FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 30 november 2020

Random Pics van de Dag #168

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

BobsleeŽr Friedrich blijft onklopbaar, Nolte completeert Duits feestje

In het Letse Sigulda is ook het tweede World Cup-weekeinde voor de bobsleeërs alweer afgesloten. Net als in de eerste week kwamen de vrouwen één keer in actie, de mannen twee keer. Dat gebeurde beide keren in de tweemansbobs, want de baan van Sigulda is te klein voor de grote viermansbobs.

Vrouwen
Aan de vrouwenwedstrijd deden welgeteld zeven duo's mee, nog minder dan de acht van een week eerder. Toch was het spannend zat in de eerste run: de Duitse Laura Nolte was met remster Leonie Fiebig de snelste, twee honderdsten voor landgenotes Mariama Jamanka en Vanessa Mark. Het Oostenrijkse duo Katrin Beierl/Jennifer Onasanya (+0,10) en de derde Duitse slee van Kim Kalicki en Ann-Christin Strack (+0,11) deden ook nog mee om de medailles, de Zwitserse Martina Fontaniva mocht er met Nadja Pasternack (+0,20) ook nog van dromen.

Fontanive verloor haar positie in run twee: de Zwitserse slee ging over de kop, maar beide dames leken gelukkig in orde te zijn. Kalicki nam de leiding in handen, Beierl - bij wie het vizier halverwege los schoot - kwam er met 0,23 seconden achter terecht. Jamanka verloor haar voorsprong en noteerde exact dezelfde tijd als Kalicki, Nolte overtuigde en pakte met 0,24 seconden voorsprong de overwinning, de tweede in haar carrière en de eerste voor remster Fiebig. Jamanka/Mark en Kalicki/Strack completeerden het volledig Duitse podium.

Mannen, wedstrijd één
De via de TV kijkende thuisfans konden na run één juichen, want Oskars Kibermanis stond met remmer Matiss Miknis aan de leiding met een nieuw baanrecord. Hij bleef de Duitsers Francesco Friedrich en Thorsten Margis daarmee 0,02 seconden voor, terwijl ook de Zwitsers Simon Friedly en Gregory Jones (+0,12) nog volop kansen hadden. Voor de Duitsers Christoph Hafer en Christian Hammers (+0,20), de Tsjechen Dominik Dvorak/Jakub Nosek (+0,25), de Duitsers Johannes Lochner/Eric Franke en de Letse veteranen Oskars Melbardis/Intars Dambis (beiden +0,28) was in principe hooguit plek drie nog mogelijk.

Melbardis nam in de tweede run de leiding in handen, waarna Lochner weer 0,14 seconden sneller was. Dvorak kwam elf honderdsten achter de Duitse slee terecht, gevolgd door Hafer die juist 0,06 seconden sneller was. Friedli dook er 0,08 onderdoor en verzekerde zich van een medaille, Friedrich zette een dik nieuw baanrecord neer en pakte met 0,42 tellen de leiding over. Kibermanis kwam als laatste de baan in, maar kon het niet bolwerken: zijn run was ietwat slordig en met 0,10 seconden achterstand pakte hij de tweede plek, achter de slee van Friedrich.

Mannen, wedstrijd twee
Friedrich ging dit keer met remmer Alexander Schüller naar beneden en dat ging goed: een nieuw baanrecord en dus de snelste tijd in run één. Lochner daalde nu af met remmer Christian Rasp achter zich, ook geen slechte keuze: ze pakten de tweede tijd, vijf honderdsten voor Hafer en remmer Issam Ammour. Met Edgars Nemme achter zich deed veteraan Melbardis het uitstekend, hij noteerde op 0,07 seconden de gedeeld vierde tijd, net als de Zwitserse slee van Michael Vogt en Sandro Michel. De door de Letse piloten Ralfs Berzins en Oskars Kibermanis aangevoerde rest was in principe al te ver weg, de slee van Friedli crashte.

In de tweede run nam Vogt met 0,19 seconden afstand van Melbardis en met 0,24 seconden achterstand kwam Hafer zelfs achter beiden terecht. Lochner kon de snelheid onderin de baan niet vasthouden en met 0,09 seconden kwam ook hij achter Vogt terecht. Ook Friedrich had onderin niet de snelheid van Vogt, maar hij evenaarde zijn baanrecord en met Schüller pakte hij zo met 0,44 seconden voorsprong alweer zijn vierde zege in het tot nu toe vier wedstrijden tellende seizoen, voor Vogt en Lochner.

Bondscoach hockeysters Annan verlengt contract tot en met WK 2022

Alyson Annan (47) blijft ook na de Olympische Spelen van Tokio bondscoach van de Oranje hockeysters. De KNHB heeft haar arbeidsovereenkomst verlengd tot en met het WK van 2022, dat zowel in Spanje als in Nederland wordt gespeeld.

Enkele maanden geleden is het balletje gaan rollen, nadat werd afgesproken dat Annan in ieder geval zou aanblijven tot en met de Olympische Spelen van Tokio, die met een jaar zijn uitgesteld. ‘Ik ben vervolgens gaan nadenken over de vraag wat mijn ambities zijn. Als ik geen uitdaging meer zou zien, als ik geen klik met de spelersgroep meer zou voelen, dan zou ik ermee stoppen.’

Annan wilde graag door. Uit de gesprekken met de KNHB kwam naar voren dat de hockeybond ook met haar verder wilde. ‘Ik ben nog niet klaar met de dames. Ik heb nog altijd plezier in wat ik doe en wil graag door met deze ploeg. Bovendien ben ik nog jong en nog lang niet uitgeleerd. Dat gevoel heb ik heel sterk’, aldus Annan, die benadrukt dankbaar te zijn voor het vertrouwen dat de bond in haar heeft uitgesproken.

Olympische Spelen 2024 in Parijs
Jeroen Bijl, technisch directeur van de KNHB, zegt in het persbericht: ‘Het Nederlands Dames Elftal speelt onder Alyson goed verzorgd en dominant hockey. Met die insteek won het team de afgelopen drie jaar alle titels. Bij de KNHB is er veel vertrouwen in de aanpak van Annan. Het volgende WK wordt bovendien, vanwege corona, binnen een jaar na de Olympische Spelen gespeeld. Die ingrediënten samen maakten dat wij de overeenkomst met Annan graag wilden verlengen tot en met de WK 2022.’

Annan wil zich niet uitspreken over de Spelen van 2024 in Parijs. Voor nu vindt ze het logisch dat het contract geldt tot en met het WK 2022 (1-17 juli). ‘De Spelen van Parijs zijn nog héél ver weg. Logisch is om in aanloop naar het WK de situatie opnieuw te overzien. Dit is de weg waarvoor we nu gekozen hebben.’

Niet naar de mannen
Van Max Caldas is bekend dat de Olympische Spelen in Tokio zijn laatste kunstje worden. De kans om van de vrouwen naar de mannen over te stappen, zoals in Caldas na het WK 2014 gedaan heeft, was voor Annan geen optie en is volgens haar ook niet met de KNHB besproken. Bij Amsterdam verruilde ze in 2014 Dames 1 voor Heren 1.

‘Om van de vrouwen naar de mannen te gaan, zie ik niet automatisch als een stap omhoog. Ik wilde door met de dames, dus was het voor mij geen optie. De dames zijn erg goed. De kans met ze door te gaan, grijp ik met beide handen aan.’

Annan werd na het vertrek van Sjoerd Marijne in 2015 aangesteld als bondscoach van de Oranje Dames. Onder haar leiding rijgt het Nederlands elftal tot op de dag van vandaag de prijzen aaneen. Gewonnen zijn het EK 2017 (Amsterdam), de HWL Final 2018 (Auckland), het WK 2018 (Londen), de FIH Pro League Final Four 2018 (Amsterdam), de Champions Trophy 2018 (Changzhou) en het EK 2019 (Antwerpen). Als Oranje op de Spelen van Tokio goud pakt, zijn met Annan als bondscoach – na het zilver op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 – alle internationale prijzen gewonnen.

Volgens Annan ligt desondanks niet het gevaar op de loer dat ze verzadigd raakt. ‘Ik ben coach geworden omdat ik graag spelers beter maak. Dat proces eindigt niet met een medaille. Een medaille is een samenkomst van omstandigheden, waarmee je beloond wordt voor hoe goed je op dat moment bent. Dat hoeft niet te betekenen dat je dan de beste speelster bent die je kunt zijn. Je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen. Bovendien ligt er voor mij straks een uitdaging in het werken met de speelsters die niet op de Spelen, maar wel op het WK zullen staan.’

Of het plan is om na de Spelen te verjongen, of om de oudere garde proberen binnenboord te houden tot en met het WK, is iets waarmee Annan vooralsnog niet mee bezig zegt te zijn. ‘Ik richt me nu op de Tokio-groep richting de Olympisch Spelen. De potentials volgen een traject met als doel om mogelijk aan te sluiten na de Spelen. Wie er uiteindelijk van de Tokio-groep wel of niet stopt, komt later wel. We richten ons eerst op de Spelen.’

Voor nu is het zaak om de Oranje Dames in een vanwege de coronapandemie onzeker jaar zo goed mogelijk voor te bereiden op Tokio. ‘De situatie is natuurlijk voor niemand ideaal, maar we moeten het ermee doen. Belangrijk is om er met de clubs uit te komen en voor een stabiel programma te zorgen, zodat we in Tokio optimaal kunnen presteren.’

Primeur in Champions League: eerste vrouwelijke scheidsrechter

Komende woensdag is Stéphanie Frappart de scheidsrechter bij het Champions League-duel tussen Juventus en Dynamo Kiev. Nooit eerder in de geschiedenis van het hoogste Europese toernooi gaf een vrouw leiding aan een wedstrijd.

De 36-jarige Française is al jarenlang scheidsrechter in het Franse betaalde mannenvoetbal. In 2019 was ze scheidsrechter bij het duel tussen Liverpool en Chelsea om de UEFA Super Cup.

Frappart had ook al de primeur in de Europa League. In oktober van dit jaar stond ze aan het roer bij het duel tussen Leicester City en Zorya Luhansk.

Zetelrover Van Haga eindelijk volwaardig FVD-fractielid

Heugelijke nieuws voor Wybren van Haga, hij is sinds vandaag officieel lid van de fractie van Forum voor Democratie. De fractie bestaat nu uit Thierry Baudet, Wybren van Haga en de lege stoel van Theo Hiddema.

Never forget:

Provincie Utrecht mag niet starten met het afschieten van knobbelzwanen

De provincie Utrecht mag nog geen knobbelzwanen laten afschieten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland beslist.

De provincie verleende een ontheffing voor afschot vanaf 1 december 2020, maar daar maakten dierenrechtenorganisaties bezwaar tegen. In afwachting van die procedure bij de provincie vroegen zij om de ontheffing te schorsen, zodat er in de tussentijd geen knobbelzwanen worden afgeschoten. De voorzieningenrechter wijst dit verzoek toe.

Landbouwschade
De provincie wil voorkomen dat de knobbelzwanen door begrazing veel schade aanrichten aan landbouwgewassen. Als wegjagen niet lukt, mogen zwanen met de ontheffing worden afgeschoten. De stichtingen Fauna4life, Animal Rights, Dierenradar en de Faunabescherming vinden dat nog helemaal niet duidelijk is dat de knobbelzwanen daadwerkelijk zoveel schade veroorzaken. Dat zou niet blijken uit gegevens over de afgelopen jaren. De voorzieningenrechter is het daarmee eens: hij vindt dat er onvoldoende en te grofmazig inzicht is gegeven in de schadehistorie in de provincie. Dat het echt nodig is om knobbelzwanen af te schieten is daarom nog niet goed onderbouwd.

Beschermde soort
De knobbelzwaan is een beschermde vogelsoort die niet mag worden gedood. Vanuit de Europese Vogelrichtlijn zijn er zware eisen om van dit verbod af te wijken. Als de provincie deze regels niet goed toepast, zijn de beschermde soorten afhankelijk van dierenrechtenorganisaties om dit aan de bestuursrechter voor te leggen. De voorzieningenrechter staat niet toe dat nu al wordt begonnen met afschot, vooruitlopend op een ‘nauwkeurige en treffende motivering’. Het belang van de provincie om landbouwschade in de komende wintermaanden te voorkomen is daarvoor onvoldoende. De schorsing van de ontheffing geldt totdat de provincie een beslissing heeft genomen over de bezwaarschriften.

Kleine zwaan en wilde zwaan
De knobbelzwaan komt vaak voor in groepen met andere beschermde soorten. De stichtingen zijn bang dat bij de jagers verwarring ontstaat, waardoor ook de kleine zwaan en de wilde zwaan worden verstoord of gedood. Maar volgens de voorzieningenrechter kan dat in deze procedure geen rol spelen, omdat die alleen gaat over de knobbelzwaan. De provincie hoeft daarom niet te kijken naar de gevolgen voor de kleine zwaan en de wilde zwaan.

Almelo: Tbs voor man die een willekeurig kind (7) in het water gooide

Een 38-jarige jarige man uit Almelo die een jaar geleden uit het niets een zevenjarig kind in De Nieuwe Havenkom in het centrum van Almelo gooide is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de man schuldig is aan een poging tot zware mishandeling.

Op 24 november vorig jaar pakte de man uit het niets het jongetje vast en gooide hem in De Nieuwe Havenkom in Almelo. Het jongetje was daar met zijn vader en de partner van de vader. Die partner sprong het jongetje achterna het ijskoude water in. De jongen, die verstandelijk functioneert als een kind van drie jaar, heeft geen zwemdiploma. Het was voor hem onmogelijk om zelf uit het voor hem diepe water te komen, ook omdat hij dikke winterkleding droeg en het water – voor hem – diep was. Dat het – relatief – goed afgelopen is het met jongetje is te danken aan het snelle optreden van de partner van de vader. Zij sprong het kind na. Het was een reëel risico dat het kind de bodem of de rand op een ongelukkige manier zou raken. Het is niet ongebruikelijk dat er allerlei harde voorwerpen in het water  liggen. Er is dan ook sprake van een poging tot zware mishandeling.

Tbs met dwangverpleging
Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de man kampt met diverse stoornissen, waaronder schizofrenie. Ook is hij al sinds zijn tienerjaren verslaafd aan cannabis en drank. Op 24 november vorig jaar was hij ook onder invloed van drank en drugs en speelden de stoornissen ook. Zowel de deskundigen als de officier van justitie vroegen de rechtbank om de man te ontslaan van alle rechtsvervolging. Dat houdt in dan de strafbare feiten hem niet aangerekend kunnen worden en de man geen cel- of taakstraf kan worden opgelegd. De rechtbank neemt dat over. Volgens de deskundigen kon worden volstaan met een ‘lichtere’ tbs-variant: tbs met voorwaarden. De rechtbank heeft dat advies niet opgevolgd. De rechtbank legt de man tbs met dwangverpleging op, de zwaarste vorm van tbs. De man heeft in het verleden diverse behandelingen ondergaan, maar valt telkens terug. Ook is hij heel duidelijk in zijn wens om door te gaan met middelengebruik. Dat middelengebruik speelt volgens deskundigen een belangrijke rol bij de kans op herhaling. De kans dat de man opnieuw ernstige strafbare feiten gaat plegen is daarmee erg groot. De maatschappij moet tegen deze man beschermd worden. Zonder verplichte – en mogelijk langdurige behandeling – kan de man niet terugkeren in de maatschappij. Daarvoor vindt de rechtbank een gedwongen kader noodzakelijk.

Om ervoor te zorgen dat de man zo snel mogelijk met zijn behandeling kan starten is de tbs dadelijk uitvoerbaar verklaard.

LŲw blijft bondscoach Duitse nationale elftal

Na een evaluatie heeft de Duitse voetbalbond DFB laten weten dat Joachim Löw bondscoach blijft van het Duitse nationale elftal. De 60-jarige Löw lag onder vuur na een aantal matige resultaten met de 6-0 nederlaag tegen Spanje als dieptepunt.

“Samen richten we onze blik doelgericht op de voorbereiding op het EK van volgend jaar”, aldus de Duitse voetbalbond. “De bondscoach zal alle noodzakelijke maatregelen nemen om met het team een geweldig EK 2021 te spelen.”

Löw is al sinds 2006 bondscoach van het Duitse elftal. Onder zijn leiding werd het WK van 2014 in Brazilië gewonnen. Vier jaar eerder was er een derde plaats. In 2008 werd de finale van het EK bereikt waarin de Duitsers verloren van Spanje.

De recente resultaten zijn echter minder. Op het WK van 2018 werd Duitsland uitgeschakeld in de groepsfase. In de Nations League van vorig jaar werden de Duitsers laatste in een groep met Nederland en Frankrijk.

Het contract van Löw loopt nog tot en met het WK van 2022.

30 jaar cel voor liquidatie autohandelaar en reeks 'gewetenloze' aanslagen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot de maximale tijdelijke gevangenisstraf: 30 jaar. Hij schoot in Schaijk een autohandelaar dood en is daarnaast verantwoordelijk voor 2 granaataanslagen, 7 brandstichtingen en een poging daartoe. Dit alles speelde zich af tussen februari en september 2018.

De verdachte was op 22 maart 2018 lange tijd op zoek naar de autohandelaar uit Nistelrode. Hij zocht eerst op het woonwagenkamp waar de man woonde en vond hem later die dag bij zijn bedrijf. Toen de man in zijn auto stapte en wegreed, achtervolgde de verdachte hem tot een ecoduct in Schaijk. Daar heeft hij de autohandelaar meerdere keren in zijn hoofd en hals geschoten. Het slachtoffer overleed ter plekke. Vervolgens ging de verdachte er vandoor en probeerde de gestolen auto waarin hij reed te dumpen en in brand te steken.

Volgens de rechtbank was er sprake van een vooropgezet plan en dus van moord.  

Naast de moord is de verdachte verantwoordelijk voor een reeks aanslagen. Hij stichtte in februari 2018 meerdere keren brand: twee keer in korte tijd bij dezelfde woning in Oss en een keer bij een woning op een woonwagenkamp in Haarlem. Ook stak hij die maand in Oss verschillende auto's in brand. In augustus gooide hij een handgranaat naar een woning in Oss en stichtte hij brand bij een woning in Leende. In september stichtte hij brand in een woning in Nijmegen en sloeg hij in korte tijd twee keer toe bij een andere woning in Oss die uiteindelijk volledig afbrandde. De bewoner wist zich net op tijd in veiligheid te brengen, twee van zijn honden kwamen om het leven. Later in september gooide de verdachte een handgranaat in de hal van een woning in Eindhoven. Bij een deel van deze aanslagen waren twee andere verdachten betrokken. Deze mannen zijn vorige week door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 15 en 8 jaar.

Gewetenloos en koelbloedig
De verdachte maakte in geen enkel geval duidelijk wat zijn motief was. Dit maakt het voor de nabestaanden en benadeelden extra wrang, want zij kregen geen antwoord op hun vragen. Volgens de rechtbank heeft de moord alle schijn van een koelbloedige liquidatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de verdachte het slachtoffer niet kende. Hij handelde volgens de rechtbank in opdracht, in ruil voor geld. Het gemak waarmee de verdachte bereid was over andermans leven te beschikken, getuigt van gewetenloosheid. Dit alles rekent de rechtbank hem zwaar aan.

Bij de aanslagen lijkt het erop dat de verdachte zich niet liet betalen. Hij zou zich in die gevallen hebben laten leiden door de rekening die hij of zijn opdrachtgever(s) in hun ogen met de slachtoffers te vereffenen hadden. De verdachte intimideerde en terroriseerde hen op ernstige wijze. Op geen enkel moment trok hij zich ook maar iets aan van de mogelijke gevolgen van zijn handelen. Dit toont een totaal gebrek aan respect voor andermans leven en eigendommen. Ook lijkt het erop dat de verdachte nooit enige wroeging heeft gehad.

Gelet op de ernst van de misdaden vindt de rechtbank het noodzakelijk de verdachte een lange celstraf op te leggen. Hij moet voor de liquidatie 20 jaar de cel in. Voor de aanslagen vindt de rechtbank een straf van 15 jaar passend. Omdat de wet een totale strafduur van meer dan 30 jaar niet toelaat, moet de rechtbank zich echter beperken tot een celstraf van 10 jaar. De rechtbank legt verdachte dus voor alle gepleegde misdrijven samen de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar op.

Janine Abbring liegt tegen kinderen

Janine Abbring, de presentatrice van Zomergasten, heeft er geen moeite mee om kinderen voor te liegen. Dat blijkt uit een reactie op een Tweet van iemand die een vraag van het zevenjarige vriendinnetje van zijn evenoude dochter belachelijk maakte.

De man had een tosti gemaakt voor de zevenjarigen waarna het vriendinnetje vroeg of er vegan-kaas op zat. Het was niet bekend of het meisje geen koemelkkaas at uit principe of vanwege een allergie. Toch stelde Abbring dat ze tegen het kind zou liegen dat het vegan-kaas was. Veel Twitteraars konden deze botte stelling van de VPRO-presentatrice niet waarderen. Kijk de Tweet en de reacties hier.

En zou jij liegen tegen een 7-jarige?

Doom Eternal komt op 8 december naar Nintendo Switch

Bethesda laat weten dat Doom Eternal op 8 december digitaal verkrijgbaar is voor Nintendo Switch.

De game is ontwikkeld in samenwerking met Panic Button, de studio achter de Nintendo Switch ports van Doom (2016), Wolfenstein II: The New Colossus en Wolfenstein: Youngblood.

Motion Aiming komt naar Doom Eternal voor Nintendo Switch, met een besturingsoptie waarmee je kunt richten met behulp van de gyro-controles van de Joy-Cons. De optie kan worden gebruikt in combinatie met de anaolge stick voor nog meer en sneller nauwkeurigheid. Spelers kunnen hun skills ook op de proef stellen in Battlemode, een 2 vs. 1 online multiplayer modus. Een tot de tanden gewapende DOOM Slayer gaat de strijd aan met twee door spelers bestuurde demonen, die het moeten uitvechten in een best-of-five round match.

Corona-testapparaat houdt Marine veiliger in de vaart

Het ruime sop kiezen richting een operatie of oefening, om er vervolgens achter te komen dat mensen coronaverschijnselen vertonen. En dat zonder te weten wie er wel of niet daadwerkelijk besmet is geraakt. Een nachtmerrie voor eenheden op zee en voor hen die ze aansturen. Dan zit er niets anders op om terug te keren naar veilige haven en om mensen op de wal te laten testen. Of je neemt testapparatuur mee aan boord, zoals onlangs gebeurde tijdens de grote oefening Dynamic Mariner. Een uiterst gevoelig meetapparaat gebruiken op de woelige baren, ging dat wel goed? En hoe nu verder?

Kapitein ter zee Bart van den Heuvel is hoofd Geneeskundige en Personele Zorg (HGPZ) van het Commando Zeestrijdkrachten (CZSK). Op alle niveaus is hij al maanden betrokken bij de strijd tegen corona. Wekelijks schuift hij aan bij de Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten om de stand van zaken door te nemen en te bespreken welke (aanvullende) maatregelen er genomen dienen te worden. “Zo was eerst het idee ontstaan om te werken met een ‘vaarenvelop’ van 24 uur, zodat je binnen een etmaal terug kon zijn in de haven van Den Helder, als zich besmettingen aan boord zouden voordoen”, zo vertelt de kolonel. “Het alternatief was om niet alleen in thuisquarantaine te gaan voor vertrek, maar bijvoorbeeld mensen op de marinebasis ‘op te sluiten’. Moet je voorstellen: 1.000 mensen daar in quarantaine. Dat zou ook een enorme sociale impact op hen hebben.”

Maatregelen opschalen
Naast de systematiek van de vaarenvelop, moesten ook andere maatregelen uitkomst bieden. “Dan vraag je je als CZSK bijvoorbeeld af wat de internationale afspraken zijn, die door moeten gaan? Afhankelijk van je missieprofiel en de afstand tot Den Helder schaal je de maatregelen dan op. Zit je met een trans-Atlantische oversteek, dan ontkom je niet aan een stringente (thuis)quarantaine. Tot aan de Azoren kun je mensen afvliegen per heli, mochten ze toch besmet blijken. Daarna ‘gas erop’ tot aan het Caribisch gebied, waar we dan weer afspraken hebben met medische instellingen voor opvang.”

Kan tegen een stootje
Na de eerste golf van het coronavirus, tijdens de relatieve rust van de zomer, bedacht Van den Heuvel dat de marine aan 1 bijkomende maatregel het meest behoefte had: het aanschaffen van eigen testapparatuur. “Met de recente oefening Dynamic Mariner in het Middellandse Zee-gebied deed zich namelijk een uitdaging voor”, aldus de medische marineman. “Aan de voorkant kun je wel een goede quarantaine doen, maar er blijven zorgen om mensen die later ingevlogen worden. Een RIVM-‘min’ situatie, zullen we maar zeggen, zonder testcapaciteit aan boord.”

Maar ga er maar aanstaan: de bestaande apparatuur is zeer fijngevoelig, ook voor trillingen en andere bewegingen. Bij een bepaalde zeegang is die dus niet meer betrouwbaar. Het testapparaat waar al snel de voorkeur naar uitging, tref je echter veelal aan binnen de olie-industrie en wordt niet zelden door pick-up trucks door de woestijn gereden. “Dat kan dus blijkbaar wel tegen een stootje”, merkt Van den Heuvel droogjes op.

Lichtgeven onder microscoop
“In overleg met het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid van is vervolgens onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van Fluorescence In Situ Hybridization (FISH)-testen bij dit soort apparatuur.” En nu wordt Van den Heuvel heel technisch: “Daarvoor nemen we op dit moment nog bloedmonsters af bij patiënten. Het bloed ondergaat vervolgens een aantal voorbewerkingsstappen, waarna 2 zogenoemde probes worden toegevoegd. De ene probe laat zien of cellen geïnfecteerd zijn met het virus, de tweede probe laat zien hoe actief het virus op moment van bloedopname is.”

De FISH-testapparatuur bleek prima te werken, ook bij beweging. Uiteraard een Eureka-moment voor Van den Heuvel en alle andere betrokkenen. “Het bijzondere was verder dat de omstandigheden aan boord niet voldeden aan standaard BSL-2 eisen voor laboratoria, maar dat het gebruik van de apparatuur toch werkbaar is gemaakt. Ik moet zeggen: met grote dank aan de Laboratoriumgroep van 400 Geneeskundig Bataljon van het CLAS. Dat heeft in nauwe samenwerking met de leverancier de methode ontwikkeld om veilig en binnen de normen afgenomen bloed te bewerken en in onze apparatuur op het coronavirus te testen.”

Apparaat is alleskunner
Het blijft niet alleen bij het testen van bloedmonsters. “Met het nieuwe testapparaat wordt nu gewerkt aan een speekselprotocol”, verduidelijkt Van den Heuvel. “Na bewerking kan speeksel dezelfde voorspellende waarde hebben als bloed of de swab in neus en keel. Voordeel is dat eigen ziekenverplegers na een korte opleiding die speekseltesten zullen kunnen uitvoeren; daar zijn geen laboranten voor nodig. En het is minder belastend voor de patiënt.”

Hoewel het testapparaat van de KM gloednieuw is, beschikt de KL er al enige tijd over. “De landmachtcollega’s gebruikten het voor testen op chemisch, bacteriologische, radiologische en nucleaire strijdmiddelen. Gebruikmakend van een ander soort probe, kunnen ze bijvoorbeeld sporen van antrax en de pest opsporen. Ook kun je er prima lucht- en waterkwaliteit mee onderzoeken of de bacterie achterhalen waardoor iemand in Azië aan de diarree is geraakt.”

Bizarre situatie
Van den Heuvel roemt vervolgens de daadkracht van dezen en genen die het mogelijk maakten om het testapparaat binnen 3 weken (nadat het idee was geboren) up and running te hebben, aan boord van Zr.Ms. Rotterdam op de Middellandse Zee. “We beschikten over het apparaat, over de juiste testtechniek en de juiste laboranten”, juicht hij. “Vervolgens hebben we eerst nog nadrukkelijk toestemming van de Militair Geneeskundige Autoriteit gevraagd voor de inzet van deze apparatuur aan boord. Een bizarre situatie deed zich vervolgens voor: op zondag kwam het apparaat aan boord, maandag vonden de eerste testen plaats en op dinsdag hadden we de eerste positieve uitslagen. Daarop gingen de Rotterdam en de Johan de Witt over van de modus ‘gereedstellingsopdracht’ naar ‘infectieziektebestrijding’. Onderzoek wees uit dat de besmettingen door invliegers kwamen. Toen is er voor gekozen om zoveel mogelijk opvarenden die niet meer strikt nodig waren, te laten afvliegen naar Nederland. Beide schepen waren daarna schone bubbels. Er is nog wel getest, maar er kwamen geen besmettingen meer bij.”

Geen schijnveiligheid
Van den Heuvel spreekt van een voortdurende worsteling, waar het gaat om het achterhalen en neutraliseren van infectiebronnen. “De methodiek van het testen is er toch vooral een van vallen en opstaan. We blijven ons ook steeds afvragen: wat heeft de marine nodig, wat is het risicoprofiel? Onze manier van opereren zorgt voor een spanningsveld met wat wetenschappelijk verantwoord is. We willen echter ook geen schijnveiligheid, dus in overleg met het RIVM werken we aan een testcapaciteit die past bij onze populatie. Daarom ook hopen we op nog meer testapparatuur en dat we de aanschaf daarvan snel kunnen realiseren.”

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Apex Legends viert feest met Holo-Day Bash 2020

Apex Legends komt alvast in kerststemming met een tijdelijk Holo-Day Bash-evenement, dat loopt vanaf vandaag tot 4 januari. Dit jaar vieren ze feest met de terugkeer van de tijdelijke Winter Express-modus en de introductie van nieuwe cosmetische winteritems.

Het evenement bevat:

  • de terugkeer van de tijdelijke modus: Winter Express. De trein is terug in World’s Edge voor Winter Express, en deze keer is het niet het enige voertuig dat in de vallei afdaalt; er vliegen ook nieuwe bevoorradingsschepen uit Kings Canyon rond de bevroren explosie op de grond. Daarnaast zorgt Derailment, een nieuw treinstation, voor meer variatie met flankeermogelijkheden vanwege de unieke rotatie. Al deze wijzigingen resulteren in een aanzienlijke verkorting van de lange respawn-tijden tussen ronden die spelers vorig jaar plaagden.
  • de Holo-Day Bash van dit jaar bevat een beloningenpad met gloednieuwe unlockables: nu verkrijgbaar t/m 4 januari. Spelers kunnen beloningen verdienen, zoals Horizons Epic Absolute Zero-skin, door eenvoudigweg het spel te spelen.
  • elke week (tot 4 januari) heeft de direct purchase shop een nieuwe actie, inclusief nieuwe Loba, Revenant en Spitfire Legendary skins. Naast de terugkerende tijdelijke kerstskins kunnen spelers nieuwe skins kopen die hun debuut maken op dit evenement, zoals Loba's Crystalline Perfection.

Zonneveld als elfde Nederlander naar WK Darts; Klaassen blijft thuis

Darter Niels Zonneveld heeft zich als elfde Nederlander voor het geplaatst voor het wereldkampioenschap darts. In de beslissende kwalificatieronde versloeg Zonneveld de Duitser Martin Schindler met 7-4. Daarmee zal Zonneveld debuteren op het meest prestigieuze dartstoernooi.

PDC Tour Card-houders kregen tijdens de PDPA Qualifiers hun laatste kans om kwalificatie af te dwingen voor het WK. Spelers van buiten het Verenigd Koninkrijk deden mee aan de Rest of the World Qualifier, daar waren twee startplekken te verdelen. Die werden gewonnen door Zonneveld en Karel Sedlacek.

Eerder in de kwalificatiereeks versloeg de 22-jarige Nederlander de Pool Krzysztof Kciuk met 6-3, daarna was landgenoot Jelle Klaassen met 6-4 aan de beurt. In 2016 stond Klaassen nog de halve finale op het WK. Dit jaar zal de 36-jarige darter niet aan de oche verschenen. Sedlacek won in de finaleronde van Jan Dekker, nadat hij ook al had afgerekend met Benito van de Pas en Rowby-John Rodriguez.

Met de kwalificatie zet Zonneveld zijn goede vorm voort. Tijdens de Players Championship Finals van vorige week wist de 22-jarige Zonneveld nog James Wade met 6-3 te verslaan. Een ronde later werd hij opzijgezet door Dirk van Duijvenbode. Donderdag is de loting voor het WK, dat op 15 december begint. De finale wordt gespeeld op 3 januari. Drievoudig winnaar Van Gerwen gaat op jacht naar zijn vierde trofee. Vorig jaar zat Peter Wright hem dwars in de finale. 

De elf Nederlanders zijn: Michael van Gerwen (1), Jeffrey de Zwaan (23), Jermaine Wattimena (24), Danny Noppert (25), Vincent van der Voort (27), Dirk van Duijvenbode (43), Ron Meulenkamp (49), Maik Kuivenhoven (73), Martijn Kleermaker (74), Niels Zonneveld (79) en Derk Telnekes (87).

WK Kwalificatie - Uitslagen PDPA QUalifier  - UK - Laatste zestien
Joe Murnan 6-3 Conan Whitehead
Ciaran Teehan 6-2 Mark McGeeney
Robert Thornton 6-2 Harry Ward
Jamie Lewis 6-2 Alan Tabern
Josh Payne 6-3 Simon Stevenson
Matthew Edgar 6-5 Martin Atkins
James Wilson 6-5 Jonathan Worsley
Nick Kenny 6-3 Ted Evetts

Finales 
Ciaran Teehan 7-6 Joe Murnan
Jamie Lewis 7-5 Robert Thornton
Matthew Edgar 7-2 Josh Payne
Nick Kenny 7-6 James Wilson

Rest of the World Qualifier  - Laatste acht
Niels Zonneveld 6-4 Jelle Klaasen
Martin Schindler 6-4 Kai Fan Leung
Karel Sedlacek 6-2 Benito van de Pas
Jan Dekker 6-1 Geert Nentjes

Finales
Niels Zonneveld 7-4 Martin Schindler
Karel Sedlacek 7-2 Jan Dekker

COVID-19: 4610 nieuwe besmettingen en 29 doden, totaal 523.478 en 9376

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4610 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 523.478 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 134 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1240 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 18 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 481 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 29 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 9376 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Leden FVD mogen beslissen over positie Baudet

Het bestuur van Forum voor Democratie heeft gisteravond aangekondigd dat er op korte termijn een bindend referendum voor partijleden zal komen met de vraag 'Wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD? Ja of nee?' Daarnaast zal het bestuur zo snel mogelijk een algemene ledenvergadering bijeen roepen waar onder andere de samenstelling van het partijbestuur op de agenda zal staan.

Dat is de volgende stap in de FVD-soap en een bijzondere ontwikkeling aangezien Baudet volgens bestuurslid Rob Rooken vrijdag nog geroyeerd zou zijn als partijlid. Daarnaast bestaat de positie van partijleider in de statuten en regelementen van Forum niet en ook is een referendum niet mogelijk volgens diezelfde statuten en regelementen. Bijkomend probleem is mogelijk dat er al tijden vraagtekens zijn bij de ledenadministratie. Er wordt getwijfeld in hoeverre deze netjes op orde is.

Er is enige haast geboden omdat de deadline voor de registratie van een nieuwe partij voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar tot uiterlijk 21 december kan. Mocht Baudet de strijd verliezen en toch mee willen doen aan de verkiezingen dan moet hij dus dus voor die datum weten waar hij aan toe is, dit geldt uiteraard ook voor het kamp wat tegen de (oud) partijleider is.

Baudet is blij dat de ledenraadpleging waar hij al om vroeg er nu dan eindelijk komt. De medeoprichter van de partij heeft herhaaldelijk aangegeven dat Forum voor Democratie zijn partij is en dat als mensen het niet met hem eens is het vrij staat om Forum te verlaten en een eigen partij te beginnen. De belangen zijn echter groot, er komen jaarlijks miljoenen euro's binnen bij Forum dankzij subsidies, donaties en lidmaatschapsgelden. Daarnaast verkoopt Baudet veel boeken via de partij die regelmatig hele partijen opkoopt.

Fittipaldi vervangt Grosjean in GP van Sakhir

Niet geheel verrassend zal Romain Grosjean komend weekeinde de Grand Prix van Sakhir aan zich voorbij laten gaan. De Franse coureur van Haas kende zondag tijdens de Grand Prix van Bahrein een ware horrorcrash en ontsnapte met relatief lichte verwondingen.

Het team heeft inmiddels bekendgemaakt wie Grosjean gaat vervangen en dat is een in de Formule 1 niet onbekende (achter)naam: Pietro Fittipaldi, kleinzoon van Emerson Fittipaldi, de wereldkampioen van 1972 en 1974. De 24-jarige Braziliaan fungeert sinds eind 2018 als testcoureur bij Haas.

Fittipaldi reed in 2015 in de Formule 3 zonder noemenswaardig succes, in 2017 werd hij kampioen in het uiterst matige veld van de World Series. In 2018 en 2019 reed hij verder wat races in de IndyCar Series en een seizoen in de DTM, ook zonder bijzondere prestaties.

Hwang keert op 2 december terug in Soulcalibur VI

Hwang, de Koreaanse zwaardvechter, zal op 2 december terugkeren in Soulcalibur VI nadat hij in deel 3 uit 2005 voor het laatst te zien was. Hij gaat zijn vijanden vooral met zijn zwaard en zijn trappen te lijf.

Hwang wordt het laatste DLC-personage voor Soulcalibur VI en maakt onderdeel uit van Season Pass 2. Hij kan ook apart worden aangeschaft.

Soulcalibur VI is uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Jaag op monsters met de Twitch-extensie van Immortals Fenyx Rising

Monster Hunt, de interactieve Twitch-extensie voor Immortals Fenyx Rising, is vanaf vandaag beschikbaar voor alle streamers op Twitch. Met deze extensie jagen kijkers op monsters en verdienen ze exclusieve beloningen terwijl ze kijken hoe streamers de game spelen.

De Monster Hunt Twitch-extensie is een gratis interactieve add-on voor Immortals Fenyx Rising-streams, die beschikbaar zal zijn tot 14 december 2020. Willekeurige monsters verschijnen om de twee minuten op het scherm en kijkers krijgen een beperkte tijd om erop te klikken en ze aan hun verzameling toe te voegen. Tijdens het verzamelen van alle 44 monsters, spelen kijkers vier exclusieve in-game beloningen vrij, waaronder een resource pack en verschillende wapenskins.

Immortals Fenyx Rising is vanaf 3 december 2020 verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox Series S, Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4, Stadia, Luna en Windows PC via de Epic Games Store en de Ubisoft Store. Spelers die Immortals Fenyx Rising op de huidige consoles aanschaffen, krijgen een gratis next-gen upgrade voor de Xbox Series X of PlayStation 5. Ook gaat de game onderdeel zijn van Ubisoft+, Ubisofts abonnementsservice.

Twitch-extensie Immortals Fenyx Rising

Aanschaf elektrische bestelauto komt dichterbij voor ondernemers

In het klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2025 zo'n 30 Nederlandse steden een zero emissiezone invoeren voor stadslogistiek. Daarbij is ook afgesproken dat er ondersteuning komt voor ondernemers die in zo'n zone moeten zijn.

Deze ondernemers kunnen vanaf komend voorjaar tot 5000 euro subsidie aanvragen voor de aanschaf of lease van een uitstootvrije bestelbus. Het is een volgende stap in het schoner maken van het Nederlandse wagenpark. De subsidieregeling gaat vandaag in internetconsultatie.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “Met dit steuntje in de rug bij de aanschaf van een schone bestelbus slaan we twee vliegen in een klap. Goed voor de schone lucht in onze steden, en het ondersteunt ondernemers de komende jaren bij de overstap naar een elektrische bestelbus. Zo’n bus is duurder in de aanschaf, maar goedkoper in het onderhoud en gebruik.”

Aanschaf of lease aantrekkelijker
Er zijn steeds meer verschillende elektrische bestelbussen op de markt, van kleine bestelbussen tot grotere voertuigen met veel laadruimte. Elektrische bussen zijn goedkoper in onderhoud en gebruik, maar duurder in de aanschaf. Daarom kunnen ondernemers tot en met 2025 subsidie krijgen bij de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus. Omdat de prijs van een bus afhangt van de omvang, is de subsidie 10% van de nieuwprijs, met een maximum van 5000 euro. In combinatie met de subsidie kunnen ondernemers fiscale instrumenten inzetten die een korting opleveren bij de aanschaf van een schone bus aantrekkelijk maken, zoals milieu-investeringsaftrek.

In de voorgestelde regeling staat een aantal voorwaarden. Aanvragers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de bestelbus een minimale actieradius van 100 kilometer hebben en komt er per bedrijf een maximum aan het aantal bestelbussen waarvoor subsidie mag worden aangevraagd. Bij doorverkoop binnen drie jaar moet verkregen subsidie deels terug worden betaald.

Zoals afgesproken in het klimaatakkoord loopt de regeling tot en met 2025. Er is in totaal 185 miljoen euro beschikbaar voor het stimuleren van schone bestelbussen. Voor 2021 is er 22 miljoen beschikbaar subsidie, en op is op. De komende jaren loopt het subsidiebedrag terug omdat er steeds meer en goedkopere elektrische bestelbussen op de markt komen.

Kleine ondernemers extra tegemoet komen
Het kabinet wil juist de kleine ondernemer tegemoet te komen bij de overstap op een uitstootvrije bestelbus. Van Veldhoven heeft daarom met MKB Nederland afgesproken dat eigenaren van bestelbussen uit de Euroklasse 4 een extra financieel steuntje in de rug kunnen krijgen in de aanloop naar de introductie van emissieloze stadscentra vanaf 2025. Veel kleinere ondernemers, zoals timmermannen en schilders, rijden minder kilometers en kunnen voor het vervoer van gereedschap prima uit de voeten met deze relatief oude bestelbussen. In de consultatie wordt onder andere gevraagd naar hoe dit extraatje vorm zou kunnen krijgen.

Op weg naar schone lucht in steden
Veel gemeenten willen schonere lucht voor de gezondheid van de mensen die er wonen en werken. Het terugdringen van luchtvervuiling is ook goed voor het klimaat. In het klimaatakkoord is daarom afgesproken dat gemeenten vanaf 2025 zero emissie zones in mogen stellen: gebieden waar alleen bestelbussen en vrachtwagens zonder uitstoot rijden.
Het kabinet vindt het belangrijk dat er genoeg elektrische bestelbussen op de markt zijn en dat deze overgang geleidelijk gebeurt. Met voldoende tijd voor ondernemers om in te spelen op veranderingen. Eerder bood Van Veldhoven duidelijkheid met een ruime overgangsregeling voor ondernemers.

Verduurzamen van logistiek
Het kabinet zet meer stappen om de logistiek schoner te maken. Ook de overstap op een schone vrachtwagen wordt volgend jaar aantrekkelijker. Daarnaast werken overheden samen met de netbeheerders hard aan een landelijk dekkend en betrouwbaar netwerk van laadpalen. Want de bouwvakker die zijn bestelbus mee naar huis neemt moet die ’s nachts bij zijn huis op kunnen laden. Verspreid over Nederland starten begin 2021 meerdere proeven met publieke laadpleinen voor vrachtwagens en bestelbusjes.

Final Fantasy XIV herschrijft de toekomst met patch 5.4

Square Enix heeft de releasedatum en details onthuld van Final Fantasy XIV Online’s volgende grote update, Patch 5.4. getiteld 'Futures Rewritten'. Met deze patch begint een nieuw hoofdstuk in het verhaal dat volgt op de Shadowbringers hoofdscenario-questline.

Tijdens de Letter from the Producer LIVE-uitzending werd ook een nieuwe trailer onthuld en heeft producer en director Naoki Yoshida een speciaal wereldwijd livestream-evenement aangekondigd, de 'Final Fantasy XIV Announcement Showcase'. Dit evenement zal plaatsvinden op 6 februari 2021 en brengt het laatste nieuws en aankondigingen voor de MMORPG. Details over wanneer en hoe de stream is te volgen worden later bekendgemaakt.

Patch 5.4 omvat updates en nieuwe content voor alle soorten spelers op pc, Mac, PlayStation 4, en PlayStation 5 via backward compatibility. Er is naast een nieuw stuk verhaal met bijbehorende quests ook een nieuwe Raid Dungeon: Eden’s Promise. Patch 5.4 brengt nieuwe gevechten - inclusief een nieuwe baas ontworpen door Kingdom Hearts-regisseur en Final Fantasy-veteraan, Tetsuya Nomura - beschikbaar in de moeilijkheidsgraden normal en savage. Ook is er een nieuwe dungeon en een Unreal-moeilijkheidsgraad trial. Voor gatherers en crafters zijn er weer nieuwe items te verzamelen en te maken, en mogen ze eindelijk de vierde en laatste fase van de restauratie van de Holy See of Ishgard beginnen. Het vermoeden bestaat dat we daarna housing-mogelijkheden in Ishgard krijgen, maar we zullen zien.

Schansspringer Granerud haalt uit en pakt eerste World Cup-zege

Schansspringer Halvor Egner Granerud heeft de eerste World Cup-overwinning uit zijn carrière te pakken. De Noor was de beste bij de afsluiting van het weekeinde in het Finse Ruka, vooral dankzij een geweldige tweede sprong.

In de eerste ronde was Markus Eisenbichler weer eens bijzonder overtuigend. De Duitser sprong een forse voorsprong bij elkaar ten opzichte van de Noor Robert Johansson, de Sloveen Anze Lanisek en Johansson's landgenoot Halvor Egner Granerud. De Duitser Karl Geiger en de uiterst verrassende Est Artti Aigro deelden de vijfde plek, terwijl met name Dawid Kubacki uit Polen en diens landgenoot Kamil Stoch - net als de tussen hen in staande Noor Johann André Forfang - nog mochten dromen van het podium.

Aigro viel in de tweede ronde terug naar de laatste plek van de finalisten, Geiger leverde ook een paar plekken in en Kubacki won er juist een paar. Granerud knalde er een dijk van een sprong uit en nam de leiding over, waarna Lanisek erg matig sprong en ver terugviel. Johansson leverde ook al vier plekken in, met alleen Eisenbichler nog bovenaan de schans. De Duitser kon het echter ook niet bolwerken en dus ging de winst voor het eerst in zijn carrière naar Granerud, voor Eisenbichler en Kubacki.

Van Gerwen grijpt eindelijk weer een titel met winst op PC Finals

Michael van Gerwen heeft zondag in Coventry zijn titel op de Players Championship Finals geprolongeerd. De nummer één van de wereld was in de finale met 11-10 te sterk voor Mervyn King. Bij de prijsuitreiking raakte hij zichtbaar geëmotioneerd. Het was zijn eerste TV-toernooizege sinds maart. Op  

Van Gerwen begon matig aan zijn partij tegen King, die dankzij finishes van 115 en 107 1-3 kwam. De Brabander herpakte zich vervolgens en maakte de break achterstand ongedaan door 146 uit te gooien. Van Gerwen kwam via een imponerende finish van 160 met 6-4 voor, maar King raakte niet van slag en bracht de stand in evenwicht. 

Op 8-7 leek Van Gerwen toe te slaan door 135 uit te gooien, maar King wilde niet van opgeven weten en trok de stand mede via een finish van 126 weer gelijk. Er moest uiteindelijk een beslissende leg aan te pas komen en daarin maakte de Brabander het karwei af via dubbel acht. De Players Championship Finals was het laatste grote toernooi in de aanloop naar het WK, dat op 15 december van start gaat in Londen. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1310
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
©FOK.nl e.a.