Cabaret: Thomas van Luyn -Thomas van Luyns Smaakvol Avondje Uit

In Utrecht heeft Thomas van Luyn het sexyste publiek dat hij ooit gehad heeft. En nee, dat zegt hij echt niet elke avond, want die mensen in Gouda waren lelijk, zeg. De start van dit 'Smaakvol Avondje Uit' is veelbelovend in de Stadsschouwburg in Utrecht.

Thomas van Luyn heeft sinds een aantal jaren weer een soloprogramma. Hij staat in zijn pak met zijn sneakers op het podium, wat er nogal vreemd uitziet. Een glittergordijn, een tafel met champagne (die hele avond onaangeroerd blijft) en daarachter twee planten en zijn ronddraaiende stukje met synthesizers en microfoon.

Zodra hij start met 'Utrecht, laat je horen' en 'Utrecht, laat je handen zien', oogt het geheel als een persiflage op iets, maar toch doet het grootste gedeelte van het publiek braaf mee. Dat moet voor hem een opluchting zijn. Hij start met de grap dat hij geen poep-, plas- en aarsgrappen gaat maken, omdat Utrecht zo'n sexy, intelligent en fijn publiek is. Hij houdt zich niet aan zijn woord. 

Het grootste gedeelte van zijn grappen zijn op het poep- en piesniveau: grappig, maar niet bulderend van het lachen grappig. De liedjes die hij tussendoor zingt gaan vaak nergens over, met zo nu en dan een rake zin. Maar waar gaat het over, waar gaat het heen? Eigenlijk mist zijn hele show toch een rode draad, een missie, een doel. 

De typetjes die Thomas van Luyn doet zijn soms grappig en slaan soms de plank totaal mis. Een man die Google belt met een ouderwetse draaitelefoon is hilarisch, maar waarna diezelfde man er ruzie over maakt met zijn vrouw is de grap weg. Misschien omdat de sketch beter bij een duo gepast had. Veel grappen hebben iets met vroeger te maken, misschien is dat dan toch de rode draad van de avond. 

Muzikaal is Thomas wel, hij begeleidt zichzelf met synthesizers en zingt de liedjes. En vooral het stukje waarin hij het heeft over dat in alle disco's van vroeger het woord Tonight zit, en vervolgens een medley van al deze bekende liedjes doet, zit muzikaal waanzinnig goed in elkaar.

Al met al is het met de vieze grappen dan geen Smaakvol Avondje Uit, maar iedereen in het publiek lacht en kijkt gelukkig zodra ze de zaal verlaten.

De voorstelling Thomas van Luyns Smaakvol Avondje Uit is nog tot april te zien. Kijk op Bunker Theaterzaken voor een lijst van voorstellingen. 

Thomas van Luyns Smaakvol Avondje Uit van Thomas van Luyn gezien op 13 februari in Stadsschouwburg Utrecht.