Pogo Island

Pogo.com is een website waarop je vele kleine webgames kunt spelen. Omdat niet iedereen altijd internet en een computer bij zich heeft, is er nu Pogo Island verschenen; een verzameling mini-games op een DS-cart die je gemakkelijk overal mee naar toe kunt nemen.

Het verhaal van Pogo-island is nogal magertjes. De boot met Pogo-figuren botst tegen Pogo Island op. Vervolgens verspreiden alle Pogo-figuren zich over het eiland om op onderzoek uit te gaan, en als ze na een dag nog niet terug zijn besluit je ze te gaan zoeken. En als je dan toch gaat zoeken dan ga je gelijk op zoek naar onderdelen om je boot weer zeewaardig te maken.

Philinx en Poppit!


In deze Island Adventure-mode loop je een rondje over een soort speelbord van allerlei vakjes. In sommige vakjes staat een Pogo-figuur die je ‘gevonden’ hebt als je de mini-game wint, en bij andere vakjes kun je een onderdeel voor je boot verdienen. Door een draaischijf een slinger te geven wordt bepaald op welk vakje je terecht komt en welke mini-game hierbij hoort. Afhankelijk van hoe goed je de vorige mini-game hebt gespeeld, heb je meer kans om iets gunstigs of juist ongunstigs te draaien.

Het spel bestaat uit een vijftal mini-games die je ook op de Pogo-website (gratis) kunt spelen, en vier mini-games die speciaal voor het spel gemaakt zijn en die je enkel op bepaalde momenten in het spel kunt spelen.

Philinx ziet eruit als een soort Bust a Move, alleen moet je nu geen ballen tegen elkaar schieten om ze te laten verdwijnen, maar zoveel mogelijk ballen los schieten zodat ze naar beneden vallen. Tri-Peaks Solitaire is een spel wat het meest lijkt op een spel dat ik op de basisschool kende als Speedyen. Er liggen een aantal kaarten open en er wordt één kaart gedraaid. Vervolgens mag je op de draaikaart een van je open kaarten leggen met een waarde van één hoger of één lager, dus op een tien mag een negen of een boer. Zo moet je proberen al je kaarten weg te spelen. Zit je vast dan draai je een nieuwe kaart om, net zolang tot je draaistapel op is. Poppit! is een spelletje dat bekend is onder vele verschillende namen. In deze variant speel je het met ballonnen. Van deze ballonnen moet je groepjes maken van minimaal twee balonnen van dezelfde kleur om ze vervolgens te laten knallen. Hoe groter de groep van ballonnen die je laat knappen, des te meer punten je krijgt.Squelchies is eveneens een spelletje waarvan het concept al redelijk bekend is. Je moet de visjes van de bodem weghouden door drie visjes van dezelfde kleur onder of naast elkaar te plaatsen, waarna ze verdwijnen. Er verschijnen steeds nieuwe visjes die de oude visjes naar beneden drukken, dus snelheid is geboden.

Tri-Peaks Solitaire, Word Whomp en Squelchies


Hoewel deze vier mini-games al redelijk bekend zijn bij iedereen, zijn ze nog best leuk om te spelen. Dit geldt echter niet voor de vijfde mini-game: Word Whomp. Pogo Island is geheel Engelstalig, dus dit taalspelletje is dan ook in het Engels. Er verschijnen zes letters in beeld waarvan je verschillende woorden moet maken. Van de letters M L Y F I A kun je bijvoorbeeld het woord family maken, maar ook film. Zo moet je alle verschillende woordjes maken die door deze letters gemaakt kunnen worden. Nu is mijn Engels best oke, maar het is me tot nu toe nog geen enkele keer gelukt om alle woordjes te vinden. Het langste woord wil meestal nog wel lukken, maar van veel van de drie letter woorden die gevonden moeten worden heb ik echt nog nooit gehoord. De methode die bij dit spel het beste werkt is het vragen van hints, waarbij letters alvast op de juiste plaats worden gezet voor een woord, en trial and error. Een goed geheugen kan echter ook van pas komen, want de zes boven genoemde letters ben ik al meerdere keren tegen gekomen. Helaas moet je ook deze mini-game veelvuldig spelen om Island Adventure-mode tot een goed eind te brengen, en dat is iets wat je niet voor je plezier doet.

De andere mini-games zijn niet los te spelen, maar enkel in Island Adventure, en ook een stuk simpeler. Zo zul je spijkers terug in het hout moeten slaan, met een kattapult moeten schieten, schroefjes sorteren en het zeil weer in elkaar moeten naaien. Iets van tactiek is bij deze mini-games totaal overbodig.

Gedurende het spel verzamel je ‘tokens’ door mini-games te halen. Deze tokens kun je vervolgens via WiFi overzetten naar je Pogo.com account om mee te doen aan verlotingen waarmee geld te winnen is.