Blu-ray: Rogue One : A Star Wars Story

Na het daverende succes van Episode VII: The Force Awakens is de stap van Lucasfilm om het verhaal achter het Star Wars-universum verder te gaan ontdekken logisch. Hieruit volgt in 2018 een film over het personage Han Solo en kwam vorig jaar Rogue One uit in de bioscopen. Is de logische stap ook een kwalitatief goede? FOK! zocht dat verder uit.

Jyn Erso moest als kind al vluchten voor de Empire, nadat die het voorzien hadden op haar vader en zijn genialiteit om een wapen voor hen te ontwikkelen. Het zou het meest geavanceerde en meest verschrikkelijken wapen ooit worden - de Death Star. Een flink aantal jaren later is het echter aan Jyn zelf om de plannen te stelen van dit wapen om het voor eens en altijd uit te schakelen en ervoor te zorgen dat haar vaders creatie nooit in werking zal worden genomen. Zij gaat op avontuur samen met Cassian Andor, een spion voor de rebellie. 

De film is een perfecte aansluiting op de originele Star Wars-trilogie, die begon in 1977 met A New Hope. Er is voor de fan en voor de kenner een hoop te smullen, want aan alles is gedacht. Zo keren er personages terug, zij het geholpen door computereffecten of gewoon door de originele acteurs en actrices terug te brengen. Ook de score laat weer herinneren aan die magische tijd waarin het eerste deel uitkwam. Daar is echter wel gelijk een puntje van kritiek te leveren. De film begint niet met de epische openingstitels die de fans gewend zijn. Er is geen lange, lijvige tekst te herkennen aan het begin van Rogue One en dat is jammer. Dit had juist kunnen leiden tot de 100% aansluiting waar de film voor de rest van de tijd op af weet te stevenen. 

Ook de extra's - die er in veelvoud te bekennen zijn op het tweede schijfje dat bij de film wordt geleverd - benadrukken vooral die aansluiting. Zo zijn er een aantal featurettes over de connecties die er te leggen zijn wat betreft het verhaal en de personages. Maar ook wordt de vraag gesteld of de personages uit Rogue One zouden passen in die originele trilogie. En een ultieme bonus is de niet verschenen epiloog, waarmee het vertelde verhaal nog iets wordt uitgebreid. Ook bij het selecteren van het lijstje aan extra materiaal is dus gedacht aan die grote fanbase die het Star Wars-universum rijk is. En daar mag best eens aan gedacht worden. 

De blu-ray versie van Rogue One: A Star Wars Story is er dus zeker een om in huis te halen. Ook op het kleinere scherm weet de film voor elkaar te krijgen wat het pretendeert te gaan doen. Het vertelt tot in detail het verhaal dat plaatsvond voor die openingscène in A New Hope, die de wereld voor het eerst liet kennis maken met de hersenspinsels van George Lucas en zijn team en introduceert een aantal personages waar in 1977 al van werd gehouden maar in retroperspectief toch weer meer van gehouden zal gaan worden. Of juist andersom, want de rol die Darth Vader in deze film speelt is kwantitief misschien klein, maar kwalitatief indrukwekkend. Missie geslaagd.