DVD: Igor

Als we even terug denken aan hoe Frankenstein ooit is ontstaan zien we meteen de setting voor Igor. Dit in een geanimeerd jasje en je bent er. Het speelt zich allemaal af in het land Malaria, waar tal van 'evil scientists' leven die bizarre uitvindingen de wereld in slingeren. Een perfect plaatje voor een kinderfilm.



In Malaria wonen dus allerlei gestoorde geleerden die jaarlijks strijden om de beste 'evil scientist' te worden. Onder het bewind van koning Malbert werken tal van uitvinders aan hun grote creaties. Dit kunnen ze echter niet zonder hun lelijke, mislukte, verwaarloosbare hulpjes: de Igors. Elke gebochelde in Malaria wordt een Igor genoemd. Om het makkelijk te maken heet de Igor in Igor ook Igor. Hij is het hulpje van een gestoorde wetenschapper die een fantastische uitvinding in het verschiet heeft, maar door niet naar Igor te luisteren, helaas verongelukt.

Igor is altijd al anders geweest dan zijn gebochelde naamgenoten, hij was altijd al slimmer en droomde ervan om zelf de 'evil scientist' te zijn en een angstaanjagende creatie op de wereld te zetten. Samen met zijn zelf gecreëerde wezens Brain (Sean Hayes) en Scamper (Steve Buscemi) staat hij nu voor de taak om namens zijn overleden meester mee te doen aan de monsterwedstrijd. De twee rare wezens Brain, een stel hersenen op sterk water, en het suïcidale konijn Scamper helpen Igor met het maken van een verschrikkelijk monster. Dit blijkt echter niet echt goed te lukken, het wordt de goedlachse Eva. Een gigantische vrouw met één grote en één kleine arm, helaas is ze alles behalve angstaanjagend.



Het avontuur barst los als Eva wordt ontvoerd en Igor haar probeert te redden, bijgestaan door zijn twee hulpjes. Dankzij de hulpjes is Igor nog een aardige film geworden, voor volwassenen dan. Voor kinderen is het sowieso snel goed en ook deze film zal menig kind laten glimlachen. Dan voor de volwassenen. De stemmen maken in een animatiefilm het wezenlijke verschil tussen een aardige en een leuke film. In Igor zijn het John Cusack, Steve Buscemi en Sean Hayes (Jack uit Will & Grace) die de belangrijkste stemmen voor hun rekening nemen. Al mag 'good old' John Cleese niet vergeten worden. De leukste vertolking is weggelegd voor Scamper, in het Nederlands overigens Schilfer geheten. Steve Buscemi spreekt de stem in van dit levensmoeie konijn dat maar niet dood kan. Hij doet dit met zoveel droge humor dat zijn opmerkingen je echt aan het lachen kunnen maken. Verder is Sean Hayes als Brain ook bij tijd en wijle best grappig. In de Nederlandse versie zijn het vooral Tony Neef en Vera Mann die we horen.



Al met al is Igor een aardige film geworden die zeker voor de kleinere kijkertjes best leuk is. Voor volwassenen is het vooral de droge humor en daarmee gepaard gaande droge opmerkingen die de mondhoeken doen krullen. Het is echter niet te vergelijken met de gebruikelijke animatietoppers die we kennen van Disney/Pixar. Met de animatie zit het gewoon goed, maar de humor en de lieflijkheid van bovengenoemde studio's zijn vaak niet haalbaar voor anderen. Neemt niet weg dat het dankzij de goed gekozen acteurs toch nog een goed te pruimen film geworden is. En zo'n Igor is nog best schattig.


Label: RCV Releasedatum: 9 september 2009 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra's: N.v.t.

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.