CD: Sinsaenum - Echoes Of The Tortured

Nadat we eerder vandaag al een review hadden van de progressieve superband The Jelly Jam is het nu tijd voor een supergroep uit de death en black metal. Echoes Of The Tortured is het eerste album van de band Sinsaenum, een collectief bestaande uit (voormalige) bandleden uit Slipknot, Dragonforce, Loudblast en Dååth.

Sinsaenum - Echoes Of The Tortured
Sinsaenum - Echoes Of The Tortured

Sinsaenum is het geesteskind van Frederic Leclercq, de bassist van Dragonforce, die al jarenlang graag death metal wilde spelen maar zijn creatieve ei niet kwijt kon bij zijn andere band. Het project kwam pas echt tot leven nadat Leclercq, die voor deze band de basgitaar inruilde voor een normale gitaar, gitarist Stéphane Buriez (Loudblast) en voormalig Slipknot drummer Joey Jordison had gestrikt. Laatstgenoemde kwam ook met de bandnaam, een combinatie van sin en insane. Nadat ook bassist Heimoth (Seth) en de zangers Attila Csihar (Mayhem) en Sean Zatorsky (Chimaira, Dååth) zich bij de line-up hadden aangesloten kon de band beginnen.

In tegenstelling tot veel van hun genregenoten lieten de mannen van Sinsaenum zich niet inspireren door het welbekende death metalgeluid uit Florida en/of Gothenburg. In plaats daarvan heeft de band een zeer eigenzinnig geluid waarin we elementen uit diverse soorten metal terug kunnen horen. Aan Echoes Of The Tortured werd zo'n zes jaar hard gewerkt en dat leverde een dik 61 minuten durend album met 21 tracks op. Brute death metal met een stevige dosis black metal worden afgewisseld door spooky duistere intermezzo's waardoor het geheel de sfeer oproept van een diabolische soundtrack.

Sinsaenum
Sinsaenum

Sinsaenum is een gezelschap bestaande uit mannen die de betere death metal uit de jaren tachtig en negentig met de paplepel ingegoten kregen en dat is ook goed terug te horen op hun aangenaam verrassende debuutalbum. Ben je wel een liefhebber van bands zoals King Diamond, Morbid Angel, Behemoth en Dimmu Borgir, dan mag dit pareltje absoluut niet in je collectie ontbreken.