review
Film: I Am Legend
Inderdaad, te mooi om waar te zijn. In het volgende shot zien we een onheilspellend leeg New York voor ons liggen: drie jaar later. Opeens scheurt daar een fonkelrode Ford Mustang de bocht om en zien we Robert Neville (Will Smith) met zijn Duitse herder Sam met piepende banden jagen op groot wild. Op een overwoekerd Times Square krijgt hij een hert in het vizier, maar zijn prooi wordt hem echter ontnomen door een leeuwenechtpaar. Het begint donker te worden, en het wordt tijd om op huis aan te gaan. New York is compleet verlaten. Net zoals de rest van de wereld, zo leren we al snel. Het virus heeft averechts gewerkt, het lijkt er op dat dokter Robert Neville een van de laatst levenden op aarde is. Drie jaar lang houdt hij zich nu al staande in het lege New York City, terwijl hij probeert een tegengif te vinden. Wanneer het donker wordt, gaan de luiken dicht en de deuren stevig op slot. Neville is namelijk niet helemaal alleen: de slachtoffers die niet door het virus om het leven zijn gekomen, zijn veranderd in een soort hondsdolle zombies. Aangezien ze niet tegen UV straling kunnen, komen ze ‘s nachts pas naar buiten, op zoek naar Neville.
I Am Legend is de derde verfilming van het gelijknamige boek van Richard Matheson uit 1954, wat eerder als inspiratie diende voor de films The Last Man on Earth en The Omega Man. Een virus wat ongeveer de hele wereldbevolking heeft uitgemoord, dat hebben natuurlijk al eens eerder gehoord. In Twelve Monkeys werd een soortgelijk angstaanjagend toekomstbeeld geschept en het plot doet ook wel wat denken aan 28 Days Later. Anders dan laatstgenoemde richt het verhaal zich echter niet op de zombies die de hoofdpersoon opjagen, maar op de complete eenzaamheid die Robert Neville nu al drie jaar doormaakt. We zien hem alle films uit de naburige videotheek op alfabetische volgorde doornemen, rond racen door verlaten straten en golfen vanaf een vliegdekschip. Hij heeft een innige relatie met zijn hond Sam, wie zijn enige aanspreekpunt vormt. Deze eenzaamheid wordt prachtig in beeld gebracht en het normaliter altijd levendige New York vormt voor deze verlorenheid dan ook het ideale decor.
Op jacht door verlaten straten
Tegelijkertijd blijft de film bloedspannend. Op een paar momenten komen de zombies wel heel erg dicht bij Robert en Sam, momenten waarop de spanning vakkundig wordt opgevoerd. Er blijft voortdurend een dreigende sfeer over de verlaten stad hangen, hoe ontspannen Will Smith ook met zijn hond rondwandelt. Er zijn echter ook wat onlogische dingen te vinden in het verhaal. Robert Neville blijft hardnekkig vasthouden aan zijn standplaats, zijn Ground Zero. Toch blijft het moeilijk te begrijpen waarom hij Manhattan Island niet verlaat om op zoek te gaan naar andere mogelijke overlevenden. Ook wordt niet helemaal duidelijk waarom Robert nu net immuun is voor het virus. Op een paar momenten wordt gesuggereerd dat de verregaande eenzaamheid Neville emotioneel en geestelijk parten begint te spelen, dit gegeven wordt jammer genoeg niet verder uitgediept.
Will Smith als Robert Neville en zijn hond Sam
Toch blijft het gegeven van het letterlijk alleen-op-de-wereld te zijn fascineren. Het flinterdunne plot wordt door het sterke spel van Will Smith goed overeind gehouden. Dit, in combinatie met goed gedoseerde spanning en prachtige beelden, zorgt er voor dat I Am Legend geen moment gaat vervelen.
Label: Warner Bros. Releasedatum: 20 december 2007
Kijkwijzer:







Even downkopen dus foto
Ik quote:
'I Am Legend is a 1954 science fiction novel by Richard Matheson about the last man alive.'
De film is een verfilming van een tientallen jaar oud boek, niks gejat dus.
28 Days Later is een zombiefilm, heeft geen klap met vampieren te maken, waar het in het boek oorspronkelijk om ging, en er is ook zeker niet 1 iemand de laatste persoon op aarden.
Eerst lezen, dan huilen.
eerst goed lezen makker..
lijkt me een zeer mooie film die ik ook in de bios ga kijken (unicum is al zeker 3 jaar geleden)
Ik ga 'm morgen in Pathé IMAX kijken foto
De rest krijgt de trailer te zien foto
daarnaast zegt hij op het eind van de film, in een discussie over god "1% van de mensheid is immuun voor het virus, en de meeste hiervan zijn afgeslacht door de zombies". als dit percentage inderdaad 1% is, heb je in een stad als newyork (15 mil inwoners?) 15.000 mensen die immuun zijn, ga je me niet vertellen dat alleen will smith slim genoeg was niet gepakt te worden??
Daarnaast, het einde vond ik wel fantastich.
En ondanks hetzelfde 'idee' is I Am Legend zeker niet gejat.
Op donderdag 22 november 2007 @ 12:42 schreef Neelis het volgende: Rabbelneuteaantwaark ?
De Nieuwe Figure Staat op Stapel
Aldus max brooks (guide to the walking dead en world war Z) is solanium een virus wat alle organen en benodigdheden uitschakeld, behalve de hersenkant waar het voeden van de zombie mee aangestuurd wordt.
dus nee.. geen next gen zombie, maar een slachtoffer van Rage, very much alive foto
als namelijk niks meer aangestuurd wordt door de hersenen is het ook moeilijk HARD, heel hard rennen als in 28DL
OT: Vond dit echt een pracht film. Vooral nadat de 1e major event is gebeurd terug in de videotheek.
- de zombies leken niet op zombies. foto
Voor de rest lijkt me dit een gevalletje van binnendownen.
Als hij dat wel had gedaan, dan was hem wel opgevallen dat in de filmversie de betekenis van de titel ("I am legend" dus) helemaal haaks staat op de betekenis in het boek. Ik probeer het even toelichten. Je hoeft niet bang te zijn voor spoilers omdat de film toch teveel verschilt met het boek:
In het boek maakt de hoofdpersoon jacht op de vampieren door ze overdag met houten staven te spietsen, maar uiteindelijk (bijna bij het einde van het verhaal) komt hij er achter dat er een vampierbeschaving is onstaan: een vampierbeschaving die zijn "vampierziekte" onder controle heeft weten te houden en een gewoon bestaan heeft weten op te bouwen. Deze beschaving kan met medicijnen de negatieve effecten van het vampirisme (lees zombie worden) onderdrukken, met als blijvend nadeel dat deze mensen/vampieren nog steeds niet tegen zonlicht bestand zijn. De hoofpersoon Neville komt daar pas achter nadat hij al die jaren jacht heeft gemaakt op zowel "echte" zombie vampieren alsook deze vampieren van de eerdergenoemde vampierenbeschaving.
Deze vampierbeschaving is na al die jaren moorden door Neville doodsbang voor hem geworden en maakt daarom jacht op hem. Hij wordt uiteindelijk gevangen genomen door deze vampierbeschaving en ter dood veroordeeld. Vlak voordat hij wordt geexecuteerd (op het einde van het boek) realiseert hij dat de mens zoals hijzelf uitgestorven is, en dat de wereld open ligt voor de nieuwe vampierbeschaving.
Hij realiseert tevens dat hij voor deze vampierbeschaving een legende is geworden: hij was al die jaren overdag wilekeurig aan het moorden geweest op de overdag slapende vampieren, dus ook op deze "min of meer genezen" vampieren. Net zoals de oorspronkelijke legendarische vampieren van weleer dat ook deden op de 's nachts slapende mensheid. En dan eindigt het boek.
De betekenis van de titel volgens het boek is dus een goed gevonden paradox op het verhaal en het plot.
In de film daarentegen wordt de hoofdpersoon Neville op het einde posthuum als een legende bestempeld omdat hij zich opoffert voor de mensheid op een belachelijke hollywoodwijze. Ondanks dat hij zelf het loodje legt loopt het dus allemaal goed af voor de mensheid (en dus niet voor de vampieren of zombies), en is hij de "legende" voor de overgebleven gezonde mensen. De gehele betekenis van de oorspronkelijke titel volgens het boek wordt helemaal ontkracht, en dat is nu juist waar het hele verhaal om draait.
Ik kan alleen maar hopen op een nieuwe remake. In principe heb ik niets tegen (kleine) aanpassingen aan het verhaal tussen en filmversie en een boek. Maar in dit geval wordt de gehele kern van het verhaal finaal onderuit gehaald.
You make me complete
You make me completely miserable
Inderdaad! Niets aan toe te voegen. Klopt nu niets meer van. En de hele charme van het verhaal is nu anders (ik zal niet zeggen, weg, want ik moet de film nog zien). Maar dan heb je dus een boek, met een origineel verhaal, maar ja, dan moet je in hollywood toch echt wel het verhaal ombouwen zodat het lekker standaard is. Zucht.
Dan zou hij veel makkelijker het 'antigif' kunnen toedienen, in plaats van lopen schreewen naar ze, vanachter plexiglas...
M.b.t. de film zelf: Ik vond het een degelijke film, met veel spannende momenten erin. Toch is de film - zoals anderen al zeiden - zo'n 30 min te kort. Er wordt veel tijd en detail uitgetrokken voor Neville zijn dagelijkse routine, dat het einde nogal abrupt is.
Afgezien daarvan heb ik me prima vermaakt. Behalve een trailer had ik niets gezien of gelezen en dus had ik geen idee waar het over ging. Het concept is tof, de uitwerking ook, maar als ik hierboven lees hoe het boek het beschreef (met de vampierenbeschaving) denk ik: had dat maar gedaan, dat lijkt me veel interessanter.
Drie sterren is imho dus prima.
Watch how I soar.
Waarom hij niet op zoek gaat naar overlevenden? Ten eerste zend hij berichten uit om overlevenden in te lichten over zijn bestaan. Ten tweede maakt hij in het begin van de film in de flashback al duidelijk dat ie sowieso op ground zero wil blijven. En hij was er sowieso van overtuigd dat er geen overlevenden zouden zijn.
Te weinig goede argumenten om de film maar 3 sterren te geven vind ik... Sowieso vind ik dat ie er wel 4 verdient...
Maar dat is het niet: de film komt er openlijk voor uit een verfilming te zijn van dat boek (hence de title). En zoals ik al eerder hierboven heb uitgelegd is het een waardeloze verfilming!
Het is dat Matheson nog niet is overleden, anders had hij zich omgedraaid in zijn graf. Maar aan de andere kant denk ik dan: dan had hij begin jaren 70 de filmrechten maar niet moeten verkopen... foto
Hele goeie film!! foto
een film van dit caliber mag best een kleine drie uur duren..
ik vond m nogal snel en afgekapt eindigen
of je moet een flatscreen van 60 inch hebben of een beamer
Leuk concept, maar mijn verwachtingen (met name naar het einde toe) waren groter dan de film kon bieden. Jammer, helaas: geen weggegooid geld, maar ook zeker geen kraker.
Truth? What's so great about the truth? Try lying for a change, it's the currency of the world
1: een legende worden onder de mensen omdat je de vampieren weet te bestrijden (simpel en niet origineel)
2: een legende worden onder de vampieren omdat je eigenlijk achteraf gezien eigenlijk hetzelfde bent geworden als diegene die je al die jaren hebt vermoord (wauw! foto )
Ik wil niemand voor de voeten stoten, houd me te goede, maar het film-einde is echt een einde voor mensen die een complex plot niet kunnen waarderen.
En nogmaals: dat doet afbreuk aan het boek.....
Als ik in de bioscoop zit irriteer ik me altijd kapot aan mensen die overal commentaar op zitten te leveren in de trant van "Da kan nooit man!" "Ja hoor tuurlijk" Get a fucking life en kijk gewoon naar die film, wie gaat er nou een kansberekening van het aantal overlevenden zitten maken?
Ik heb de film ook gezien en vond em toch tegenvallen foto Sommige dingen werden te oppervlakkig gehouden en het einde met de Amerikaanse vlag prominent in beeld verneukte et des te meer voor mij. En niet vergeten: "Het was God's wil dat ik je heb gevonden." Ja dat is mij te makkelijk... Jammer maar de film had veeeeele malen beter gekunt.
Smith zet wel een mooi personage neer maar ik had ook het idee dat er meer in deze film had kunnen zitten.
Drie sterren is een goeie beoordeling imho.
Only the light called darkness can show who i really am...
omdat ze niet tegen uv kunnen wil niet zeggen dat het meteen vampiers zijn he.
Hij zijn gewoon zieke mensen. Meer niet
maar ik had gehoopt dat er iets meer inzat foto
niet echt een film om een tweede keer te zien
'Goeie film, kut einde!'
Daar is alles mee gezegd.
3*
Vond dit een erg sterke film. Vooral Will Smith zorgde ervoor dat de film boeiend blijft. Vooral het einde was erg goed. Robert Neville legde al zijn hoop in de wetenschap en op het eind komt er een religieus element bij. Hebben ze erg goed gebracht.
Uiteindelijk gaat het in het boek niet om het alleen op de wereld zijn, of dat de rest om je heen vampieren/zieken zijn die alleen 's nachts naar buiten komen. Dat zijn allemaal (hele mooie weliswaar) rand scenario's en bijzaken die het verhaal aankleden. Waar het wel om gaat namelijk is het verhaal van een man die, na jaren ploeteren zwoegen en moorden, uiteindelijk zelf is geworden als diegenen waar hij jaren op heeft gejaagd. En hij heeft de mensheid eigenlijk helemaal geen dienst bewezen door op vampieren uit te moorden, want die vampieren zijn uiteindelijk de nieuwe mensheid. Dat is de essentie van het boek en de verklaring van de titel. En dan vind ik dus dat je de essentie te kort doet door wel de titel te gebruiken maar niet de essentie beschrijft.
Maar goed, ik val in herhaling. Het gros van de wereld slaapt blijkbaar pas lekker als een verhaal altijd goed afloopt.
jammer idd van het einde, ik had graag gezien hoe het verder was gegaan
Je hebt volledig gelijk. Ik wist zelf het orginele verhaal niet en daarom kan ik met een andere user meegaan die het zo omschreef: 'Goede film, kut einde'.
Nu ik het orginele verhaal weet is het te omschrijven als: 'kutfilm, kuteinde en nog een foute title ook'.
De keuzes die Neville maakt vind ik soms onbegrijpelijk. Ja hij wil op 'ground zero' blijven, maar waarom? Juist door andere mensen te vinden zou hij niet meer alleen zijn, en samen sta je in principe sterker tegen die gemuteerde mensen, dat zou het zoeken naar een geneesmiddel alleen maar makkelijker maken.
De film had makkelijk een uur langer kunnen duren, de ontwikkeling van Neville als persoon, de toedracht waarom sommigen wel en sommigen niet geinfecteerd kunnen worden etc hadden veel beter uitgewerkt kunnen worden.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken