DVD: The Grudge SE

De hoofdrol in The Grudge wordt vertolkt door Sarah Michelle Gellar, die als Buffy natuurlijk al de nodige horror-vaardigheid heeft opgedaan. Ze speelt de rol van Karen, een Amerikaans meisje die met haar vriend naar Tokyo gekomen is. Ze werkt in de Japanse hoofdstad als verzorgster in de thuiszorg. Haar rustige leventje wordt ernstig verstoord wanneer ze de zorg van de dementerende bejaarde Claire op zich neemt. In het huis van Claire ziet ze schimmen en hoort ze geluiden.

Als ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze in een klerenkast op de eerste verdieping een vastgebonden jongetje. Deze ontdekking brengt Karen op het spoor van een vloek die van persoon tot persoon wordt doorgegeven. Iedereen die in het vervloekte huis is geweest - of die in aanraking komt met iemand die op de plek des onheils heeft rondgehangen - loopt het gevaar om met de dodelijke vloek in aanraking te komen. The Ring, anyone?


De film hangt van doeltreffende schrikmomenten aan elkaar. Sommige situaties zie je aankomen, anderen zijn compleet onverwacht. Ik weet niet wat het is met Japanse horrors, maar op de een of andere manier zijn dergelijke films in staat om je om te laten schrikken op manieren waar je zelf nog niet aan gedacht zou hebben.

Het is echter jammer dat The Grudge zijn kracht enkel uit deze spannende shots haalt. Het verhaal stelt namelijk bar weinig voor, zeker in vergelijking met 'concurrent' The Ring; een film waarin er wel wat aandacht aan het achtergrondverhaal is besteed. Ook de personages in The Grudge zijn erg oppervlakkig. Nergens wordt tijd genomen om persoonlijke verhalen verder uit te diepen. Nee, je hebt 'het huis', 'de slachtoffers' en 'de vloek' en dat is alles. Een gemiste kans.


Dutch Filmworks (DFW) brengt The Grudge uit in een speciale verpakking, steelbook genaamd. In de metalen box zijn twee dvd's te vinden. Op de ene staat de film, op de andere de extra's. Deze extra's vallen ook een beetje tegen. Het schijfje is gevuld met losse, commentaarloze shots van achter de schermen, wat trailertjes en tv-spotjes, een fotogalerij, wat losse clips uit de film zelf, een aantal zinloze soundbites en tot slot wat interviews met cast en crew. Deze interviews zijn nog wel aardig om te zien en horen, al wordt er wel vaak veel hetzelfde gezegd en worden er veel veren in verschillende achterwerken gestoken.

Kortom, wil je in een avondje tijd tien jaar ouder worden zonder dat je een moeilijk verhaal moet volgen, dan is dit je film. Anderen moeten misschien toch The Ring maar weer eens gaan kijken. The Grudge gaat over een vloek die ontstaat als mensen sterven tijdens intense woede of verdriet. Ik ben blij dat ik na het zien van deze dvd niet het loodje heb gelegd, anders was het hier vast ook niet meer veilig...


Label: DFW - Releasedatum: 19-07-2005 - Kijkwijzer:
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!