Kinect Sports: Season Two

Kinect sports

Kinect was jarig en is één jaar oud geworden. Dat is gevierd met vooral veel tweede delen. Een tweede Kinectimals, een tweede Dance Central en een tweede Kinect Sports. In Kinect Sports: Season Two kun je aan de slag met een zestal nieuwe sporten.

Het tweede seizoen van Kinect Sports heeft op het eerste oog veel weg van zijn voorganger. Net als in veel andere Kinect-games spelen de 360 Avatars een grote rol en dus lijkt het alsof je echt zelf sport. Wat je precies moet doen variëert per sport. Bij tennis dien je bijvoorbeeld gewoon een slagbeweging te maken met een denkbeeldig racket. Je avatar heeft op het scherm wel gewoon een racket in de handen.

tennis

Amerikaans
Het lijkt alsof de sporten puur voor Amerikanen geselecteerd zijn. Sporten als honkbal en American football zijn in Europa nou eenmaal niet zo populair. Zelfs een gewonnen WK kan daar weinig aan veranderen. Desondanks biedt het ons Europeanen wel een mogelijkheid om aan deze sporten te proeven. Vooral voor American football is dat erg handig omdat de Madden-games al jaren niet meer in Europa verschijnen en de regels van de sport bij veel mensen, waaronder bij mijzelf, onbekend zijn. Helaas zorgt Kinect Sports: Season Two er niet voor dat ik de sport nou eindelijk eens ga snappen. Ik weet nu dat je moet vangen, gooien en rennen, maar wat voor tactieken er zijn en wanneer je nou een touch-down moet scoren of wanneer je door de doelpalen moet schieten weet ik nog steeds niet. Deze game leert je vooral welke bewegingen je moet maken om het spel te kunnen spelen, niet wat je precies doet. Voor onbekende sporten zoals American football, en in mindere mate ook honkbal, is dat toch wel erg jammer.

american football

Gelukkig bevat het spel ook simpelere sporten, zoals tennis waarbij je gewoon de bal terug moet slaan en skiën waarbij je vooral gebukt wisselend van links naar rechts leunt om in volle vaart over de piste te glijden. Darten is ook vrij goed uitgewerkt. Je lockt waar je wilt gooien en maakt vervolgens een gooibeweging. Over het algemeen werkt dit vrij goed, in tegenstelling tot golf waarbij je bewegingen niet altijd even goed vertaald worden in de game. De zes sporten gezamelijk vormen een goed gebalanceerd geheel, waarbij het rustige darten en golf afgewisseld worden door het actieve American football en tennis. Elke sport wordt begeleid door een duidelijke Nederlandstalige uitleg waarbij getoond wordt welke bewegingen je wanneer moet maken. Deze uitleg is uiteraard over te slaan als je denkt het niet nodig te hebben.

De sporten zijn te spelen tegen computertegenstanders van drie verschillende niveaus, maar leuker is natuurlijk een menselijke tegenstander. Dit kan zowel online als offline. In een aantal sporten speel je echter niet direct tegen elkaar. Bij bijvoorbeeld American football speel je enkel aanvallend. Verdedigen terwijl je tegenstander aanvalt is niet mogelijk. Dit betekent dat jouw acties niet direct invloed hebben op wat je tegenstander doet en dat is toch wel jammer. Bij bijvoorbeeld darten speel je ook ieder voor zich, maar is er toch nog de onderlinge strijd waarbij er altijd maar één iemand als eerste uit kan gooien. Kunnen verdedigen, of in het geval van honkbal fielden en aangooien, had het spel waarschijnlijk een stuk minder instapbaar gemaakt, maar zou erg leuk zijn als extra mogelijkheid voor gevorderde spelers. Kinect Sports: Season Two moet het echter vooral hebben van de offline multiplayer en daarvoor is een laag instapniveau juist een groot voordeel.

honkbal

Conclusie
Kinect Sports: Season Two is vooral bedoeld als laagdrempelige sportgame om gezellig met familie of vrienden te spelen. De meeste sporten zijn al eerder verschenen voor de Wii, Move of in andere Kinect-games. Zeker in games die zich richten op slechts één sport zijn de bewegingen vaak beter uitgewerkt en dat is vooral bij tennis het geval. Als pure party-game voldoet de game echter prima en biedt het juist door de combinatie van zes verschillende redelijk laagdrempelige sporten genoeg voor een avondje plezier. Het is alleen jammer dat de keuze voor de sporten een beetje vreemd is, al is het wel fijn dat er nu ook getennist kan worden, wat samen met bowlen de populairste sporten uit Wii Sports waren. Zeker mensen die het eerste deel geweldig vonden, zullen dit tweede deel ook met plezier spelen, maar ben je nieuw met de serie, laat dan je keuze puur van de geboden sporten afhangen.

Pluspunten
Minpunten
Cijfer
+ Nieuwe sporten
- Amerikaanse sporten
7,0
  - Sommige sporten zijn te beperkt