Mario & Sonic at the Olympic Games

Voor het eerst in de geschiedenis is het dan zover! Super Mario, held van Nintendo, en Sonic, held van SEGA zitten samen in één game! In het verleden hebben ze flink strijd gevoerd toen SEGA en Nintendo elkaars grote concurrenten waren, maar nu zijn ze samen de headline in Mario & Sonic at the Olympic Games.

Mario & Sonic at the Olympic Games is een sportgame waarin je allerlei Olympische sporten kunt spelen. Denk hierbij aan de 100 meter sprint, verspringen en speerwerpen, maar ook aan trampoline springen, boogschieten en roeien. De volledige lijst met sporten is *hier* te lezen. Al deze sporten zijn los te spelen, of in een minikamp waarbij je moet zorgen dat je aan het einde de eerste plek verovert. Ook kun je missies gaan spelen waarbij het niet zozeer om het resultaat gaat, maar meer om de manier waarop. Een voorbeeld van een missie is een perfecte afzet bij het verspringen; hier moet je zowel de maximale snelheid halen als een goede afzet. Hoever je uiteindelijk springt is verder niet van belang. Deze missies zijn een leuke toevoeging aan de gewone manier waarop je de sporten speelt, maar je zult toch vooral de minikampen gaan spelen.

Elke sport heeft zijn eigen besturing en voor elke game is deze heel specifiek bedacht. Hierdoor werkt de besturing voor elke game erg goed en zit er flink wat variatie in de game. De 100 meter sprint speel je door de Nunchuck en Wiimote als een gek afwisselend heen en weer te schudden. Hoe sneller je schudt/beweegt, hoe harder je loopt. Voor een sport als boogschieten is het juist weer de bedoeling om de Wiimote zo stil mogelijk te houden en goed te richten met de aanwijsfuncties van de controller. Hierbij moet je uiteraard ook letten op zijwind. Naast snel bewegen met de controllers en richten met de Wiimote is er ook nog een derde soort waarbij het aankomt op timing. Een voorbeeld waarin dit gebruikt wordt is het trampoline springen waarbij je eerst moet springen (Wiimotes zwaaien) en daarna overgaat op trucs. Deze trucs voer je uit door de juiste knoppencombinatie, welke getoond wordt op je TV, in te drukken.

De moeilijkste sporten zijn de sporten waarin de verschillende besturingen gecombineerd worden. De zwemonderdelen zijn hiervan een goed voorbeeld aangezien je vaart moet maken (snel bewegen met je controllers), maar ook weer kracht moet verzamelen omdat je anders moe wordt (juiste knop op het juiste moment). Voor elke sport geldt dat de besturing goed werkt en lekker speelt. Enige oefening is vereist bij de uitgebreidere onderdelen, maar na twee rondes lukt het allemaal wel. Iets dat wel vervelend is, is dat sommige games enkel de Wiimote gebruiken en sommige zowel Nunchuck als Wiimote. Hierdoor moet je regelmatig de Nunchuck loskoppelen of juist weer aansluiten.

Wat betreft het uiterlijk van de game lijkt het erg op Mario Party 8, al lijken de personages net even wat mooier. Het kleurengebruik is zoals altijd in Mario sportgames erg vrolijk en de gehele stijl is dezelfde als je van de Cubegames Mario Tennis en Mario Golf gewend bent. Het komt er dus op neer dat het allemaal niet speciaal is, maar wel voldoet; zeker voor een Wiigame.
Het geluid is ondergeschikt in de game: je hebt wat standaard sportgeluidseffecten en een matige soundtrack, maar heel storend is dit niet.

Dream Course en andere extra\'s

Als je de game voor het eerst opstart zijn nog niet alle sporten direct beschikbaar. Je zult eerst minikampen moeten winnen om meer sporten vrij te spelen. Gelukkig zijn de minikampen ook met meerdere spelers te spelen en hoef je dus niet eerst alles in je eentje vrij te spelen. Buiten de sporten komt er op een gegeven moment ook de Dream Course vrij en dit is geen Olympische sport. De Dream Course is een soort Mario Kart variant waarin je met je personage over een parcours rent en onderweg obstakels tegenkomt die je afremmen. Ook is het, net als bij Mario Kart, de bedoeling dat je items pakt en gebruikt tegen de tegenstanders. Een erg leuke optie, al is het jammer dat de Dream Course ook in de minikamp voorkomt, het is namelijk geen Olympische Sport. Als los onderdeel was het beter geweest.

Naast steeds meer sporten speel je ook emblemen vrij. Deze emblemen kunnen gezien worden als een soort achievements en je krijgt ze als je bijvoorbeeld een Olympisch record vestigt of als je een perfecte start maakt bij de 100 meter sprint.

Tot slot nog wat over de personages. Aangezien de game Mario & Sonic heet kun je verwachten dat er zowel Nintendo als SEGA figuren in de game zitten. Het probleem is alleen dat de SEGA personages niet echt tot de verbeelding spreken. Sonic en Knuckles zijn nog wel cool, maar dr. Eggman is echt vreselijk. Wat dat betreft hadden er beter wat meer Nintendo personages in de game kunnen zitten (Koopa Troopa en Donkey Kong ontbreken bijvoorbeeld).