Boek: Stuart MacBride - Verbrijzeld

Wat gebeurt er als dé twee sterren van de nieuwste talentenzoektocht ontvoerd worden? Moeder Alison en dochter Jenny McGregor worden vlak voor de halve finale ontvoerd en het enige dat de ontvoerders eisen is dat er genoeg losgeld verzameld wordt. Hoeveel genoeg is zeggen ze er niet bij.

Stuart McBride is geboren en getogen in Schotland. Hij woont in Aberdeen en studeerde architectuur in Edinburgh. Van origine schreef McBride science fiction maar met deze benaming is hij het zelf niet eens. Hij heeft het liever over futuristische misdaadboeken.

Verbrijzeld is het zevende boek uit de Logan McRae serie van Stuart McBride. Rechercheur Logan McRae heeft de opdracht om ontvoerde moeder en dochter te vinden voor het te laat is. De kidnappers laten echter geen enkel spoor na, ondanks dat ze af en toe een bericht bij de krant af laten leveren. Aangezien de twee ontvoerden sterren zijn geworden, staat de politie natuurlijk onder grote druk van de media om de zaak maar zo snel mogelijk opgelost te krijgen.

Hoe dichterbij de deadline komt, hoe minder bewijs en aanwijzingen McRae en zijn team lijken te hebben. Dat ze daarnaast ook nog eens met een aantal andere zaken bezig zijn helpt niet echt mee. Voor iedere stap vooruit lijken ze er twee achteruit te moeten maken. Ondertussen is er ook nog eens de kans dat de zaak ze uit handen genomen wordt als er niet genoeg vooruitgang is.

Dat dit het zevende deel uit de serie is wordt al heel snel duidelijk. McBride zorgt dat het verhaal vloeiend in elkaar overgaat en dat er niets opeens gebeurd of raar lijkt. Aan de andere kant is het niet gelezen hebben van de vorige boeken geen gemis. De karakters worden waar nodig goed uitgelegd en komen goed uit de verf. De spanningsopbouw is vrij goed maar komt af en toe toch net niet helemaal soepel over. Soms lijkt het verhaal ook te stagneren waardoor de snelheid er een beetje uit raakt. Dat is heel jammer want met een net iets vloeiender verhaal en hoger tempo zou het een stuk beter gescoord hebben.