Boek: Brian Freeman - De Stalker

Een boek met de titel De Stalker wekt bij menig thrillerliefhebber vast meteen de interesse. Het is de nachtmerrie van velen, gestalkt worden met de dood tot gevolg. Dit onderwerp heeft schrijver Brian Freeman gekozen voor de opvolger van zijn eerdere bestsellers Verdorvenen en De Stripper. Met vertalingen in maar liefst 17 talen kun je wel spreken van een grote naam onder de thrillerauteurs. Zijn nieuwste werk is nu ook in ons land verschenen. Zal het een evenzo goed verhaal zijn als zijn andere boeken? Begin snel met lezen en oordeel zelf.

Heden en verleden
Rechercheur Maggie Bei komt na een behoorlijk slok gedronken te hebben thuis, waar zij in haar bed duikt om haar roes uit te slapen. Als ze plots wakker wordt door vreemde geluiden, bemerkt ze dat haar pistool van haar nachtkastje is verdwenen. Ze gaat op onderzoek uit en treft in huis haar man Eric aan, vermoord. Maggie rapporteert de moord vrijwel meteen. Haar collega en goede vriend Jonathan Stride weet op dit moment dat zij vrijwel zeker als schuldige zal worden aangewezen. Alle aanwijzingen wijzen in haar richting. Hij beseft ook dat hij waarschijnlijk de zaak alleen van de zijlijn zal kunnen volgen doordat het om zijn partner gaat. Als dan ook nog blijkt dat Maggie informatie achterhoudt over haar leven en verleden, maakt het dit voor Stride alleen nog maar ingewikkelder.

Naast Maggie en Stride is er het verhaal van Dan, de officier van justitie. Bedreigd en gechanteerd probeert hij zijn leven te redden. Hij roept hiervoor de hulp van Serena -de levenspartner van Stride- in. Zij werkte vroeger voor de politie in Las Vegas, maar sinds haar relatie met Stride is zij niet meer werkzaam voor de politie. Met detective-werkzaamheden probeert zij haar bijdrage te leveren, zo ook in de zaak rondom Dan. Hier blijken ook de nodige geheimen een grote rol te spelen.

Wat zich dan afspeelt lijkt een achtbaan van geheimen en duistere verledens te worden. Stuk voor stuk dragen de hoofdpersonen de geheimen met zich mee, niet wetend dat er uiteindelijk aan alle problemen één persoon ten grondslag ligt. Het is aan Stride om deze te pakken en tot stoppen te brengen. Maar dat kan alleen als iedereen open kaart speelt over zijn verleden zodat hij ze in het heden aan elkaar kan koppelen.

Plotwending na plotwending
Waar Freeman sterk in is, is het werken met plotwendingen. Steeds als je als lezer denkt te weten wie de dader is en hoe de vork in de steel zit, weet hij het verhaal een wending te geven die weer een hele andere richting op wordt gestuurd. Het houdt de spanningsboog door het hele boek heen zeer sterk. Geen moment dreig je je interesse en nieuwsgierigheid te verliezen. Naast de diverse plotwendingen werkt Freeman met twee verschillende verhaallijnen die hij uiteindelijk naadloos op elkaar aan laat sluiten.

De personages van de hoofdpersonen, met name Serena en Jonathan, worden erg goed belicht. De karakters krijgen diepgang en blijven niet slechts oppervlakkige deelnemers aan het verhaal. Je leert ze kennen en leert sympathie voor ze te krijgen. Dit maakt het verhaal sterker, vooral door de grote mate van betrokkenheid die de auteur creëert. Als lezer zit je vrijwel het hele boek 'middenin' het verhaal, niet in de laatste plaats door de manier waarop Freeman vertelt. Zijn vertelwijze is pakkend, meeslepend en spannend. Kortom; een zekere vier-sterren-aanrader.


Uitgever: The House of Books ISBN: 9789044321388 Pagina's: 432
Waardering: