Concert: Skunk Anansie

Skunk Anansie mag dit jaar het muzikale kunstje in Ziggodome vertonen. Met maar 6000 verkochte kaarten (daarmee verkoop je net de Heinken Music Hall uit) is deze locatie eigenlijk net te groot voor frontvrouw Skin en haar drie mannen.

The Jezabels warmt het publiek op. Deze twee dames en twee heren zijn energiek en hebben prachtige stemmen. In een klein half uurtje laten ze zien wat ze waard zijn. De rock die ze maken past goed in het straatje van Skunk Anansie en is dan ook het ideale voorprogramma.

© FOK.nl / Bart Heemskerk
The Jezabels (c) FOK!fotograaf Bart Heemskerk

Skin lijkt niet heel goed bij stem te zijn, ze is zelfs slecht te verstaan. Maar schijn bedriegt, want na twee nummers is al het publiek binnengestroomd en klinkt het gewoon weer zoals het hoort. Skunk Anansie heeft een uitgebreide set en Skin roept meerdere malen hoe blij ze is dat iedereen gekomen is en hoe leuk ze het wel niet vindt om in Ziggodome te staan. 

De set bestaat uit veel nummers van de nieuwste cd Black Traffic, die ze zelf als 'political' omschrijft. Deze nummers zijn allemaal niet geheel bekend bij het aanwezige publiek. I Believed In You is één van de weinige songs die wel meegezongen wordt. De oudere nummers en 'hits' zoals 'Weak' en 'Secretly' worden wel luidkeels meegezongen. Skunk Anansie probeert het publiek regelmatig op te zwepen. Ondanks de energie die ze in het optreden gooit, lijkt het publiek wat sloom. Misschien omdat het zondagavond is of omdat er gewoon teveel nieuwe nummers gespeeld worden. Het publiek krijgt Skin de gehele twee uur durende show niet écht mee.

© FOK.nl / Bart Heemskerk
Skunk Anansie (c) FOK!fotograaf Bart Heemskerk

Muzikaal staat de show als een huis, Skin kan nog steeds al crowdsurfend zuiver zingen, staat net als elk optreden bij 'Weak' gewoon op het publiek te zingen en kan van schreeuwen overgaan naar heel gevoelige ballads. Toch is dit niet hun beste optreden ooit, wellicht is de Ziggodome gewoon net te groot.

De volledige reportage van FOK!fotograaf Bart Heemskerk vind je hier.