De Fascinerende Wereld van Planten (Kingdom of Plants)

Bij een documentaire over planten zullen de meeste mensen niet zo ontzettend veel actie verwachten. Wij durven dan gerust te stellen dat die mensen de indrukwekkende driedelige documentaire Kingdom of Plants oftewel De Fascinerende Wereld van Planten van Sir David Attenborough nog niet hebben gezien. De plantenwerld is namelijk verre van saai en heeft nog veel geheimen voor ons in petto, waarvan we er een groot aantal te horen en zien krijgen in deze fascinerende documentairereeks.

Kingdom of Plants 1

Voor de opnames van Kingdom of Plants ging een cameraploeg een jaar naar de wereldberoemde Royal Botanic Gardens of Kew, een van de meest vooraanstaande instituten op het gebied van onderzoek naar de wereldwijde flora. Met zo ongeveer elke cameratechniek die je maar kan bedenken werden er opnames gemaakt van de meest uiteenlopende planten. Zo wordt er gebruikgemaakt van adembenemende time-lapse opnames, waarbij we in korte tijd een evolutie van enkele weken tot maanden voorbij zien komen. Ook werden er infraroodopnames gemaakt en ook met micro- en macrofotografie krijgen we opnames van planten te zien zoals we die nog niet eerder zagen.

Kingdom of Plants is verdeeld in een drietal hoofdstukken met elk een eigen thema. In het eerste deel, getiteld Life in the Wet Zone, neemt Attenborough ons mee op een reis die zo'n 140 miljoen jaar teruggaat in de tijd. Het was namelijk rond die tijd dat de eerste planten zich begonnen te ontwikkelen in de nattere gebieden van onze planeet. Met behulp van indrukwekkende time-lapse animaties laat de Brit ons zien hoe planten gebruik gingen maken van de prehistorische insecten om hun zaden te verspreiden en zien we ook hoe planten zich aan wisten te passen aan hun natte omgeving.

Kingdom of Plants 2

In het tweede deel, getiteld Solving the Secrets, laat Attenborough ons vervolgens zien hoe planten geheel op hun eigen manier met elkaar kunnen communiceren. Planten reageren, naast kleuren en geuren, namelijk ook op geluid, wat door de documentairemaker wordt aangetoond met een ouderwetse stemvork. In het Fungarium van Kew ontdekt Attenborough dan ook nog eens een organisme dat we tot de grootste van de wereld mogen rekenen. Het exemplaar in deze documentaire is zesmaal zo groot als de volledige oppervlakte van de botanische tuinen van Kew.

In het derde en tevens laatste deel, dat luistert naar de titel Survival, krijgen we ten slotte te zien hoe planten ook in extreem droge omstandigheden wisten te overleven. In het Princess of Wales Conservatorium is de presentator er getuige van hoe een gigantische cactus tot bloei komt. Dit hele proces is uiteraard ook prachtig in een slowmotionopname vastgelegd, waarbij we ook te zien krijgen hoe de cactus gebruikmaakt van vleermuizen om zijn pollen te verspreiden. Daarnaast zien we ook vele andere fascinerende planten en hun interactie met de wereld waarin ze bestaan.

Kingdom of Plants 3

Kingdom of Plants werd gemaakt in opdracht van de BBC en dan weet de doorgewinterde kijker dat er beelden van hoogstaande kwaliteit te zien zullen zijn. De kans is groot dat je na het bekijken van deze documentaire heel anders naar planten gaat kijken. Planten zijn namelijk allesbehalve saai.