CD: Woodstock 40

"Came upon a child of God
He was walking along the road
And I asked him where are you going
And this he told me: he said
I'm going on down to Yasgur's farm
I'm going to join in a rock 'n' roll band
I'm going to get back to the land
And get my soul free... "


Dit zong Joni Mitchell in haar nummer 'Woodstock'. Die 2,4 vierkante kilometer land van boer Max Yasgur was 40 jaar geleden van 15 tot en met 18 augustus een walhalla voor muziekliefhebbers en hippies. Yasgur kreeg maar liefst $75.000 voor het verhuur van zijn land destijds en omliggende landeigenaren vingen nog eens elk $25.000. Maar het kleine dorpje Bethel (69 kilometer van Woodstock vandaan) zou dan ook worden overstroomd door duizenden bezoekers.


Het plan was om een winstgevend festival te organiseren maar na ongeveer meer dan 180.000 verkochte kaarten werd het omgedoopt tot "gratis festival". Veel meer mensen dan verwacht zouden uiteindelijk het meerdaagse festival of 'peace, love and freedom' bezoeken (zo'n 350.000). De line-up van het weekend was dan ook erg indrukwekkend. Onder andere Jimi Hendrix, Crosby, Stills & Nash, Joe Cocker, Janis Joplin, Santana en The Who gaven acte de présence.

Om het veertigjarig bestaan van de Woodstock Music & Arts Fair te vieren brengt Warner een tweetal verzamelaars uit. Voor de extreme liefhebber is er een 6-CD box met daarop 77 tracks (waarvan 38 nog niet eerder uitgebracht zijn). Daarnaast is er een dubbelaar uitgebracht met daarop in totaal 21 nummers die veelal wel al bekend in de oren klinken.


De meeste mensen zullen 'With A Little Help From My Friends' van Joe Cocker en het gezelschap 'Star Spangled Banner, 'Purple Haze' en de solo van Jimi Hendrix wel bekend voorkomen. Toch zijn er niet altijd voor de handliggende of de grootste hits van artiesten gekozen voor de verzamelaar. Zo staat de opener van de set van CSN 'Suite: Judy Blue Eyes' op de cd. Tevens laat men 'We're Not Gonna Take It' van The Who horen terwijl de setlist van de band destijds wel grotere krakers bevatte.

Daarnaast is het geluid van de live-opnamen beter dan verwacht wat het luisterplezier natuurlijk ook verhoogd. Het blijkt geen standaard overzicht dus, en tevens een dubbelaar die sfeer uitstraalt. Natuurlijk draagt het live-element hier veel aan bij, maar buiten dat vormt de verzameling een gebalanceerd overzicht van het meest bekende festival ter wereld.

Tracklisting
Disc 1:
1. Richie Havens - Freedom
2. Sweetwater - Look Out
3. Tim Hardin - Hang On To A Dream
4. Arlo Guthrie - Wheel Of Fortune
5. Joan Baez - Drug Store Truck Drivin' Man - featuring Jeffrey Shurtleff
6. Country Joe McDonald - The Fish Cheer/I-Feel-Like-I'm-Fixin'-To-Die Rag
7. Santana - Soul Sacrifice
8. John B. Sebastian - How Have You Been
9. The Incredible String Band - The Letter
10. Canned Heat - Going Up The Country
11. Mountain - Theme For An Imaginary Western
12. Creedence Clearwater Revival - Bad Moon Rising
13. Janis Joplin - Ball and Chain

Disc 2:
1. Sly & The Family Stone - Medley: Dance To The Music/Music Lover/I Want To Take You Higher
2. The Who - We're Not Gonna Take It
3. Jefferson Airplane - Somebody To Love
4. Joe Cocker - With A Little Help From My Friends
5. Johnny Winter - Mean Town Blues
6. Crosby, Stills & Nash - Suite: Judy Blue Eyes
7. The Butterfield Blues Band - Love March
8. Jimmy Hendrix - Star Spangled Banner/Purple Haze/Instrumental Solo


Label: Warner Releasedatum: Juli 2009
Waardering:

Kijk voor meer muziek in CD's.