FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 juni 2015

Woensdag debat over belastinghervorming

De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over de kabinetsplannen voor een hervorming van het belastingstelsel. Het kabinet wil in elk geval een lastenverlichting van 5 miljard euro doorvoeren. Andere plannen worden alleen doorgezet als er steun is van genoeg oppositiepartijen.

De lastenverlichting die het kabinet voor ogen heeft, zorgt ervoor dat werkenden er volgend jaar gemiddeld 1,5 tot 3 procent in koopkracht bij krijgen. Werkende huishoudens hoeven gemiddeld tussen de 800 en 2000 euro minder inkomstenbelasting te betalen. De plannen moeten ook leiden tot 35.000 tot 60.000 extra banen, aldus Wiebes.

Het kabinet heeft vorige week over de voorstellen gesproken met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SP. Al die vier partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Daar hebben VVD en PvdA samen niet meer dan 21 zetels.

Woensdag debat over belastinghervorming (Foto: Novum)
Woensdag debat over belastinghervorming (Foto: Novum)

Arjen Lubach moet logo van V&D verwijderen

Arjen Lubach kreeg dinsdag een telefoontje van V&D. De winkelketen wilde dat de cabaretier het logo School Campus 2015-2016 zou verwijderen van Instagram. Lubach heeft daarom het omstreden plaatje vervangen.

De cabaretier had zich laten inspireren door de hit Drank & Drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex, die met hun single op nummer 1 staan in de hitlijst. Lubach had daarom een drinkbeker van de tekst 'drank' voorzien en op het bijbehorende broodtrommeltje de tekst 'drugs' gefotoshopt. "De hit voor aankomend schooljaar", schreef Arjen erbij.

Dinsdagmiddag had hij de foto op verzoek van het warenhuis verwijderd. "V&D belde. Of ik hun logo niet wilde misbruiken. Prima joh, haal ik 'm toch weg. Ze hebben 't toch al zo moeilijk", schreef hij vervolgens. Hij suggereert daarbij dat het hiphoplabel Top Notch de broodtrommel en de beker op de markt kan brengen. "Als de V&D het niet wil, misschien moet Top Notch ze zelf dan maar gaan maken."

Schrijver Kluun oppert in een reactie: "Dus nu allemaal massaal V&D bellen of ze de drank- en drugsbroodtrommel en drinkbeker nog in voorraad hebben."

Genetisch gemodificeerd lam verkocht in Frankrijk

Een lammetje waarvan de moeder genetisch is gemodificeerd met een eiwit van een kwal is als vlees verkocht en in de voedselketen terechtgekomen. Het Franse instituut voor landbouw (INRA) is nu een onderzoek gestart hoe dit mogelijk is. De ooi werd genetisch gemodificeerd als onderdeel van een medisch experiment.

Het INRA zei dinsdag een verklaring dat het lammetje in oktober 2014 is verkocht in de regio rond Parijs. Het lammetje was net als de ooi gebruikt in een onderzoek naar hartziekten, waarbij dieren genetisch worden gemodificeerd met een proteïne uit kwallen dat bepaalde cellen laat oplichten.

Volgens het INRA is het eiwit niet gevaarlijk voor mensen, maar justitie werd van het voorval op de hoogte gesteld na een intern onderzoek. Medewerkers van het instituut hebben zich volgens de verklaring niet volgens de regels gedragen.

Het is in Frankrijk verboden om genetisch gemodificeerd voedsel te verkopen.

Genetisch gemodificeerd lam verkocht in Frankrijk (Foto: Novum)
Genetisch gemodificeerd lam verkocht in Frankrijk (Foto: Novum)

Parkeerboete voor kunstwerk

In de Duitse stad Karlsruhe is een parkeerboete van 30 euro uitgedeeld aan een kunstwerk. Een agent zag dat een rood Mercedes-busje fout stond geparkeerd. Wat hij niet zag, is de opgekrulde achterkant van het busje, dat in werkelijkheid een kunstwerk is, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

De overijverige agent stopte keurig een parkeerbon achter de ruitenwisser van het busje. De voorste wielen staan inderdaad op een plek waar je niet mag parkeren, maar de achterwielen staan een meter hoger tegen een gebouw aan. Het gaat om een kunstwerk van de Oostenrijker Erwin Wurm. De 60-jarige kunstenaar staat bekend om het maken van vervormde objecten zoals auto's en boten.

Het kunstwerk is tijdelijk geplaatst in opdracht van het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (ZKM), vanwege de feestelijkheden rond het 300-jarig bestaan van de stad Karlsruhe. Burgemeester Frank Mentrup heeft laten weten dat hij het oneens is met de bekeuring en er bezwaar tegen aantekent. De Süddeutsche Zeitung merkt droogjes op dat de burgemeester zijn politiekorps misschien eens naar een tentoonstelling van moderne kunst moet sturen.

Flavor Flav riskeert celstraf

De juridische problemen voor Flavor Flav stapelen zich op. Omdat hij vorige maand werd gearresteerd op de snelweg bij Las Vegas voor onder meer rijden onder invloed en te snel rijden met bovendien een ongeldig rijbewijs, riskeert hij nu een gevangenisstraf in een soortgelijke zaak tegen hem in de staat New York.

''Ik ben teleurgesteld", zei de Public Enemy-rapper en realityster dinsdag bij het verlaten van de rechtbank op Long Island, waarbij hij weer een grote klok als handelsmerk op zijn borst droeg. ''Maar het is goed. Ik moet gewoon zien terug te komen", zei de artiest.

De 56-jarige Flav, die eigenlijk William Jonathan Drayton heet, ontkent dat hij in januari 2014 op Long Island de maximum snelheid overschreed toen hij op weg was naar de begrafenis van zijn moeder. Ook toen betrapte de politie hem op het bezit van marihuana, net als tijdens zijn aanhouding bij Las Vegas.

De bedoeling was dat Flavor Flav dinsdag schuld zou bekennen om de zaak te schikken. Maar de aanklagers zetten vraagtekens bij zijn arrestatie van vorige maand toen hij op de snelweg in Nevada werd aangehouden voor soortgelijke overtredingen. Justitie wil daarom geen deal meer sluiten en de zaak aan de rechter voorleggen. De aanklager eiste dinsdag een borgsom van 10.000 dollar, meldt Newsday. Flav riskeert een gevangenisstraf van zes maanden als het inderdaad tot een rechtszaak komt.

Marvel bevestigt Spider-Man-acteur en regisseur

De kogel is door de kerk: de nieuwe Spider-Man is Tom Holland. Marvel en Sony maakten dat vandaag bekend op de website van de comicgigant. De studio's hebben ook een regisseur gevonden voor de volgende standalone Spider-Man-film, die in 2017 moet verschijnen.

De keuze voor de negentienjarige Tom Holland bevestigt dat de studio's bewust wilden gaan voor een jonge acteur die een geloofwaardige tienerversie van Peter Parker neer kan zetten. Holland is, net als zijn voorganger Andrew Garfield, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Volgens de bekendmaking waren Marvel- en Sony-producers Kevin Feige en Amy Pascal onder de indruk van zijn prestaties in de film The Impossible, de tv-serie Wolf Hall en het nog te verschijnen In the Heart of the Sea.

"We wisten dat we voor Peter Parker een levendige, getalenteerde, jonge acteur moesten vinden, die in staat is om een van de meest bekende personages ter wereld weer te geven," aldus Pascal. "Met Tom hebben we de perfecte acteur gevonden om Spider-Mans verhaal naar het Marvel Cinematic Universe te brengen."

De eerste verschijning van Spider-Man is volgens de bekendmaking nog steeds niet het volgend jaar te verschijnen Captain America: Civil War. Marvel benoemt slechts dat Holland de rol van Peter Parker zal spelen in de volgende Spider-Man-film, die in juli 2017 in de bioscopen zal verschijnen. Deze film zal geregisseerd worden door Jon Watts, een schrijver-regisseur met ervaring in comedy, die dit jaar met de film Cop Car, met Kevin Bacon, in de bioscopen te zien is.

De Spider-Man-film zal worden gefinancierd en gedistribueerd door Sony Pictures, met Marvel als producerende partner. De studio's kwamen begin dit jaar overeen dat ze samen verantwoordelijk zullen zijn voor de creatieve richting van het personage en de opname in Marvels filmuniversum, terwijl de filmrechten voor het personage nog bij Sony blijven liggen.

Tom Holland
Tom Holland in 2010

Koop laatste Fallout 4 Pip-Boy Editions snel

Wil je nog rondlopen met een Pip-Boy om je arm, pre-order dan nog snel even Fallout 4. Bethesda laat weten dat het bij deze beperkte oplage blijft. Het worden dus echte collectors items die je in de doos kunt houden of gebruiken voor je cosplay.
De Fallout 4 Pip-Boy Edition kost €129,99 voor pc, Mac, PlayStation 4 en Xbox One.

Pip-Boy

VN-soldaten beschuldigd van misbruik kinderen

Soldaten van de Verenigde Naties die in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) op vredesmissie zijn, zijn officieel beschuldigd van het misbruiken van straatkinderen in de hoofdstad Bangui. Een woordvoerder van de VN liet dinsdag weten dat er een officieel onderzoek is ingesteld naar de mogelijke wanpraktijken van de soldaten.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn zo'n 10.000 VN-militairen actief om de vrede te bewaren. Het is niet duidelijk hoeveel van hen zich aan het misbruik hebben schuldig gemaakt. Tevens werd niet officieel bekendgemaakt uit welke landen de militairen afkomstig zijn of om hoeveel kinderen het gaat.

Het misbruik vond volgens de VN voor het eerst plaats in 2014 en de meest recente voorvallen zijn van dit jaar. De slachtoffers krijgen medische hulp.

VN-soldaten beschuldigd van misbruik kinderen
VN-soldaten beschuldigd van misbruik kinderen (Foto: ANP)

Omzet BlackBerry blijft sterk dalen

De geplaagde smartphonefabrikant BlackBerry heeft zijn omzet vorig kwartaal met bijna een derde zien dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Het Canadese bedrijf boekte in het eind mei afgesloten eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 658 miljoen dollar, tegen 966 miljoen dollar een jaar eerder. BlackBerry, dat de afgelopen jaren de slag op de smartphonemarkt verloor van Apple en Samsung, richt zich tegenwoordig vooral op de verkoop van software. De opbrengsten daarvan verdubbelden ruimschoots, tot 137 miljoen dollar.

BlackBerry, dat zijn omzet vorig boekjaar al zag halveren, boekte afgelopen kwartaal een nettowinst van 68 miljoen dollar. Die plus ontstond naar eigen zeggen vooral door boekhoudkundige aanpassingen. Zonder dat effect resteerde een verlies van 28 miljoen dollar.

Omzet BlackBerry blijft sterk dalen (Foto: Novum)
Omzet BlackBerry blijft sterk dalen (Foto: Novum)

Politie wil diefstal babymelkpoeder aanpakken

Samen met onder meer supermarkten probeert de politie de omvang van diefstal van babymelkpoeder in kaart te brengen. Ook wordt gezocht naar maatregelen om de diefstallen te voorkomen. Dat meldde de politie dinsdag na een bericht hierover van de NOS.

In ruim een jaar tijd zijn zo'n negenhonderd meldingen van babyvoedingdiefstal gedaan. Maar dat is volgens Detailhandel Nederland nog maar het topje van de ijsberg. De grote vraag naar babymelkpoeder ontstond enkele jaren geleden, na een schandaal met vergiftigd poeder in China.

"Daar waar sprake is van strafbare feiten, zoals bij beroving of winkeldiefstal, kijken we naar de ernst van de zaak. Afhankelijk van prioriteit en beschikbare capaciteit worden zaken gewogen en wordt de aanpak bepaald", aldus een politiewoordvoerster.

Vaker incidenten door populariteit drones

De populariteit van onbemande vliegtuigen (drones en modeltoestellen) leidt steeds vaker tot incidenten. Vorig jaar ontving de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 27 meldingen van crashes en andere incidenten, terwijl dat aantal in 2012 nog maar acht was.

ILT constateerde dinsdag aan de hand van cijfers over 2014 dat zowel het professionele als het recreatieve gebruik toeneemt. Hobbyïsten gaan vaker in de fout dan bedrijven die drones gebruiken voor bijvoorbeeld luchtvaartfotografie of industriële inspecties.

Volgens de inspectiedienst hebben zich de afgelopen twee jaar twee ernstige incidenten voorgedaan, die als bijna-ongevallen kunnen worden gekwalificeerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht incidenten met drones boven Harderwijk in 2013 en Nistelrode in 2014, waarbij overigens niemand gewond raakte.

Politie wil informatie over ruzie Boom

Lucas Boom is in april op het Leidseplein in Amsterdam in elkaar geslagen in een uitgaansgelegenheid. In het onderzoek naar zijn liquidatie eerder deze maand in Zaandam wil de politie informatie over deze ruzie.

"We hebben concrete aanwijzingen dat hij in de nacht van 24 op 25 april bij een ruzie met een andere man in elkaar is geslagen in de uitgaansgelegenheid Palladium op het Leidseplein. We willen graag weten of er mensen iets van die hoogoplopende ruzie hebben gezien of weten door wie Lucas Boom geslagen is", zei een woordvoerster van de politie in het programma Opsporing Verzocht.

Boom werd eerder deze maand voor de ogen van tientallen kinderen doodgeschoten in Zaandam.

De politie liet dinsdag een compositietekening zien van een man die na de liquidatie bij de brandende vluchtauto wegliep. De licht getinte man heeft op de tekening een capuchon op en heeft een stoppelbaardje.

Politie wil informatie over ruzie Boom (Foto: Novum)
Politie wil informatie over ruzie Boom (Foto: Novum)

Diddy: ik handelde uit zelfverdediging

Sean 'Diddy' Combs handelde naar eigen zeggen uit zelfverdediging toen hij verwikkeld raakte in een ruzie met de American football-trainer van zijn zoon. Dat laat de Amerikaanse rapper dinsdag weten in een reactie op zijn arrestatie.

Combs werd maandag gearresteerd omdat hij volgens de politie in het bezit was van een kettle bell, een gewicht met een handvat eraan. Zo'n ding wordt in de Verenigde Staten beschouwd als een dodelijk wapen. Hij zou tijdens een training op de Universiteit van Californië in Los Angeles een woordenwisseling hebben gehad met de trainer van het team van zijn zoon Justin.

Hij zou de coach hebben beetgepakt, maar de kettle bell zou er uiteindelijk niet aan te pas zijn gekomen: coach Jim Mora raakte niet gewond. In een korte verklaring liet Mora weten dat het wat hem betreft "een jammerlijk incident is voor alle betrokkenen".

Volgens de 45-jarige Combs klopt er echter niets van de berichtgeving rond zijn arrestatie. "De verschillende weergaven van de gebeurtenissen zijn geheel onjuist. Wat we nu kunnen zeggen is dat meneer Combs handelde uit zelfverdediging voor zichzelf en zijn zoon", aldus een vertegenwoordiger van de rapper in een verklaring tegen E! News. "We hebben er vertrouwen in dat wanneer de feiten boven tafel komen, de zaak verworpen wordt."

Combs is inmiddels weer op vrije voeten, na het betalen van zijn borg van naar verluidt 50.000 dollar. Hij geldt nog wel als verdachte en moet volgens NBC Los Angeles op 13 juli voorkomen.

'Topoverleg in Brussel voor eurogroep'

Voordat de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) woensdag aan het eind van de middag in Brussel vergaderen, zal er een bijeenkomst plaatsvinden waar alle hoofdrolspelers rondom de Griekse kwestie rond de tafel zitten. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), directeur Klaus Regling van het Europese stabiliteitsfonds ESM, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en eurogroepvoorman Jeroen Dijsselbloem komen bijeen. Ook de Griekse premier Alexis Tsipras is aanwezig.

De inzet van alle partijen is om tot een akkoord te komen in de crisis. De eurolanden hameren op een lijst met hervormingen die Griekenland moet gaan doorvoeren, voordat ze geld overmaken. De bijeenkomst staat naar verluidt voor 12.00 uur op de rol, terwijl de eurogroep om 19.00 uur samenkomt.

Mollema kopman Trek in Tour

Bauke Mollema vertrekt zoals verwacht in Utrecht als kopman van Trek voor de Ronde van Frankrijk. De Nederlandse klassementsrenner heeft onderweg de steun van onder anderen de Zwitser Fabian Cancellara, de Spanjaard Haimar Zubeldia en de Colombiaan Jullán Arredondo.

Trek laat de jonge Luxemburger Bob Jungels debuteren in La Grande Boucle. Het wielerteam maakte de Tour-selectie dinsdag via Twitter bekend. Negen fans mochten hun 'favoriet' met tussenpauzes van soms een kwartier voorstellen. Ze konden Fränk Schleck niet presenteren. De Luxemburgse routinier viel door een knieblessure af.

De Trek-ploeg is: Bauke Mollema (Ned), Fabian Cancellara (Zwi), Stijn Devolder (Bel), Bob Jungels (Lux), Laurent Didier (Lux), Haimar Zubeldia (Spa), Grégory Rast (Zwi), Markel Irizar (Spa) en Jullán Arredondo (Col).

De Duitse wielerploeg Bora - Argon 18 reist met twee kopmannen af naar Utrecht voor de start van de Tour de France. De formatie, die met een wildcard aan 'La Grande Boucle' meedoet, rijdt de rittenkoers in dienst van de Ier Sam Bennett en de Duitser Dominik Nerz. Voor Bennett wordt het zijn eerste Tour. Nerz reed de wedstrijd al eens eerder, in 2012.

Namens Bora nemen ook Jan Barta (Tsj), Emanuel Buchmann (Dui), Zakkari Dempster (Aus), Bartosz Huzarski (Hon), José Mendes (Por), Andreas Schillinger (Dui) en Paul Voss (Dui) deel aan de Tour de France.

Jubilaris Paumen leidt hockeydames langs Japan

De hockeyvrouwen hebben dinsdagavond ook hun derde wedstrijd op de HWL3 gewonnen. De ploeg van Sjoerd Marijne, waar Kelly Jonker geblesseerd aan de kant bleef, versloeg Japan met 0-4. Maartje Paumen scoorde twee keer.

Nederland begon de openingsfase sterker dan Japan, maar was in de cirkel niet koelbloedig genoeg. Zo kreeg Xan de Waard een grote kans en zorgde Naomi van As voor gevaar over de rechterflank. Uiteindelijk was het Maartje Paumen die, tijdens haar tweehonderdste interland, doel trof. De eerste strafcorner ging nog mis, maar de tweede keer was het wel raak: 1-0.

In het tweede kwart ging Oranje op zoek naar de volgende treffer, maar verzuimde het om snel afstand te nemen. Paumen probeerde het wederom via een strafcorner, maar haar inzet over de grond was een prooi voor de Japanse keeper. In de 25ste minuut maakt Nederland er dan toch 0-2 van. Naomi van As zette op het middenveld de aanval zelf op, kreeg hem uiteindelijk in de cirkel weer terug en sloeg uit de draai genadeloos toe.

In het derde kwart schakelde Nederland een tandje terug en creëerde het vrijwel geen enkele kans. De Japanners, die vooral op eigen helft verdedigden, profiteerden er niet van. Af en toe maakten ze wel de oversteek naar het doel van Joyce Sombroek, maar geen moment werden ze echt gevaarlijk.

Uiteindelijk viel de 3-0 dan toch. Uit een strafcorner van Caia van Maasakker tipte Maartje Paumen de bal in het Japanse doel. Xan de Waard maakte er vijf minuten voor tijd nog 4-0 van. Door de overwinning is de kans zeer groot dat Nederland de poule als winnaar afsluit. Zaterdag wacht Italië nog, de laatste tegenstander in de groepsfase. 

Maartje Paumen, 200 wedstrijden en twee doelpunten tegen Japan. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)
Maartje Paumen, 200 wedstrijden en twee doelpunten tegen Japan. (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

Internationaal tribunaal voor MH17 is optie

De oprichting van een door de VN-gesteund internationaal tribunaal is een optie die wordt onderzocht om de daders die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17 te vervolgen. Persbureau Reuters meldde dinsdag dat dit zelfs belangrijkste optie is die Nederland bespreekt met bondgenoten.

Volgens twee anonieme bronnen tegen Reuters is op die manier de kans het grootst dat de daders alsnog gestraft worden en dat medewerking van Rusland wordt gekregen. "Een VN-tribunaal is de beste optie. We verwachten dat het de beste kans is op samenwerking van alle betrokken landen'', citeert Reuters een hooggeplaatste Nederlandse overheidsfunctionaris.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat in een reactie weten weten dat de landen van het gemeenschappelijk opsporingsteam (Australië, Verenigde Staten, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne) 'in voorbereiding op afronding van de diverse onderzoeken de beste opties voor vervolging bekijken. De vijf landen consulteren momenteel betrokken landen om steun te zoeken voor de beste optie.'

Kamer wil grip houden op ICT bij Defensie

De Tweede Kamer wil grip houden op de aanpak van de ict-problemen bij het ministerie van Defensie. De Kamerleden zijn bang voor nieuwe fiasco's op dit gebied, bleek dinsdag tijdens een debat met minister Jeanine Hennis in de Kamer. ICT en Defensie 'leidt vaak tot hoofdpijn', aldus Raymond Knops van het CDA.

Vorig jaar mei liet Hennis de hele Kamer schrikken met de melding dat ze grote problemen had met de ICT. Computerapparatuur bleek verouderd, er was geen visie op de ICT en er was sprake van verstoorde verhoudingen tussen managers. Intussen is er een 'masterplan' om de problemen aan te pakken.

Een van de projecten die in het verleden misging was de ERP. Dat moest de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen verbeteren. Het automatiseringsproject liep jaren vertraging op, leverde minder op en kostte veel meer. Volgens Hennis functioneert het nog niet naar behoren, maar gaat het steeds beter.

'Huges betwist dat hij direct ontslag nam'

Oud-NS-topman Timo Huges betwist dat hij op 5 juni per direct ontslag heeft genomen bij de NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij is van mening dat hij op die dag alleen zijn 'bestuurstaak heeft neergelegd'. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, namens de staat de enige aandeelhouder van NS, dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De kwestie is van belang voor de bonus die Huges in maart dit jaar kreeg voor zijn prestaties vorig jaar. De NS wil dat geld terug, omdat Huges moest vertrekken vanwege fraude rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg. Opmerkelijk is dat de raad van commissarissen het mondeling door Huges ingediende ontslag 'niet op schrift heeft gesteld', aldus Dijsselbloem. Voor de raad en voor Dijsselbloem blijft echter overeind dat Huges op 5 juni ontslag heeft genomen.

Mocht Huges het daar mee oneens blijven, dan zal de rechter een oordeel moeten vellen over de kwestie, aldus de minister.

Hongarije neemt geen migranten terug, EU eist uitleg

De Europese Commissie heeft Hongarije uitleg gevraagd waarom het voorlopig de EU-regels over vluchtelingen naast zich neer heeft gelegd. De regering in Boedapest meldde dinsdag dat het voorlopig stopt met het terugnemen van migranten, omdat het land daar niet genoeg capaciteit voor heeft. Dat is volgens de Commissie in strijd met afspraken die zijn vastgelegd in de Dublinverordening.

"Omdat de Dublinverordening deze stap van Hongarije niet toestaat, hebben wij de Hongaarse regering gevraagd onmiddellijk uit te leggen waarom ze niet meer aan de vraag kunnen voldoen", aldus een woordvoerster van de Commissie. "We willen weten hoe lang het gaat duren en wat Hongarije van plan is om het probleem op te lossen."

In de Dublinverordening staat dat vluchtelingen die in Europa asiel aanvragen, dat moeten doen in het land waar ze in eerste instantie arriveren. Ze moeten in dat land ook de procedure afronden. Migranten die dat nog niet hebben gedaan, maar wel al naar andere Europese landen zijn gereisd, moeten dus terug naar het land waar ze de procedure startten. Hongarije kan aan die eis niet meer voldoen, zo stelt de regering.

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen en/of werk. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije. Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er al 54.000 het land binnengekomen.

Europese Commissie vraagt Hongarije om uitleg
Hongarije neemt geen migranten terug, EU eist uitleg (Foto: ANP)

Volleybalsters uitgeschakeld in Baku

De Nederlandse volleybalsters zijn op de Europese Spelen in Baku in de kwartfinales uitgeschakeld. Oranje verloor dinsdag kansloos van gastland Azerbeidzjan. Alleen in de tweede set had de ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti, die veel moest wisselen, uitzicht op succes. Toen het niet lukte die binnen te halen, brak de weerstand: 0-3 (21-25 23-25 14-25).

Lonneke Slöetjes (zeventien punten) en Maret Grothues (negen) kwamen aanvallend het best door. De Nederlandse defensie had te weinig antwoord op de acties van Polina Rachimova, die smashend, blokkerend en serverend 22 punten aan het Azerbeidzjaanse totaal bijdroeg.

Amsterdam in hoger beroep 'bed, bad en brood'

Amsterdam gaat in beroep tegen de uitspraak die de rechtbank begin mei deed over de opvang van uitgeprocedeerden. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde vorige maand dat alle uitgeprocedeerde vluchtelingen recht hebben op een sobere basisvoorziening, ook wel de bed-bad-en broodregeling genoemd. Amsterdam is het daarmee eens, maar tekent toch beroep aan. Het college is het namelijk niet eens met de rechter dat het recht op sobere opvang met terugwerkende kracht tot vóór de uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) geldt. Verder vindt de gemeente Amsterdam dat de rechtbank niet in lijn is met het oordeel van de Centrale Raad van Beroep.

Amsterdam in hoger beroep'bed, bad en brood'
Amsterdam in hoger beroep'bed, bad en brood' (foto: ANP)

Weg dicht door grote brand Harlingen

In Harlingen woedt dinsdagavond een grote brand in een leegstaande loods op een industrieterrein. De rook is tot in de verre omgeving te zien. De N31 is vanwege de brand en de rook in beide richtingen afgesloten. Ook ligt het treinverkeer rond Harlingen stil.

Het is nog niet duidelijk of asbest is vrijgekomen. De brandweer adviseert bewoners in de buurt van de brand om ramen en deuren dicht te doen.

Hogenkamp door in kwalificatie Wimbledon, Burger en Kerkhove uitgeschakeld

Richèl Hogenkamp heeft zich dinsdag op Wimbledon geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi. De Nederlandse tennisster rekende op het Londense gras eenvoudig af met haar opponente Riko Sawayanagi. Hogenkamp versloeg de Japanse met 6-2 en 6-2.

Hogenkamp ontmoet in haar tweede kwalificatiepartij de winnares van het duel tussen de Britse wildcardspeelster Katy Dunne en de Oekraïense Anhelina Kalinina. Vorig jaar was de tweede kwalificatieronde het eindstation voor de Doetinchemse.

Cindy Burger heeft het dinsdag in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi voor Wimbledon niet gered. De 22-jarige tennisster uit Volendam moest haar meerdere erkennen in de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich, de nummer 136 van de wereldranglijst. Burger ging in twee sets onderuit tegen de als 22e geplaatste speelster: 5-7 en 6-7 (2). Het duel duurde ruim anderhalf uur.

Kerkhove moest zich na drie sets gewonnen geven tegen Julie Coin: 2-6, 7-6 (1) en 6-4. De 23-jarige Nederlandse, nummer 203 op de WTA-ranglijst, stond een uur en 48 minuten op de baan tegen de 32-jarige Française.

In het tweede bedrijf leek de speelster uit Goes de partij eenvoudig naar zich toe te trekken, want ze stond 5-2 voor. De De Franse nummer 201 van de wereld knokte zich knap terug en wist er een derde set uit te slepen. In de beslissende set werd Kerkhove direct gebroken, waarna de Nederlandse de achterstand ondanks lange games niet meer wist te repareren en als verliezer van de baan stapte.

FC Oss versterkt zich met Ronald Koeman

Ronald Koeman gaat aan de slag bij FC Oss. U leest het goed; het gaat over Ronald Koeman, zoon van de Southampton-manager Ronald Koeman. De twintigjarige doelman maakt de overstap van Almere City naar de Brabantse club uit de Eerste Divisie. 

Hij hoopt bij FC Oss voor het eerst minuten te kunnen maken in het betaalde voetbal. De afgelopen twee seizoenen bij Almere kwam het daar namelijk niet van. "Ik heb een erg goed gevoel bij deze club. Het onderlinge contact is steeds prettig geweest en ik denk dat ik hier als doelman kan groeien. Ik ken beide andere doelmannen van de club en ga de strijd om een plek onder de lat graag aan", zegt hij op de clubwebsite van FC Oss.

Ook directeur Peter Bijvelds is erg opgetogen over de transfer. "Ronald heeft aangegeven dat hij zijn loopbaan graag in een nieuwe omgeving wil voortzetten. Ik denk dat wij hem deze omgeving kunnen bieden. Hij zal hier de concurrentiestrijd aangaan met Nick Hengelman en Xavier Mous”, aldus de preses van de Jupiler League club. Het afgelopen seizoen was Luuk Koopmans eerste keus in Oss, maar hij is naar PSV vertrokken.

'Eén op de vijf aangiftes niet onderzocht'

Eén op de vijf aangiftes bij de politie wordt niet nader onderzocht. Dat meldt RTL Nieuws, dat onderzoek deed bij ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen. Volgens RTL gebeurt dit ook bij misdrijven die voor slachtoffers zeer ingrijpend zijn, of waar een dader in beeld is.

Bij 37 procent van alle aangiftes (134.000) wordt de zaak opgehelderd. Er zijn één of meerdere verdachten aangehouden en die moeten vervolgens voor de rechter verschijnen of worden op een andere manier gestraft.

Vooral bij ernstige zaken, zoals moord, doodslag en zware mishandeling, lukt het de politie daders op te sporen. Maar bij het merendeel van de aangiftes blijft het misdrijf onopgelost. Bij 42 procent (153.000) start de politie wel een onderzoek, maar zijn er uiteindelijk te weinig aanknopingspunten om een dader te vinden.

Veel geknal in Shadow Warrior 2

Uitgever Devolver heeft vijftien minuten aan gameplay in een YouTube-filmpje gestopt om mensen te laten zien hoe knalChinees Lo Wang weer helemaal losgaat in Shadow Warrior 2.

In de game zit nu een co-op voor vier spelers, waarin ieder een Wang is, maar de andere ziet als een random ander personage. De beelden hieronder zijn van de singleplayer, waarin Lo Wang zo'n zeventig wapens tot zijn beschikking heeft om helemaal los te gaan.

Shadow Warrior 2 komt in 2016 uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Veroordeelden moeten portemonnee trekken

Plegers van strafbare feiten of misdrijven moeten hun portemonnee gaan trekken. Na hun veroordeling gaan ze meebetalen aan de kosten voor slachtofferzorg en aan de kosten die de overheid maakte voor hun opsporing en berechting. Ook gaan gedetineerden een eigen bijdrage betalen voor hun verblijf in de cel of inrichting.

De Tweede Kamer ging dinsdag akkoord met de wetsvoorstellen hiertoe van minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. De maatregelen waren al afgesproken in het regeerakkoord van VVD en PvdA. Ze moeten ongeveer 65 miljoen euro opleveren.

De bijdragen aan de proceskosten kunnen variëren. Dat hangt onder meer af van een veroordeling door een enkelvoudige of meervoudige kamer van de rechtbank. De eigen bijdrage voor verblijf gaat gelden voor gedetineerden, tbs'ers of ouders van veroordeelde jeudigen. Het gaat om 16 euro per dag, met een maximum van twee jaar.

De geschiedenis van Yoshi in beeld

Yoshi's Woolly World wordt de eerste echte Yoshi-game in lange tijd (laten we New Island alsjeblieft vergeten). Nintendo duikt daarom de geschiedenis in en toont in het onderstaand filmpje wat Yoshi allemaal al heeft gedaan. Yoshi's Story op de Nintendo 64 is een klassieker bijvoorbeeld.

Wij gaven Woolly World trouwens maar liefst een 9. Die game komt deze vrijdag uit.

Gezin aangehouden voor wapenbezit

De politie heeft maandagavond in Wolvega met getrokken pistool een vader (49) en zijn twee volwassen kinderen uit een auto gepraat, omdat zij een vuurwapen bij zich zouden hebben. Een getuige had op het Van der Sandeplein iemand met een wapen zien lopen en meldde dat aan de politie. Na de aanhouding van de man en zijn achttienjarige dochter en 21-jarige zoon bleek in de auto een luchtdrukpistool te liggen.

De zoon vertelde de politie later dat hij met het wapen over straat had gelopen. Het drietal werd meegenomen voor verhoor.

'Extreem lage rente houdt voorlopig aan'

De extreem lage rente in Europa en andere delen van de wereld houdt waarschijnlijk nog geruime tijd aan. Dat komt niet doordat centrale banken de rente kunstmatig laag houden, maar doordat de economische groei relatief laag blijft. Dat voorspelde vermogensbeheerder Pimco dinsdag.

Het gaat weer beter met de grote economiën in de wereld, maar de groei blijft naar verwachting onder het niveau van voor de financiële crisis. Pimco's topeconoom Joachim Fels denkt dat mensen komende drie tot vijf jaar meer sparen, terwijl overheden en bedrijven terughoudender zijn met het doen van investeringen.

Mensen houden bijvoorbeeld meer geld achter de hand voor wanneer ze met pensioen gaan, legde hij dinsdag uit op een persbijeenkomst aan de Amsterdam Zuidas. Dat er relatief minder investeringen worden gedaan hangt volgens de vroegere hoofdeconoom van zakenbank Morgan Stanley samen met het grotere belang van diensten in de economie.

Mlais M7, het broertje van

De Mlais M7 is een toestel met een, hoe kan het ook anders, 5,5-inch HD-scherm. Daarnaast vind je nog een MTK6752 processor in combinatie met 3 GB werkgeheugen voor een prijs van $189.

Als je de eerste foto van dit toestel ziet valt het je vast op dat hij nogal wat lijkt op de Mstar S700, en dat klopt. Ze rollen uit dezelfde fabriek en zijn nagenoeg hetzelfde. Omdat beide toestellen op bepaalde vlakken wel verschillen zijn er twee aparte reviews te vinden. Wel vind je in het laatste hoofdstuk een korte vergelijking tussen beide toestellen. 

Mstar S700, het zusje van

Wat de Mstar S700 biedt is een toestel met een 5,5-inch scherm met 720p resolutie. Verder de bekende MTK6752 processor in combinatie met 2 GB werkgeheugen en een nette batterij van 3000mAh voor een prijs van $169.

En ja, het klopt dat dit toestel veel lijkt op de Mlais M7. Mijn advies is dan ook om de review te lezen van het toestel waar je de meeste interesse in hebt. Op de laatste pagina vind je een kort vergelijking tussen beide toestellen. 

Mannen met auto te water schelden helpers uit

Twee jongemannen die dinsdag in Capelle aan den IJssel met hun auto te water waren geraakt, hebben hun hulpverleners de huid vol gescholden. Ze bevonden zich op het dak van de auto en wilden er ook niet vanaf komen. Het duo is ter plekke aangehouden, bevestigde een woordvoerder van de politie een bericht van Hart van Nederland.

De mannen waren met de auto door onbekende oorzaak in het water langs de Burgemeester van Beresteijnlaan terechtgekomen. Ze veroorzaakten problemen toen brandweer- en ambulancepersoneel kwam om hulp te bieden, zei een woordvoerder van de politie. "De twee werden beledigend en hebben mogelijk ook bedreigingen geuit." Waarom ze zo reageerden is nog onduidelijk.

DLC Xbox 360 werkt op Xbox One

Op E3 werd bekendgemaakt dat Xbox One backwards compatible wordt met games voor Xbox 360. Over downloadbare content werd echter niets gemeld, tot nu. Microsoft Support bevestigt op Twitter dat ook DLC gaat werken op Xbox One, indien de uitgever daar toestemming voor geeft.

Xbox One heeft geen probleem met deze functionaliteit, maar het hangt dus per titel af of DLC ook daadwerkelijk toegankelijk wordt gemaakt. Laten we hopen dat uitgevers hier soepel in zijn.

Wasteland 2 Director's Cut heeft veel extra's

InXile is nog niet klaar met Wasteland 2. De Kickstarter-game krijgt een Director's Cut, deze upgrade is gratis voor iedereen die de game al heeft gekocht. De Director's Cut komt ook deze zomer naar de PS4 en Xbox One.

Dit zijn volgens InXile de nieuwe features: "Running on Unity 5 and featuring updated graphics, the Director's Cut also adds Perks & Quirks for enhanced character depth, Precision Strikes for additional combat tactics, redesigned combat encounters, expanded voice-over with more than 8,000 new recorded dialog lines, a redesigned user interface, controller support, and more."

Man maakt enorme pixelart van 1 miljoen blokken in Minecraft

Dat mensen gave dingen kunnen bouwen in Minecraft, dat hebben we al zo vaak gezien. Maar de livestreamer Tholar legt de lat wel héél hoog voor anderen. Hij heeft een pixelart gemaakt in Minecraft die uit maar liefst 1,128,960 blokken bestaat. Allemaal met de hand gelegd.

Het hele bouwwerk kostte 23 weken om te maken en stelt een trio voor uit de grootste franchises van Blizzard: Kerrigan uit Starcraft, Diablo uit het gelijknamige spel en Deathwing uit Warcraft. Voor de mensen de geintresseerd zijn geworden naar het bouwwerk, het is hier in al zijn glorie te zien via een world map. Onderin staat ook een filmpje waarin Tholar in vogelvlucht over zijn pixelart gaat.

 

Man maakt enorme pixelart van 1 miljoen blokken in Minecraft

NS houdt boot af rond Veolia en ov-Limburg

De NS ziet overleg met Veolia over de gang van zaken rond het openbaar vervoer (ov) in Limburg nu niet zitten. De spoorwegen wachten een onderzoek naar de aanbesteding rond het ov in Limburg af, schrijft de NS dinsdag aan Veolia. Dat maakte een teleurgesteld Veolia bekend.

Veolia had de NS een ultimatum gesteld dat dinsdagmiddag afliep. De vervoerder zegt een miljoenenschade te hebben geleden door de fraude van NS-dochter Abellio bij de aanbesteding van het ov in Limburg. "We maken ons vooral zorgen dat zeer bedrijfsgevoelige informatie op de NS-burelen ligt", zei een woordvoerster van Veolia dinsdag.

Limburg schrapte winnaar Abellio van de aanbesteding wegens fraude en gaf de concessie aan Arriva, de nummer 2. Maar Veolia vecht dat aan en stapt naar de voorzieningenrechter om dit besluit te schorsen.

NS houdt boot af rond Veolia en ov-Limburg (Foto: Novum)
NS houdt boot af rond Veolia en ov-Limburg (Foto: Novum)

Persona 5 screenshots tonen hoofdpersoon

Persona 4: Dancing All Night komt volgende week uit in Japan. Er is een speciale versie die een extra Persona 5 Blu-ray bevat. De Blu-ray bevat de twee oude trailers van de game en nog wat geheime extra's. Nieuwe screenshots bijvoorbeeld, die al gelekt zijn.

Persona 5 moet nog dit jaar uitkomen in Japan en Amerika, helaas is er nog geen releasedatum bevestigd voor Europa.

Batman: Arkham Knight krijgt day one-patch van 3.5 GB

Batman: Arkham Knight is vandaag uitgekomen voor de Xbox One, de PlayStation 4 en de pc, maar de mensen die de game downloaden via PlayStation 4 moeten nog ietsje langer wachten voor ze de game kunnen spelen. De PlayStation 4-versie van Arkham Knight heeft namelijk een day one-patch van 3.5 GB.

Dat is behoorlijk stevig voor een day one-patch, zeker als je meerekent dat het basisspel al 45 GB is op elke versie. Volgens de patch notes bevat de patch de nieuwe rival points-feature, een nieuwe skin voor batman, ondersteuning voor de a matter of family-DLC, en een heleboel verbeteringen in de performance en stabiliteit. Of de PC en de Xbox One ook zo'n patch hebben gekregen is niet bekend.

Batman: Arkham Knight heeft veel positieve reviews gekregen, maar met name de kwaliteit van de port voor pc ligt onder vuur. Veel kopers op steam klagen over stotterende beelden, onverklaarbare crashes en een limiet van 30 frames per seconde.

Batman Arkham Knight
Batman: Arkham Knight krijgt day one-patch van 3.5 GB

Zilver zwemsters op Spelen, wereldtijd Steenbergen (15)

Zwemster Marrit Steenbergen heeft zich met een geweldige tijd van 53,97 seconden geplaatst voor de finale van de 100 meter vrije slag op de Europese Spelen in Baku. De vijftienjarige Nederlandse bleef de concurrentie meer dan een seconde voor en kwam in de buurt van het wereldrecord junioren.

Steenbergen lijkt op de 100 meter - dat net als het hele zwemtoernooi in Baku alleen voor junioren is - alleen concurrentie te krijgen van de Russinnen Arina Openysheva en Mariia Kameneva. De twee zestienjarigen moesten in de halve finales flink toegeven op de Nederlandse: 55,26 en 55,37. De rest zat er nog meer dan een seconde achter, terwijl de Nederlandse Frederique Janssen met 57,06 elfde werd en de finale niet haalde.

De tijd van Steenbergen is al haar zoveelste verbetering van het nationale record voor junioren. Eerder deze maand zwom ze al 54,07 seconden, met haar tijd van Baku zwemt ze bijna de mondiale toptien in. Wereldwijd en over alle leeftijden waren dit jaar slechts tien vrouwen sneller dan de jonge Nederlandse, die met haar tijden verzekerd lijkt van een plek in de estafette op het WK in Kazan dit jaar en de Olympische Spelen in Rio volgend jaar. 

Op de 50 meter schoolslag werd Tes Schouten in de halve finales uitgeschakeld. Datzelfde lot viel Iris Tjonk en Marieke Tienstra ten deel op de 200 meter rugslag, waar Jasmijn Boon niet door de series kwam. De Nederlandse ploeg op de 4x100 meter vrije slag bij de dames zette de tweede tijd neer in de series, maar nog wel zonder Steenbergen. Zij lijken dinsdagmiddag rond 16.50 uur Nederlandse tijd alleen concurrentie te krijgen van Groot-Brittannië en Rusland, dat zonder hun twee toppers als enige sneller was dan Nederland. 

De officiële livestream van het zwemmen in Baku, met om ongeveer 16.50 uur de finale van de 4x100 meter vrije slag bij de dames (Bron: YouTube)

Update 17.25 uur

In de finale heeft Rusland zoals verwacht het goud gewonnen, maar het werd nog razendspannend. Nadat Pien Schravesande, Frederique Janssen en Laura van Engelen hun 100 meter erop hadden zitten lag Nederland op de vierde plek, bijna 2,5 seconden achter Rusland. Op dat moment kwam Steenbergen het water in en binnen de kortste keren had ze Katrin Gottwald uit Duitsland en de Britse Georgia Coates al te pakken. Voor de Russische slotzwemster Mariia Kameneva kwam de finish net op tijd, want Steenbergen naderde tot binnen een halve seconde: 3:43,63 om 3:44,10.

De splittijd van de vijftienjarige Steenbergen kwam uit op een ongelooflijke tijd van 53,00 seconden. Opvallend is dat tijdens de olympische finale van 2012 in Londen slechts twee vrouwen een snellere splittijd lieten noteren: Melanie Schlanger zwom Australië met 52,65 naar het goud, terwijl Ranomi Kromowidjojo Nederland dankzij een onmogelijk geachte 51,93 naar het zilver hielp. 

Poetin blokkeert kritische rechtengroep

Een consumentenorganisatie die Russen waarschuwde niet naar de Krim te reizen heeft een veeg uit de pan gekregen van de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Poetin dient de organisatie buitenlandse belangen.

De Vereniging voor Bescherming van Consumentenrechten, een kleine waakhond, zorgde voor ophef met het advies voor Russen om weg te blijven van schiereiland. De organisatie waarschuwde dat Russen die naar de Krim gaan zonder toestemming van de Oekraïense autoriteiten vervolgd kunnen worden. De Russische annexatie van het schiereiland in maart 2014 is volgens de waakhond een schending van de internationale regels en verdragen die Rusland en Oekraïne hebben ondertekend.

De groep richtte zich in het verleden op de kwaliteit van producten en diensten en was niet bezig met politiek. Het Russische openbaar ministerie heeft inmiddels een onderzoek geopend en de website van de organisatie is geblokkeerd.

Aardbevingen in Noord-Holland door gaswinning

Bij Anna Paulowna in Noord-Holland zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee aardbevingen geweest, allebei iets voor 01.00 uur. De eerste had een kracht van 1,5. De tweede gebeurde ongeveer een minuut later en was met 2,3 iets sterker. Dat meldde het KNMI dinsdag. Over het algemeen kunnen mensen bevingen vanaf 2,0 voelen.

De beide bevingen zijn veroorzaakt door gaswinning. In Noord-Holland wordt, net als in Groningen, geboord naar gas. "Het waren geen natuurlijke bevingen'', aldus een woordvoerster van het KNMI.

Dijsselbloem: belang in AF-KLM niet nodig

De Nederlandse overheid hoeft geen belang te nemen in Air France-KLM om de belangen van KLM en Schiphol veilig te stellen. Alleen als het een bijdrage zou kunnen leveren aan het oplossen van de problemen waar de luchtvaartgroep mee kampt, zou het opportuun kunnen zijn om aandelen te kopen, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Dijsselbloem wijst er evenwel op dat Air France-KLM het met name moeilijk heeft door hevige concurrentie, iets waar de Nederlandse overheid ook met aandelen in het bedrijf geen invloed op kan hebben. De kosten zullen eenvoudigweg fiks omlaag moeten. "Het bedrijf lijkt zich daar ook bewust van", schrijft de bewindsman. Een belang in Air France-KLM zou volgens hem geen directe invloed geven op de gang van zaken binnen de onderneming.

Dijsselbloem: belang in AF-KLM niet nodig
Dijsselbloem: belang in AF-KLM niet nodig (Foto: ANP)

MTN-Qhubeka met vijf Afrikanen naar Tour

De Zuid-Afrikaanse wielerploeg MTN-Qhubeka debuteert volgende week met vijf Afrikaanse renners in de Ronde van Frankrijk. De ploegleiding heeft dinsdag de negenkoppige formatie gepresenteerd voor de Tour, die op 4 juli in Utrecht begint met een proloog. Kopmannen van het eerste Afrikaanse team ooit in de Franse ronde zijn Edvald Boasson Hagen, de Noor die al twee ritzeges boekte in de Tour, en Tyler Farrar. De Amerikaanse sprinter heeft in alle drie grote rondes al eens een etappe gewonnen.

De ploeg bestaat verder uit drie Zuid-Afrikanen (Jacques Janse van Rensburg, Louis Meintjes en Reinardt Janse van Rensburg) en twee renners uit Eritrea: de pas 21-jarige Merhawi Kudus en Daniel Teklehaimanot. Die laatste baarde onlangs opzien door de bergtrui te veroveren in het Critérium du Dauphiné. Nog nooit deed een wielrenner uit Eritrea mee aan de Tour. De selectie van MTN-Qhubeka wordt gecompleteerd door de Brit Steve Cummings en Serge Pauwels uit België.

Theo Bos hoopte aanvankelijk ook op een plekje in de Tourploeg, maar een zware schouderblessure voorkomt zijn debuut. De voormalig wereldkampioen op de baan kwam vorige maand zwaar ten val in de Ronde van Californië. Bij de geboren Hierdenaar schoot zijn rechtersleutelbeen uit de kom en bovendien scheurde hij enkele pezen. Bos (31) moest daarna twee operaties ondergaan en een streep zetten door zijn Tourdroom.

De Zuid-Afrikaanse ploeg gaat niet alleen op jacht naar een ritzege, maar wil tevens aandacht vragen voor kinderen in eigen land die dagelijks vele kilometers moeten lopen naar school. Onder het motto 'Bicycles Change Lives' hoopt MTN-Qhubeka geld op te halen om vijfduizend fietsen te bekostigen voor die kinderen.

Verdachte doodrijden baby blijft vastzitten

De 51-jarige man die wordt verdacht van het doodrijden van een baby in het Overijsselse Lutten blijft vastzitten. De advocaat vroeg dinsdag op verzoek van Gerrit G. niet om vervroegde vrijlating.

Dit uit piëteit met de familie, deelde de raadsman dinsdag mee. De 51-jarige man uit de gemeente Hardenberg reed met zijn auto onder invloed van alcohol op 12 maart op de Dedemsvaartseweg-Noord een kinderwagen aan. De vader was met de drie weken oude baby langs de weg aan het wandelen. Het kind overleed ter plekke.

Komende maand wordt een reconstructie gedaan. De raadsman hoopt dat dit duidelijk maakt wat precies gebeurde op die avond.

In september wordt de zaak in de rechtbank in Zwolle inhoudelijk behandeld. De man is doodslag op de baby en een poging doodslag op de vader ten laste gelegd.

Het geel van Breukink was zonder hectiek

Lars Boom zorgde in 2014 na negen jaar weer voor een Nederlandse ritzege in de Tour de France. Voor de laatste landgenoot in het geel moeten we terug naar het jaar dat George Bush Ronald Reagan opvolgde als president van de Verenigde Staten, de Berlijnse Muur neerging en RTL-Véronique de eerste commerciële televisiezender werd naast Nederland 1, 2 en 3.

Het was 1989 en Gerard Joling voerde de Top 40 aan met No More Bolero's toen Erik Breukink in Luxemburg de gele trui veroverde. Mocht Tom Dumoulin op 4 juli in Utrecht hetzelfde presteren staat het land op zijn kop en wacht eeuwige roem. "Het waren andere tijden", vertelt Breukink. "In die jaren was het niet zo bijzonder dat een Nederlander in het geel reed."

Alleen al het jaar ervoor hadden Teun van Vliet, Henk Lubberding en Jelle Nijdam het klassement van de Tour aangevoerd. "Misschien waren we verwend", denkt Breukink, die het uiteraard wel als een van de hoogtepunten in zijn loopbaan beschouwt. Op het moment dat hij in '89 van het startpodium reed voor de proloog had hij op 25-jarige leeftijd al ritten in Giro en Tour gewonnen, het roze gedragen in Italië en de witte trui als beste jongere mee naar huis genomen uit de Tour. "Ik werd wel tot de kanshebbers gerekend. Ik wist ook dat het kon want het was een lastige proloog; niet heel technisch maar een waarin je je power kwijt kon. Het waren vooral klassementsmannen die het goed deden." Breukink hield Laurent Fignon en latere winnaar Greg Lemond achter zich.

De dag erna was Breukink het geel al weer kwijt. In de ochtendetappe reed een groepje renners weg en ploegleider Peter Post voelde er niets voor zijn Panasonic-ploeg in z'n eentje het gat te laten dichtrijden. De Portugees Acacio da Silva nam de trui over. "Er was 's middags een ploegentijdrit, daar moesten we ons voor sparen. Maar die wonnen we ook niet", kijkt Breukink terug. "Ik denk dat een ploeg dat nu anders zou doen."

Hij zag de Tour veranderen, als renner en later als ploegleider. Michael Rasmussen pakte het geel in 2007 voor Rabobank en nog voordat de Deen wegens dopingverdenkingen uit de Tour en de ploeg werd gezet, bleek het bezit van de trui voor heel wat meer opschudding te zorgen. "Alles wordt nu uitvergroot, alle ogen zijn op je gericht." Breukink reed zijn proloog en volgde naast tv-commentator Jean Nelissen hoe de concurrentie zich stuk beet op zijn tijd. Geen hectiek, geen collectieve gekte. "Het ging er toen niet zozeer om of er weer een Nederlander in het geel zou rijden maar of we de Tour weer eens zouden winnen."

Het geel van Breukink was zonder hectiek
Het geel van Breukink was zonder hectiek (Foto: ANP)

F-Zero kende bijna terugkeer op Wii U

De lancering van Wii U zou bijna gepaard gaan met een nieuwe deel in de F-Zero-serie. Dit heeft Nintendolife achterhaald en geverifieerd bij Alex Ward van Criterion, die de game moesten maken. Hier kwam het helaas niet van.

Nintendo of Europe nam in 2011 contact op met Criterion, het bedrijf achter Burnout en Need For Speed, met het verzoek te werken aan een pitch voor F-Zero. Deze pitch zou vervolgens getoond worden op E3 van 2011, samen met de onthulling van de Wii U-console zelf. De tijdsdruk voor Nintendo was groot, maar Criterion was toentertijd al bezig met Need for Speed: Most Wanted en had niet genoeg voorzieningen over om ook met F-Zero aan de slag te gaan. 

Hier hield het dus weer op voor F-Zero, dat nog wel verscheen als minigame in Nintendoland. Waarom Nintendo of Europe (of Nintendo in het algemeen) geen verdere energie heeft gestoken in een samenwerking met een ander bedrijf is niet bekend. Ondertussen wachten de fans al sinds 2004 op een nieuw deel in de serie. Wie weet, ooit op een dag...

Geheime aanbesteding ICT-klus Justitie 'niet stiekem'

Er is niets mis met de aanbesteding van een belangrijk ICT-project door het ministerie van Veiligheid en Justitie. De aanbesteding was geheim, om criminelen niet wijzer te maken, maar niet stiekem. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff dinsdag in de Tweede Kamer.

De oppositie is het er niet mee eens dat de aanbesteding van het computersysteem Radar, dat fraude moet tegengaan, geheim was. Ook de huisjurist van het departement was tegen, maar zijn advies werd genegeerd.

De top van het ministerie zette toch een geheime aanbesteding uit en gunde de klus aan Sogeti. Dat bedrijf had al raakvlakken met justitieprojecten.

Volgens Dijkhoff zijn de kanttekeningen van de huisjurist wel meegenomen in het besluit. Maar uiteindelijk heeft een extern advocatenkantoor toch een geheime aanbesteding geadviseerd.

De oppositie maar ook de PvdA zijn niet tevreden met de uitleg van Dijkhoff en willen meer informatie. SP, D66 en CDA willen dat het interne advies openbaar wordt.

Geheime aanbesteding ICT-klus Justitie 'niet stiekem'
Geheime aanbesteding ICT-klus Justitie 'niet stiekem' (foto: ANP)

ROC Leiden gered

Het ROC Leiden is voorlopig gered. Een voorstel van de VVD om de school geen geld te geven, redde het dinsdag in de Tweede Kamer niet. Daarmee is voor onderwijsminister Jet Bussemaker de weg vrij om de school financieel bij te springen en het dreigende faillissement te voorkomen.

De school met tegen de 9000 leerlingen kwam in de problemen door wilde nieuwbouwplannen van het bestuur. VVD, CDA en PVV vonden dat dat maar moet worden afgestraft met een faillissement. Maar een meerderheid van de Kamer wil leerlingen en leerkrachten niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur heeft uitgespookt.

Bussemaker wil om te beginnen 18 miljoen overmaken. Daarna wil ze nog stapsgewijs met maximaal 22 miljoen over de brug komen, maar dan moet de school wel voldoen aan allerlei voorwaarden. Zo moeten er diverse opleidingen naar andere scholen.

'Geen vrijbrief'
De redding is het meest in het belang van leerlingen en docenten, aldus CNV Onderwijs in een reactie. "Dit biedt meer zekerheid voor de werkgelegenheid voor het onderwijspersoneel. Deze reddingsoperatie mag echter geen vrijbrief zijn voor besturen om geld voor onderwijs aan vastgoed te besteden", zegt voorzitter Joany Krijt.

CNV stelt ook dat er te veel geld uit het onderwijs vloeit met de redding van ROC Leiden. Dit soort problemen kunnen volgens de bond in de toekomst voorkomen worden door het geld eerst bij onderwijsteams terecht te laten komen, die vervolgens bestuurlijke diensten inkopen. "Het gaat erom dat het onderwijs centraal staat en alle andere zaken daaraan ondersteunend zijn."

ROC Leiden gered
ROC Leiden gered (foto: ANP)

Onderzoek: Riis wist van doping bij ploeg

Bjarne Riis wist dat binnen zijn wielerploeg verboden middelen werden gebruikt, maar greep desondanks niet in. Dat staat in het onderzoeksrapport dat het Deense antidopingbureau ADD dinsdag presenteerde. Riis (51) was tussen 1999 en 2013 de baas van zijn eigen ploeg en werkte sindsdien onder de nieuwe eigenaar Oleg Tinkov als teammanager van Tinkoff-Saxo. De oud-wielrenner werd in maart ontslagen door de excentrieke Russische zakenman.

Riis won in 1996 de Tour de France, maar bekende later dat hij daarbij doping had gebruikt. De Deen ging na zijn actieve carrière als eigenaar en ploegleider aan de slag bij het team dat werd gesponsord door achtereenvolgens CSC, Saxo Bank en Tinkoff. Riis werkte met succesvolle renners als Carlos Sastre, Andy en Frank Schleck, Tyler Hamilton, Ivan Basso, Fabian Cancellara en Alberto Contador.

Bjarne Riis wist van doping bij eigen wielerploeg (Pro Shots/George Deswijzen)
Bjarne Riis wist van doping bij eigen wielerploeg (Pro Shots/George Deswijzen)

Regen houdt Verstappen in de pits bij F1-test

Formule 1-coureur Max Verstappen heeft nog een lange dag voor de boeg. De testsessie in Oostenrijk waar de Nederlander dinsdag aan deelneemt, ligt wegens hevige regenval stil. Toen de test om 09.00 uur begon, reed een handjevol coureurs nog een voorzichtige verkenningsronde, maar daar bleef het bij. Na een half uur ging de rode vlag uit, ten teken dat het circuit te nat is om op te rijden.

Verstappens renstal Toro Rosso is net als de meeste andere Formule 1-teams na de race van zondag achtergebleven op de Red Bull Ring in Oostenrijk. De tweedaagse test is de laatste kans die de formaties dit jaar krijgen om buiten de races om met hun bolides de baan op te gaan.

Update 15.57 uur

Om iets voor 14.00 uur is het licht aan het einde van de pitstraat op groen gezet.  Er is besloten om de testdag met twee uur te verlengen. Dus in plaats van 18.00 uur mag er nu tot 20.00 uur gereden worden op de Red Bull Ring.

Geen boete bij vergissing nieuwe regels WW

Mensen met een WW-uitkering hoeven geen boete te betalen als ze een fout maken met het opgeven van hun bijverdiensten. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zei dat dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Vanaf 1 juli mogen uitkeringsgerechtigden van hun bijverdiensten 30 procent houden. Die bijverdiensten moeten ze alleen wel maandelijks opgeven op de website van uitkeringsinstantie UWV, ook als ze geen cent hebben verdiend. De verwachting is dat daarmee de eerste maand nog veel fout zal gaan. Het UWV heeft honderd extra mensen klaar staan om te helpen.

Volgens Asscher worden fouten of vergissingen niet afgestraft en zal het systeem snel wennen. Fouten worden de maand erna verrekend. Wie niks invult krijgt zijn uitkering drie tot tien dagen later.

Geen boete bij vergissing nieuwe regels WW

Toch geen TT voor Van der Mark

Motorcoureur Michael van der Mark staat zaterdag toch niet aan de start van de TT van Assen. De 22-jarige Rotterdammer werd genoemd als waarschijnlijke vervanger van de geblesseerde Tsjech Karel Abraham voor het team van AB Motorracing. Het team heeft echter geen groen licht gegeven voor de Nederlander.

Van der Mark hoorde vandaag dat zijn gedroomde optreden in de koningsklasse van de motorsport niet doorgaat. "Ik was beschikbaar en Honda en Ten Kate Racing hadden toestemming gegeven voor deze kans. Maar het is een beslissing van het team'', meldde 'Magic Michael' op Twitter. Gisteren leek de deal zo goed als zeker, waarmee Van der Mark de eerste Nederlandse MotoGP-coureur in 10 jaar zou worden.

Van der Mark maakt dit jaar de nodige indruk in het WK Superbike. In april eindigde hij op het TT Circuit van Assen twee keer als derde bij de 1000cc-motoren. Even leek een avontuurtje in de MotoGP dichtbij, maar Van der Mark kwam er niet uit met het team van Abraham, AB Motoracing.

Tot dusver 32 Nederlandse kalifaatgangers gesneuveld

In Irak en Syrië zijn tot dusver 32 Nederlanders omgekomen in de strijd. Dat heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Begin april lag het aantal Nederlandse jihadisten dat was gesneuveld in de strijd in deze landen op dertig.

De meeste Nederlanders sluiten zich aan bij Islamitische Staat (IS). Een klein deel strijdt mee met Jabhat al-Nusra of een andere terroristische groepering, aldus ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie).

Er zijn ongeveer 190 Nederlanders naar Syrië of Irak afgereisd. Van hen zijn er 35 teruggekeerd. Deze cijfers zijn hetzelfde als minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in april naar buiten bracht.

Vrouw (90+) al 50 jaar zwanger

Toen een hoogbejaarde vrouw uit het Chileense San Antonio zich onlangs bij het ziekenhuis meldde na een valpartij, kwam men tot een bizarre ontdekking. De vrouw van zeker negentig lentes oud, bleek al vijftig jaar een baby in haar buik te dragen.

De krasse dame was onlangs lelijk gevallen. Voor de zekerheid besloten de artsen een röntgenfoto te maken. Wat ze hierop zagen, hadden zij nooit kunnen vermoeden.

In haar baarmoeder bleek een foetus van twee kilo zwaar te zitten. Het volgroeide kindje was zo'n vijftig jaar geleden ongemerkt in de baarmoeder overleden. Na al die jaren bleek de kleine te zijn verkalkt.

Ziekenhuisdirecteur Marco Vargas Lazo spreekt van een 'buitengewoon zeldzaam' geval. "Het kind was groot en volledig ontwikkeld. Het nam haar hele buikholte in beslag." De patiënte is na de ontdekking weer huiswaarts gestuurd. Gezien mogelijke complicaties hebben ze besloten de foetus te laten zitten.

Broekers-Knol herkozen als senaatsvoorzitter

Ankie Broekers-Knol is dinsdag herkozen als voorzitter van de Eerste Kamer. De 68-jarige VVD-politica was al sinds juli 2013 senaatsvoorzitter en had zich als enige verkiesbaar gesteld.

De verkiezing werd gehouden omdat de nieuwe senatoren sinds begin juni aan het werk zijn. Wanneer er een nieuwe Eerste Kamer is gekozen, komt er ook een nieuwe voorzitter. Voor hem of haar geldt dezelfde zittingstermijn als voor de Senaat, tenzij de voorzitter eerder aftreedt.

Ook al was er maar een kandidaat, de Senaatsleden moesten toch stemmen. Broekers-Knol werd unaniem gekozen. Bij haar vorige verkiezing in 2013 moest zij het nog opnemen tegen vier andere kandidaten.

Broekers-Knol maakt sinds 2001 deel uit van de Senaat. Als Eerste Kamerlid was ze onder meer voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie.

Kamp: mogelijk meer gas uit buitenland halen

Het kabinet overweegt meer gas uit het buitenland te gaan importeren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag bekendgemaakt in een toelichting op het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien. Dat moet het risico op aardbevingen verder beperken.

Kamp laat de komende maanden onderzoeken 'of een andere nadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd'. Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.

'Takata heeft airbags onvoldoende gecheckt'

De Japanse airbagfabrikant Takata heeft sommige veiligheidscontroles van zijn airbags overgeslagen om kosten te besparen. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Senaat die de zaak onderzoekt.

Door problemen met airbags van Takata zouden wereldwijd minstens acht mensen zijn omgekomen, ruim honderd mensen gewond zijn geraakt en moesten miljoenen auto's naar de garage worden teruggeroepen. De airbags kunnen door een productiefout ontploffen, waarbij metaaldeeltjes door de auto worden geslingerd. De hoofdoorzaak van het probleem is nog niet achterhaald door Takata.

Het bedrijf zou meer dan tien jaar op de hoogte zijn geweest van de mankementen en de gebrekkige kwaliteitscontroles. Takata ontkent de beschuldigingen. De topman van de Noord-Amerikaanse tak van Takata verschijnt dinsdag voor een commissie van de Senaat om te getuigen in de zaak.

18 jaar celstraf voor moord op Rianne Brouwer

De rechtbank in Maastricht heeft de 29-jarige Djeylan P. veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar wegens doodslag op de toen 27-jarige Rianne Brouwer in haar appartement in Maastricht. P., afkomstig uit het uit het Belgische Waremme, bracht de vrouw met vier messteken om het leven toen zij hem op 30 mei 2014 betrapte tijdens een inbraak in haar woning.

Het Openbaar Ministerie had eerder twintig jaar cel geëist wegens moord, maar de rechtbank achtte voorbedachten rade en daarmee moord niet bewezen. Volgens de rechtbank heeft drugsverslaafde P. de 27-jarige Rianne in haar woning gestoken, vervolgens vastgebonden en daarna opnieuw meerdere malen gestoken.

Spanje pakt man op wegens drugssmokkel in puppy's

De Spaanse politie heeft een Venezolaanse dierenarts opgepakt die door de Verenigde Staten wordt gezocht wegens drugssmokkel. De heroïne werd gesmokkeld door de drugs te implanteren in puppy's, zei de politie dinsdag.

De 33-jarige dierenarts werd zaterdag opgepakt in Santa Comba, in het noordwesten van Spanje. Hij verschuilde zich daar nadat een rechter vorige maand zijn uitlevering aan de VS had goedgekeurd. Andres Lopez Elorza werd in 2013 al in Spanje opgepakt, maar werd vrijgelaten terwijl het uitleveringsverzoek van de Amerikanen werd behandeld.

De zaak kwam in 2005 aan het rollen, toen de politie in Colombia een inval deed in een dierenkliniek in Medellin. In drie puppy's werd toen drie kilo vloeibare heroïne aangetroffen.

Koers euro maakt vrije val

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar is dinsdag stevig gedaald. Na het enthousiasme over een mogelijke deal tussen de eurolanden en Griekenland, die maandag voor een stijging zorgde, lijken beleggers zich weer te richten op het uiteenlopende monetaire beleid in de eurozone en de Verenigde Staten.

De euro was dinsdagmiddag 1,1195 dollar waard, tegen 1,1388 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Daarmee viel de Europese munt terug naar het niveau van medio vorige week.

De euro verliest al ruim een jaar aan waarde ten opzichte van de dollar. Die ontwikkeling hangt onder meer samen met het vooruitzicht dat de rente in de Verenigde Staten in de komende maanden waarschijnlijk wordt verhoogd, terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) juist zijn stimuleringsbeleid verder doorzet. Dit maakt de dollar aantrekkelijker voor beleggers dan de euro.

Parijs kandidaat voor Olympische Spelen 2024

Parijs heeft zich dinsdag officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2024. In dat jaar is het precies honderd jaar geleden dat de Franse hoofdstad het sportevenement voor het laatst organiseerde. 150 atleten lanceerden het bid in het hoofdkantoor van het Franse olympisch comité.

Parijs heeft zich al eerder kandidaat gesteld voor de spelen van 2008 en 2012, maar verloor toen van Beijing en London. Mocht Parijs de Olympische Zomerspelen van 2024 mogen organiseren, dan is het de eerste keer sinds 1924 dat de Spelen weer in de Franse hoofdstad gehouden worden.

De Parijse kandidatuur wordt ondersteund door onder meer burgemeester Anne Hidalgo en president François Hollande. "We willen de eenheid en solidariteit binnen onze wereldstad laten zien", zei Hidalgo. "Die eigenschappen zijn belangrijk als je de verkiezing wilt winnen." Met de organisatie van de Spelen in Parijs zal naar schatting 6,2 miljard euro gemoeid zijn.

In 2017 kiest het Internationaal Olympisch Comité een gastheer voor de Olympische Spelen van 2024. Ook Rome, Hamburg en Boston dingen mee. In 2016 is Rio di Janeiro de organisator en in 2020 is Tokyo gastheer, de Spelen van 2024 kunnen dus mogelijk de eerste Spelen sinds 2012 worden die weer op Europese bodem gehouden worden.

De Olympische vlag
Parijs kandidaat voor Olympische Spelen 2024 (Wikimedia)

Nippleslip voor Mariah Carey

Mariah Carey heeft zich eens van haar beste kant laten zien. Tijdens een vakantie heeft ze namelijk per ongeluk haar borst ontbloot.

De voormalige topzangeres draagt op de foto een zwart met roze wetsuit. Helaas voor haar zat haar rits niet goed, waardoor haar tiet uit het natpak viel. Waarvan akte...

Hieronder de foto. Helaas heeft uw verslaggever alleen een foto van een stel puriteinse Engelsen gevonden, dus met een mooie blur over de tepel

Arrestaties Bosnië en Frankrijk om mensensmokkel

Bij een actie van de Franse en Bosnische politie zijn vijftien mensen opgepakt die verdacht worden van mensensmokkel. Dat heeft de Bosnische politie bekendgemaakt. De mensensmokkelaars dwongen jonge vrouwen en kinderen uit Bosnië om in Frankrijk te gaan stelen.

In Bosnië werden zeven mensen opgepakt, in Frankrijk acht. Volgens de politie zetten de mensensmokkelaars hun slachtoffers al jarenlang in als zakkenrollers. Ze werden ondertussen fysiek en geestelijk mishandeld. De politie schat dat de bende zo'n twee miljoen euro heeft buitgemaakt. Die werd uitgegeven aan vastgoed en dure auto's. Bij een huiszoeking in Bosnië werd een groep tieners aangetroffen. Mogelijk gaat het om slachtoffers van de bende.

De bende wordt onder andere verdacht van witwassen, het vervalsen van documenten en mensensmokkel. Een Bosnisch-Frans politieteam heeft maanden aan de zaak gewerkt.

Nog één gewonde geweld Lelystad in ziekenhuis

Van de vier gewonden die dit weekeinde in Lelystad vielen bij twee geweldsincidenten, hebben drie het ziekenhuis verlaten. Zij zitten nu vast bij de politie, liet een woordvoerster dinsdag weten.

Zaterdagavond werden twee mannen in de wijk de Kamp met schotwonden op straat gevonden. Enige tijd erna werden in een huis aan de Voorstraat twee mannen met steekwonden aangetroffen. Allen belandden in het ziekenhuis en werden aangehouden, evenals een vijfde man.

De politie kon dinsdag nog niet zeggen wat er is gebeurd. Uit sporenonderzoek is gebleken dat de beide incidenten mogelijk iets met elkaar te maken hebben. De verdachten mogen geen contact met de buitenwereld hebben.

Eén van hen is lid van Satudarah. Maar dat de motorclub met deze zaak verder iets te maken heeft, is volgens de woordvoerster 'het minst aannemelijke scenario''.

Hoop gloort voor ROC Leiden

Er gloort hoop voor het ROC Leiden. De SP gaat volgens eigen zeggen niet instemmen met een voorstel van de VVD om de school met 9000 leerlingen maar failliet te laten gaan. Daarmee wordt het voor de liberalen lastig om een meerderheid te krijgen voor deze motie. Dinsdagmiddag wordt er gestemd.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil de instelling, die in de problemen kwam door veel te dure nieuwbouw, financieel bijspringen. De VVD wil dat dus tegenhouden.

VVD, CDA en PVV vinden dat de fouten van het bestuur moeten worden afgestraft met een faillissement. Maar andere partijen, zoals nu dus ook de SP, willen leerkrachten en leerlingen niet laten opdraaien voor de fouten van het bestuur.

De SP wil wel dat scholen niet langer zo op eigen houtje met vastgoed kunnen omspringen.

Nieuwe nootjesrel dwingt piloten tot landing

Nootjes hebben er opnieuw voor gezorgd dat piloten een passagiersvliegtuig vroegtijdig aan de grond hebben moeten zetten. Na de rel met de dochter van de topman van Korean Air heeft nu een Amerikaan zo veel stennis staan trappen over nootjes en crackers dat de vliegers van een United Airlines-vlucht van Rome naar Chicago een tussenlanding hebben gemaakt in Noord-Ierland.

Vijftien minuten na de start in Rome stond de 42-jarige Amerikaan op uit zijn stoel terwijl de lampjes voor het dragen van de veiligheidsriemen nog brandden. Hij weigerde vervolgens ondanks herhaaldelijk aandringen van cabinepersoneel te gaan zitten totdat hij nootjes en crackers kreeg. Tien minuten later was het weer raak. Nu weigerde het personeel hem echter nootjes te serveren waarop de man zich opnieuw ging misdragen.

Daarbij blokkeerde hij gangpaden, haalde bagage uit de rekken en intimideerde hij cabinepersoneel en passagiers. De piloten zetten het toestel in Belfast aan de grond na 50.000 liter kerosine te hebben geloosd. De 282 passagiers moesten een slordige 24 uur wachten voordat ze met een andere vlucht naar hun bestemming konden doorvliegen. United Airlines schat de schade op bijna een half miljoen euro, aldus de Britse krant The Independent op dinsdag. De man in kwestie is voorgeleid aan de rechter. Hij ontkent, maar blijft wil vastzitten.

Nieuwe nootjesrel dwingt piloten tot landing
Nieuwe nootjesrel dwingt piloten tot landing (Foto: ANP)

Meer dan 2700 bootvluchtelingen van zee gered

Meer dan 2700 bootvluchtelingen zijn het afgelopen etmaal van de Middellandse Zee gehaald en in veiligheid gebracht. De vele vluchtelingen werden opgepikt bij in totaal achttien verschillende reddingsacties, meldde de Italiaanse kustwacht dinsdag.

Zowel Europese marineschepen als handelsschepen namen vluchtelingen aan boord en brachten hen naar het vasteland. De acties vonden volgens de Italianen plaats voor de kust van Libië, het in chaos vervallen Noord-Afrikaanse land waar de meeste vluchtelingen op gammele bootjes richting Europa stappen.

Voor de kust van Turkije ging het dinsdag weer helemaal mis: een gammele boot vol Syriërs op weg naar een Grieks eiland verging, met zes doden tot gevolg. De overige 66 opvarenden werden gered door de Turkse kustwacht. Ze lagen volgens Turkse media urenlang in het water, sommigen onder de gekapseisde boot. Een klein meisje werd vijf uur na de ramp nog levend onder de boot gevonden en onderkoeld naar de kust gebracht, meldde de krant Hürriyet.

In totaal zijn dit jaar al 60.000 vluchtelingen over zee naar Italië gekomen. De meesten ontvluchtten de ellende in hun thuislanden, zoals Syrië, Eritrea en Afghanistan. Regelmatig verdrinken hele groepen tijdens de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee.

Lokvrachtauto voor dobbernegers

Vrachtwagenchauffeurs maken zich al lange tijd zorgen om de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. En dat is niet zo vreemd. Waar de havens vroeger al het punt waren om beroofd te worden van je portemonnee – een rondje in een voorruit is zo gemaakt - zijn het nu bootvluchtelingen die de oversteek willen maken naar het sociale vangnet van de overburen. De chauffeurs hangt een fikse boete boven het hoofd als ze betrapt worden op het meenemen van verstekelingen. Maar er wordt nog niet voldoende actie ondernomen door autoriteiten aan de vastelandzijde van het Kanaal om beroepsmensen te beschermen.

'Starter niet bezig met pensioen'

Meer dan de helft (51 procent) van de jongeren op de arbeidsmarkt denkt niet na over het eigen pensioen, blijkt uit onderzoek naar financieel bewustzijn onder starters op de arbeidsmarkt. Jonge werknemers in de pensioensector lanceren daarom de campagne Pensioen Aan, om samen met werkgevers het bewustzijn over pensioenen onder starters te vergroten. Het initiatief wordt ondersteund door pensioenuitvoerders APG, PGGM, MN en Syntrus Achmea.

Eén dag in de week werkt de Nederlander voor zijn of haar pensioen. Maar starters zijn zich onvoldoende bewust van die investering in hun oudedagsvoorziening. De vraag bij welk pensioenfonds ze zijn aangesloten, of ze eventueel een partnerpensioen hebben, wat de gevolgen van trouwen, van baan veranderen en andere grote stappen in het leven voor pensioen kunnen zijn, weten de meeste starters niet te beantwoorden, blijkt uit het onderzoek door Motivaction.

Win een coupon om de UMI Iron voor $17,99 te kunnen kopen!

De telefoonfabrikant UMI heeft met de 'Iron' weer een nieuwe Chinaphone op de markt gezet. Het is een toestel met een scherm van 5,5-inch met FullHD resolutie. Daarnaast zit er de nieuwste MTK6753 processor in met 3 GB werkgeheugen.

De pre-sale start 29 juni 2015 en tot die tijd heb jij de kans om een coupon te winnen om deze telefoon zelf uit te proberen. 

UMI-iron (Foto: UMI)

Wil je meer informatie over het toestel of gelijk meedoen? Ga dan naar de prijsvraag!

Kort geding om wildcard WK beachvolleybal

De beachvolleyballers Jeroen van Zwieten en Eric-Jan Rothfusz spannen een kort geding aan omdat ze menen recht te hebben op een wildcard voor het WK beachvolleybal, dat vanaf vrijdag in Nederland wordt gehouden. Het WK-ticket werd zondag toegekend aan Daan Spijkers en Tim Oude Elferink. Hun tegenstanders zeggen dat de volleybalbond Nevobo in de fout is gegaan met de puntentelling.

"Er komt een kort geding", zei Van Zwieten dinsdag na een laatste poging om de Nevobo van gedachten te doen veranderen. "Wij veranderen de puntentelling niet. Iedereen mag naar de rechter stappen", reageerde een woordvoerder van de bond.

De wildcard werd toegekend aan het duo dat na drie eredivisieronden de meeste punten had. Bij de mannen was dat een ongekend spannende strijd. Van Zwieten zegt dat de volleybalbond de verkeerde formule heeft toegepast bij het zwakker bezette eerste toernooi in Arnhem. Als de in zijn ogen juiste formule was gebruikt, was hij met zijn partner Rothfusz na drie toernooien bovenaan geëindigd.

"Spijtig dat het zo loopt. Het is niet anders. We zouden uiteraard meer bescheidenheid in acht nemen als wij niet zo volstrekt evident gelijk hebben. We nemen geen genoegen met de argumenten van de bond. Het is aan de rechter te bepalen wie er gelijk heeft", aldus Van Zwieten in een verklaring.

Nederlandse rolhockeyers onderuit op WK

De Nederlandse rolhockeyers zijn zo goed als zeker uitgeschakeld op het WK in het Franse La Roche-sur-Yon. In de groepsfase werd al twee keer verloren, terwijl de wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje nog op het programma staat. 

Nederland plaatste zich voor het 'echte' WK door vorig jaar op het B-WK in Uruguay als derde te eindigen. Daarmee maakt Nederland een comeback op het A-WK, waar het in 2011 voor het laatst actief was. Ook dat leverde weinig succes op, want er werd drie keer verloren in drie wedstrijden. Voor de laatste groepswedstrijd van dit jaar kan er weinig hoop gehaald worden uit dat WK in 2011, want destijds werd Nederland met 1-15 in de pan gehakt door Spanje.

Zaterdag werd in Frankrijk in de eerste wedstrijd met 2-7 verloren van Angola (foto), dat zevende staat op de wereldranglijst. Nederland, dat daarop de zeventiende positie inneemt, kwam nog wel op een 1-0 voorsprong dankzij de jonge Catalaanse Nederlander Eric Vivas Boersma. Hij scoorde ook de tweede en tot nu toe enige Nederlandse goal op het WK. Tegen Frankrijk, de mondiale nummer vijf, ging Oranje met 0-7 onderuit waardoor de kans op een stunt en het bereiken van de achtste finales nagenoeg verkeken is.

 

Het rolhockey wordt met name gedomineerd door Latijnse landen: Spanje werd de afgelopen vijf jaar wereldkampioen, Argentinië verloor vier van de vorige vijf WK-finales en Portugal pakte op vier van de vorige vijf WK's het brons. Van de 41 WK's die tot nu toe gehouden zijn won Spanje er zestien, tegenover vijftien voor Portugal. De sport is dan ook vooral populair op het Iberisch schiereiland en in Argentinië. Overigens heeft Nederland wel degelijk ooit succes gehad op het WK: in 1958 en 1964 werd Oranje vierde, maar de grootste stunt kwam in 1991. Destijds werd regerend wereldkampioen Spanje in de kwartfinales uitgeschakeld, waarna Nederland pas in de finale tegen Portugal verloor.

Dinsdagmiddag wordt in La Roche-sur-Yon de laatste groepswedstrijd van Nederland gespeeld, dat zich waarschijnlijk op mag maken voor opnieuw een B-WK volgend jaar. Om 16.00 is grootmacht Spanje de tegenstander van de ploeg van bondscoach Marty van den Brand, die hoopt dat Nederland het binnen de dubbele cijfers kan houden. Nederland heeft overigens twee spelers die in Spanje spelen: Zowel Eric Vivas Boersma als broer César spelen in het topland. César komt daarin uit voor voormalig topclub Igualada, dat net als bijna alle clubs uit de Spaanse OK Liga afkomstig is uit Catalonië.

Meisjes tonen tietjes voor geld

Op internet is ophef ontstaan rond een filmpje van ene Grisha Mamurin. Het 16-jarige zoontje van een stinkendrijke multimiljardair vraagt aan meisjes en jonge vrouwen hun tieten aan hem te tonen. Hierna worden zij beloond met maar liefst 120 dollar.

Het rijkeluiszoontje wil met zijn filmpje aantonen dat mensen bereid zijn om alles te doen voor geld. Niet alleen flashen en zoenen de mooie dames Mamurin voor veel geld, anderen gaan namelijk nog veel verder. Zo eet iemand een bankbiljet op voor omgerekend 150 euro, terwijl een ander voor 250 euro een glas met pis van het ettertje drinkt.

Maar met zijn nieuwste filmpje gaat de jonge Rus volgens velen een stap te ver. "Vandaag gaan we zien wat voor gekke dingen meisjes allemaal doen voor geld", zo begint hij deze video. "Moeilijk is het niet, je moet alleen maar je shirt omhoogtrekken en mij je borsten laten zien."

Uiteraard gaan de jonge Russinnen maar wat graag voor Mamurin uit de kleren. Een vrouwtje is echter niet zo gediend van het voorstel. "Wat? Ben je dronken?", reageert ze.


Het bewuste filmpje, helaas gecensureerd

Zoektocht naar vermiste Eindhovenaar

De politie houdt dinsdag in natuurbad Enode in Nuenen een zoekactie in verband met de vermissingszaak van de Eindhovense Henry Pfaff. Via Twitter liet de politie Eindhoven weten dat ze is gaan zoeken naar aanleiding van een anonieme tip. De 26-jarige Pfaff is vermist sinds 27 januari, toen hij zonder jas, telefoon en bankpasjes van huis ging.

De politie pakte de vermissing van Pfaff aanvankelijk niet goed op, erkende ze in februari. Ten onrechte was tegen familieleden gezegd dat Henry in de gevangenis zat toen ze zijn vermissing kwamen melden.

'Economie eurozone vertoont sterke groei'

De economische activiteit in de eurolanden is deze maand gegroeid in het sterkste tempo in ruim vier jaar. Dat meldde onderzoeksbureau Markit dinsdag op basis van een eerste schatting.

De graadmeter voor de economische groei in de eurolanden steeg in juni van 53,6 naar 54,1. Dat is het hoogste niveau in 49 maanden. De graadmeter staat nu ruim boven de stand van 50, die de grens tussen groei en krimp markeert, en overtrof de verwachtingen van economen. Die rekenden in doorsnee op nagenoeg dezelfde stand als in mei.

Volgens Markit wijst de graadmeter nu op een economische groei van 0,4 procent in de eurozone in het tweede kwartaal. De groei wordt daarbij steeds breder gedragen. Vooral in Frankrijk verbeterden de economische omstandigheden aanzienlijk, terwijl Duitsland opnieuw een robuuste ontwikkeling liet zien.

'Zet de koelkast op 4 graden'

Te veel voedsel wordt onnodig weggegooid. Met die gedachte lanceerden de Missing Chapter Foundation en supermarktketen Lidl dinsdag het platform Optimaal.nl. Dat moet mensen beter bewust maken van voedselverspilling en belangrijk actiepunt daarbij is de temperatuur in de koelkast.

Voedsel blijft het langst goed als de koelkast op vier graden staat. Door stickers weg te geven met die boodschap denkt Lidl haar klanten hiervan bewust te maken. Prinses Laurentien, directeur van de Missing Chapter Foundation, plakte dinsdagochtend in Huizen de eerste sticker. Haar stichting vraagt kinderen mee te denken over maatschappelijke dilemma's.

Behalve de tip over de koelkasttemperatuur staan op de website Optimaal.nl allerlei tips en recepten om ervoor te zorgen dat er minder eten en drinken wordt weggegooid.

Britten arresteren inlichtingenchef Rwanda

Het hoofd van de inlichtingendienst van Rwanda is gearresteerd in Londen op verdenking van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en terrorisme. De arrestatie werd uitgevoerd namens de Spaanse autoriteiten. Rwanda is woedend.

De Britse ambassade in Rwanda liet weten dat de arrestatie een juridische verplichting was, omdat er een geldig Europees arrestatiebevel van kracht is tegen Emmanuel Karenzi Karake. Een Spaanse rechter klaagde in 2008 veertig Rwandese militairen en politici aan van het Rwandees Patriottisch Front, de rebellenbeweging die in 1994 de macht greep en de genocide in het land een halt toeriep. Volgens de Spaanse rechter maakte de beweging zich in de jaren na de genocide schuldig aan wraakmoorden en slachtingen.

De Rwandese minister van buitenlandse zaken Louise Mushikiwabo zei dinsdag dat de 'westerse solidariteit bij het vernederen van Afrikanen onacceptabel is' en noemde de arrestatie 'schandalig'. Minister van justitie Johnston Busingye zei dat Rwanda al met de Britse regering in gesprek is gegaan om de kwestie op te lossen. Hij voegde eraan toe dat de Spaanse aanklacht tegen Karake ongegrond en politiek gemotiveerd is.

Jongen tegen hoofd geschopt in Appingedam

Een veertienjarige jongen is maandagavond aan De Riepe in Appingedam mishandeld door een stel jongeren. Hij zou daarbij meerdere keren tegen zijn hoofd zijn geschopt. Later, toen hij bij een kennis was, werd hij niet lekker en is hij naar het ziekenhuis gebracht.

De jongen wilde volgens de politie geen aangifte doen, maar de politie doet desondanks onderzoek naar de zaak. Reden voor de mishandeling zou een woordenwisseling zijn.

'Stijging zeespiegel groter dan aangenomen'

De stijging van de zeespiegel in Noord-Europa kan aanzienlijk groter worden dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van onder meer de TU Delft.

Het meest waarschijnlijke scenario is volgens de onderzoekers een gemiddelde stijging van de zeespiegel aan het eind van deze eeuw met ongeveer 80 centimeter. Dat komt overeen met eerdere berekeningen van het IPCC, het klimaatpanel van de VN. Maar de kans dat de stijging veel groter wordt is volgens de TU-onderzoekers echter groot. "We schatten nu bijvoorbeeld dat er 5 procent kans is dat de stijging groter wordt dan 1,7 meter'', zegt onderzoeker Riccardo Riva.

De verhoging van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer leidt naar alle verwachtingen tot een opwarming van de aarde. Een van de gevolgen is een stijging van de zeespiegel.

Galibier en Télégraphe mogelijk uit Tour geschrapt

De kans is groot dat de Col du Galibier (2645 meter) en de Col du Télégraphe uit de Tour de France van dit jaar geschrapt zullen gaan worden. De reden hiervoor is dat er in de Alpen een zeer zware aardverschuiving dreigt en dat een belangrijke tunnel richting de Galibier beschadigd is, zo melden L'Équipe en France Bleu.

Zowel de Galibier als de Télégraphe zijn opgenomen in het parkoers voor de 110 kilometer korte, maar de heftige twintigste etappe die start in Modane en finisht bovenop Alpe d'Huez. De beschadigde en hierdoor afgesloten Cabrontunnel ligt op de weg tussen Grenoble en Briançon en ligt op dertig kilometer van de voet van de Alpe d'Huez. Het is de enige weg die vanaf de Galibier naar de Nederlandse berg leidt.

Tourorganisatie ASO moet het schappen van de Télégraphe en de Galibier nog bevestigen. Mogelijk wordt de Col du Glandon of de Col de la Croix-de-Fer als vervanger ingezet. Beide bergen staan achttiende etappe (alleen Glandon) en negentiende etappe (beide) ook al op het programma. Het zou wel minder klimkilometers opleveren dan de te schrappen bergen.

De Tour de France start op 4 juli in Utrecht met een proloog over 13,8 kilometer en finisht op 26 juli in Parijs.

Engelse vrouwen bij laatste acht op WK

De Engelse voetbalvrouwen hebben zich geplaatst voor de kwartfinales op het WK voetbal in Canada. Het elftal uit Noorwegen werd in de nacht van maandag op dinsdag met 2-1 opzij gezet in Ottawa.

Noorwegen was na rust de eerste die scoorde. Het was Solveig Gulbrandsen die de ploeg naar een 0-1 voorsprong schoot. Engeland revancheerde zich met goals van Stephanie Houghton en Lucia Bronze. Engeland speelt in de kwartfinales tegen gastland Canada op 28 juni in Vancouver.

Ook de Verenigde Staten hebben maandag in het Canadese Edmonton de kwartfinales bereikt van het WK. Het team versloeg Colombia met 2-0. Alex Morgan scoorde in de 53e minuut en Carli Lloyd volgde in de 66e minuut. De VS staat zaterdag (Nederlandse tijd) in Ottawa in de kwartfinales tegen China.

Tsipras heeft de Grieken iets uit te leggen

De aandelenbeurzen mogen dan zeer positief zijn over de bezuinigingsplannen van de Griekse regering, thuis heeft premier Alexis Tsipras heel wat uit te leggen. Zowel in de Griekse media als in zijn eigen partij overheerste dinsdag de kritiek.

"De premier moet nu eerst ons volk uitleggen waarom we gefaald hebben in de onderhandelingen", zei bijvoorbeeld Tsipras' prominente partijgenoot Alexis Mitropoulos, de vicevoorzitter van het parlement. "Ik geloof dat deze maatregelen niet in lijn zijn met de principes van links."

Ook de kleine coalitiegenoot van Tsipras' linkse blok Syriza, de Onafhankelijke Grieken, is niet tevreden. "De regering is in een val getrapt", constateerde parlementslid Pavlos Haikalis.

De krant Kathimerini vroeg zich af hoe de minister-president het parlement gaat uitleggen waarom de bezuinigingsplannen die hij aan de geldschieters heeft voorgelegd 'zo afwijken van zijn verkiezingsbeloften'. De premier zit in een spagaat: zijn kiezers zijn bezuinigingsmoe, Europa en het IMF eisen juist meer 'hervormingen'.

Tsipras heeft thuis iets uit te leggen
Tsipras heeft de Grieken iets uit te leggen (Foto: ANP)

'Blundercommissie voor moordzaken'

Er moet een onafhankelijke commissie komen die mogelijke moord- en verdwijningszaken onder de loep neemt waarin politie en justitie fouten hebben gemaakt in het onderzoek. Dat zeggen de advocaten Job Knoester en Sébas Diekstra dinsdag.

De advocaten spreken namens nabestaanden. Zo vertegenwoordigt Diekstra de moeder van de overleden Talitha uit Amsterdam. De jonge vrouw werd in 2013 dood gevonden op het spoor. De conclusie luidde aanvankelijk zelfmoord, maar achteraf was dit niet vast te stellen en een onafhankelijke deskundige stelt dat het hoogstwaarschijnlijk geen zelfdoding is geweest.

Diekstra schrijft dinsdag een brief naar de top van het Openbaar Ministerie met het verzoek.

Autobezit steeds vanzelfsprekender

Het bezit van een auto is de afgelopen vijftien jaar steeds vanzelfsprekender geworden in ons land. De helft van de huishoudens heeft een auto voor de deur staan, bijna een kwart van de gezinnen zelfs twee of meer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral ouderen en vrouwen zijn vaker dan vroeger in het bezit van een rijbewijs en auto. Jongeren hebben juist minder vaak een eigen bolide. Dat komt volgens het CBS doordat zij steeds vaker in de stad wonen, waar fiets en openbaar vervoer goede alternatieven zijn.

Het aantal personenauto's op de weg is sinds 2000 met een kwart toegenomen tot bijna acht miljoen. Het aantal motorfietsen steeg zelfs met 60 procent. Eén op de 25 volwassen Nederlanders heeft een motor. Ook het aantal brom- en snorfietsen is de laatste jaren toegenomen.

Fors meer bierbrouwers in Nederland

De kleine bierbrouwerijen schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond. Ons land telt inmiddels 172 brouwerijen en 139 bierfirma's of brouwerijhuurders. Sinds begin dit jaar zijn er 34 nieuwe bierbrouwers begonnen, blijkt uit cijfers van vaksite Cambrinus.nl. Eind 2010 telde Nederland bij elkaar nog maar 120 biermakers.

De komst van nieuwe brouwerijen heeft alles te maken met de groeiende populariteit van speciaalbier. Volgens De Telegraaf zijn er in ons land inmiddels zo veel brouwerijen bijgekomen, dat Nederland hierin zelfs België is voorbijgestreefd.

Uit gegevens van Zythos, de nationale vereniging van bierproevers bij onze zuiderburen, komt naar voren dat de Belgen eveneens 172 zelfstandige brouwerijen tellen, maar 'slechts' 91 bierfirma's. Bierfirma's zijn ondernemingen die bier van eigen recept laten maken maar hiervoor een brouwerij moeten inhuren omdat ze zelf geen eigen brouwerij hebben.

Bijna miljoen kijkers voor Satudarah-docu

Bijna een miljoen mensen hebben maandagavond gekeken naar een documentaire over Satudarah. Regisseur Joost van der Valk kreeg toestemming om het reilen en zeilen van de motorclub te filmen. One Blood trok 972.000 kijkers.

Van der Valk filmde onder meer de rituelen en codes van de multiculturele motorclub. In de openingsscene is het meteen raak: daar krijgt een lid klappen omdat hij zijn mond voorbij zou hebben gepraat. Ook zijn er interviews over de criminele achtergrond van een aantal leden, waarvan er eentje na een veroordeling in 'bad standing' de club uit wordt gezet.

Een deel van de docu gaat over pogingen van Satudarah om uit te breiden in Duitsland. Ook wordt een chapter opgericht op het Indonesische eiland Ambon. Daar worden de Molukse rituelen belicht die onderdeel zijn van de roots van de club.

De regisseur liet eerder al weten dat hij er 'met open vizier' was ingegaan. Zijn documentaire, die nog via de NPO-website is te zien, belandde op de achtste plek van de kijkcijfer Dag Top 25.

Bijna miljoen kijkers docu over Satudarah
Bijna miljoen kijkers voor Satudarah-docu (Foto: ANP)

Fallout 4 haalt inspiratie uit GTA 5, framerates bekend

Todd Howard van Bethesda, tevens eindverantwoordelijke voor Fallout 4, heeft in een interview met Gamespot aangegeven dat hij eenzelfde soort gevoel van vrijheid wil creëren als dat in Grand Theft Auto V. Daarnaast maakte hij de resolutie en framerate per platform bekend.

Tijdens het interview met Gamespot ging het over invloeden van andere games op Fallout 4. Hierbij kwam onder andere GTA V ter sprake. Howard: "In de afgelopen jaren is GTA V de game geweest die er mijns inziens het meest in is geslaagd om het gevoel van complete vrijheid in een open wereld te bieden. Als ik naar die wereld kijk, denk ik wow, hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen. Het is gewoon een fenomenale game. Iets soortgelijks willen wij ook proberen te behalen met Fallout 4.

Naast het noemen van GTA V als bron van inspiratie, heeft Howard ook bevestigd dat Fallout 4 gaat draaien op 1080p30 op zowel Xbox One als PlayStation 4. De pc-versie is niet gelimiteerd.

Koerden raken IS in 'hart van kalifaat'

Koerdische strijdgroepen beweren dat ze een belangrijke militaire basis van Islamitische Staat hebben veroverd, meldt de NOS. De Koerden verdreven IS-strijders uit hun basis bij Ain Issa, zo'n 50 kilometer noordelijk van Raqqa, de zelf uitgeroepen hoofdstad van IS.

De provincie Raqqa geldt als het machtscentrum van de extremistische groepering. Vorige week heroverden de Koerden vrij gemakkelijk een andere plaats in het gebied: Tal Abyad. Als gevolg daarvan is de belangrijkste aanvoerweg tussen Turkije en het IS-bolwerk Raqqa afgesneden.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt de herovering van Ain Issa door de Koerden. Het zegt dat IS in zijn eigen bolwerk in elkaar lijkt te zakken. De Koerden worden bij hun opmars gesteund door luchtaanvallen van de internationale coalitie op IS-doelen en ook door Syrische strijdgroepen.

'Maak van mensenrechten schoolvak'

Kinderen zouden op school een apart vak mensen- en kinderrechten moeten krijgen. Dat bepleiten organisaties als Amnesty International en UNICEF Nederland.

'Elk kind moet weten wat zijn rechten zijn als je ouders scheiden, als je gepest wordt of wat het recht op privacy is', zegt Kirsja Oudshoorn van Amnesty International. Amnesty zit samen met UNICEF Nederland en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) in het Platform Mensenrechteneducatie.

Dat platform pleit voor mensenrechtenlessen op school. 'Leraren en docenten willen wel', aldus UNICEF Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat het VN-kinderfonds presenteert. 'Bijna 80 procent van de basisschoolleerkrachten vindt kinderrechteneducatie belangrijk. In het voortgezet onderwijs geldt dit voor ruim 60 procent van de docenten.'

Gouverneur S-Carolina wil af van 'racistische confederatievlag'

De gouverneur van South Carolina wil af van de confederale vlag, die naast het Capitool in de staat wordt gevoerd. Dat heeft Nikki Haley maandag gezegd, bijgestaan door zowel Democraten als Republikeinen. De oproep is een reactie op het bloedbad in een zwarte kerk in Charleston waarbij vorige week negen mensen omkwamen. Volgens overlevenden uitte de dader voordat hij het vuur opende racistische leuzen. Op foto's poseerde hij met de controversiële vlag.

De zogenoemde Confederate Flag werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog gevoerd door de zuidelijke staten die vochten om de slavernij in stand te houden. De vlag is tegenwoordig nog een controversieel onderwerp. Voor velen is het een symbool van de Amerikaanse slavernij en latere onderdrukking van zwarte Amerikanen, maar anderen zeggen er het verleden en hun voorvaders mee te willen eren.

"De moordenaar die nu is opgesloten in Charleston zei dat hij hoopte een rassenoorlog te ontketenen", zei Haley. "We hebben de kans om te laten zien dat hij er niet alleen naast zat, maar dat het tegenovergestelde gebeurt. Ik hoop dat door dit symbool dat ons verdeelt te verwijderen, we als staat de blik op de toekomst kunnen richten, in harmonie, en dat we de negen zielen die nu in de hemel zijn kunnen eren."

Tegen gelijke rechten
De vlag werd in de jaren zestig gehesen boven het Capitool van South Carolina als protest tegen gelijke rechten voor zwarte Amerikanen. In 2000 werd hij na massale protesten van de officiële vlaggenmast gehaald. Als compromis werd bedacht de vlag te voeren vlak bij het Capitool, naast een monument voor gesneuvelde soldaten van het confederale leger. Om daar iets aan te veranderen is een tweederdemeerderheid nodig in het lager- en hogerhuis van het Congres van de staat, waardoor de verwijdering nog geen voldongen feit is.

Haley lijkt echter vastbesloten. Ze wil dat het Congres zich nog deze zomer buigt over de verwijdering van de vlag. Gebeurt dat niet, dan zal ze een speciale zitting beleggen en de wetgevers dwingen de kwestie te bespreken.

De oproep van de gouverneur wordt breed gesteund. Diverse Republikeinse presidentskandidaten, en leiders van beide partijen in het Congres in Washington willen van de vlag af. Supermarktgigant Wal-Mart kondigde maandag aan alle producten waarop de vlag is afgebeeld uit het assortiment te halen. En ook in andere zuidelijke staten gaan nu stemmen op om de vlag na al die jaren naar een museum te verhuizen.

'Nazivlag'
Actrice en presentatrice Whoopi Goldberg vindt dat het voeren van de vlag hetzelfde is als het opvoeren van nazisymboliek. "We voeren deze discussie al erg lang. De vlag zou nergens moeten wapperen", stelt Goldberg. "Het is alsof er een vlag met een swastika bij de buren hangt", zei ze in haar talkshow The View.

Ook actrice Rosie Perez vindt het frappant dat de vlag nog steeds wordt gebruikt. "Ik snap de trots achter die vlag niet. Het was een reactie op slavernij. Ze wilden zich afscheiden omdat ze hun katoenplukkers niet kwijt wilden. Ze wilden hun slaven niet kwijt, zo simpel is het."

Gouverneur S-Carolina wil af van 'racistische' confederatievlag
Gouverneur S-Carolina wil af van 'racistische confederatievlag' (foto: ANP)

John Leddy heeft rol in Penoza IV

Acteur John Leddy speelt een bijrol in het vierde seizoen van hitserie Penoza. Dat heeft de KRO dinsdag gemeld. De 85-jarige acteur speelt de vader van Coach, het nieuwe personage dat door Jacob Derwig wordt vertolkt.

De 85-jarige Leddy werd bij het grote publiek vooral bekend met zijn rol als Koos Dobbelsteen in hitserie Zeg 'ns Aaa. De VARA zond de komedie, over de perikelen binnen een doktersgezin, in de jaren tachtig twaalf seizoenen uit. Onlangs was Leddy nog te zien in de bioscoopfilm Chez nous en de MAX-serie Goedenavond dames en heren.

In seizoen 4 van Penoza, dat 13 september van start gaat, worstelt hoofdpersoon Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) met black-outs en andere fysieke problemen na de aanslag op haar leven. In de gevangenis wacht zij het proces af dat het Openbaar Ministerie tegen haar voorbereidt. Maar omdat er een bende-oorlog in Amsterdam woedt, vraagt de officier van justitie haar te infiltreren.

In Penoza IV keren verder alle vaste acteurs weer terug, zoals Loek Peters, Raymond Thiry, Gijs Naber, Eric Corton, Sigrid ten Napel en Niels Gomperts. Nieuwe acteurs dit seizoen zijn Barry Atsma en Jacob Derwig.

Nibud: Kwart Nederlanders niet op vakantie

Een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Onder hen zijn vooral huishoudens met een inkomen beneden modaal (minder dan 1750 euro netto per maand). Van die groep blijft zelfs de helft thuis.

Dat blijkt uit cijfers die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gepubliceerd. Voor de vakantiegeld-enquête 2015 ondervroeg het Nibud een representatieve groep van ruim duizend mensen uit alle inkomensgroepen.

Onder huishoudens met een netto-inkomen boven 2500 euro per maand gaat 14 procent niet weg. De huishoudens met een laag inkomen die wel op vakantie gaan, gaan hooguit een weekje. De hogere inkomens trekken er doorgaans twee tot drie weken op uit.

Het Nibud vindt het contrast tussen de inkomens groot. Volgens berekeningen van de organisatie blijkt dat de lagere inkomens bijna geen ruimte in hun budget hebben om op vakantie te gaan.

Nibud: Kwart Nederlanders niet op vakantie
Nibud: Kwart Nederlanders niet op vakantie (foto: ANP)

Voetbalsters bij winst op Japan naar Spelen

De Nederlandse voetbalsters spelen in de nacht van dinsdag op woensdag niet alleen voor een plek in de kwartfinales van het WK, maar ook voor een ticket naar de Olympische Spelen. Bij winst op wereldkampioen Japan verzekert Oranje zich van deelname aan het olympische voetbaltoernooi volgend jaar in Rio de Janeiro. Verlies betekent dat Nederland in het voorjaar met Zwitserland, Zweden en Noorwegen op een minitoernooi moet strijden om één ticket.

De beste drie Europese landen van het WK in Canada kwalificeren zich voor Rio. Van de zeven kwartfinalisten die al bekend zijn, komen er drie uit Europa: Duitsland, Frankrijk en Engeland. De Engelse vrouwen maken echter geen aanspraak op een olympisch ticket. Dat betekent dat Duitsland en Frankrijk al zeker zijn van olympische deelname, Oranje kan dat in de Nederlandse nacht van dinsdag op woensdag ook afdwingen in Vancouver.

Oranje met Van Lunteren, zonder Hoogendijk

Bondscoach Roger Reijners kan in de achtste finale van het WK tegen Japan beschikken over Desiree van Lunteren. De rechtsback van Oranje viel vorige week tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Canada (1-1) al vroeg geblesseerd uit. Van Lunteren, die werd vervangen door Dominique Janssen, traint inmiddels weer mee en kan in de Nederlandse nacht van dinsdag op woensdag in de basis starten.

Reijners kan geen beroep doen op Anouk Hoogendijk. De 102-voudig international is niet fit genoeg om te spelen tegen Japan, het land waar tegen ze in 2004 haar debuut in Oranjemaakte. Hoogendijk gold lang als het boegbeeld van de voetbalsters, maar de verdedigster van Ajax is haar basisplaats kwijtgeraakt. Op het WK heeft ze nog geen minuut gespeeld.

Independence Day 2 krijgt een titel

Independence Day 2 heeft een ondertitel gekregen. Roland Emmerich, de regisseur van de film, onthulde deze maandag in een live stream.

Het tweede deel zal Resurgence gaat heten. De film komt bijna 20 jaar na zijn succesvolle voorloper uit. Independence Day wist meer dan 800 miljoen dollar wereldwijd binnen te harken. 

Rollen zijn er ondermeer voor Liam Hemsworth, Jessie Usher, Maika Monroe en Sela Ward. Jeff Goldblum, Bill Pullman, Brent Spiner en Judd Hirsch zullen hun rol uit het eerste deel opnieuw vertolken.

Indepence Day 2: Resurgence draait vanaf 30 juni 2016 in de bioscoop.

NBC trekt stekker uit Hannibal

De populaire serie Hannibal, met Mads Mikkelsen die de rol van de beroemde kannibaal speelt, gaat tot een einde komen. Dit meldt The Hollywood Reporter.

De serie is momenteel bezig aan zijn derde seizoen en daar zal het dus ook bij blijven. Een van de makers liet echter wel weten dat andere tv-stations interesse hebben getoond om een doorstart te maken met de serie. De reden van de escalatie tussen Fuller en NBC zou hebben gelegen aan het feit dat hij het personage Clarice Starling wilde introduceren in het vierde seizoen. De rechten van dat personage bleken echter niet beschikbaar te zijn.

Hannibal zal tot een eind komen op 28 augustus. 

Mads Mikkelsen als HannibalMads Mikkelsen als Hannibal

Titanic-componist James Horner (61) omgekomen

De Amerikaanse filmcomponist James Horner is verongelukt. De Titanic-componist crashte maandag met zijn vliegtuigje in de buurt van Santa Barbara in het zuiden van Californië, bevestigt zijn assistent Sylvia Patrycja op Facebook. Hij is 61 jaar geworden.

Horner verzorgde de afgelopen 35 jaar de muziek voor meer dan 150 filmtitels, waaronder klassiekers als Braveheart, A Beautiful Mind, Apollo 13, Avatar en Titanic. Voor die laatste ontving hij in 1998 twee Oscars: voor beste soundtrack en beste titelsong (My Heart Will Go On).

Titanic-componist sterft door ongeluk
James Horner (Foto: ANP)

Doek valt definitief voor FC Parma

FC Parma is maandag definitief failliet verklaard. De Italiaanse voetbalclub kampte met een schuld van tientallen miljoenen euro's, waardoor in maart de rechter al een voorlopig faillissement uitsprak. Curatoren zochten daarna nog naarstig naar een koper voor de uit de Serie A gedegradeerde club, maar ondanks een reeks veilingen werd die niet gevonden.

Dankzij een noodfonds van de overige Italiaanse clubs kon Parma het afgelopen seizoen nog afmaken. Dat bracht de ploeg weinig vreugde. De drievoudig winnaar van de Italiaanse beker eindigde mede door puntenaftrek wegens de penibele financiële situatie kansloos als laatste. Eerder nam de UEFA de Parmezanen als straf voor het wanbeleid hun startbewijs voor de Europa League af.

Parma maakt volgend seizoen een doorstart in de Serie D, het hoogste niveau in het Italiaanse amateurvoetbal.

Europese Spelen 2015 - Dag 12

Nederland pakte er gisteren één officiële medaille bij dankzij de zilveren boogschutter Sjef van den Berg. Er zal er echter nog minstens één bij gaan komen, want bokster Nouchka Fontijn is met haar plek in de halve finale verzekerd van minstens een bronzen medaille. Vandaag kan Nederland maximaal twee medailles pakken, beiden in het zwemmen. Dat is een van de drie sporten die vandaag van start gaat, naast het schermen en het 3x3 basketbal.

Veel Nederlandse medaillehoop is gevestigd op zwemster en supertalent Marrit Steenbergen, die op de 50 en 100 meter vrije slag het ene na het andere nationale jeugdrecord verbreekt. Op de 100 meter vrije slag, waar vandaag de series en halve finales van gezwommen worden, lijken de medailles al weggelegd voor Steenbergen en twee Russinnen. Ook zal ze absoluut van plan zijn om Nederland in de loop van de dag naar het goud te helpen op de 4x100 meter vrije slag, waar de nieuwe generatie de gouden ploeg van enkele jaren geleden hoopt op te volgen.

Gisteren was de dag van het sambotoernooi, met alle acht gewichtsklasses. Hier gaat de 180 kilogram zware Oostenrijker Rasit Cekic tegen de vlakte (Bron: YouTube)

De Nederlandse basketbalsters spelen vandaag de allereerste wedstrijd in het 3x3-toernooi op de Europese Spelen. Nederland lijkt er bij de vrouwen zeker toekomst in te hebben, want op de Jeugd Olympische Spelen in Nanjing werd vorig jaar een schitterende zilveren medaille gepakt. Geen van de speelsters die daar in actie kwamen zijn er in Baku ook bij, maar we zullen dames als Janis Ndiba en Esther Fokke ongetwijfeld nog gaan zien in de nabije jaren. De Nederlandse 3x3-ploeg in Baku bestaat uit Jinga Gosschalk, Sharon Beld, Karin Kuijt en Karen Heinen.

Overigens is het het melden waard dat de organisatie zeer veel wedstrijden live uitzendt via YouTube. De livestreams kunnen hier bekeken worden. Een vast programma lijkt er niet te zijn, dus geïnteresseerden moeten zelf even in de gaten houden wat er precies uitgezonden wordt. Verder kunnen de echte diehard fans ook via de officiële online stream van de Azerbeidzjaanse tv kijken, die hier te vinden is. Zij hebben daarnaast een gratis app voor Android (AZTV), waar ook gekeken kan worden. Deze is te vinden in de Google Play Store. Tot slot is een ieder uiteraard van harte welkom om in deze, alsmaar drukker wordende topicreeks op het FOK!forum mee te komen praten over en kijken naar de Spelen. 

Tijdschema Nederlandse deelnemers en medaille-evenementen 

Tijd (NL) Sport Wedstrijd Medailles
06:30 Zwemmen Series 50m schoolslag vrouwen: Tes Schouten Nee
06:51 Zwemmen Series 100m vrije slag vrouwen: Marrit Steenbergen, Frederique Janssen Nee
08:35 Zwemmen Series 200m rugslag vrouwen: Marieke Tienstra, Jasmijn Boon, Iris Tjonk Nee
09:02 Zwemmen Series 4x100m vrije slag vrouwen: Nederland Nee
12:30 Basketbal 3x3 Groep A vrouwen: Nederland - Griekenland Nee 
14:30  Zwemmen  Halve finales 50m schoolslag: evt Tes Schouten  Nee 
14:43  Zwemmen  Finale 400m wisselslag vrouwen  Ja 
15:21  Zwemmen  Finale 400m vrije slag mannen  Ja 
15:29  Zwemmen  Halve finales 100m vrije slag vrouwen: evt Marrit Steenbergen, Frederique Janssen  Nee 
15:53  Zwemmen  Halve finales 200m rugslag vrouwen: evt Marieke Tienstra, Jasmijn Boon, Iris Tjonk  Nee 
16:00  Volleybal  Kwartfinale vrouwen: Nederland - Azerbeidzjan  Nee 
16:04  Zwemmen  Finale 50m vlinderslag mannen  Ja 
16:08  Zwemmen  Finale 50m schoolslag vrouwen: evt Tes Schouten  Ja 
16:12  Zwemmen  Finale 800m vrije slag vrouwen  Ja 
16:30 Schermen Finales degen vrouwen  Ja 
16:42  Zwemmen  Finale 4x100m vrije slag mannen  Ja 
16:49  Zwemmen  Finale 4x100m vrije slag vrouwen: evt Nederland  Ja 
17:00  Schermen  Finales sabel mannen  Ja 

Medaillespiegel na dag 11

Positie Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Rusland 45 23 19 87
2 Azerbeidzjan 14 11 14 39
3 Duitsland 11 9 12 32
4 Wit-Rusland 10 9 22 41
5 Servië 8 4 0 12
6 Groot-Brittannië 8 3 7 18
7 Hongarije 8 2 5 15
8 Spanje 7 8 7 22
9 Zwitserland 7 4 2 13
10 Italië 6 9 3 18
11 Turkije 5 3 15 23
12 Oekraïne 4 11 14 29
13 Frankrijk 4 5 8 17
14 Nederland 3 6 7 16
15 België 3 3 1 7
16 Portugal 2 4 2 8
17 Slowakije 2 2 2 6
18 Polen 1 5 5 11
19 Kroatië 1 3 5 9
20 Griekenland 1 3 2 6
21 Zweden 1 2 3 6
22 Litouwen 1 0 3 4
23 Letland 1 0 1 2
24 Slovenië 1 0 0 1
25 Oostenrijk 0 6 3 9
26 Georgië 0 3 7 10
27 Bulgarije 0 3 4 7
27 Israël 0 3 4 7
29 Roemenië 0 3 3 6
30 Denemarken 0 2 1 3
31 Tsjechië 0 1 4 5
32 Moldavië 0 1 2 3
33 San Marino 0 1 1 2
34 Armenië 0 1 0 1
34 Cyprus 0 1 0 1
36 Macedonië 0 0 2 2
37 Estland 0 0 1 1
37 Finland 0 0 1 1
37 Montenegro 0 0 1 1
37 Noorwegen 0 0 1 1

Dodelijk verleden 42

Carlos verdween, Karl bleef in de operatiekamer achter, samen met mij.
‘Snap jij het, Karl?’
‘Martha, op dit schip gebeuren dingen die op de andere schepen nooit gebeurden. Dick, Giuseppe en Victor, ze zijn hier anders en ik ook. Alleen op jou lijkt het schip geen invloed te hebben. Zij zijn allemaal alleen met hun werk bezig, drinken geen alcohol meer en zijn bloedserieus. Er heerst hier een constante spanningsboog van angst’, zei Karl terwijl ik ook angst in zijn gezicht kon lezen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.