FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 juni 2017

'Harley-Davidson aast op Italiaans Ducati'

De Amerikaanse motorenfabrikant Harley-Davidson wil zijn Italiaanse concurrent Ducati kopen. Het bedrijf is daarover in gesprek met de huidige eigenaar, het Duitse autoconcern Volkswagen. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

De gesprekken zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Van exclusieve onderhandelingen is dan ook nog geen sprake. Eerder al werd bekend dat Audi, het onderdeel van de Volkswagen-groep waar Ducati formeel onder valt, zakenbank Evercore heeft ingeschakeld om de interesse voor het Italiaanse motormerk te peilen. Ook enkele investeerders zouden belangstelling hebben getoond.

'Harley-Davidson aast op Italiaans Ducati'
'Harley-Davidson aast op Italiaans Ducati' (Foto: ANP)

Arabische landen willen sluiting al-Jazeera

Qatar moet de in het land gevestigde mediaorganisatie al-Jazeera sluiten. Ook moet het schatrijke oliestaatje zijn diplomatieke betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten, en een Turkse luchtmachtbasis in het land sluiten. Dat eisen vier Arabische landen vrijdag van Qatar, waarmee ze in het grootste conflict in de Golfregio sinds jaren zijn verwikkeld.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein willen ook dat Qatar de banden met terroristische organisaties verbreekt, waaronder de Moslimbroederschap, Islamitische Staat, al-Qaeda, Hezbollah en Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige filiaal van al-Qaeda in Syrië.

De lijst met in totaal dertien eisen werd overgebracht door Koeweit, dat bemiddelt in het conflict. Qatar heeft tien dagen de tijd om de eisen in te willigen.

Arabische landen willen sluiting al-Jazeera
Arabische landen willen sluiting al-Jazeera (Foto: ANP)

Londen laat brandgevaarlijke flats ontruimen

De autoriteiten in Londen hebben vijf torenflats in de wijk Camden laten ontruimen vanwege brandgevaar. Dat meldden Britse media vrijdag. De panden hebben dezelfde brandbare bekleding als de woontoren Grenfell Tower in Kensington waar op 14 juni een grote brand uitbrak waardoor minstens 79 mensen omkwamen.

Ongeveer achthonderd mensen moesten vrijdag hun huis uit omdat de gemeente de bekleding laat verwijderen. Het gaat om de vijf flats van het Chalcots estate. Na controle concludeerde de brandweer dat zij de "veiligheid van de bewoners" niet kon garanderen vanwege de bekleding. De gemeente besloot daarop tot evacuatie. De mensen moeten hun huis uit vanwege "dringend werk vanwege brandveiligheid", zo heet het.

Vrijdag werd bekend dat de brand in Grenfell Tower is veroorzaakt in een koelvries-combinatie. Het vuur kon zich daarna razendsnel verspreiden omdat het pand was bekleed met brandbare beplating.

Londen laat brandgevaarlijke flats ontruimen
Londen laat brandgevaarlijke flats ontruimen (Foto: ANP)

Feyenoord haalt Boëtius terug

Jean-Paul Boëtius keert terug bij Feyenoord. De landskampioen heeft met FC Basel een principeovereenkomst bereikt. De Rotterdammers hebben dat vrijdagmiddag via de officiële kanalen naar buiten gebracht. Als de laatste formaliteiten zijn afgerond, zet Boëtius in De Kuip zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen. De 23-jarige Rotterdammer moet bij Feyenoord het vertrek van Eljero Elia opvangen.

Boëtius doorliep de hele jeugdopleiding van Feyenoord en in oktober 2012 debuteerde hij tegen Ajax in het eerste elftal. In drie seizoenen scoorde hij twintig keer in 96 wedstrijden. In augustus 2015 maakte de vleugelaanvaller de overstap naar FC Basel, dat hem afgelopen seizoen een tijdje verhuurde aan KRC Genk.

"De komst van Jean-Paul wordt breed gedragen binnen de club", reageert technisch directeur Martin van Geel. "Het is natuurlijk een voordeel dat hij is opgegroeid bij Feyenoord en de club, de spelers en de trainer kent. Zijn kwaliteiten zijn bekend, terwijl Jean-Paul een leeftijd heeft waarop hij ook zeker nog nieuwe stappen kan maken."

Jean-Paul Boëtius, hier uit het archief, keert terug bij Feyenoord. (PRO SHOTS)
Jean-Paul Boëtius, hier uit het archief, keert terug bij Feyenoord. (PRO SHOTS)

Verbeterde Renaultmotor levert 0,2 tel per ronde op

Renault heeft bekendgemaakt dat het de Formule 1-motor voor de Grand Prix van Azerbeidzjan verbeterd heeft. Het Franse merk heeft bij monde van Sport-directeur Cyril Abiteboul laten weten dat de krachtbron per ronde 0,2 seconden sneller is.

Dit is goed nieuws voor onder meer Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo. De Nederlander en Australiër zeiden een lastig weekend voor de boeg te hebben in de straten van Baku, maar na de twee eerste vrije trainingen prijkte de naam van Verstappen bovenaan, terwijl Ricciardo hier vlak achter zat.

Volgens Abiteboul zijn er wat onderdelen aan de huidige motor verbeterd. Twee weken geleden in Montreal zei de Fransman nog dat er geen grote verbeteringen voor dit jaar meer in het vat zaten. "Er waren wat speculaties, er ontstonden verwachtingen, dat we dit jaar hetzelfde konden doen met de motor als vorig jaar: met een grote update komen die een flink verschil maakt. Het leek erop dat mensen dachten we nu hetzelfde zouden doen. Dat is niet het geval."

"Maar dat wil niet zeggen dat we de motor niet verbeteren. Daar werken we volop aan en voor dit weekend hebben we een verbetering doorgevoerd die 0,2 seconde per rondje scheelt. Dat zal geen voorpaginanieuws zijn, maar ik wilde die situatie verduidelijken."

Aanval op Grote Moskee in Mekka verijdeld

Veiligheidstroepen van Saudi-Arabië hebben vrijdag een grote aanval op de Grote Moskee in Mekka verijdeld. Dat meldden Arabische televisiezenders. Er zouden drie groepen terroristen zijn aangehouden.

Volgens de zender al-Arabiya rolde de Saudische veiligheidsdienst in Mekka twee groepen terroristen op en werd een derde groep in Jeddah opgepakt. De terroristen waren van plan moskeegangers aan te vallen.

De Grote Moskee in de heilige stad Mekka is een van de belangrijkste islamitische plaatsen in de wereld en wordt jaarlijks door miljoenen gelovigen bezocht.

Aanval op Grote Moskee in Mekka verijdeld
Aanval op Grote Moskee in Mekka verijdeld (Foto: ANP)

Van der Poel zondag aan de start bij WK marathon

Multitalent Mathieu van der Poel laat zondag het NK op de weg links liggen en kiest voor het WK marathon in het Duitse Singen. Zijn doel is het winnen van het wereldtitel in de mountainbikewedstrijd over 98 kilometer.

Van der Poel was in de afgelopen weken uitstekend in vorm. In deze maand juni stond de 22-jarige renner aan de start in zes wegwedstrijden en wist slechts een keer niet op het podium te eindigen. Bovendien won hij het algemeen, punten- en jongerenklassement in de Franse etappekoers Boucles de la Mayenne. Ondanks de goede vorm was voor Van der Poel de keuze voor het WK niet moeilijk. Van der Poel: “Eigenlijk niet. Al is het wel jammer van het NK. Ik ben nu goed in vorm.”

In tegenstelling tot het onderdeel crosscountry is de marathon niet olympisch maar vallen er wel punten te verdienen voor de crosscountry. Vanwege zijn olympische ambitie is punten ook een reden om aan de start te verschijnen bij het WK. Van der Poel: “Daarom wil ik nu al punten pakken om straks een betere startpositie te hebben als het er om gaat. In het mountainbiken moet je tijd en ruimte hebben om mensen te kunnen passeren.”

De start van de wedstrijd is zondag om 10.20u.

Lil' Kleine voegt 10 nummers toe aan album

Lil' Kleine heeft zijn album Alleen uitgebreid met tien nieuwe tracks. Het album, dat eind vorige maand verscheen, bevat sinds vrijdag 21 nummers, waaronder liedjes met Bokoesam, Hef en Heinek'n. De nieuwe single Loterij is een samenwerking met Ronnie Flex.

Lil' Kleine legt uit: "Uit alle sessies met Jack $hirak is echt heel veel muziek gekomen. Eerst dacht ik eraan om een album te droppen met 21 tracks, maar ik vind dat deze liedjes alle aandacht verdienen. Daarom hebben we besloten om het in twee delen te doen. En natuurlijk heb ik weer een samenwerking met Ronnie. Die wilde ik nog even bewaren, maar nu heeft hij ook een dikke clip gekregen."

De eerste versie met elf tracks brak al records. Het album kwam van niets op de eerste plaats en alle tracks stonden op dag van release in de Spotify top 25. Binnen een week stonden alle nummers in de top 40 van de GfK Single Top 100.

In februari vorig jaar kwam Lil' Kleine ook al binnen op nummer 1 in de Album Top 100 met zijn debuutalbum WOP en de single Niet omdat het moet. Lil Kleine is de eerste Nederlandse rapper met twee nummer 1-albums op zijn naam. Sinds de release gaat het album Alleen nog steeds aan kop.

Lil' Kleine voegt 10 nummers toe aan album
Lil' Kleine voegt 10 nummers toe aan album (Foto: BuzzE)

VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet. Dat maakte VVD-leider Mark Rutte vrijdagavond bekend na een eerste gesprek van de vier partijen met informateur Herman Tjeenk Willink op het Binnenhof.

Rutte zei er vertrouwen in te hebben dat het met deze vier gaat lukken. "We hebben vastgesteld dat we uitzien naar de gesprekken."

VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen
VVD, CDA, D66 en CU gaan onderhandelen (Foto: ANP)

Dode door steekpartij in Rotterdam

In Rotterdam is een man om het leven gekomen door een steekpartij. De 47-jarige Rotterdammer bezweek vrijdagavond aan de verwondingen die hij eerder die dag had opgelopen bij een steekincident in de Joost van Geelstraat.

De politie onderzoekt nog wat zich precies heeft afgespeeld. Getuigen zagen dat het slachtoffer uit een huis rende en tussen geparkeerde auto's in elkaar zakte. Volgens ambulancepersoneel had de man meerdere steekwonden.

Kort na de steekpartij is een verdachte aangehouden. De man had zich verstopt in de bosjes.

Dode door steekpartij in Rotterdam
Dode door steekpartij in Rotterdam (Foto: ANP)

Depp maakt excuses over Trump-grap

De Amerikaanse acteur Johnny Depp heeft vrijdag publiekelijk zijn excuses aangeboden voor een grap die hij maakte over het vermoorden van de Amerikaanse president Donald Trump. Die maakte hij donderdagavond in een speech op het Engelse popfestival Glastonbury.

Hij vroeg eerst aan het publiek of Trump naar het festival kon worden gebracht. "Het is maar een vraag. Ik wil niks insinueren. Wanneer was de laatste keer dat een acteur de president vermoordde," vervolgde hij.

Vrijdag bood de 54-jarige Depp via het blad People magazine zijn excuses aan voor de "slechte grap". Hij verklaarde dat hij alleen maar lollig wilde zijn en niemand kwaad wilde doen.

Het Witte Huis reageerde vrijdag ook. Het noemde Depps grap en andere morbide grollen over de president "verontrustend".

Depp maakt excuses over Trump-grap
Depp maakt excuses over Trump-grap (Foto: BuzzE)

ELN bevestigt vrijlating Bolt en Follender

Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn vrijdag vrijgelaten. Dat meldt de Colombiaanse guerrillabeweging ELN, die de twee sinds zaterdag vasthield, op Twitter. Ze zouden in goede conditie zijn, aldus de tweet.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de vrijlating van de twee nog niet direct bevestigen.

ELN bevestigt vrijlating Bolt en Follender
ELN bevestigt vrijlating Bolt en Follender (Foto: BuzzE)

Google leest je mails niet meer

Google zal de e-mails van zijn gebruikers niet meer scannen. Het bedrijf deed dat om informatie in te winnen, zodat het gerichter advertenties kon verkopen. Wie bijvoorbeeld een ander mailt over tweedehands auto's, is misschien geïnteresseerd in tweedehands auto's en kan dus ontvankelijk zijn voor reclame over occasions.

Het besluit is genomen omdat Google zakelijke klanten wil lokken met de G Suite. Ongeveer 3 miljoen bedrijven maken al gebruik van die programma's en diensten zoals Hangouts, Calendar en Drive. Ook Gmail valt eronder. De mails van die bedrijfsklanten werden al niet gescand, maar dat gebeurde wel bij reguliere, gratis gebruikers. Dat zorgde soms voor verwarring. Om dat te voorkomen heeft Google besloten nu helemaal te stoppen met scannen.

De gratis Gmail-gebruikers krijgen nog wel advertenties te zien, maar die zijn gebaseerd op andere informatie die Google van ze bijhoudt, zoals zoekopdrachten en YouTube.

Google leest je mails niet meer
Google leest je mails niet meer (Foto: BuzzT)

Vijf doden door elektrocutie in Turks zwembad

Drie kinderen en twee volwassenen zijn in het noord-westen van Turkije om het leven gekomen doordat ze werden geëlektrocuteerd in een waterpark. Dat meldden lokale Turkse media vrijdag.

Het incident was in de plaats Akyazi in de provincie Sakarya. De drie kinderen waren eerst in het water in de problemen. De manager van het park en zijn zoon doken het zwembad in om hen te helpen en werden toen ook geëlektrocuteerd. De vijf werden naar een ziekenhuis gebracht maar bezweken.

De oorzaak van het ongeval is niet bekend.

Vijf doden door elektrocutie in Turks zwembad
Vijf doden door elektrocutie in Turks zwembad (Foto: ANP)

LB: Vieze spiegel speelt Jennifer Lopez parten

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Jennifer Lopez ligt flink onder vuur op Instagram. Haar volgers betichtten J-Lo ervan een selfie te hebben bewerkt. Er was namelijk een vlekje op haar zij te zien. Volgens kritische volgers een slecht staaltje Photoshop. Volgens Jennifer gewoon een vieze spiegel.

De zangeres en actrice zette donderdag een foto op Instagram waarop ze haar strakke buik laat zien. Ze staat voor de spiegel en heeft haar smartphone in haar hand. Aan de zijkant van haar blote buik is echter een rare vlek te zien. Het commentaar is niet van de lucht. J-Lo wordt beschuldigd met Photoshop gespeeld te hebben en het fotobewerkingsprogramma maar matig onder de knie te hebben.

De beschuldigingen noopten Jennifer zelf ook te reageren op haar foto. "O jee... het is alleen maar een vlekje op de spiegel", schrijft het stijlicoon. "Geen Photoshop." Ze laat haar reactie volgen door een hele trits hashtags zoals #wishtherewasphotoshopforhaters en #lordblessthehaters.

Haar volgers lijken die uitleg niet helemaal te pikken. "Absoluut wel Photoshop", schrijft iemand. "Maar het is niet erg. Niet iedereen kan perfect zijn."


Zie je de onderstaande foto niet? Klik dan hier.

 

Ayyyyy... 😂

Een bericht gedeeld door Jennifer Lopez (@jlo) op22 Jun 2017 om 10:01 PDT

Vieze spiegel speelt Jennifer Lopez parten
Vieze spiegel speelt Jennifer Lopez parten (Foto: BuzzE)

'Kramer moet boegbeeld worden schaatsploeg KPN'

In de schaatssport is KPN vooral bekend als hoofsponsor van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Het telecombedrijf wil na de Olympische Spelen van volgend jaar een eigen schaatsploeg beginnen. Sven Kramer moet het boegbeeld worden van de nieuw te vormen ploeg.

Het contract van Kramer, die vandaag heeft bevestigd te zijn benaderd, bij zijn huidige ploeg Lotto-Jumbo loopt na de Spelen in Pyeongchang af. De Fries heeft gezegd dat hij alle opties open houdt. Het lijkt er in elk geval op dat Kramer definitief heeft besloten om na de  Spelen nog niet te stoppen. "De verwachting is wel, eigenlijk wel zeker, dat ik nog één of twee jaar doorga", zo zei hij.

KPN en de KNSB willen beiden overigens nog niets kwijt over een nieuw te vormen schaatsploeg van eerstgenoemde. Het contract van KPN bij de KNSB loopt volgend jaar in de zomer af.

Sven Kramer moet boegbeeld worden van een nieuwe ploeg. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sven Kramer moet boegbeeld worden van een nieuwe ploeg. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Wisselvallige Haase onderuit in Halle

Tennisser Robin Haase is in de kwartfinale van het ATP-toernooi in Halle uitgeschakeld. Op het Duitse gras was de Nederlander (ATP-42) niet opgewassen tegen de Fransman Richard Gasquet (ATP-30): 1-6, 6-3 en 1-6.

In de eerste set was Gasquet duidelijk de bovenliggende partij. De Fransman serveerde vrijwel foutloos, waardoor Haase geen enkele kans kreeg. De Nederlander leverde wel twee van zijn eigen servicegames in, waardoor het 1-6 werd.

Het tweede bedrijf was precies andersom. Ditmaal had Haase geen enkele moeite met zijn eigen servicegames en was het Gasquet die moeite had, waardoor het al snel 5-1 stond. De Fransman kwam nog wel twee games terug, maar Haase won de set met 6-3.

In set drie kantelde partij opnieuw. Ditmaal was Gasquet goed bij de les en won de partij eenvoudig met 6-1, waardoor hij het in de halve finale op gaat nemen tegen of Roberto Bautista-Agut (ATP-19) of Alexander Zverev (ATP-12).

Call of Duty: Modern Warfare Remastered wordt toch apart verkocht

Activision heeft het lang volgehouden, na altijd beweerd te hebben dat Modern Warfare Remastered nooit een aparte release zou krijgen, gebeurt het nu toch. Modern Warfare Remastered is vanaf 27 juni apart verkrijgbaar voor PlayStation 4.

De game krijgt zowel een digitale als disc-versie en heeft tijdelijke exclusiviteit voor PlayStation 4, maar de Xbox One- en PC-versies zullen ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten. De remaster van één van de meest populaire Call of Duty's ooit gemaakt was tot nu alleen speelbaar als je een speciale editie van Call of Duty: Infinite Warfare had aangeschaft. Maar nu wordt de game apart verkrijgbaar voor de enorm schappelijke prijs van $40. De release bevat uiteraard zowel de single- als multiplayer modes, hoewel de €15 kostende 'Variety Map Pack' wel achter de hand wordt gehouden.

Familie Michael Brown krijgt 1,3 miljoen

De familie van de in 2014 neergeschoten tiener Michael Brown heeft een schadevergoeding gekregen van omgerekend ruim 1,3 miljoen euro. Dat heeft de advocaat van de familie vrijdag bekendgemaakt, meldden Amerikaanse media.

De achttienjarige ongewapende zwarte jongen werd in 2014 door de blanke agent Darren Wilson doodgeschoten in Ferguson bij St. Louis. Na maanden onderzoek besloten de autoriteiten de agent niet te vervolgen. Het incident veroorzaakte maandenlange protesten in Ferguson en ook elders.

CNN meldde eerder dat de familie van Brown omgerekend bijna 70.000 euro schadevergoeding had gevraagd.

Familie Michael Brown krijgt 1,3 miljoen
Familie Michael Brown krijgt 1,3 miljoen (Foto: ANP)

Chaves en Yates kopmannen in selectie Orica-Scott

Orica-Scott heeft vandaag de negen namen bekend gemaakt, die volgende week zaterdag aan de start staan van de Tour de France. Kopmannen bij de Australische WorldTour-ploeg zijn Simon Yates en Esteban Chaves.

Nadat Chaves goed aan het seizoen begon met een tweede plaats in het algemeen klassement van de Tour Down Under. Daarna kreeg de Colombiaan te maken met een knieblessure, waardoor hij lang aan de kant stond met een knieblessure. Het Critérium du Dauphiné was zijn eerste wedstrijd sinds maanden. De ploegleiding heeft toch het vertrouwen dat Chaves voor het klassement kan gaan in de Tour de France.

Een belangrijk doel voor Yates is het jongerenklassement. De 24-jarige Brit werd vorig jaar zesde in het algemeen klassement van de Vuelta a España.

Selectie Orica-Scott voor Tour de France
Michael Albasini
Esteban Chaves
Luke Durbridge
Mathew Hayman
Damien Howson
Daryl Impey
Jens Keukeleire
Roman Kreuziger
Simon Yates

Lady Gaga's ongewassen jumpsuit te koop

De jumpsuit die Lady Gaga droeg in de videoclip van Bad Romance is te koop. Veilingwebsite Catawiki verwacht dat de jumpsuit ongeveer 5000 tot 7000 euro opbrengt.

"De jumpsuit is ontworpen door de Australische kledingdesigner Martin Grant, waar Lady Gaga vaak kleren van draagt. Lady Gaga is gek op kleding en heeft waarschijnlijk een enorme garderobe, want er komt maar heel zelden iets op de markt dat door haar is gedragen", zegt modedeskundige Martje Schutte van Catawiki.

De jumpsuit heeft een prominente rol in de videoclip uit 2011 die ruim 830 miljoen keren is bekeken op YouTube. De jumpsuit is na het opnemen van de clip waarschijnlijk niet gewassen. In de videoclip eet Lady Gaga namelijk een taart waarbij er stukken van de taart op de jurk vallen. Die vlekken zijn nog altijd op de jumpsuit te zien.

"De vlekken tonen aan dat de jumpsuit origineel is en dat maakt de jumpsuit eigenlijk nog specialer. Ik denk dan ook niet dat de nieuwe eigenaar de vlekken zal laten schoonmaken", zegt Schutte.

Tesla wil muziek streamen

Tesla wil zijn eigen muziekstreamingdienst opzetten. Daarom praat de autobouwer met muzieklabels. Dat melden techsite Recode en persbureau Bloomberg.

Het zou de bedoeling zijn dat elke Tesla straks standaard wordt geleverd met de eigen streamingdienst. Tesla werkt nu samen met bestaande streamingdiensten. In Europa, Hongkong en Australië zit Spotify in de auto's, in de Verenigde Staten en Canada gebruiken Tesla-bezitters Slacker.

Tesla wil muziek streamen
Tesla wil muziek streamen (Foto: BuzzT)

Verstappen opnieuw de snelste in Baku

Max Verstappen heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan de snelste tijd gereden. De Nederlander kwam in de straten van Baku met de Red Bull tot een tijd van 1.43,362 en was hiermee een tiende sneller dan de Mercedes van Valtteri Bottas en de Red Bull van teamgenoot Daniel Ricciardo.

Voor Verstappen liep de training ondanks de snelste tijd toch niet helemaal gesmeerd. Met nog een minuut op de klok verremde de Nederlander zich voor de eerste bocht, waarna zijn Red Bull de muur in schoof. De bolide liep hierbij de nodige schade op en het is afwachten of vitale componenten zoals de versnellingsbak gespaard zijn gebleven.

Er waren meer coureurs die meer asfalt nodig hadden dan de bedoeling is. Gelukkig voor hen zijn er de nodige uitloopstroken en met name Romain Grosjean en kampioenschapsleider Sebastian Vettel maakten hier gretig gebruik van. Voor Jolyon Palmer was dit niet genoeg, want hij parkeerde op het smalste deel van de baan, bij het kasteel, zijn Renault in de bandenstapels, waardoor zijn training erop zat.

Opvallend was het goede rijden van Lance Stroll die met de Williams tot een zesde tijd kwam, zijn beste resultaat tot nu toe in de Formule 1. De Canadees deed het hiermee beter dan Lewis Hamilton die de tiende tijd klokte en nog veel werk aan het afstellen van zijn Mercedes heeft. Fernando Alonso kwam met de McLaren tot plek twaalf, maar moest zijn bolide met motorische problemen voortijdig aan de kant zetten.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:43.362   36
2 V. Bottas Mercedes 1:43.462 +0:00.100 32
3 D. Ricciardo Red Bull 1:43.473 +0:00.111 34
4 K. Räikkönen Ferrari 1:43.489 +0:00.127 35
5 S. Vettel Ferrari 1:43.615 +0:00.253 35
6 L. Stroll Williams 1:44.113 +0:00.751 27
7 S. Perez Force India 1:44.306 +0:00.944 34
8 D. Kvyat Toro Rosso 1:44.321 +0:00.959 27
9 E. Ocon Force India 1:44.484 +0:01.122 37
10 L. Hamilton Mercedes 1:44.525 +0:01.163 23
11 F. Massa Williams 1:44.609 +0:01.247 33
12 F. Alonso McLaren 1:45.515 +0:02.153 15
13 C. Sainz Toro Rosso 1:45.733 +0:02.371 34
14 K. Magnussen Haas F1 1:45.831 +0:02.469 33
15 N. Hülkenberg Renault 1:46.003 +0:02.641 29
16 J. Palmer Renault 1:46.061 +0:02.699 17
17 S. Vandoorne McLaren 1:46.174 +0:02.812 28
18 P. Wehrlein Sauber 1:47.150 +0:03.788 25
19 M. Ericsson Sauber 1:47.347 +0:03.985 25
20 R. Grosjean Haas F1 1:47.722 +0:04.360 22

Geen vervolging voor smaad in zaak-Savannah

Er wordt geen vervolging wegens smaad ingesteld voor een bericht op Facebook over de zestienjarige verdachte in de zaak-Savannah.

De ouders van de jongen die vastzit in verband met de dood van Savannah (14) uit Bunschoten, deden daarvan vorige week aangifte. Op Facebook verscheen een foto van de jongen, met daaronder de tekst dat hij de moordenaar van Savannah is. Hoewel de foto vrijwel meteen weer is verwijderd, werd toch besloten aangifte te doen tegen de verspreider.

De zaak is geseponeerd omdat het OM niet bevoegd zegt te zijn om tot strafvervolging over te gaan. Dat besluit is volgens het OM genomen na overleg met alle betrokkenen. De plaatser van het bericht op Facebook is aangesproken op zijn gedrag, heeft spijt betuigd en het bericht verwijderd, aldus het OM.

De ouders zouden volgens het OM vooral een signaal willen afgeven dat niet zomaar alles op internet kan worden gezet. Omdat door de ouders geen formele klacht is ingediend, kan geen vervolging worden ingesteld. Smaad is namelijk een klachtdelict, waarbij alleen een aangifte niet genoeg is om tot vervolging over te gaan.

Geen vervolging voor smaad in zaak-Savannah
Geen vervolging voor smaad in zaak-Savannah (Foto: ANP)

Turkije wil Darwin uit schoolboeken schrappen

Plannen van de Turkse regering om de evolutieleer van Darwin niet langer te onderwijzen, stuiten in het land op grote weerstand. De CHP, de grootste oppositiepartij, verwijt de AKP van president Recep Tayyip Erdogan het onderwijs in het land op islamitische leest te willen schoeien.

"Een bewezen theorie uit het onderwijsprogramma schrappen is het minachten van kennis en wetenschap. De AKP-regering vervangt het door een programma dat elementen van de sharia bevat", zei CHP-parlementariër Baris Yarkadas vrijdag tegen het Duitse persbureau DPA.

De evolutieleer van Darwin is 'te complex' en 'te controversieel' voor jongere scholieren, zo verdedigde een hoge medewerker van het Turkse ministerie van Onderwijs het ontbreken van de theorie.

Het door president Erdogan goedgekeurde ontwerp van het nieuwe lesprogramma kan pas van kracht worden als het in het Turkse staatsblad is gepubliceerd. De CHP heeft aangekondigd in dat geval naar de rechter te stappen.

Turkije wil Darwin uit schoolboeken schrappen
Turkije wil Darwin uit schoolboeken schrappen (Foto: ANP)

Luisteraars Radio 10 kiezen voor Billy Jean

Billy Jean is volgens de luisteraars van Radio 10 de beste song die Michael Jackson heeft gemaakt. De afgelopen week mochten de luisteraars stemmen welke song ze van de King of Pop de beste vonden. Zondag wordt de top 50 uitgezonden.

Het is dan acht jaar geleden dat Michael Jackson overleed. Radio 10 staat daarom de hele dag in het teken van het popicoon. Zijn grootste hits worden gedraaid en de dj's blikken terug op de hoogtepunten uit zijn carrière.

De top 50 wordt vanaf 15.00 uur uitgezonden. Radio 10 heeft alvast de top 5 bekendgemaakt. Achter Billy Jean eindigde Man In The Mirror op de tweede plek. Ben, de eerste solohit van de toen nog piepjonge Michael, staat derde. Smooth Criminal en Earth Song maken de top 5 compleet.

Luisteraars Radio 10 kiezen voor Billy Jean
Luisteraars Radio 10 kiezen voor Billy Jean (Foto: BuzzE)

Reizigers massaal vast op vliegvelden Berlijn

Circa 2400 mensen hebben de nacht van donderdag op vrijdag noodgedwongen doorgebracht op de luchthavens van Berlijn. Door de storm die vanaf donderdagmiddag over het noorden en oosten van Duitsland trok, was het vliegverkeer rond de Duitse hoofdstad ernstig ontregeld.

Op de twee grote Berlijnse vliegvelden werden ongeveer negentig vluchten geannuleerd. Met name op luchthaven Tegel was de toestand donderdagavond chaotisch door passagiers die informatie wilden of probeerden per taxi of bus weg te komen van het vliegveld.

Het noodweer eiste in Noord-Duitsland ten minste twee mensenlevens door omvallende bomen. Ook het treinverkeer ondervond ernstige hinder. Honderden passagiers strandden op stations doordat ze hun bestemming niet meer konden bereiken. De spoorwegen stelden op enkele plekken slaaprijtuigen ter beschikking.

Reizigers massaal vast op vliegvelden Berlijn
Reizigers massaal vast op vliegvelden Berlijn (Foto: ANP)

In Waal verdronken jongen (13) komt uit Syrië

De dertienjarige jongen uit Tiel die donderdag verdronk in de Waal is afkomstig uit Syrië. Dat zei interim-locatiedirecteur Bert Otten van het Lingecollege vrijdag na een bericht van Omroep Gelderland. De jongen zat op het Lingecollege in Tiel.

De Syrische jongen verdronk uitgerekend op de dag dat de rechtbank in Utrecht drie badmeesters schuldig bevond aan de dood van het negenjarige schoolmeisje Salam. Dit meisje uit Syrië verdronk in 2015 in het zwembad 't Gastland in Rhenen na het schoolzwemmen.

Afgelopen week zijn in de Waal in totaal al drie mensen verdronken. Zondag verdween een zwemmer bij Oosterhout. Zijn lichaam werd bij Rossum uit de rivier gehaald. De politie vermoedt dat het een 51-jarige Pool is die na een zwempartij werd vermist, maar kan dat nog niet met zekerheid zeggen. Dinsdag werd een man uit Andelst in de Betuwe voor de ogen van zijn gezin door het water meegesleurd.

In Waal verdronken jongen (13) komt uit Syrië
In Waal verdronken jongen (13) komt uit Syrië (Foto: ANP)

Tientallen doden door aanslagen in Pakistan

Zeker 28 mensen zijn in het zuiden en noordwesten van Pakistan om het leven gekomen door bomaanslagen. Ten minste 66 personen raakten gewond.

De eerste aanslag vond vrijdag plaats in Quetta. Daar blies een automobilist zijn wagen op bij een controlepost. Volgens de lokale autoriteiten bevond zich tot 95 kilo aan explosieven in het voertuig. Zeker dertien mensen overleefden de explosie niet, onder wie zeven agenten.

Later volgden twee explosies op een markt in Parachinar, vlak bij de grens met Afghanistan. Daar vielen ten minste 15 doden, zei een functionaris. Het was druk op de markt doordat veel mensen inkopen deden voor de iftar, de eerste maaltijd na zonsondergang voor moslims die de ramadan in acht nemen.

Terreurorganisatie Jamaat-ul-Ahrar zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in Quetta. Het is nog onduidelijk wie achter het bloedbad in Parachinar zit.

Tientallen doden door aanslagen in Pakistan
Tientallen doden door aanslagen in Pakistan (Foto: ANP)

Trek-Segafredo selecteert De Kort en Mollema

Koen de Kort en Bauke Mollema zijn opgenomen in de selectie van Trek-Segafredo voor de Tour de France, die op 1 juli in Düsseldorf begint. Beide Nederlanders zullen vooral in dienst van de kopmannen rijden.

Alberto Contador gaat op jacht naar zijn derde eindzege in de Ronde van Frankrijk. De Spanjaard krijgt in de bergen vooral steun van Mollema en Jarlinson Pantano.

In de sprints zal John Degenkolb uitgespeeld worden. De Duitse sprinter krijgt de hulp van De Kort. Voor de Nederland zal het zijn zesde Tourstart worden.

Trek-Segafredo voor de Tour de France 
André Cardoso
Alberto Contador
John Degenkolb
Fabio Felline
Michael Gogl
Maikel Irizar
Koen de Kort
Bauke Mollema
Jarlinson Pantano

Bauke Mollema doet mee aan de tour. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Bauke Mollema doet mee aan de tour. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Zundert neemt Fort Oranje per direct over

De gemeente Zundert heeft per direct het beheer van de beruchte camping Fort Oranje in Rijsbergen overgenomen van eigenaar Cees Engel. De gemeente is daardoor vanaf nu de baas op het terrein. Nieuwe bewoners zijn niet meer welkom en mensen die er niks te zoeken hebben moeten weg, aldus een aankondiging vrijdag.

De gemeente grijpt in omdat de campingeigenaar donderdag plotseling aankondigde dat hij de camping op 3 juli wil sluiten.

Zundert wilde de camping op termijn sluiten vanwege een onhoudbare situatie: er is veel criminaliteit, veel van de ruim zeshonderd bewoners verkeren in een erbarmelijke situatie en de caravans zijn in slechte staat. Met de gemeente als beheerder kunnen mensen er nog maximaal een jaar blijven wonen tot er geschikte woonruimte is gevonden.

Zundert neemt Fort Oranje per direct over
Zundert neemt Fort Oranje per direct over (Foto: ANP)

Koelkastfabrikant brand Londen doet oproep

De onderneming Whirlpool heeft vrijdag mensen gevraagd met een bepaalde koelvriescombi om zich te melden. Dat is een gevolg van de conclusie van de Londense politie dat de brand in de torenflat Grenfell Tower 14 juni in een koel-vriescombinatie van het merk Hotpoint is begonnen.

Whirlpool vraagt in het belang van het onderzoek mensen die een Hotpoint-koelvriescombi hebben met de modelnummers FF175BP of FF175BG contact met het bedrijf op te nemen.

De Londense politie meldde vrijdag dat de brand vanuit een koelkast snel door het hele gebouw raasde. Een nog onbekend aantal mensen is omgekomen. Het dodental staat op 79 en alle waargenomen stoffelijke resten zijn geborgen. De autoriteiten vrezen echter dat er meer mensen in het pand zijn geweest van wie mogelijk niets meer wordt teruggevonden.

De politie meent dat er ondeugdelijk isolatiemateriaal in het gebouw is gebruikt en dat de brand zich daarom zo snel verspreidde. Er is mogelijk sprake van dood door schuld.

Koelkastfabrikant brand Londen doet oproep
Koelkastfabrikant brand Londen doet oproep (Foto: ANP)

Nederlanders gedood in Dominicaanse Republiek

Twee Nederlanders zijn begin deze week in het oosten van de Dominicaanse Republiek vermoord. De lijken zijn woensdag aangetroffen in een suikerrietplantage, meldde vrijdag de krant Diario Libre. De politie heeft gemeld dat het om Nederlanders gaat, maar gaf geen namen.

Manuel Santana Montero van het Openbaar Ministerie in de plaats El Seibo zei dat alles erop wijst dat het om een afrekening in kringen van drugscriminelen gaat. De twee zouden maandagavond zijn vermoord. Volgens hem zijn er sporen die naar de daders leiden. Hij wilde in het belang van het onderzoek niet meer kwijt.

Nederlanders gedood in Dominicaanse Republiek
Nederlanders gedood in Dominicaanse Republiek (Foto: ANP)

Canadese teendief geeft buit terug

De man die een gemummificeerde menselijke teen meenam uit een bar in Canada, heeft het ontvreemde lichaamsdeel teruggestuurd. De politie liet daarop aan Canadese media weten dat de teendief vermoedelijk niet wordt vervolgd.

Het vreemde object wordt gebruikt in de 'sourtoe cocktail' van het Downtown hotel. Het opvallende drankje bestaat uit een glas whisky met daarin een verschrompelde teen. Een van die beroemde ingrediënten verdween onlangs, waarna het hotel de politie inschakelde.

De vermeende dief meldde zich daarop bij de autoriteiten. Hij stuurde de teen terug naar het hotel en bood excuses aan. Volgens de politie lijkt het object in goede staat te zijn.

Cocktail
Liefhebbers van de 'sourtoe cocktail' hebben hun favoriete drankje overigens niet hoeven missen. Het hotel zei over reservetenen te beschikken, maar wel te balen van de diefstal.

"Dit was onze nieuwe teen en het was een erg goede'', zei de manager tegen Canadese media. De betreffende teen zou onlangs zijn gedoneerd door een man die het lichaamsdeel bij een medische ingreep had laten verwijderen.

Canadese teendief geeft buit terug
Canadese teendief geeft buit terug (Foto: BuzzO)

Dreigingsbeeld NCTV: toon jihadisten verhardt

De toon onder aanhangers van de Nederlandse jihadistische beweging, bestaande uit "tenminste enkele honderden mensen", verhardt zich. Dat leidt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) af op basis van het volgen van afgesloten internetfora, "waar de toon een stuk harder is". De laatste maanden ziet de NCTV tevens dat "zij zich opener manifesteren op sociale mediaplatformen".

Dat zegt de NCTV in het vrijdag verschenen 45e rapport over het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN), dat vanwege recente aanslagen vervroegd is verschenen. Daarin wordt ook gewezen op de toenemende spanningen in de samenleving, onder meer na de rellen rond het Turks grondwetreferendum en onrust binnen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. "De aanslag bij een moskee in Londen bevestigt dat de aanhoudende polarisatie rondom de islam niet zonder gevolgen blijft", aldus het dreigingsrapport.

Arrestaties en onderzoeken tonen aan "dat er jihadisten in Nederland zijn die bereid zijn om geweld te gebruiken". Aan de andere kant noemt de instantie het opvallend "dat zij tot nu toe nauwelijks stappen ondernemen om tot geweld over te gaan". Wel bestaat de vrees dat dit niet zo zal blijven. "De terugkeer uit Syrië van ervaren, geharde jihadisten kan deze dynamiek veranderen", aldus de NCTV.

Doelwit

Nederland is volgens het DTN door deelname aan de anti-IS-coalitie een legitiem doelwit voor jihadisten. Nederland was recent in beeld bij twee jihadistische groepen in Afrika, waarbij Nederlandse militairen "impliciet tot doelwit" werd benoemd. Een andere groep bestempelde Nederland "als een van de vijanden van moslims".

In het rapport wordt gewezen op het aanhoudende jihadistisch terrorisme in het westen van Europa, die sinds begin dit jaar tientallen mensen het leven heeft gekost.

Daarnaast wordt de dreiging aangestipt van gecoördineerde aanslagen door IS of Al Qai'da. Zo heeft IS volgens de coördinator "mogelijk nog steeds enkele tientallen operatives (agenten, red.) tot zijn beschikking in Europa". Dat betekent dat de dreiging in Nederland groot blijft en de kans op een aanslag "reëel". De NCTV handhaaft het dreigingsniveau op niveau vier van een schaal van vijf.

Dreigingsbeeld NCTV: toon jihadisten verhardt
Dreigingsbeeld NCTV: toon jihadisten verhardt (Foto: ANP)

'Zidane belt met Mbappé'

Zinédine Zidane is er veel aan gelegen Kylian Mbappé naar Real Madrid te halen. De Franse trainer deed per telefoon een uiterste poging tot overtuigen.

Mbappé brak vorig seizoen op explosieve wijze door bij AS Monaco en dus strijdt de Europese elite nu om zijn handtekening. Intimi rondom de speler gaven deze week aan dat Mbappé Arsenal als ideale tussenstap zou zien, maar clubs van het kaliber Real Madrid en Barcelona zeker zijn einddoel zouden zijn.

Volgens L'Equipe heeft Zidane in ieder geval alvast de telefoon gegrepen om de Franse aanvaller te verleiden tot een overstap naar Madrid. De trainer van Real beloofde het talent in dat telefoongesprek naar verluidt zelfs speeltijd.

Mbappé viert momenteel vakantie en neemt als hij terug is een besluit over zijn toekomst. Nu hij in Madrid tot transferprioriteit is gebombardeerd, zal het voor hem moeilijk worden een aanbod af te slaan. Goal meldde echter donderdagavond nog dat ook Paris Saint-Germain Mbappé wil halen. Er zou een bod van liefst 135 miljoen euro zijn uitgebracht.

Aanrander Hoorn: 18 maanden celstraf

De 28-jarige Mohammed M. uit Hoogwoud, die in oktober vorig jaar in Hoorn een 28-jarige vrouw probeerde te verkrachten en zich daarbij haar mobiele telefoon toe-eigende, moet daarvoor achttien maanden de gevangenis in. Zes maanden van de straf zijn voorwaardelijk, bepaalde de rechtbank in Alkmaar vrijdagmiddag.

De zaak rond M. wekte veel beroering. De vrouw spoorde haar aanrander zelf op en stapte met die informatie naar de politie. Die deed er echter maanden over om de man op te pakken. De ophef die daardoor ontstond was voor de Inspectie Veiligheid en Justitie reden het politieoptreden in de zaak te onderzoeken.

De aanklaagster had twee weken geleden 32 maanden celstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk. M. kreeg ook een meld- en behandelplicht en een drugs- en alcoholverbod opgelegd voor twee jaar, de duur van zijn proeftijd. In die tijd mag hij geen contact zoeken met zijn slachtoffer.

Aanrander Hoorn: 18 maanden celstraf
Aanrander Hoorn: 18 maanden celstraf (Foto: ANP)

Nederlander in Cambodja vast voor misbruik

De Cambodjaanse autoriteiten hebben deze week een 42-jarige Nederlander gepakt wegens kindermisbruik. Hij zou zich herhaaldelijk hebben vergrepen aan een zesjarig meisje, maakte hulporganisatie Terre des Hommes vrijdag bekend.

De man werd gepakt nadat er zondag een tip binnen was gekomen bij het meldpunt APLE (Action Pour Les Enfants), een lokale partner van de hulporganisatie. De moeder wendde zich tot het meldpunt toen ze merkte dat haar kind werd misbruikt. Het meisje heeft een verklaring afgelegd bij de politie.

,,We zijn zeer tevreden over de snelle actie van de provinciale jeugdbeschermingspolitie. Zo'n actie gaat niet alleen om het redden van één meisje, maar ook om het voorkomen van vele nieuwe misbruikzaken," zegt Vando Khoem, programmadirecteur bij APLE volgens Terre des Hommes.

Nederlander in Cambodja vast voor misbruik
Nederlander in Cambodja vast voor misbruik (Foto: ANP)

Grote brand op Kalmthoutse Heide voorkomen

Een grote brand op de Kalmthoutse heide in België ten zuiden van Bergen op Zoom is volgens het Belgische persbureau Belga donderdagavond op het nippertje voorkomen. Een brand brak uit op de hei aan de grens met Nederland, maar die werd vrijwel onmiddellijk opgemerkt door een vrijwilliger die vanuit een uitkijktoren de wacht hield.

Vrijwilligers van het Vlaamse Agentschap Natuur en Bos slaagden erin het het vuur in toom te houden met behulp van een brandblusser. De gewaarschuwde brandweer bluste het vuur vervolgens.

De oorzaak van de brand is niet bekend, maar de hitte en droogte hebben veel natuurgebieden licht ontvlambaar gemaakt. Het wordt momenteel afgeraden de hei te bezoeken, aldus het agentschap.

Kalmthoutse Heide (Foto: qltel)
Kalmthoutse Heide (Foto: qltel)

Amerikaanse topsprinters missen WK atletiek

De eerste dag van de Amerikaanse atletiekkampioenschappen, tevens de kwalificatiewedstrijden voor het WK van augustus, heeft gelijk de nodige verrassingen opgeleverd.

We beginnen bij de 100 meter voor mannen, waar de series gelopen werden. Voor een van de favorieten ging dat gelijk fout. Trayvon Bromell won in 2015 brons op het WK en stond vorig jaar in de olympische finale op de 100 meter, maar op de trials in Sacramento kwam hij niet door de series. De top-2 van elke serie plaatste zich voor de volgende ronde en met 10,220 kwam Bromell enkele duizendsten van een seconde tekort op de tweede plek van Dentarius Locke (10,214). Zijn tijd was ook niet genoeg om als een van de tijdsnelsten door te mogen en dus is zijn WK-droom al voorbij.

Ook voor Tyson Gay is de kans op succes verkeken. De wereldkampioen van 2007 heeft een zeer zware tijd achter de rug: acht maanden geleden werd zijn 15-jarige dochter Trinity doodgeschoten bij een mislukte overval, maar opgeven wilde Gay nog niet. Met 10,17 kwam hij in de series één honderdste tekort om als tijdsnelste door te mogen, waarna hij al aangaf dat hij niet zeker wist of hij nog langer met atletiek door wilde blijven gaan.

Door de snelste mannen werd gelijk al rap gelopen. Christian Coleman, 's werelds snelste sprinter van het jaar, snelde naar 9,93 seconden met nauwelijks rugwind, terwijl Isaiah Young met 9,97 ook snel was. Justin Gatlin en Michael Rodgers kwamen na 10,00 seconden over de streep. 

Bij de vrouwen was Torie Bowie in de series al razendsnel. Met 10,90 was ze de beste, gevolgd door rappe tijden van Morolake Akinosun (10,98) en Barbara Pierre (10,99). Kaylin Whitney was wellicht het bekendste 'slachtoffer'. Zij maakte op 15-jarige leeftijd grote indruk, maar nadat ze een profcontract bij Nike tekende ging het minder. Whitney is nog altijd maar 19 jaar, maar een dertigste plek in het veld van 31 dames belooft niet veel goeds.

De series van de 1500 meter bij de mannen betekende gelijk het eindstation voor Leo Manzano, die in 2012 zilver won op de Olympische Spelen. Van 2006 tot en met 2015 pakte hij altijd een medaille op het NK, maar aan die reeks kwam vorig jaar een einde en dit keer was hij met een dertigste plek kansloos voor een plaats in de finale. David Verburg ging op de 400 meter bij de mannen al in de series ten onder. Hij won op de vorige twee WK's en de Spelen van Rio goud met de 4x400 meterploeg, maar in Sacramento kwam Verburg niet verder dan de twintigste plek.

Verstappen rijdt snelste tijd in eerste vrije training Azerbeidzjan

Max Verstappen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Azerbeidzjan. Op het circuit van Bakoe was de Nederlander ruim 4,5 tienden sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo. Ferrari-coureur Sebastian Vettel reed de derde tijd, maar deed dit in tegenstelling tot de Red Bull-rijders (die op supersofts reden) met de soft-banden.

Na ruim een uur werd de sessie onderbroken met een code rood. Aanleiding hiervoor was een crash van Sergio Perez, die na de kerbstone te hebben geraakt ook de vangrail hard toucheerde, wat de nodige rotzooi op de baan opleverde. De sessie werd tegen het einde nog hervat, maar in deze paar minuten kon niemand aan de tijd van Verstappen komen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:44.410   19
2 D. Ricciardo Red Bull 1:44.880 +0:00.470 22
3 S. Vettel Ferrari 1:44.967 +0:00.557 20
4 S. Perez Force India 1:45.398 +0:00.988 16
5 L. Hamilton Mercedes 1:45.497 +0:01.087 16
6 V. Bottas Mercedes 1:45.737 +0:01.327 19
7 E. Ocon Force India 1:45.752 +0:01.342 24
8 F. Massa Williams 1:45.968 +0:01.558 25
9 K. Räikkönen Ferrari 1:46.000 +0:01.590 18
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:46.617 +0:02.207 11
11 L. Stroll Williams 1:46.649 +0:02.239 28
12 K. Magnussen Haas F1 1:46.721 +0:02.311 23
13 R. Grosjean Haas F1 1:46.837 +0:02.427 22
14 N. Hülkenberg Renault 1:47.217 +0:02.807 21
15 S. Vandoorne McLaren 1:47.446 +0:03.036 22
16 C. Sainz Toro Rosso 1:47.501 +0:03.091 13
17 F. Alonso McLaren 1:47.551 +0:03.141 20
18 J. Palmer Renault 1:48.525 +0:04.115 15
19 P. Wehrlein Sauber 1:49.048 +0:04.638 19
20 M. Ericsson Sauber 1:49.937 +0:05.527 21

E-sigaret als kermisprijs mag niet meer

Kermisexploitanten en tabaksverkopers kunnen vanaf volgende maand rekenen op controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs onderzoeken of zij zich houden aan de aangescherpte regels rond elektronische sigaretten, maakte de NVWA vrijdag bekend.

Sinds mei vorig jaar mogen deze sigaretten en navulverpakkingen met nicotine alleen nog verkocht worden aan mensen boven de achttien. Ook geldt er een reclameverbod voor deze producten. Vanaf volgende maand gaan deze regels ook in voor elektronische sigaretten en navulverpakkingen zonder nicotine.

"Het winnen van een shishapen of elektronische sigaret op de kermis mag dus niet meer", aldus de toezichthouder. Shishapennen (kleine waterpijpen in de vorm van een e-sigaret) zijn vooral populair onder jongeren en worden vaak op kermissen als prijs aangeboden.

E-sigaret als kermisprijs mag niet meer
E-sigaret als kermisprijs mag niet meer (Foto: ANP)

China pakt buitensporige voetbaltransfers aan

China heeft een idee gevonden om astronomische transfersommen aan banden te leggen. Vanaf nu moet een club het geld twee keer betalen. De één na de andere superster vertrekt naar China omdat daar het grote geld nu zit en Chinese clubs Europese topclubs met excessieve bedragen kunnen aftroeven.

Dat gaat vanaf nu veranderen, als het aan de Chinese voetbalbond ligt. De bond meldt dat transfersommen verdubbeld worden. Een club die 50 miljoen biedt voor een buitenlandse speler, is uiteindelijk honderd miljoen euro kwijt. Er moet namelijk vijftig miljoen naar de club en naar een fonds voor Chinese talentenontwikkeling. De federatie wil de ontwikkeling van jonge talenten in eigen land stimuleren en hoopt daar met deze maatregel aan bij te dragen.

De maatregel geldt tot het einde van de zomerse transferperiode. Voor China is die op 14 juli. De Chinese voetbalbond besloot eerder al dat er een maximum aantal buitenlanders in de wedstrijdselectie mag zitten. Ook ligt er een voorstel voor de regel dat tegenover iedere buitenlander die wordt opgesteld een Chinees onder de 23 jaar in het veld moet staan.

In totaal spendeerden de Chinese clubs afgelopen winter 392 miljoen euro aan nieuwe speler. Onder meer Axel Witsel (Zenit Sint-Petersburg) en Oscar (Chelsea) werden verleid. Carlos Tévez werd in China vorig jaar zelfs de best betaalde voetballer ter wereld gemaakt.

'Ajax strikt transfervrije Nigel de Jong'

Volgens Turkse media keert Nigel de Jong terug bij Ajax. De middenvelder van Galatasaray zou inmiddels al een akkoord hebben bereikt met directeur spelerszaken Marc Overmars over een terugkeer bij de Amsterdammers. De Jong zou ook een verzoek hebben ingediend bij Galatasaray tot contractontbinding.

Zodoende kan De Jong gratis de overstap maken naar Ajax. De Amsterdammers hadden volgens de laatste geruchten concurrentie van aartsrivaal Feyenoord, maar De Jong zou toch besloten hebben om terug te keren bij Ajax. De Jong doorliep de jeugdopleiding van de Amsterdammers en maakte in 2002 zijn debuut in de hoofdmacht.

In 2006 verliet hij Ajax voor Hamburger SV en via Manchester City, AC Milan, Los Angeles Galaxy en Galatasaray keert hij mogelijk weer terug bij Ajax.

Sprintster Campbell-Brown laat Jamaicaanse trials schieten

De Jamaicaanse sprintsters Veronica Campbell-Brown en Kerron Stewart hebben zich op het laatste moment teruggetrokken van de nationale kampioenschappen. Die zijn donderdag begonnen en doen tevens dienst als kwalificatiewedstrijd voor het WK atletiek van deze zomer.

Campbell-Brown, tweevoudig olympisch kampioene op de 200 meter, zegt last van haar rechterknie te hebben. "Door ongemak met mijn knie moet ik mij noodgedwongen terugtrekken", liet ze weten. VCB won in 2004 en 2008 olympisch goud op de 200 meter en pakte in 2011 de wereldtitel. In 2007 werd ze wereldkampioene op de 100 meter, terwijl ze ook met de 4x100 meterploeg vele medailles pakte. 

Stewart won in 2008 in Beijing individueel olympisch zilver en brons, terwijl ze in de afgelopen jaren drie wereldtitels won met de estafetteploeg. Zij heeft zich met een achillespeesblessure afgemeld. Voor beiden is de kans mogelijk nog wel aanwezig dat ze geselecteerd worden voor deelname in de estafette.

Scherpschutter schiet IS-strijder op 3,5 kilometer neer: nieuw wereldrecord

Een Canadese scherpschutter is een ware baas. De militair, lid van Canada's special forces-team Joint Task Force 2, heeft afgelopen maand in Irak een IS-strijder richting de eeuwige jachtvelden gestuurd. Dat gebeurt vaker, maar deze scherpschutter deed dat van maar liefst 3540 meter afstand en dat is een heel dik nieuw wereldrecord voor het verste militaire kill shot ooit.

Het Canadese leger maakte het nieuws donderdag bekend. "Het Canadian Special Operations Command kan bevestigen dat een lid van Joint Task Force 2 met succes een doelwit geraakt heeft op 3540 meter. Uit operationele overwegingen en om de veiligheid van onze mensen en die van onze coalitiepartners te waarborgen, zullen we over het precieze moment en de exacte situatie geen nadere toelichting geven", schrijft het leger in een statement.

Wel werd ongeveer uit de doeken gedaan hoe het schot gelost werd. De scherpschutter gebruikte een McMillan TAC-50 en schoot vanaf een relatief hooggelegen plek, om het doel op grote afstand te kunnen raken. Niet alleen de afstand, maar ook de windrichting en zelfs de ronding van de aarde moesten door de scherpschutter en zijn spotter meegenomen worden in de berekeningen. Nadat hij zijn wapen afvuurde duurde het een kleine tien seconden tot de betreffende IS-strijder gereduceerd werd tot een dood hoopje ellende.

"Het schot wist een IS-aanval op Irakese veiligheidstroepen te dwarsbomen", aldus een bron binnen het leger. "In plaats van het gooien van een bom, waar vele burgers bij gedood hadden kunnen worden, was dit een precieze toepassing van kracht. Omdat het zo ver weg was had de vijand geen flauw idee wat ze overkwam. De afstand is overigens geen schatting, het is gebaseerd op harde bewijzen met meetapparatuur en videobeelden."

De scherpschutter verbrak het oude wereldrecord ook niet een klein beetje. Het stond op naam van de Brit Craig Harrison, die in 2009 in Afghanistan een Talibanner neerschoot vanaf 2475 meter, een dikke kilometer minder ver dan de Canadees vorige maand. De Amerikaan Carlos Hathcock had het wereldrecord vele jaren in handen: in 1967 rekende hij vanaf 2286 meter af met een Vietnamees. In maart 2002 namen twee Canadezen het over met 2310 en 2430 meter, beiden in Afghanistan, alvorens Harrison het record pakte.

Een uitleg over het nieuwe wereldrecord (Bron: The Globe and Mail)
Een uitleg over het nieuwe wereldrecord (Bron: The Globe and Mail)

'Galatasaray informeert naar Willems'

Jetro Willems kan rekenen op interesse uit Turkije. Galatasaray zou bij PSV hebben geïnformeerd naar de linksachter.

Galatasaray heeft volgens het Eindhovens Dagblad serieuze belangstelling voor Willems. De nummer drie uit de Turkse Süper Lig van vorig seizoen heeft bij PSV naar de Oranje-international geïnformeerd.

PSV wilde aanvankelijk acht miljoen euro voor Willems, die nog maar een jaar vast ligt in Eindhoven. Inmiddels zou die vraagprijs wat omlaag zijn gegaan. Volgens ED gaat het nog om 'enkele miljoenen'.

Willems speelt sinds 2011 bij PSV, dat hem destijds overnam als 17-jarig talent van Sparta Rotterdam. De verdediger ontwikkelde zich bijzonder snel: hij had na een paar maanden een basisplek en eindigde het seizoen zelfs als basisspeler op het EK in Polen en Oekraïne. Willems won met PSV twee landstitels, twee keer de Johan Cruijff Schaal en één KNVB Beker.

Blokkade voor Telegram dreigt in Rusland

De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor dreigt Telegram te blokkeren als de chatapplicatie weigert te voldoen aan Russische wetgeving. Volgens het Russische persbureau Tass eist het hoofd van de telecomwaakhond Alexander Zharov informatie over het bedrijf achter de app.

"Er is slechts een eis en die is simpel: een formulier invullen met informatie over het bedrijf dat de controle heeft over Telegram'', citeert Tass uit een open brief van Zharov. "En het moet officieel naar Roskomnadzor worden gestuurd om de data in het register van organisatoren van de verspreiding van informatie op te nemen."

Vooralsnog heeft de waakhond volgens Zharov nog geen reactie ontvangen van de organisatie achter de chatapplicatie. Als niet aan de verplichting wordt voldaan, wordt Telegram totdat de benodigde informatie is ontvangen geblokkeerd in Rusland, waarschuwt Zharov. "De tijd die Roskomnadzor heeft om deze beslissing te nemen raakt op."

Verplicht
Als Telegram toch met de informatie op de proppen komt en door Roskomnadzor wordt opgenomen in de lijst, dan is het bedrijf verplicht chats en de sleutels hiervoor te bewaren en indien nodig te delen met de overheid.

In mei meldde Pravda.ru nog dat het makkelijk is om WhatsApp, Viber en Telegram te blokkeren. Aanleiding voor het bericht was de blokkade van Blackberry, Imo en Line nadat de organisaties achter die instant messengers weigerden te voldoen aan verzoeken van Russische rechtbanken en overheidsdiensten om informatie te geven over gebruikersactiviteiten en persoonlijke informatie van gebruikers.

Blokkade voor Telegram dreigt in Rusland
Blokkade voor Telegram dreigt in Rusland (Foto: BuzzT)

Aantal mensen met soa's weer toegenomen

Het aantal mensen met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is vorig jaar opnieuw gestegen, blijkt uit een vrijdag verschenen onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM.

Afgelopen jaar lieten meer dan 143.000 mensen zich testen op een seksueel overdraagbare aandoening, 5 procent meer dan het jaar daarvoor. Het percentage bij wie een soa is vastgesteld nam toe van 17,2 naar 18,4 procent. Volgens het RIVM komt dit mogelijk doordat meer mensen getest worden die behoren tot de groepen met een hoog risico op soa's.

Bij vrouwen en heteroseksuele mannen is chlamydia nog altijd de meest voorkomende soa. In twee derde van de gevallen gaat het om jongeren onder de 25 jaar. Het RIVM stelt ook vast dat de aandoeningen gonorroe en syfilis steeds vaker voorkomen, vooral bij mannen die seks hebben met mannen.

Aantal mensen met soa's weer toegenomen
Aantal mensen met soa's weer toegenomen (Foto: ANP)

Wang baalt: "Maar ADO is in veilige handen"

Hui Wang, de eigenaar van ADO Den Haag, heeft met een persbericht gereageerd op het nieuws dat de gemeente niet langer aandeelhouder van de club is.

"United Vansen baalt van de beslissing die is genomen. Wij hebben altijd het idee gehad dat het ieders doel was om te handelen ten faveure van ADO Den Haag en de fans", schrijft Wang. United Vansen is het Chinese bedrijf dat ADO overnam en waarvan Wang eigenaar is.

Volgens Wang zijn de bedoelingen van het bedrijf duidelijk. "Het is inmiddels drie jaar geleden – 24 juni 2014 – dat we onze intenties kenbaar maakten, dat we het merendeel van de aandelen in ADO Den Haag NV wilden overnemen. Sinds die dag hebben we zo'n twintig miljoen euro uitgegeven."

"Niet enkel om de aandelen te kopen, maar – nog belangrijker – om ervoor te zorgen dat ADO succesvol kan concurreren in de Eredivisie. Wij kunnen alle ADO-fans garanderen dat de club, met United Vansen als grootste aandeelhouder, in veilige handen is."

Wang blijft erbij dat de Haagse club onder zijn leiding in de toekomst successen kan boeken. "Wij kunnen alle fans garanderen dat we er alles aan zullen doen om dat waar te maken."

DENK in Breda verzet zich tegen partijtop

Er is onenigheid tussen de lokale afdeling van DENK in Breda en de partijtop. Dat bericht de Volkskrant vrijdag. De afdeling in de Brabantse stad wil volgend jaar niet meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Uit een brief van de afdeling aan partijvoorzitter Selçuk Öztürk - in handen van de krant - wordt het gedrag van de top "onprofessioneel, ondankbaar en heel erg onbeschoft" genoemd. Een discussie over de inhoud van de koers zou ontbreken.

Volgens de krant is er binnen de partij veel onvrede over het handelen van de partijtop. Die zou nauwelijks nog contact hebben met lokale vrijwilligers. Ook zou Öztürk te veel verantwoordelijkheden naar zich toe trekken.

De partijtop stelt in een reactie regelmatig overleg te voeren met afdelingen in het land. Ook laat zij weten dat deelname aan de verkiezingen in Breda nog niet is uitgesloten.

DENK in Breda verzet zich tegen partijtop
DENK in Breda verzet zich tegen partijtop (Foto: ANP)

Cameratoezicht bij spoorwegovergangen

Spoorbedrijf ProRail gaat samen met het Openbaar Ministerie cameratoezicht houden bij spoorwegovergangen. De vrees bestaat dat mensen het rode licht vaker gaan negeren, omdat vanaf september elk tien minuten intercity's rijden tussen Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Bosch.

"De overgangen zullen vaker en langer dicht zijn en mensen moeten daarom wat meer geduld hebben. Voor de veiligheid en om ongelukken te voorkomen willen we daarom dit extra middel inzetten en willen met de camera's gaan flitsen", aldus een woordvoerder van ProRail naar aanleiding van een bericht in het AD.

Medewerkers van ProRail kunnen op basis van de camerabeelden boetes uitdelen. Dat zal gebeuren op basis van de kentekens van voertuigen. Het spoorbedrijf wil ook kijken of de beelden bruikbaar zijn voor fietsers en voetgangers die het rode licht negeren.

Cameratoezicht bij spoorwegovergangen
Cameratoezicht bij spoorwegovergangen (Foto: ANP)

Werkenden krijgen kleiner deel van de koek

Van iedere euro die door bedrijven in de marktsector verdiend werd, ging vorig jaar 73 cent naar werknemers en zelfstandigen als inkomen. De resterende 27 cent ging als winst naar de bedrijven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deze arbeidsinkomensquote (aiq) daalt al drie jaar op rij. In 2013 kreeg het personeel nog 78 cent van iedere verdiende euro. In 2015 lag dat aandeel op 74 cent. In 1996 ging nog 80 cent per euro naar arbeid, in de twintig jaar daarna heeft de arbeidsinkomensquote dat niveau niet meer gehaald.

In de economische crisis ging een groter deel van het geld op aan personeel. In die periode hadden veel bedrijven het moeilijk. Nu de economie weer aantrekt daalt het aandeel van arbeid weer.

De berekeningswijze van het aiq werd door het CBS, De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau op de schop genomen. Onder meer de lage lonen van zelfstandigen, die een steeds groter deel van de beroepsbevolking uitmaken, kwamen in de oude berekening niet goed naar voren.

Werkenden krijgen kleiner deel van de koek
Werkenden krijgen kleiner deel van de koek (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bijna onveranderd

Blaast in juni uit de noorderkant, verwacht veel koren dan op 't land...

Goedemorgen op de (voor velen) laatste werkdag van de week. Na het koufront met de bijbehorende onweersbuien van gisteren is het nauwelijks afgekoeld. Het is nog steeds zeer warm te noemen met maximumtemperaturen van 20 graden op de Wadden tot 28 graden in het zuidoosten van het land. 

De wind komt voornamelijk uit zuidwesten tot westen en is overwegend matig tot zwak in kracht. Aan de kust kan het wel wat krachtiger waaien. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:03
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1585 Slag bij Amerongen. Het Staatse leger wordt door de Spaanse troepen in de uiterwaarden van de Nederrijn bij Amerongen verslagen
1894 Het Internationaal Olympisch Comité wordt opgericht in de Sorbonne in Parijs, op initiatief van baron Pierre de Coubertin.
1978 Voor het eerst wordt in De Kuip (stadion Feijenoord) in Rotterdam een popconcert gehouden. Ruim 50000 fans zijn getuige van het optreden van Bob Dylan, die zijn eerste Europese tournee maakt.
1984 In het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis ondergaat Ger Keyzer als eerste Nederlander met succes een harttransplantatie.
1985 Een bom aan boord van Air India vlucht 182 laat de Boeing 747 neerstorten voor de kust van Ierland waarbij alle 329 inzittenden omkomen.
2008 In Nederland wordt voor het eerst een eiken huwelijk gevierd. Een Amstelveens echtpaar is op deze datum tachtig jaar gehuwd, een mijlpaal die nog niet eerder werd bereikt.
2011 De Nederlandse politicus Geert Wilders wordt door de rechtbank vrijgesproken van alle ten laste gelegen feiten, waaronder haatzaaien en groepsbelediging.

Stephan5 zag een engel in de lucht  (Foto: Stephan5)
Stephan5 zag een engel in de lucht (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Overheidsschuld onder Europese norm

De overheidsschuld kwam aan het einde van het eerste kwartaal uit op 59,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het is voor het eerst in zes jaar dat de schuld lager is dan de Europese norm, van 60 procent van het bbp. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De schuld werd verlaagd door een overschot op de begroting en door opbrengsten uit het verminderen van financiële bezittingen. De Europese Unie hanteert als norm dat de overheidsschuld aan het eind van een kalenderjaar niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp of daar naartoe moet bewegen. Eind 2016 bedroeg de schuldquote nog 61,8 procent, aldus het CBS.

De daling van schuld komt overeen met bijna 12 miljard euro. Hiermee komt de schuld eind maart uit op bijna 423 miljard euro, oftewel bijna 25.000 euro per Nederlander. Het Centraal Planbureau (CPB) raamt voor eind 2017 een overheidsschuld van 58,5 procent van het bbp in zijn raming van juni.

Overheidsschuld onder Europese norm
Overheidsschuld onder Europese norm (Foto: ANP)

'Mariah Carey misdroeg zich op filmset'

Tijdens het filmen van een klein rolletje in de film The House, heeft Mariah Carey zich onmogelijk gemaakt. Dat heeft castlid Cedric Yarbrough onthuld in een Facebookpost, die hij daarna weer verwijderde.

The House gaat over een stel (Will Ferrell en Amy Poehler) dat een illegaal casino opzet in een normaal gesproken rustige woonwijk. Eerder deze week liet Will zich in talkshow Late Night With Seth Meyers al uit over de rol van Mariah. Hij vertelde dat haar scène de film niet heeft gehaald, dat ze erg laat was en veel eisen had. "Er waren.. suggesties die niet uitgevoerd waren. Ze was op de set en er zijn dingen gebeurd en niet gebeurd."

Collega Cedric was een stuk minder subtiel. Hij noemt het gedrag van Mariah "onprofessioneel en beledigend voor de regisseur". De zangeres zou iedereen drie tot vier uur hebben laten wachten, en uiteindelijk geweigerd hebben deel te nemen aan een scène waarvan haar stuntvrouw al het leeuwendeel had opgenomen. Verder eiste Mariah dat de camera's anders werden opgesteld en dat er een ventilator op de set werd gezet zodat haar haar constant zou blijven wapperen.

"Dit gedrag is gewoon niet cool", aldus Cedric, die beweert nog niet eens alles verteld te hebben. "In de acteergemeenschap word je geacht niet uit de school te klappen over je collega's. Ze kunnen gewoon een slechte dag hebben of persoonlijke problemen. En misschien gold dat voor Mariah, ik weet het niet. Maar ik weet wel dat onze crew dit niet verdiende."


'Mariah Carey misdroeg zich op filmset'
'Mariah Carey misdroeg zich op filmset' (Foto: BuzzE)

Nederland heeft contact met ontvoerders Bolt

Nederland staat in contact met de Colombiaanse guerrillabeweging ELN, die Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender vasthoudt. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft dat donderdagavond gezegd in de marge van het staatsbezoek aan Italië.

Koenders zei verder dat de berichten die de ELN op Twitter verspreidt, authentiek zijn. Via Twitteraccounts zinspeelden de ontvoerders van Bolt en Follender donderdag op vrijlating van de Nederlanders. Of die vrijlating inderdaad ophanden is, zoals ook de gouverneur van de regio heeft aangekondigd, kan Koenders nog niet bevestigen.

Nederland heeft contact met ontvoerders Bolt
Nederland heeft contact met ontvoerders Bolt (Foto: ANP)

'Noord-Korea voert nieuwe rakettest uit'

Noord-Korea heeft opnieuw een raketmotor getest. De test maakte mogelijk onderdeel uit van het programma om een intercontinentale ballistische raket te ontwikkelen, zei een Amerikaanse functionaris donderdag tegen Reuters.

De Amerikanen maken zich grote zorgen over het nucleaire- en raketprogramma van het totalitaire regime in Noord-Korea. Pyongyang werkt volgens experts waarschijnlijk aan de ontwikkeling van raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken.

'Noord-Korea voert nieuwe rakettest uit'
'Noord-Korea voert nieuwe rakettest uit' (Foto: ANP)

Debuut CU met motorblok en informateur

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan vrijdagmiddag voor het eerst samen langs bij informateur Herman Tjeenk Willink om te praten over de vorming van een nieuw kabinet. Vooral tussen D66 en ChristenUnie zijn nog wel wat meningsverschillen te overbruggen, maar die hete hangijzers snijden ze vrijdag nog niet aan. Het kwartet bespreekt vooral praktische zaken als de volgorde van de onderhandelingen en wie die gaat leiden.

De leiders van VVD, CDA en D66 zaten de afgelopen weken al talloze malen aan de onderhandelingstafel, maar krijgen nu voor het eerst gezelschap van CU-voorman Gert-Jan Segers. Zijn partij is de enige die het trio nog aan een meerderheidskabinet kan helpen. Doordrongen van dat besef liet D66 zijn bezwaren tegen onderhandelingen met de CU varen.

Als er vrijdag geen onverwachte ongelukken gebeuren, kunnen de echte onderhandelingen volgende week beginnen. De taak van Tjeenk Willink zit er dan in principe op. Het is echter niet uitgesloten dat de onderhandelaars hem vragen ook de onderhandelingen te leiden. VVD, CDA en D66 voelen daar volgens ingewijden wel voor.

Debuut CU met motorblok en informateur
Debuut CU met motorblok en informateur (Foto: ANP)

NS-medewerkers staken in Arnhem

Het treinverkeer rond Arnhem kan vrijdagochtend ontregeld raken door een staking van NS-medewerkers. Vakbond FNV Spoor heeft zijn leden opgeroepen het werk neer te leggen tussen 05.00 en 10.00 uur. Hoeveel medewerkers aan de actie meedoen is nog onduidelijk, maar reizigers moeten er rekening mee houden dat vanuit Arnhem minder of geen treinen rijden.

De vakbond verwacht dat de actie ook invloed zal hebben op het treinverkeer vanuit Nijmegen. De actievoerders eisen onder meer dat hun werkgever weer gaat meebieden op concessies voor regionale lijnen en standaard twee conducteurs op dubbeldekkers mee laat rijden. Ook vinden ze dat NS personeel van winkels en horeca zelf in dienst moet houden. De directie wil juist veel winkels verkopen.

Maandag voerden NS-medewerkers al actie in Zwolle en Den Haag. Dat leidde tot uitval, maar veel treinen reden gewoon. De NS raadt aan voor vertrek op de reisplanner te kijken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vindt het jammer dat actie wordt gevoerd op een manier die reizigers treft.

NS-medewerkers staken in Arnhem
NS-medewerkers staken in Arnhem (Foto: ANP)

'Vermiste' kanoërs kamperen op eiland

Op het Markermeer zijn hulpdiensten donderdagavond op zoek geweest naar twee kanovaarders. Ze waren eerder op de dag gezien bij de Zuidersluis bij Almere en daarna niet meer.

Met een helikopter en reddingsboten uit onder meer Marken, Huizen en Lelystad werd naar de kanoërs gezocht. Ze zijn volgens Omroep Flevoland uiteindelijk aangetroffen op het eiland Hooft tussen Muiden en Almere. Het tweetal zou daar aan het kamperen zijn.

'Vermiste' kanoërs kamperen op eiland
'Vermiste' kanoërs kamperen op eiland (Foto: ANP)

Vierhonderd hotelgasten geëvacueerd na brand

Een hotel in Almelo is donderdagavond korte tijd ontruimd nadat in het uitgaansgedeelte brand was uitgebroken. Vierhonderd gasten van Preston Palace werden door bedrijfshulpverleners naar buiten geleid en verzamelden zich op het plein voor het gebouw. Eén hotelgast raakte gewond en is met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis, de andere gast kreeg het advies langs de huisartsenpost te gaan.

De brand in het hotel aan de Laan van Iserlohn brak rond 22.00 uur uit. De brandweer was snel ter plaatse. Korte tijd later was de brand onder controle. Het pand werd donderdagavond laat geventileerd.

De oorzaak van de brand is onbekend, rond 00.25 uur konden de gasten terugkeren naar hun kamer. Sommige gasten zijn in een andere kamer ondergebracht, wel in hetzelfde hotel.

Vierhonderd hotelgasten geëvacueerd na brand
Vierhonderd hotelgasten geëvacueerd na brand (Foto: ANP)

Man (70) omgekomen bij ongeluk Rumpt

Bij een ongeluk op de N327 in Rumpt in Gelderland is donderdagavond rond 22.30 uur een 70-jarige automobilist uit Tiel omgekomen. De man botste frontaal met zijn auto op de provinciale weg tegen een boom. Het slachtoffer overleed ter plekke, aldus de politie.

De oorzaak van het eenzijdige ongeval is nog niet bekend.

Man (70) omgekomen bij ongeluk Rumpt
Man (70) omgekomen bij ongeluk Rumpt (Foto: ANP)

Brand in natuurgebied Terschelling

Aan de noordkant van het waddeneiland Terschelling is in de nacht van donderdag op vrijdag brand uitgebroken in een natuurgebied. De brandweer had moeite om het vuur te traceren en te bereiken, het gebied was zeer moeilijk bereikbaar.

Een van de wagens kon redelijk dicht bij de brand komen. Verder zijn tractoren en gierwagens ingezet, aldus de brandweer. Rond 02.45 uur had de brandweer de brand onder controle.

De KNRM heeft geholpen met het blussen van de brand, dat geldt ook voor een plaatselijk loonbedrijf. Met een vliegtuig van de kustwacht, voorzien van warmtebeeldcamera, bracht de brandweer de brandhaard in kaart.

Staatsbosbeheer blijft de hele nacht de locatie controleren.

Brand in natuurgebied Terschelling
Brand in natuurgebied Terschelling (Foto: ANP)

'Bezoek jihadistische sites strafbaar maken'

Na de mislukte aanslag op het station Brussel-Centraal, pleit federaal procureur Frédéric van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken.

"In België is het verboden om sites te bezoeken met beelden van kindermisbruik", zegt de federaal procureur die de leiding heeft over terrorismeonderzoeken. Hij vraagt zich af waarom ook het raadplegen van jihadistische sites met gewelddadige beelden of instructies niet wordt verboden.

"In dossiers blijkt vaak dat een verdachte bijvoorbeeld een video van een onthoofding op zijn gsm heeft. Waarom heeft iemand zulke gruwelijke beelden opgeslagen? Of waarom zoekt een persoon een video op waarin wordt uitgelegd hoe je een bom maakt? Is daar een goede reden voor?"

'Bezoek jihadistische sites strafbaar maken'
'Bezoek jihadistische sites strafbaar maken' (Foto: ANP)

Honderd dagen wachten op een kabinet

Het is vrijdag honderd dagen geleden dat Nederland een nieuwe Tweede Kamer koos, maar een nieuw kabinet is er nog altijd niet. Dankzij de verzoening tussen D66 en ChristenUnie gloort op de honderdste formatiedag wel wat hoop.

De zoektocht naar een nieuw kabinet duurt met het passeren van deze mijlpaal al bovengemiddeld lang en ligt zelfs op medaillekoers. Twee formaties uit de jaren zeventig zijn vooralsnog uit zicht, maar de derde plaats is binnen handbereik. De op-twee-na-langste formatie tot dusver duurde 127 dagen. Met honderd dagen achter de kiezen en nog geen letter op papier is die al gauw ingehaald.

Ook als het weer helemaal misgaat aan de onderhandelingstafel en de onderhandelaars er net als in 1977 nog meer dan eens zo lang over doen, dan nog lijkt een wereldrecord voorlopig ondenkbaar. Zelfs de langste formatie in Nederland staat nog in de schaduw van die van 2010 en 2011 in België. De zuiderburen deden er toen 541 dagen (anderhalf jaar) over om een regering te vormen.

Twee weken na de Kamerverkiezingen van 15 maart rekende informateur Edith Schippers er nog monter op dat er voor de zomervakantie een kabinet op het bordes zou staan. Maar na het stranden van de onderhandelingen van VVD, CDA, D66 met GroenLinks leek het al een hele toer om nog voor de zomer aan levensvatbare onderhandelingen te beginnen.

Nu D66 zijn bezwaren tegen het aanschuiven van de ChristenUnie heeft ingeslikt, kan in ieder geval een serieuze nieuwe formatieronde beginnen. D66-leider Alexander Pechtold heeft nieuwe moed geput. Hij verzekerde donderdag dat er nog voor Prinsjesdag in september een nieuwe ministersploeg aantreedt.

Honderd dagen wachten op een kabinet
Honderd dagen wachten op een kabinet (Foto: ANP)

Johnny Depp grapt over aanslag op Trump

Johnny Depp heeft donderdagavond in een speech op het Glastonbury Festival een controversiële grap over Donald Trump gemaakt.

Nadat hij wat laatdunkende opmerkingen over de Amerikaanse president maakte in zijn toespraak, waarmee hij een vertoning van zijn film The Libertines uit 2004 aankondigde, vroeg de Hollywoodster aan het publiek: "Wanneer heeft een acteur voor het laatste een president omgebracht?"

De opmerking kon volgens The Hollywood Reporter rekenen op gemengde reacties. Na gejubel én boegeroep zei Johnny: "Ik wil duidelijk maken dat ik geen acteur ben. Ik lieg als beroep."

De Pirates Of The Caribbean-acteur verwees met zijn uitspraak naar John Wilkes Booth, de man die in 1865 president Abraham Lincoln vermoordde. Booth was een acteur.

Johnny Depp grapt over aanslag op Trump
Johnny Depp grapt over aanslag op Trump (Foto: BuzzE)

Brand in Deurnese Mariapeel door droogte

In de Deurnese Mariapeel in Brabant staat een natuurgebied in brand. De brand heeft een omvang van tweehonderdvijftig bij twintig meter en breidt nog uit, aldus de brandweer die met veel wagens ter plaatse is.

De brand brak in de nacht van donderdag op vrijdag rond middernacht uit. Het gebied is moeilijk toegankelijk wat de bestrijding bemoeilijkt, aldus de brandweer. Extra voertuigen zijn onderweg voor de aanvoer van bluswater.

Donderdagavond was er ook al brand in Nationaal Park De Groote Peel. In het gebied is 'code rood' van kracht vanwege de hoge temperaturen en droogte van de afgelopen dagen. Dat betekent dat de kans op een natuurbrand groot is en het vuur zich ook snel kan verspreiden.

Brand in Deurnese Mariapeel door droogte
Brand in Deurnese Mariapeel door droogte (Foto: ANP)

UCI beslist: vanaf 2018 nog maar acht renners per ploeg in grote rondes

Vanaf 2018 zullen in de grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) zullen nog maar acht renners aan de start staan per ploeg. Nu zijn dat er nog negen. Daarnaast wordt de Tour een week verlaat op de kalender, in verband met het WK voetbal.

De Professional Cycling Council (PPC) besliste donderdag op een vergadering in Genève om in te gaan op de vraag van koersorganisatoren en tv-zenders om het aantal renners per ploeg te verminderen. De maatregel zal voor het eerst toegepast worden in de Giro d'Italia in 2018. Zo wordt het peloton teruggebracht tot 176 renners in plaats van de gebruikelijke 198 renners.

Ook in andere WorldTour-wedstrijden wil de UCI het aantal deelnemers beperken tot 176, maar daarover is nog geen beslissing gevallen.

Vanwege het WK voetbal 2018 in Rusland heeft de UCI besloten om de Tour de France een week later te starten, zodat het niet te veel samen valt met het WK voetbal. De Ronde van Frankrijk start volgend jaar op 7 juli.

Spoken in oma's huis

Een bovennatuurlijke walking simulator met horrortintjes en vol puzzels komt volgende week uit op Steam. No70: Eye of Basir laat je spelen als Aras die zijn broer Erhan zoekt in het huis van zijn oma. Mysterieuze verschijnselen, tijdreizen en oude vijanden komen tijdens je speurtocht naar boven. De game komt uit tijdens de Steam Summer Sale en is dus meteen in de aanbieding voor €6,99. 

No70: Eye of Basir - Bos

No70: Eye of Basir - Silhouet

No70: Eye of Basir - Basir

No70: Eye of Basir - Vreemd fruit

No70: Eye of Basir - Vuurtoren

Concert Timberlake: Formule 1 verplaatst kwalificatie

De Formule 1 heeft onder druk van aandeelhouder Liberty Media het tijdschema voor de Grand Prix van de Verenigde Staten gewijzigd. De reden hiervoor is een concert dat zanger Justin Timberlake op 21 oktober in Austin geeft.

Normaal gesproken is het schema op zaterdagen zo dat de derde vrije training van 11.00 tot 12.00 uur lokale tijd verreden wordt. Daarna begint twee uur later de kwalficatie. Voor Austin is echter bedacht dat de kwalificatie om 16.00 uur lokale tijd (23.00 uur in Nederland, red.) zal gaan beginnen.

De bedoeling van de verschuiving is dat het concert op de kwalificatie aansluit, waardoor Formule 1-fans voor het concert van Timberlake zullen blijven, terwijl fans van de zanger ook de kwalificatie gaan kijken.

De teams zijn niet te spreken over de aanpassing, omdat ze nu op de zaterdag twee uur later klaar zijn, zonder dat er iets tegenover staat. Normaal gesproken zijn de monteurs op de zaterdagavond vrij, omdat de auto's dan in het parc ferme staan.

Ook wordt gevreesd dat teams van de tijd tussen de derde vrije training en kwalificatie gebruik maken om uit voorzorg onderdelen te wisselen, terwijl ze dat normaal niet gedaan zouden hebben. Daarnaast kan de verschuiving van de tijden een precedent scheppen om dit in de toekomst vaker te doen, waardoor ook op deze manier de werkdruk stijgt.

Gevangenen redden leven van agent en krijgen strafvermindering

Een stel Amerikaanse gevangenen uit Polk County in Georgia heeft de eeuwige dank van de familie van een gevangenisbewaarder verdiend. De zes waren op een begraafplaats aan het werk om voor Vaderdag de graven te verzorgen, toen de agent die hen in de gaten hield plotseling onwel werd.

De criminelen hadden zijn wapen, auto en alles kunnen pakken om er vandoor te gaan, maar toonden zich van hun beste kant. Eén van hen pakte snel de telefoon van de op de grond gevallen agent, om zo een ambulance te kunnen bellen. Een ander trok zijn wapenriem uit, waarna de agent door de gevangenen ook ontdaan werd van zijn kogelvrij vest.

Nu de weg vrij was begonnen de mannen hem te reanimeren, tot de ambulance arriveerde. Die namen de agent mee, waarna hij in het ziekenhuis verzorgd werd. Hij maakt het inmiddels goed, zijn familie zorgde ervoor dat de zes gevangenen een extra uitgebreide lunch kregen. Daar bleef het niet bij, want de lokale sheriff heeft laten weten alles te zullen doen om ervoor te zorgen dat de zes een strafvermindering krijgen.

De agent was de 'vaste' begeleider van de zes, die hij immer streng doch vriendelijk behandelde. "Dit had niks te maken met wie in de gevangenis thuishoorde en wie niet, dit ging om een man die in de problemen zat en dringend hulp nodig had", vertelde gevangene Greg Williams.

Ook de agent zelf was uiteraard erg gelukkig. "Geen van mijn jongens is er vandoor gegaan, niemand van hen deed iets wat ze niet hadden moeten doen. We brengen veel tijd samen door", vertelde hij enigszins geëmotioneerd. 

Gevangenen redden leven agent (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.