Football Manager Live Re-review

Vervolg-reviews komen niet zo heel vaak voor. De meeste recensenten hebben daar geen tijd voor, of geen zin. Maar voor MMO\'s is een vervolg-review noodzakelijk. Meestal krijg je enkel één à twee weken de tijd om een zo goed mogelijk oordeel te geven. Dat is bij MMO\'s niet echt handig. Pas na ongeveer twee maanden weet je goed of de MMO een echte goede game is of een aanfluiting. Daarom even een korte vervolg-review van Football Manager Live. Hoe is het spel nu?

Bij aanschaf van de game kreeg je maar liefst een drie maanden gratis abonnement. En dat heb je nodig, als je goed wil weten of de game wel bij je past. Eerlijk gezegd heb ik dit spel niet altijd gespeeld, maar èn voor FOK!games schrijven (het is een hel joh) èn het sociale leven onderhouden weerhouden je ervan om de game dagelijks te spelen. Tenzij het verslavend is, natuurlijk. Maar goed, er is één mooi pluspunt: de wereld van Football Manager Live is nog steeds lekker druk. Overvol? Ja, op één of andere manier wel. Maar ja, je kunt het spel spelen tegen mensen die ook offline staan (competitie gaat gewoon door). Nog steeds zijn de spelers bezig met het contracteren van nieuwe voetballers, die hopelijk goed kunnen groeien in het spel en dan kun je het vervolgens weer verkopen aan een grote club voor veel geld.

Genoeg te doen dus, maar is het wel nog leuk na een tijdje? Om een zo goed mogelijk antwoord te geven heb ik niet alleen mezelf, maar ook andere spelers gevraagd over hoe ze het spel tot nu toe vonden. Daarnaast heb ik gevraagd of ze na die drie gratis maanden hun abonnement zullen voortzetten. Het was een fifty/fifty situatie: de ene helft ging door, de andere helft niet. Zelf ga ik niet door. Football Manager 2009, de offline game, heeft mijn hart gestolen en Football Manager Live is niet goed bezig geweest tijdens het flirten. Ik miste de enorme uitdaging, het gevoel dat je door wil spelen en het Football Manager gevoel. Die 75% was dus eigenlijk iets te hoog, want het is duidelijk dat alleen een beperkte doelgroep dit ontzettend leuk vindt.

Dus als conclusie wil ik het liefste zeggen, je moet zeker van te voren weten of je dit wel leuk gaat vinden. Het spel verandert haast nooit en na een tijdje zie je er geen uitdaging in. Voor sommige mensen is het echter wel een hemels geschenk. Wat mij betreft mogen ze lekker doorspelen, maar verwacht niet te veel van Football Manager Live. Hattrick, de online text-based football manager is wat mij betreft een veel betere optie. Uitdaging genoeg, een hogere verslavingsfactor èn je kunt er uren mee bezig zijn. Bij Football Manager Live is dat niet echt het geval, na een uur ben je eigenlijk al wel ver klaar.