dat de wereld in elke hoek wat te doen heeft en verkennen loont, zeker als je nagaat dat op deze locaties vaak resources en nieuwe gear te vinden is.

Immortal Fenyx Rising Minotaur combat
Immortal Fenyx Rising Minotaur combat

Elk stuk armor in de game heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Ik vond in mijn run twee nieuwe stukken armor, één daarvan gaf me bij elke klap een deel van mijn stamina terug, terwijl de ander me meer schade liet doen als ik full health was. Helaas waren alle upgrade paths van gear en ook skills niet beschikbaar, dus daar kon ik niet mee experimenteren. Het lijkt er in ieder geval op dat er veel gear aanwezig is die bij diverse situaties en skill levels nuttig kunnen zijn.

Na een korte missie, waarin we vier stookovens aan moesten steken, en een dikke bossfight waren we compleet vrij om te gaan en staan waar we wilden binnen The Forgelands. Uiteraard begint dat met flink wat geëxperimenteer. Hoe werken combo's, welke opties om te reizen heb je, wat doen de speciale aanvallen. De game haalt hierbij flink wat inspiratie uit Breath of the Wild, maar geeft (vooral aan combat) wel zijn eigen draai aan de diverse mechanieken.

Immortals Fenyx Rising Aerial Combat

Je hebt diverse opties om de wereld te verkennen, waarbij het leukste is om te gliden van A naar B. Fenyx heeft de beschikking tot vleugels om mee te zweven, maar je kunt hiermee ook dashen om sneller om verder te komen, maar ook duiken om snel naar de grond te komen. Het is geen freeflight, maar een goede optie om grote afstanden af te leggen. Op vlakke grond heb je de beschikking tot mounts. Ik begon met een paard, maar al snel wist ik een wild hert te temmen. Deze kun je vrij oproepen en hebben, afhankelijk van de kwaliteit van de mount, veel of minder stamina om te benutten. Ook kun je zwemmen, maar wil je niet verdrinken let je uiteraard op je stamina. Het enige wat me opviel is dat verticale movement lastig is. Voor klimmen heb je weinig stamina en het verloopt stroef, terwijl dat juist belangrijk is in een wereld met zoveel verticaliteit. Her en der zijn verticale windhozen om je omhoog te blazen, maar lang niet overal.

Combat is actievol, waarin het loont om diverse acties te combineren met elkaar. Je maakt gebruik van Goddelijke krachten, waarmee je bijvoorbeeld vijanden in de lucht kunt werpen of een enorme klap kunt geven met een gigantische hamer. Dit kost stamina, dus dat moet je wel goed in de gaten houden. Je hebt verder ook de beschikking tot de bekende light- en heavy attacks en een boog. Daarnaast kun je dodgen, heb je een parry-mogelijkheid en vier soorten potions (health, stamina, attack en defense) tot je beschikking. Dit alles maakt combat dynamisch en snel en vervullend om te doen. Of je nu één-op-één vecht of tegen grote(re) groepen, je hebt genoeg tools om als overwinnaar tevoorschijn te komen.

Met de boog kun je pijlen schieten, maar ook pijlen schieten die je vervolgens zelf kunt besturen. Ideaal voor puzzels, die er genoeg zijn. Eén uitdaging liet mij een pijl begeleiden door diverse cirkels, waarna ik een torch aan moest steken met diezelfde pijl. Maar er zijn ook andere puzzels, van simpele 'verplaats de doos naar de switch' puzzels tot platformer-secties binnen rifts (speciale secties waarin je een collectible kunt vinden)en het verzamelen van diverse orbs in een groter gebied. Ik heb zelfs pinball gespeeld, hilarisch genoeg.

De diversiteit binnen Immortals Fenyx Rising is noemenswaardig. In elke hoek is wat te doen, maar de diversiteit is prettig. Of je nu collectibles wil verzamelen, vijanden wil verslaan of simpelweg wil verkennen, er zijn genoeg opties beschikbaar en tot nu toe waren nog geen twee zaken exact hetzelfde. De artstyle is erg uitnodigend en werkt en Ubisoft heeft een, in hoeverre ik heb kunnen zien, slimme wereld neergezet. Er zijn systemen die ik nog niet heb kunnen uittesten, ik heb slechts een klein deel van de wereld kunnen zien en ook het verhaal is nog bijna niet behandeld, dus er is nog genoeg om naar uit te kijken. Wat ik heb gespeeld smaakte in ieder geval naar meer.

Lang hoeven we niet meer te wachten op Immortals Fenyx Rising, want de game komt al uit op 3 december voor alle platformen.