Bordspel: Jurassic World

Eens een keer wat anders: een bordspel gebaseerd op een film. In Jurassic World - het Bordspel is het de bedoeling dat jij samen met je vrienden een park beheert ... vol dinosaurussen.

Het doel van het spel is vrij simpel: bereik een bepaalde waardering voor je park, vóórdat er teveel dino's los rondlopen en je het park feitelijk moet evacueren. Dit betekent dat je niet tegen elkaar, maar mét elkaar speelt tegen het spel. Dit vertaalt zich in een bordspel waarbij je een open strategie bespreekt aan tafel. Iedere speler heeft namelijk zijn eigen rol en heeft daarmee bepaalde skills die een ander niet heeft. Zo heb je de Park Ranger die goed scoort op de skill 'protection', maar de director heeft weer een hoger niveau op de skill 'finance'. Als je skill hoger is, mag je met meer dobbelstenen gooien waardoor het makkelijker wordt bepaalde doelstellingen te halen.

Jurassic World the Boardgame doos

De waardering van je park kan je opkrikken door dinosaurussen toe te voegen en gebouwen toe te voegen die een bepaalde entertainmentwaarde bezitten. Maar let op: je waardering stijgt niet als je enkel gebouwen bouwt. Je hebt dino's nodig. Om de zoveel tijd breekt er echter één uit en is het aan jou en je vrienden om deze weer op te sluiten. Hoe meer dino's in je park, hoe groter de kans is dat een uitbraak plaats zal vinden.

Je kan snel beginnen met spelen. Er zijn geen eindeloze elementen die je uit het karton moet drukken. Ook het opstellen van het bord is zo gebeurd. De handleiding (waarbij sommige onderdelen slordig door Google Translate lijken te zijn vertaald) geeft je de duidelijkheid die je nodig hebt, hoewel de werkwijze vrij snel vanzelf duidelijk wordt. Het spel kan gespeeld worden door 2 - 6 personen. Met 2 personen blijkt in de praktijk dat het toch lastig is om voortgang te boeken, zeker als je net de verkeerde rol hebt gekozen. De rondes gaan dan wel lekker snel, maar een beurt kan ook onbevredigend aanvoelen. Hoe meer dino's je krijgt (door opgravingen en genetische manipulatie) hoe leuker het wordt.

Jurassic World the Boardgame spel

Directe referenties naar de film zijn er niet echt, hoewel iemand wel elke ronde de 'Hammond' (naar het karakter Richard Hammond in de eerste twee films) moet zijn. Ook de verdeling daarvan kan je tactisch gebruiken. Die speler mag namelijk als eerste een ronde beginnen, wat handig kan zijn als je een bepaald doel wil bereiken. Echter, die speler bepaalt vervolgens ook de kans om een uitbraak van dino's te voorkomen. Denk dus goed na!

Met een niet al te lange speelduur van ongeveer een uurtje per spel is dit zeker een aanrader om eens te spelen. Het spel is dan ook terecht genomineerd voor speelgoed van het jaar! Leuk spel!