Valkyria Chronicles II

Killing in the name of

Je krijgt tijdens het besturen van een soldaat of tank een kans om te schieten. Dus je kunt niet als Rambo een vijandige groep aanvallen door eerst te lopen naar de groep en dan alle vijanden te beschieten. Je zult het dus iets tactischer moeten aanpakken. Als je een vijand ziet, kun je nog kiezen om van wapen te wisselen. Je hebt namelijk ook granaten, die overigens wel op raken. Een engineer kan deze weer aanvullen, als deze in de buurt is.

Je hebt een speciale knop om het vizier op te roepen. Dan kom je in target mode. In deze mode kun je vrij makkelijk richten. De schouderknoppen van de PSP gebruik je om snel te kunnen wisselen tussen vijanden, de analoge stick om het vizier snel te richten en de D-pad om heel precies te kunnen mikken, want deze verplaatst het vizier millimeter voor millimeter.

Valkyria Chronicles II

Waarom deze precisie? Omdat het wel uitmaakt waar je de vijand raakt. Het hoofd is het zwakkere punt en het zal minder kogels kosten om de vijand te verslaan als je daar op mikt. De vijand kan soms ook snel op de grond liggen als je begint met schieten, dus het is geen garantie dat je diegene raakt. Ook het feit of je soldaat accuraat genoeg is speelt mee. Niet elk schot is raak. Dat houdt de spanning er in, want na je beurt mag de vijand tegenvuur openen, als deze nog leeft. En dan kunnen de rollen zo maar omgedraaid worden, als je niet uitkijkt.

Dekking zoeken is dan ook belangrijk. Her en der zijn er zandzakken waar je je achter kan verschuilen, zodat je soldaat minder schade ontvangt.
Als je klaar bent met besturen van je soldaten en je commandopunten zijn op, dan mag de tegenstander. Is deze klaar, dan ben jij weer aan de beurt. Als je geen gebruik wilt maken van al je commandopunten kan dat, dan neem je deze mee naar je volgende beurt.

Heb je uiteindelijk de missie succesvol doorlopen, dan worden je prestaties bekeken en krijg je een ranking voor desbetreffende missie. A, B, C, of als slechtste, een D. Aan deze ranking zit het geldbedrag en je ervaringspunten vast. Dus hoe beter je de missie gespeeld hebt, hoe meer je verdient.

Valkyria Chronicles II

Paint it black

Wat vooral opvalt aan het spel is de tekenstijl. Net zoals in het eerste deel is de CANVAS-engine van SEGA weer verantwoordelijk voor de beelden. De ontwikkelaars hebben deze engine geheel opnieuw ontworpen voor de PlayStation Portable. Dat betekent dus dat het hele spel eruitziet alsof het met de hand is getekend en met waterverf is ingekleurd. De screenshots spreken voor zich, het ziet er erg apart uit. Op het kleine PSP-schermpje komt het haarfijn in beeld en tijdens een missie is alles vrij duidelijk op het scherm te volgen. Wat natuurlijk belangrijk is, aangezien dit een strategisch spel is.

De camera tijdens de missies is volledig zelf te besturen. De schouderknoppen van de PSP laten de camera soepel om je personage draaien, en je kunt ook de camera van meer naar boven of naar beneden laten richten. Dus geen excuses dat je een vijand niet kon zien, want de ontwikkelaars hebben gezorgd dat je volledige vrijheid hebt om je omgeving te verkennen. Het schermpje is natuurlijk kleiner dan je TV, dus de makers moesten wat gaan verzinnen om de mappen duidelijk in beeld te krijgen. In plaats van een grote kaart per missie, zoals in het eerste deel, heeft men gekozen voor opgedeelde kaarten. Je hebt dus twee, of meer gebieden, ieder met zijn eigen map. Hierdoor is de plattegrond prima weer te geven op het kleine schermpje, zodat jij je tactische zetten kan bepalen.

Valkyria Chronicles II

Brothers in arms

Ook nieuw in dit deel is dat er co-op gespeeld kan worden. Met maximaal vier spelers kun je de missies uit het spel spelen. Hierdoor worden de missies wel een stuk gemakkelijker, maar het is een leuke toevoeging als je nieuw bent in het genre.

Er is ook nog een versus-modus. Hierin zul je tegen menselijke tegenstanders moeten strijden om hun vlag te pakken te krijgen. Een stuk lastiger, dus je zult alles wat je in de missies geleerd hebt moeten gebruiken om te winnen.

Conclusie

Valkyria Chronicles II is een waardige opvolger van het eerste deel. Na uren spelen blijf ik teruggrijpen om die ene missie toch op een andere manier aan te pakken, zodat ik een hogere score krijg. Het spel is door de ontwikkelaars goed afgewerkt, wat te merken is in de besturing, het overzicht in het spel en de vele missies. Reken op dertig uur of meer die je in deze game kan stoppen. Het verhaal is prima, al is het verhaal van het eerste deel toch beter. De multiplayer-opties zijn de slagroom op de taart.

Had het spel nog de mogelijkheid gehad tot Japanse voice-acting, waar ik zelf altijd op hoop, dan had er nog een kers op de taart gelegen. De stemmen zijn nu af en toe irritant te noemen, met vaak dezelfde zinnetjes die de verschillende personages steeds gebruiken. Je leert het te negeren.

Heb je genoten van het eerste spel, bedenk je dan geen moment en haal Valkyria Chronicles II. Ken je Valkyria Chronicles nog niet, maar houd je van strategische games dan is hier je kans om een van de beste strategische spellen op de PSP te spelen.

 

Pluspunten Minpunten Cijfer    
+ Goede besturing - Voice-acting          9
+ Veel keuze in strategie
+ Veel missies