Concert: Night Of The Proms in Ahoy

De dj's van Discobaar a Moeder draaien Ahoy  warm op vrijdag 18 november voordat de tweede Night Of The Proms in Rotterdam start. Het loopt rond acht uur nog rustig aan vol, terwijl het koor Fine Fleur, rock'n'roll ensemble Elctric Band en het orkest Il Novecento met dirigent Robert Groslot al het podium betreden. Het spektakel dat popmuziek en klassieke muziek combineert kan beginnen.

De eerste lichtjes, die elke bezoeker bij de ingang gratis kreeg, gaan de lucht in zodra het laatste liedje 'I Will Survive' door het dj-duo ingezet wordt. De sfeer zit er dus gelijk goed in. Ook spat het enthousiasme van het podium doordat Fine Fleur continu meeklapt, met de armen of eigen lichtjes zwaait. Fijn om naar te kijken dus.

Zodra de lichten uitgaan en presentator Carl Huybrechts het eerste nummer aankondigt, ziet Ahoy er uitverkocht uit. John Miles start met de cover 'Valerie' van Amy Whinehouse. Carl Huybrechts vertelt dat er elk jaar een instrument van het jaar wordt uitgekozen. Dit jaar is dat de klassiek geschoolde menselijke stem. Vier prachtige dames van Div4s laten in een medley horen wat voor prachtige instrumenten zij hebben.

© FOK.nl / Jeroen Gaiser

Miss Montreal speelt slechts twee nummers, ze begint met haar eerste hit 'Just A Flirt'. Deze valt niet zo goed bij het publiek, waarschijnlijk toch te weinig op SkyRadio gedraaid, maar haar cover 'Bed Of Roses' van Bon Jovi pakt het publiek wel. Dat de Nederlandse zangeres zenuwachtig is, is niet meer dan logisch, in een zo goed als uitverkocht Ahoy zal Miss Montreal niet snel solo staan.

In de DJ Battle wisselt het dj-duo en het orkest elkaar af, zo wisselen 'Under Pressure' van Queen en David Bowie en 'De Vier Jaargetijden - Lente' van Antonio Vivaldi elkaar af. Ook mixen ze op geheel eigen wijze verschillende pop en klassieke nummers tot één nummer.  Zo worden 'God is a DJ' van Faithless en Chopin's  'Funeral March' prachtig tot één nummer verwoven. Dit is misschien wel het hoogtepunt van de avond.

James Blunt vertelt dat hij normaal met een band van 5 mensen tourt en hij vindt het een eer om nu voor een aantal avonden "with a hundred people" op het podium staan. Na zijn vrolijke 'Stay The Night' is het om 21.20 uur tijd voor een klein half uur pauze. Natuurlijk staat het duo Discobaar a Moeder klaar om de pauze muzikaal aan te kleden.

© FOK.nl / Jeroen Gaiser

Beelden uit de film The Lion King op de schermen met prachtige uitvoeringen van 'Circle Of Life' en 'Feel The Love Tonight' met het orkest starten het tweede deel van Night Of The Proms in Ahoy. Daarna is Angie Stone aan de beurt om Ahoy op z'n kop te zetten. 'Wish I Didn't Miss You' en 'No More Rain' passeren de revu. En het publiek gaat uit helemaal uit zijn dak en de lichtjes en handen gaan allemaal de lucht in. Zeker op het moment dat Discobaar a Moeder meerapt in 'No More Rain', fantastisch hoe zo'n gozer in een fout trainingspak samen met een grote zangeres als Angie Stone op het podium staat!


Steven en Evelien zijn twee amateurs die zich via de website hebben opgegeven en spelen mee met Patrick de Smet tijdens het nummer 'The Typewriter'. Het publiek klapt weer lekker enthousiast mee, terwijl Patrick de Smet op een typmachine tikt, Steven op een belletje drukt en Eveline op een schraapding schraapt. Naast Amy Whinehouse kan natuurlijk een cover van Adele ook niet ontbreken. 'Rolling In The Deep' wordt in een prachtige versie a-capella door het koor Fine Fleur vertolkt.


Ook 'Music' komt voorbij, vertolkt door John Miles, compleet met een omhoog komende vleugel en een animatie op de schermen van een wereld en instrumenten, want wat moeten we zonder muziek. En weer gaan alle lampjes en handen de lucht in. Dit is een oude bekende voor alle Night Of The Proms-fans, al tijdens de eerste editie in 1985 in Antwerpen was John Miles erbij en zong hij dit lied. De sopranen van Div4s zijn ontdekt door Andrea Bocelli en zingen daarom nog zijn bekendste lied 'Con Te Partiro'.

Mick Hucknall (ex-Simply Red) heeft de eer om als laatste artiest nog een vijftal nummers te performen. Hij doet 'Holding Back The Years' samen met Angie Stone, waar zij vooral heel trots op is: "I never thought this would happen". Het publiek zingt uit volle borst mee, helaas zingt Mick met een vooraf opgenomen band mee, want de hoge stukken haalt hij niet meer. Dat mag echter de pret in Ahoy niet drukken. Ook 'Fairground' en 'If You Don't Know Me' komen voorbij. De sfeer is en blijft goed.

© FOK.nl / Jeroen Gaiser

Om iets voor elven eindigt de avond spetterend met 'Hey Jude' en alle artiesten samen op het podium. Een geslaagde muzikale avond waarin weer eens duidelijk blijkt hoe goed popmuziek samen gaat met klassieke muziek.

FOK!fotograaf freud was er ook voor ons bij en maakte de foto's. Meer en grotere foto's vind je in de FOK! fotospecial