Boek: Glenn Crouch - Treasures of the Rolling Stones

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent dat er weer allerlei leuke boeken verschijnen. Zo verscheen er onlangs bij uitgeverij De Bezige Bij een Nederlandse vertaling van het boek Treasures of the Rolling Stones, van Glenn Crouch. Een juweeltje die zijn titel zeker eer aandoet.

Rolling Stones bijbel

In Treasures of the Rolling Stones wordt de geschiedenis van de bijna 50 jaar oude band op chronologische wijze onder de loep genomen. Wellicht denk je nu: "daar zijn al zoveel boeken over geschreven?" Klopt, maar wat dit boekwerk vooral erg bijzonder maakt zijn de uitneembare hebbedingetjes die aan het boek zijn toegevoegd. In het boek treffen we replica’s aan van allerlei memorabilia rondom de wereldberoemde groep uit Londen. Van posters uit de begintijd tot entreekaartjes en backstage passen, uit de collectie van Rolling Stones verzamelaar Matt Lee. Daarnaast staat Treasures Of The Rolling Stones vol met mooie foto's waarvan vele bij de doorsnee fan niet erg bekend zijn.

Glenn Crouch was jarenlang werkzaam bij Virgin Records en in die hoedanigheid ook bevriend met de Rolling Stones. In het boek belicht Crouch de tijd vanaf de eerste single 'Come On' in 1963 tot de heruitgave van Exile On Main Street in 2011. Ervan uitgaande dat Crouch zo'n 10 jaar met de band optrok, zou je verwachten dat er ook wel nieuwe feiten over de groep in staan maar niets is minder waar. Echte diehard fans zullen ook weinig nieuwe foto's kunnen ontdekken, maar het boek is vooral interessant als introductie voor nieuwe fans en voor mensen die wel eens wat meer willen weten over de groep, die jarenlang als de 'Greatest rock 'n' roll band in the world' bekend stond.

Het boek is prachtig vormgegeven in een stevige kartonnen hoes. In het 61 pagina's dikke boek zitten diverse enveloppen met allerlei replica's van allerlei Rolling Stones-snuisterijen. Zo zit er in het eerste mapje een heruitgave van een poster voor een concert uit 1963 van de groep in Morecambe, samen met The Merseybeats en Dave Berry. Het tweede mapje treffen we aan bij het jaar 1967. In dit mapje vinden we een flyer uit oktober 1963 met de Everly Brothers, een gesigneerd programmaboekje van de Star Parade (1963), een gesigneerd programma van het Magdelane Collega Ball (1964), een entreekaartje voor het National Jazz Festival (1964), een ABC-Romford-flyer (maart 1965), een gesigneerde brief van Brian Jones aan een fan uit 1965, een backstage pas en een entreekaartje voor het concert van the Rolling Stones in de RAI in Amsterdam (1970).

Het derde mapje komen we tegen bij het jaar 1972. In dit mapje vinden we een ticket voor een concert in Bern, Zwitserland (1973), een uitnodiging van de groep voor een plaatpresentatie bij WEA records, een zeldzame promotieposter voor Some Girls (1978) en een backstage gast pas voor de Europese tour uit 1976. Ook bij het jaar 1982 komen we weer een mapje met fraaie bijlages tegen. Zo zit er een aanzichtkaart van Mick Jagger uit 1978 in, een entreekaartje voor het concert in het Wembley stadion in Londen (1982), een rider (een lijst met vereisten) voor een hotel in Belgrado en setlisten voor optredens in de Voodoo Lounge Tour (1994-1995) en hun optreden tijdens de Superbowl (2005). Als afsluiter treffen we achterin het boek nog een mapje aan met daarin item #22: een gesigneerde poster met een foto, gemaakt tijdens een persconferentie voor de Bridges To Babylon-tour.

Treasures of the Rolling Stones is een mooi begin voor eenieder die meer over the Rolling Stones te weten wil komen maar eveneens een aanwinst voor de meer gelauwerde fans.