Elementary (Seizoen 2)

Hoewel de bekende zin 'Elementary, my dear Watson' niet door Conan Doyle zelf is geschreven, is dit duidelijk de inspiratie voor de titel van de serie geweest. Elementary plaatst de vaak verfilmde karakters van Arthur Conan Doyle in een nieuwe setting, New York, waar ze werken als adviseurs bij de NYPD.

Sherlock Holmes’ vaste mannelijke sidekick John Watson is in Elementary de vrouwelijke Joan Watson (Lucy Liu). In het eerste seizoen hielp ze Sherlock door zijn afkickproces, en hij leerde haar zijn kunst der deductie. Joan leeft, in tegenstelling tot de Watsons uit de BBC serie Sherlock (Martin Freeman) en uit de filmserie Sherlock Holmes (Jude Law), haar eigen leven en is niet slechts een personage aan wie Sherlock al zijn theorieën vertelt. Jonny Lee Miller speelt deze Sherlock als een moreler persoon: hij kijkt terug op zijn acties, beseft het als hij fout zit, en biedt – soms met tegenzin – zijn excuses aan.

Qua genre is Elementary een gewone politieserie: detectives, ondervragingen, en als iemand halverwege de aflevering wordt opgepakt weet je dat het niet de dader is. De langer doorlopende verhaallijnen worden gebruikt om de relaties tussen personages te verdiepen. In het tweede seizoen ontmoeten we ook de broer van Sherlock: Mycroft Holmes, gespeeld door Rhys Ifans (The Amazing Spider-Man 2). Andere bekende karakters uit de serie van Conan Doyle, zoals Moriarty en Irene Adler, waren al in het eerste seizoen te zien.

De 23 afleveringen in deze dvd-box bieden gegarandeerd een aantal avonden kijkplezier voor alle liefhebbers van Sherlock Holmes. Jonny Lee Miller brengt dit personage niet alleen interessant tot leven, hij maakt deze Sherlock ook menselijk, wat bij andere Sherlocks soms ontbreekt. Een minpuntje is dat de zwarte schermen tussen sommige scenes net iets te lang duren, hier had wat beter geknipt en geplakt kunnen worden. Elementary geeft aan bekende karakters een nieuwe draai en dit werkt erg goed, en de serie is een waardige verfilming in het Sherlock Holmes-rijtje.