Cabaret: Dolf Jansen - Topvorm

Dolf Jansen is in topvorm. Ondanks dat hij dit theaterseizoen 50 jaar is geworden, is hij nog steeds een van de snelste en best improviserende cabaretiers van Nederland. Dit bewijst hij in zijn nieuwste theatershow Topvorm.

Een cabaretier die snel praat, dat moet wel moeilijk zijn om te volgen. Dat is het absoluut niet. Dolf Jansen is lekker op dreef. Dat hij een man is die van improviseren houdt, was in zijn vorige show al wel duidelijk geworden. Dat hij het in een jaar niet verleerd is, wordt vanavond duidelijk. 

Snelle grappen, snelle schakelingen, vragen stellen aan het publiek; Dolf doet het allemaal weer. Hij zet een sterke show neer met een klein beetje actualiteit (Olympische Spelen) en een hoop grappen over de locatie waar hij is deze avond speelt, Utrecht. Daarnaast zit er ook een rood draadje in de show: zijn lichaam, het 50-worden en hardlopen. 

Alles om maar in topvorm te komen. Er wordt hard gelachen, geschaterd en de improvisatie is geweldig. Helaas zijn er ook minpuntjes. Dolf valt nogal in herhaling om tot die topvorm te komen. Sommige grappen komen wel twee of drie keer voorbij. Sommige herhalingen zijn grappig, maar het komt ook meerdere malen voor dat je op de negatieve manier denkt: dit heeft hij net toch ook al gezegd? Het nut is niet aanwezig en het is ook niet grappig. 

Gelukkig overheersen de grappen en de snelheid van deze cabaretier die zich oprecht een van de grote cabaretiers van Nederland mag noemen. Hij is al 50, maar dat zou je niet zeggen aan de snelheid, de grofheid en het gevoel dat hij je geeft. 

In topvorm, dat is Dolf Jansen zeker. Of dit zijn ultieme hoogtepunt is? Ik denk het niet. 

Gezien; Dolf Jansen - Topvorm, Stadsschouwburg Utrecht, woensdag 29 januari 2014