Oh Willy...

In de reeks Selected Shorts verscheen onlangs een dvd met de prachtige animatiefilm Oh Willy... Aan de door Emma de Swaef en Marc James Roels geproduceerde korte film werd meer dan drie jaar gewerkt en het resultaat mag er zeker zijn. Wereldwijd won de film al zo'n 75 prijzen, op onder meer het Chicago International Film Festival (de Zilveren Hugo), het Cartoon Forum in Toulouse (de Cartoon d'Or), het SXSW festival in Texas en het Stuttgart Festival of Animated Film. Met al die gewonnen prijzen en nominaties is Oh Willy... zonder enige twijfel de meest bekroonde film uit de Vlaamse filmgeschiedenis.

Oh Willy
Oh Willy

Willy is een oudere man die op zekere dag terugkeert naar de nudistenkolonie, waar hij ooit opgroeide, om zijn stervende moeder op te zoeken. Nadat ze is overleden blijft de zachtaardige Willy alleen achter. Triest en verward trekt Willy de natuur in op zoek naar een troostende schouder. In het onherbergzame gebied heeft hij een nogal emotionele ontmoeting.

Oh Willy 2
Oh Willy

Oh Willy... is een pareltje dat van alle kanten de liefde voor het filmvak laat zien. De 17 minuten durende film werd in stop motion gemaakt, waarbij een drietal prachtige handgemaakte sets werden gebruikt. Alles wat in beeld komt is gemaakt van textiel; van katoen voor de interieurs tot vilt voor de personages in de film. Het gebladerte aan de bomen is gemaakt van gekruld paardenhaar, dat in antieke stoelen dienst had gedaan als vering. Aangezien de film geen dialoog kent moet deze het hebben van de prachtige gedetailleerde beelden en de bijbehorende geluidseffecten. Het gebrek aan dialoog zorgt er ook voor dat de film, net als een modern kunstwerk, op meerdere manieren te interpreteren is.

Extra's:

Zachte Planten
Zachte Planten

Zachte Planten (2008)
In 2008 maakte Emma De Swaef deze 10 minuten durende animatiefilm, waarmee ze afstudeerde aan het KASK in Gent. In Zachte Planten maken we voor het eerst kennis met de suffige kantoorklerk Willy, die al dagdromend achter zijn bureau zit. In gedachten is Willy in de natuur en rijdt naakt op een schaap! Net als Oh Willy... heeft ook Zachte Planten een hoge aaibaarheidsfactor.

Zachte Planten 2

The making of Oh Willy... (20 minuten)
Een prachtige blik achter de schermen van een stop motionfilm. Met ongelooflijk veel geduld werd de film beeldje voor beeldje op de gevoelige plaat vastgelegd om daar later weer een lopend geheel van te maken. Na te hebben gezien hoe deze film tot stand kwam - De Swaef gebruikt bijvoorbeeld dunne stukjes wol, die ze voor de lens spant om mist te creëren - krijg je nog meer respect voor het eindresultaat.

Conclusie: Oh Willy... is een prachtige animatiefilm, die duidelijk gemaakt is voor een volwassen publiek. Liefhebbers van films zoals Where The Wild Things Are van Spike Jonze, zullen ook Oh Willy... zeker weten te waarderen. Een verademing om weer eens ouderwets handwerk te zien, in een tijd dat de animatiewereld toch wordt gedomineerd door computertechnieken. Zelden wist textiel meer emotie los te maken als in deze korte zwijgende film.