FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 augustus 2005

Column: Verhalen uit de remzone

De Grand Prix van Turkije kenmerkte zich wat mij betreft door twee incidenten: de aanrijdingen tussen Schumacher en Webber en die tussen Montoya en Monteiro. Hoe het tot een botsing kan komen tussen twee rijders die zo ver bij elkaar vandaan rijden (in tijd, niet in locatie op de baan uiteraard), is me een raadsel.

Laten we beginnen met de regels. Hoofdstuk 4, Artikel 2 van Bijlage L van de Internationale Sport Code van de FIA stelt dat een langzamere deelnemer ruimte moet maken om een snellere deelnemer voorbij te laten. Dat moet hij doen door op een recht stuk aan één kant van de baan te gaan rijden. Hij mag bij het aanrijden op een bocht wel zelf een lijn kiezen (de zogenaamde verdedigende lijn bijvoorbeeld) maar niet slingeren, de inhalende wagen niet van de weg af duwen etc.

Belangrijk is om op te merken dat de regels daarbij geen onderscheid maken tussen inhalen voor een positie, het op een ronde zetten of een ronde goedmaken. Dat er in de praktijk wel al jaren verschil wordt gemaakt tussen inhalen en op een ronde zetten is blijkbaar nooit reden geweest om de regels te updaten, maar goed, dat is een andere discussie. Op zich hebben deze regels behoorlijk gewerkt de afgelopen decennia.

Daar komt bij dat de regels worden aangevuld door afspraken van de rijders onderling. Zo hebben de rijders bijvoorbeeld afgesproken niet van lijn te wisselen in een remzone. Een afspraak waar Montoya een vocale voorstander van schijnt te zijn. Het is dan ook logisch, aangezien een F1 auto een dermate kleine remweg heeft dat er eigenlijk geen marge voor correcties is. Als je eenmaal een lijn gekozen hebt en begint met remmen, zit je er aan vast.

Maar de regels en afspraken zeggen dus niets over rijders die iemand in willen halen die een ronde voorsprong heeft. Toen Webber achter Schumacher terecht kwam, was hij absoluut de snellere deelnemer. Uiteraard had hij een ronde achterstand door zijn eerste lekke band, dus voor Schumacher golden niet de regels die voor achterblijvers gelden. Maar de gebruikelijke regels waren wel gewoon van toepassing. Schumacher had op het rechte stuk een lijn moeten kiezen en Webber de kans moeten geven hem in te halen.

Schumacher koos de verdedigende lijn – redelijk onzinnig om te verdedigen tegen iemand die niet in dezelfde ronde rijdt natuurlijk, maar kampioen word je niet door cadeautjes weg te geven. Webber kon nog slechts proberen buitenom langs de Ferrari te komen. Maar daar kwam hij wederom Schumacher tegen, die na het ingaan van de remzone alsnog besloot om een andere lijn te gaan rijden. Het Australische no-bullshit karakter van Webber veroorzaakte kortsluiting, en Webber besloot alsnog de aanvallende lijn te nemen. Daarmee liet hij de beslissing buigen of barsten over aan iemand die niet bekend staat om zijn gulle mentaliteit op de baan. Het werd een aanrijding met een aanleiding en om een positie die wel heel schril in contrast staat met het talent en de salarissen van de betrokkenen.

In vergelijking daarmee is de aanrijding tussen Monteiro en Montoya beter te begrijpen, en tegelijkertijd moeilijker te accepteren. Moeilijker te accepteren, aangezien het hier niet gaat om de ongebruikelijke situatie waarbij een snellere deelnemer een rijder moet inhalen die een ronde voorsprong heeft. Het ging om de redelijk vaak voorkomende situatie van een snellere rijder die een langzamere op een ronde zet; daarbij zou het nooit tot een botsing mogen komen.

Maar dat de auto’s elkaar raakten is makkelijker te verklaren – één rijder maakte gewoon een menselijke fout. Montoya had nooit na het inhalen van Monteiro in de remzone weer terug naar rechts mogen sturen. Door vlak voor Monteiro te gaan rijden, gebeurde er een aantal dingen. Ten eerste zag de nog redelijk groene Monteiro opeens alleen nog maar Montoya’s achtervleugel, waardoor het moeilijker werd om zijn rempunt te bepalen.

Het belangrijkste is echter dat de McLaren zo vlak voor Monteiro vrijwel alle lucht uit de vleugels van de Jordan stal. Lucht die de vleugels hard nodig hebben om neerwaartse druk te geven. Druk die een Formule 1 auto hard nodig heeft om snel bochten om te gaan, maar ook om harder te kunnen remmen. Doordat de wagens al in de remzone waren kon Monteiro niet meer corrigeren, en de Jordan was fysiek niet meer in staat om snel genoeg af te remmen. Hoe pijnlijk het ook is voor Montoya (en Räikkönen natuurlijk, die er eigenlijk nog meer last van heeft dan Montoya zelf), dat Monteiro hem van achteren aanreed was vooral zijn eigen schuld.

Playbacken verboden in Turkmenistan

Turkmenen mogen sinds gisteren niet meer playbacken. President Saparmoerat Niyazov heeft namelijk een decreet uitgevaardigd waarin staat dat playbacken verboden is.

Het verbod geldt niet alleen tijdens concerten en culturele evenementen, maar ook op bruiloften en privé-feestjes. Volgens Niyazov heeft playbacken een negatief effect op de ontwikkeling van de muziekkunst.

President Niyazov, de feitelijke alleenheerser in Turkmenistan, heeft wel vaker opmerkelijke decreten uitgevaardigd. Zo dragen schoolmeisjes verplicht bontmutsjes omdat de president dat zo schattig vindt staan. Ook zijn er nationale feestdagen ingesteld om beide ouders van Niyazov te eren, en hebben het tapijt en de meloen, na aardgas de voornaamste exportproducten van het land, een eigen feestdag. Daarnaast heeft de president de maand januari naar zichzelf laten noemen.

Todt: Banden grootste probleem

Jean Todt, teambaas van Ferrari, heeft toegegeven dat de banden het grootste probleem zijn waar ze dit jaar mee kampen.

De grootste verandering sinds vorig jaar is de bandenregel. Vorig jaar mocht er tijdens de race nog banden gewisseld worden, dit jaar moet iedereen een kwalificatie en een race met dezelfde banden rijden. Het team dat hier het meeste last van lijkt te hebben is Ferrari. Ze hebben dit jaar al vaak last gehad van weinig grip, en dit probleem speelde in Turkije ook weer op.

Teambaas Jean Todt wijt de slechte prestaties niet zozeer aan de banden zelf, maar aan het feit dat de Italianen het enige topteam op Japans rubber zijn. "Wij proberen vaak vergelijkingen te maken met Minardi en Jordan, maar zij gebruiken gewoon andere specificaties. Als er nog minimaal één ander topteam op Bridgestone's reed konden we veel sneller een oplossing vinden voor het probleem," aldus de Fransman. "Als de bandenregel niet ingesteld was, hadden wij de race in Boedapest misschien wel gewonnen. Ik wil benadrukken dat ik niet over Bridgestone wil klagen, maar één band voor de kwalificatie en race pakt gewoon slecht uit voor ons. Daar moeten wij dit seizoen voor boeten." Todt wil verder ook geen harde kritiek uiten op Bridgestone.

Paul Verhoeven mag boerderij opblazen

pven had ons via de nieuws-submit te melden:

Paul Verhoeven mag een boerderij in de Biesbosch opblazen. Dat heeft de regisseur vandaag te horen gekregen van de gemeente Werkendam. Eerder ging ook al de provincie Noord-Brabant akkoord. Het college van B&W van het dorp is van mening dat het niet aan de gemeente is om de consequenties van het gebruik van explosieven in de natuur af te wegen. Dat heeft de provincie dus onlangs al gedaan in samenspraak met Staatsbosbeheer en het Nationaal Park de Brabantse Biesbosch.

Filmproducent Fu Works wil met Verhoeven in de Biesbosch de film Zwartboek opnemen. Die speelt zich af in 1945 vlak voor de bevrijding. In deze film, die in het najaar van 2006 in de bioscoop te zien zal zijn, spelen onder meer Thom Hoffman en Carice van Houten mee.

De eigenaar van de boerderij, de Dienst Landelijk Gebied, wilde de boerderij toch al slopen in het kader van een natuurontwikkelingsproject ter plaatse.

Metro stopt met zaterdageditie

Metro stopt alweer met de zaterdageditie. Volgens directeur S. de Groot van de gratis krant willen adverteerders liever doordeweeks in de Metro staan, omdat ze dan het meeste bereik hebben Daarnaast wil de redactie zich weer gaan concentreren op de doordeweekse uitgaven. "Dat is natuurlijk ook de kern van het Metro-concept: mensen in twintig minuten bijpraten over het nieuws, op plaatsen waar ze daarvoor openstaan."

Doordeweeks lezen 1,5 miljoen mensen Metro, op zaterdag maar 500.000. Op andere plaatsen in de wereld waar Metro een zaterdageditie had, is ook besloten daarmee te stoppen.

Portemonnee na 39 jaar terugbezorgd

Na 39 jaar heeft James Lubeck eindelijk zijn portemonnee terug. De man verloor zijn beurs in 1966 tijdens een zeiltochtje, en pas recentelijk werd het kleinood opgevist uit de zee.

Visser Antonio Randazzo uit het Amerikaanse Marblehead (Massachusetts) trof tijdens het ophalen van zijn netten een portemonnee aan, met daarin twaalf creditcards en 300 dollar aan contanten. Aangezien de kaarten voorzien waren van Lubecks naam, besloot Randazzo de enige in Marblehad woonachtige Lubeck te benaderen. Dit bleek de zoon van James Lubeck te zijn, die de visser in contact bracht met zijn vader.

Missen deed de inmiddels 74-jarige James Lubeck de portemonnee overigens niet. Toen hij van de vondst hoorde, had hij geen idee waarover het ging.

Valencia haalt Viana als vervanger Edu

Valencia heeft zich versterkt met Hugo Viana. De Spaanse topclub huurt de Portugese international voor één seizoen van Newcastle United.

Viana staat te boek als een groot talent, maar zijn speelstijl paste niet goed in het Premiership. Vandaar dat Newcastle hem vorig seizoen al verhuurde aan Sporting Lissabon. De 22-jarige middenvelder keerde deze zomer weer terug in Newcastle en belandde op een zijspoor: zelfs bij de reserves werd hij op de bank geplaatst.

Deportivo la Coruna en Celta de Vigo toonden interesse in de spelmaker, maar het is Valencia dat toehapt. Bij die club zal hij Edu moeten vervangen die zaterdag een forse knieblessure opliep en zeker een halfjaar uit de roulatie is. Viana is Valencia’s negende aanwinst van deze zomer.

Timman niet op NK schaken

Jan Timman geeft forfait voor het Nederlands kampioenschap schaken dat op 5 september in Leeuwarden wordt gehouden. Een breuk in zijn rechterhand houdt de 53-jarige grootmeester aan de kant.

De pijnlijke kwetsuur zorgt ervoor dat de Amsterdammer zich niet goed kan concentreren en niet 'voluit' kan schaken. De blessure komt op een ongelukkig moment voor de grootmeester. De laatste maanden was de schaker immers goed op dreef. Zo won hij begin augustus met het Nederlandse team het Europees kampioenschap en steeg hij recent flink op de wereldranglijst.

Timman was dan ook erg optimistisch voor de Nederlandse titelstrijd, waar hij sinds lange tijd weer eens aan zou deelnemen. In 1998 liet hij zich daar immers voor het laatst zien. Geruzie rond startgeld en dopingcontroles hielden hem daarna jaren weg van het schaakbord. Nu deze perikelen voorbij waren, wou hij het dit jaar weer proberen. Maar een blessure steekt daar nu dus een stokje voor.

X3: Reunion nieuwe trailer en screenshots

Iedereen die houdt van ruimtereizen door een virtueel heelal van vele lichtjaren groot dat bevolkt wordt door space stations, ruimteschepen en ander raar ruimtevolk kan zich misschien wel vinden in EgoSofts X3: Reunion.
Voor de fans van X2 zal X3 goed nieuws zijn; het spel heeft een veel uitgebreidere gameplay en de speler kan zijn gang gaan in een groter universum. Zo zijn er 200 nieuwe modellen (fabrieken, stations en schepen) en meer dan 10.000 nieuwe objecten. Er is een nieuw economy-systeem dat dynamisch werkt en prijzen relativeert ten opzichte van vraag en aanbod. Daarnaast heeft het spel een betere A.I. en een nauwkeurig geplande verhaallijn. Het spel staat gepland voor 30 september.

De nieuwe trailer kun je hier downloaden. (203.8MB)
Meer nieuwe screenshots vind je hier.

Boze beller radioprogramma veroordeeld

De rechtbank in Rotterdam heeft een 60-jarige Barendrechter veroordeeld tot een publiekelijke spijtbetuiging wegens het beledigen van Rotterdamse parkeerwachters op de radio. Bovendien moet hij de gemeente Rotterdam 1.000 euro boete betalen.

De man, apotheker van beroep in Rotterdam-Zuid, had in het radioprogramma 'Met Wie?' van Radio Rijnmond, waarin luisteraars via de telefoon kunnen reageren, Rotterdamse parkeercontroleurs ''een walgelijk volk met een fascistische inslag'' genoemd. Hij had gezien hoe iemand die voor zijn apotheek even stopte om medicijnen te halen, een parkeerbon kreeg. Een dag later lag hij wederom in de clinch met de parkeercontroleurs. Hij noemde ze toen onder meer ''nazi's''.

De rechter vindt de uitspraken niet door de beugel kunnen. Binnen 14 dagen moet de apotheker op Radio Rijnmond zijn excuses maken. Doet hij dat niet, dan moet hij 60 uur werkstraf verrichten.

Braziliaanse wint rechtszaak over gewonnen Mercedes

De gewonnen MercedesEen jongedame uit Brazilië heeft de rechtszaak gewonnen die haar werkgevers tegen haar hadden aangespannen. Het ging om een auto die ze bij een loterij gewonnen had.

Rogenas da Silva was inkopen aan het doen in een supermarkt voor haar werk. Daarbij kocht ze van haar eigen geld een lot. Het bleek dus een lot te zijn waarmee ze een luxe Mercedes gewonnen had. Nu sleepten haar bazen, Adelino en Sandra Hulhosa, haar voor de rechtbank omdat ze meenden recht te hebben op een deel van de prijs. Ze kocht het lot namelijk toen ze zowel voor haarzelf als voor hen boodschappen aan het doen was.

Maar de rechters dachten daar anders over en vonniste dat da Silva de rechtmatige eigenaar is van de luxe wagen. "De nachtmerrie is voorbij. Ik ga de wagen nu verkopen en een huis aanschaffen", aldus de gelukkige winnares tegen de krant Folha de Sao Paulo.

Tiago van Chelsea naar Lyon

Olympique Lyon heeft de Portugese middenvelder Tiago van Chelsea overgenomen. Volgens Chelsea-manager José Mourinho is de transfer op enkele details na rond. De 24-jarige Tiago zal een contract voor vijf seizoenen tekenen bij de Franse landskampioen.

Olympique Lyon betaalt zo’n 9,5 miljoen euro voor de international. Het afgelopen seizoen speelde Tiago 34 competitiewedstrijden voor Chelsea, waarin hij vier keer scoorde. Met de komst van Mickaël Essien en concurrentie van spelers als Makelele en Lampard lijkt een basisplaats uitgesloten. Vandaar dat de Portugees wilde vertrekken.

Mourinho is rouwig om het verlies van zijn landgenoot: ”Hij was een fantastische speler voor ons en zorgde voor een hoop tranen in de kleedkamer toen hij zijn vertrek aankondigde. Maar ik kan moeilijk zijn benen breken om hem te dwingen te blijven. Ik begrijp hem wel: het WK komt eraan en hij wil spelen. Bovendien gaat hij naar een sterke club in een goede competitie.”

Met het vertrek van Tiago komt Chelsea wel dun in de middenvelders te zitten. Gisteren werd namelijk bekend dat Jiri Jarosik op huurbasis naar Birmingham City vertrekt.

DJ in VS geschorst na beledigen islam

In de Verenigde Staten is een presentator van een zogenoemd Talk radioprogramma geschorst wegens het beledigen van de islam. Het gaat om de 42-jarige radiocommentator Michael Graham van WMAL-AM uit Washington. In een uitzending noemde hij de islam een ''terroristische organisatie''. Zijn werkgever Disney trof de schorsingsmaatregel na protesten van het CAIR (Council on American-Islamic Relations), een Amerikaans-islamitische belangenorganisatie. Het CAIR reageerde tevreden op de schorsing.

Graham daarentegen is minder te spreken. Hij weigert zijn excuses te maken en noemt het ''absoluut schandalig dat de pressie van een belangenorganisatie als het CAIR kan leiden tot het verlaten van het recht op vrijheid van meningsuiting.'' De reden dat hij geschorst is komt door een uitspraak van 25 juli, toen de presentator zei: ''Het probleem is niet het extremisme. Het probleem is de islam. We zijn in oorlog met een terroristische organisatie die islam heet.''

WMAL-AM heeft op 29 juli de uitzendingen van Talk Radio gestaakt. ''Talk Radio is een uitstekend platform voor de bespreking van belangrijke maatschappelijke onderwerpen. De uitspraken van Michael Graham op 25 juli hebben de grenzen echter overschreden, en hij is geschorst voor de duur van een intern onderzoek. We vinden geen enkel excuus voor hem en achten zijn verklaringen onverantwoordelijk'', aldus de voorzitter van het radiostation.

Bod van 15 miljoen op Kuijt afgewezen

Manager David Moyes van Everton heeft laten weten dat Feyenoord een bod van 15 miljoen euro op Dirk Kuijt heeft afgewezen. Volgens Moyes wilde Feyenoord minstens 18 miljoen euro voor de spits hebben.

Op de website van Everton maakte manager Moyes van Everton bekend op twee spitsen te hebben geboden. De Engelse club sprak met Michael Owen en bracht het begin augustus een bod uit op Dirk Kuijt. Het bod van 15 miljoen euro werd echter door Feyenoord meteen en resoluut afgewezen.

De Rotterdamse club wilde toen naar verluid 18 miljoen euro voor de aanvaller hebben. Een bedrag dat Everton toen te veel vond. Nu het seizoen is begonnen wil Feyenoord volgens Mark Wotte de aanvaller helemaal niet meer verkopen. Dit ondanks de concrete interesse van Liverpool en Tottenham Hotspur.

Jongen met dorst belt politie

Icoon opmerkelijk nieuws Een dorstige jongen uit het Britse West Bromwich heeft vanuit zijn kamer de politie gebeld omdat hij dorst had. De 9-jarige jongen moest van zijn vader zijn kamer opruimen en zou niet eerder wat te drinken krijgen, voordat dit gebeurd was.

De dorstige Lewis belde met zijn mobiele telefoon, waarvan zijn ouders dachten dat deze allang stuk was, de alarmdiensten. De jongen verwachtte niet dat de politie zijn oproep serieus zou nemen, maar de politie reageerde onmiddellijk op de noodoproep. "We moeten elke noodoproep nagaan, zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn die in de problemen zitten", aldus de politie, die aangekomen op 'de plek des onheils' niets ernstigs aantrof.

Ron Dennis lovend over Istanbul

Ron Dennis is na de Grand Prix van afgelopen weekend lovend over Istanbul Park. Hij hoopt dat het circuit een trend zet voor de toekomst.

Hoewel ook dit circuit is ontworpen door Hermann Tilke, wijkt het in vele opzichten af van andere door hem ontworpen circuits. In de eerste plaats biedt het tegen de klok inrijden een uitdaging voor coureurs. Daarnaast zorgen de hoogteverschillen en lastige bochtencombinaties voor een uitdagend circuit met veel potentie voor leuke races. Door velen wordt het circuit ook al vergeleken met Spa-Francorchamps.

Ron Dennis van McLaren is een voorstander van dergelijke circuits: "Ik hoop dat het een trend wordt om dergelijke circuits te bouwen, want iedereen weet dat enkele van de nieuwe circuits niet erg uitdagend zijn. Dit circuit toont aan dat het wel kan. (...) Dat is ook wat Grand Prix-racen moet zijn, een uitdaging."

Unreal Tournament 2007 screenshots

Vandaag kunnen we je weer verblijden met nieuwe screenshots van niets minder dan Unreal Tournament 2007. Weinig nieuws bij te melden, dus neem rustig de tijd om even te kwijlen op dit aankomende grafische spektakel dat onderdeel is van de door vele gamers zo sterk gekoesterde multiplayer reeks. En tegen de tijd dat ie uitkomt hebben we vast ook wel onze nieuwe voeding bij elkaar gespaard.


Thompson in actie tegen The Warriors

Jack Thompson lijkt wel een kruistocht begonnen tegen de games-industrie, en dan vooral Rockstar. Een tijdje terug heeft hij actie gevoerd tegen het spel Bully, waarvan hij vindt dat het spel niet in de winkel mag komen te liggen. Ook heeft hij actie gevoerd tegen de Sims 2. Hij vond dat er te veel seks in het spel zat en dat de minimum leeftijd van 13 niet hoog genoeg was voor dit spel. Hetzelfde heeft hij gedaan met GTA: San Andreas, die nu een 18+ rating heeft gekregen en hierdoor in veel winkels niet meer te koop is.

Thompson heeft nu een nieuw slachtoffer gevonden, en dit keer is het spel The Warriors aan de beurt. Volgens hem is dit spel een gevaar voor de mensheid en vooral voor kinderen onder de 18 jaar oud. Hij vraagt het ESRB om de rating van het spel te verhogen naar 18+, als dat niet wordt gedaan dan zal hij zelf actie ondernemen. Het liefste nog ziet hij het spel helemaal niet in de winkels verschijnen.

18+ ?

"Once again, the sociopaths at Take-Two are doing something with a recklessness that harms the entire video game industry. It is an irony undoubtedly lost on the knuckleheads who run Take-Two that this game comes out of its Rockstar Toronto design studio, with Toronto presently reeling from unprecedented levels of gang warfare. I intend to make the ESRB do its job for a change. Do it, or else." Dreigende taal dus van Meneer Thompson. In dit stukje geeft hij dus Rockstar de schuld van de huidige Gang Wars in Toronto, Canada. De vraag is wat Thompson nu gaat doen als het ESRB niet naar hem luistert...

Hooligans steeds meer actief voor de wedstrijden

TilburgCasual en calvobbes hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Voetbalhooligans zoeken steeds vaker voor de wedstrijd of zelfs de avond voor een duel de confrontatie met elkaar op. Dat heeft het Auditteam Voetbalvandalisme het afgelopen voetbalseizoen geconstateerd. Afgelopen seizoen ondernamen verschillende hooligangroepen 17 pogingen om ver voor de wedstrijd met elkaar in gevecht te raken. De politie slaagde er 14 keer in om dat te voorkomen.

Het voetbalgerelateerde geweld is afgelopen seizoen echter niet toegenomen, zo stelt het Auditteam . Verder lijken de recent genomen maatregelen tegen kwetsende spreekkoren effect te hebben. Als een wedstrijd wordt gestaakt, stoppen de hatelijke spreekkoren.

Ajax en Feyenoord
Voetbalclubs Ajax en Feyenoord hebben afgesproken dat bij een eerstvolgende supportersrel tijdens de voetbalklassieker, de fans van de tegenpartij voor 5 jaar niet meer welkom zijn. De harde maatregel is de uitkomst van overleg tussen beide clubs, burgemeester Cohen van Amsterdam, burgemeester Opstelten van Rotterdam en de voetbalbond KNVB.

Aanleiding tot de verregaande maatregel zijn de ernstige rellen die uitbraken rond Feyenoord-Ajax op 17 april.

De supportersverenigingen van Ajax en Feyenoord én de overkoepelende organisatie SOVS keuren het aangekondigde verbod af. ''Deze maatregel is alles wat het niet moet zijn. De goeden moeten door deze maatregel meer dan ooit onder de kwaden lijden'', aldus het SOVS.

[upd] Pizzakoerier in Middelburg gedood

bobje86nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Politie Zeeland heeft een team 'grootschalig onderzoek' opgestart om de zaak rond een in de nacht van zondag op maandag in Middelburg gevonden dode man te onderzoeken. Het slachtoffer is de 21-jarige pizzakoerier Erdal Kumas. Hij blijkt met enkele messteken om het leven te zijn gebracht op de Seisbinnenbrug.

Kumas had tot twee uur 's nachts gewerkt in een pizzeria aan de Vlasmarkt in het centrum. De eigenaar van de zaak had de jongeman nog maar twee weken in dienst. De baas zegt niet te kunnen bevatten wat er gebeurd is met zijn personeelslid, die prima werk leverde: ''Na wat gedronken te hebben is hij vrolijk weggegaan. Hij riep nog 'tot morgen' tegen me.''

Erdals ouders, die in Turkije op vakantie waren, zijn inmiddels op de hoogte gebracht. De Turkse gemeenschap in Middelburg heeft zeer geschokt gereageerd op de dood van de jongen. Vooralsnog heeft de politie geen idee wie er achter de moord zit.

Update 17:40
Omroep Zeeland meldt dat de gedode Kumas een crimineel verleden heeft. Overigens noemt de omroep de gedode man Erdal Asil, in plaats van Erdal Kumas.

In ieder geval is de gedode pizzakoerier in 2003 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor een doodsbedreiging en voor verboden wapenbezit. In 2004 moest hij voorkomen wegens medeplichtigheid aan een ontvoering. De rechtbank sprak hem daarvan echter vrij.

De politie onderzoekt of er een verband is tussen zijn dood en de eerdere veroordeling.

Been gevonden in IJssel bij Wijhe

KRIBBET, patje30 en Rachidje hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Een visser heeft in de IJssel bij Wijhe een linker onderbeen van een man gevonden. De vondst werd al op dertig juni gedaan. In het belang van het onderzoek, werd hier echter geen ruchtbaarheid aan gegeven.

"De visser meldde het ons meteen. Maar eerst was niet duidelijk wat het was, het was al in staat van ontbinding", aldus een politiewoordvoerder vandaag. Een misdrijf wordt niet uitgesloten. Het lichaamsdeel schijnt met geweld van de rest van het lichaam gescheiden te zijn. Aan het lichaamsdeel zat een bruine of zwarte sok van het merk Nike. Het is nog onduidelijk hoe het been van het lichaam is gescheiden.

In een uitzending van Opsporing Verzocht vanavond op Nederland 2 zal de politie aandacht vragen voor de zaak. Tevens heeft de politie bekend gemaakt, dat er elders in de regio een ander lichaamsdeel gevonden is. Maar of dit afkomstig is van dezelfde man is nog niet bekend.

Bob Moog (71) overleden

GraasGast had ons via de nieuws-submit te melden:

Op 21 augustus jongstleden is dr. Robert 'Bob' Moog, de uitvinder van de analoge synthesizer, op 71-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Bob Moog groeide dankzij zijn uitvinding uit tot een icoon in de muziekwereld. Het VPRO televisieprogramma R.A.M. besteedde op 10 april nog aandacht aan Bob Moog. De uitzending kun je hier nog eens bekijken.Bob Moog

De synthesizer zorgde voor een revolutie in de popmuziek van de jaren zestig en is nog steeds van grote invloed op de hedendaagse elektronische muziek. Diverse bands en artiesten maakten gebruik van de Moog-synthesizers waaronder Brian Eno, The Beatles, The Rolling Stones, The Doors en Frank Zappa.Een actie-figuur van Bob Moog met een synthesizer...


Mensen die meer willen weten over Bob Moog en zijn instrumenten kunnen op deze website terecht.

Bennati wint zijn derde, Leipheimer de ronde

Daniele Bennati heeft de negende en laatste etappe van de Ronde van Duitsland gewonnen. De Italiaan won zijn derde etappe na 160 km rijden tussen Bad Kreuznach en Bonn. De Amerikaan Levi Leipheimer is winnaar geworden van het eindklassement.

De slotetappe was een kenmerkend laatste etappe van een ronde. Er waren nauwelijks aanvallen en de etappe werd beslist in een massasprint. Op het plaatselijke circuit in de voormalige Duitse hoofdstad Bonn probeerden Wesemann en Cretskens het om weg te komen. Zij werden gegrepen bij het ingaan van de laatste ronde van 13 kilometer.

Meteen daarna waren het Vasseur en Kessler die een poging waagden, ook dit bleef zonder resultaat. Op vier kilometer van de streep deed Mattan een aanval, maar ook hij was niet opgewassen tegen de hoge snelheid die het peloton ontwikkelde in de slotkilometers. Nog geen kilometer later was de Belg gegrepen en maakte iedereen zich op voor massasprint. Tweevoudig etappewinnaar Bennati zat goed in het wiel van zijn ploeggenoot bij Lampre, Ballan, die de sprint voor hem aantrok. Bennati werd gelanceerd en niemand kon er meer overheen komen, daarmee won de Italiaan zijn derde rit in de Deutschland Tour.

Levi Leipheimer deed wat hij moest doen, heelhuids in het peloton binnenkomen en won daardoor het eindklassement. Zijn ploeggenoot Georg Totschnig werd derde, tussen de Gerolsteiner-renners werd Jan Ullrich tweede. Beste Nederlander werd Pieter Weening, op een knappe 13e plaats. Het puntenklassement werd zonder bedreiging gewonnen door Bennati. Het bergklassement was ook voor Leipheimer.

Uitslag negende etappe Deutschland-Tour

Pos.VoornaamAchternaamTeamLandTijd
1 DanieleBennatiLampreItalië3.53.09
2 BadenCookeFrancaise des JeuxAustraliëz.t.
3 FabianCancelleraFassa BortoloZwitserlandz.t.
4 LukeRobertsTeam CSCAustraliëz.t.
5 SteffenRadolchaWiesenhoffDuitslandz.t.

Eindklassement Deutschland-Tour

Pos.VoornaamAchternaamTeamLandTijd/Verschil
1 LeviLeipheimerGerolsteinerVerenigde Staten37.24.35
2 JanUllrichT-MobileDuitsland31
3 GeorgTotschnigGerolsteinerOostenrijk1.23
4 JörgJakscheLiberty SegurosDuitsland1.28
5 CadelEvansLotto-DomoAustralië1.53

Windows XP nu ook in het Fries

unreal, pberends, Pestventje, Doezelhaar en patje30 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Friesland opgelet! Vanaf nu is Windows XP ook beschikbaar in het Fries.

Softwareproducent Microsoft heeft een gratis update beschikbaar gesteld, waaraan de Friese taal is toegevoegd. Een woordvoerder van Microsoft heeft dit vandaag bevestigd. Volgens hem betreft het niet direct een 'systeemkritische update'. "Maar daar zullen ze in Friesland anders over denken."

Nieuwe Generatie Opa's

Veel mensen vinden hun opa's saai omdat ze niet meer zo actief zijn. Hier valt natuurlijk niet veel tegen te doen omdat ze gewoon oud zijn. Er zijn ook wel opa's die nog steeds leuke dingen kunnen doen samen met hun kleinzoon of zonen zoals samen naar de film of keer golfen enz.

Dit gebeurt niet meer, de opa's van de nieuwe generatie kleinzonen is compleet veranderd. Ze gaan niet meer golfen of tennissen, nee ze gaan naar een hardstyle feest samen.
Nemen een paar Pillen en gas erop. Bekijk de nieuwe generatie opa's.

Groep mishandelt jongen (16) met bijl

Icoon Binnenlands nieuws In Enschede zijn twee mannen en twee vrouwen gearresteerd naar aanleiding van een vechtpartij vlakbij een supermarkt. De vier vielen een 16-jarige jongen aan, waarbij één van de daders hem zelfs met een bijl belaagde. De aanleiding van het incident heeft iets te maken met een conflict, maar daarover zijn geen details bekendgemaakt.

Het slachtoffer raakte bij het afweren van de bijl onder andere gewond aan zijn armen. Hij moest daarvoor naar het ziekenhuis gebracht worden. De vier verdachten werden kort na het incident aangehouden en ingesloten.

Helikopter met Beatrix maakt voorzorgslanding

geldropse_polleke en patje30 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Koningin Beatrix heeft vandaag haar reis per auto voort moeten zetten, nadat de helikopter waar ze in zat een voorzorgslanding moest maken. Dat heeft Omroep Brabant gemeld. Volgens de RVD gaat het absoluut niet om een noodlanding. De piloot zou het zicht onvoldoende gevonden hebben, en zou het toestel daarom in het gras naast een hotel geparkeerd hebben.

Toen de helikopter naast het Mercure Hotel in Rosmalen landde, werd koningin Beatrix zo snel mogelijk opgehaald met de auto. Ze kon zo haar weg vervolgen naar luchtmachtbasis De Peel, waar ze haar programma gewoon heeft afgewerkt met slechts een lichte vertraging.

"Geen twijfel over dopingtest Armstrong"

De onthullingen die de Franse krant L'Equipe vandaag publiceerde over de aanwezigheid van EPO in de afgenomen dopingstalen van Lance Armstrong in de door hem gewonnen Tour de France 1999 zorgen voor grote beroering in de wielerwereld. Enkele reacties.

De directeur van het dopinglab in Châtenay-Malabry dat de test uitvoerde laat geen twijfel bestaan over de resultaten van het onderzoek. "Twijfel is uitgesloten in dit onderzoek. Het resultaat staat ervan vast."

Voor het Wereld Anti Dopingagentschap WADA reageerde de Belgische arts Renno Roelandt op Sporza: "De mensen in het Franse dopinglab hebben de tests met de hoogste standaarden gegaan. Ze hebben de test met 3 methodes geanalyseerd en bij elke test is bij 6 stalen van Dhr Armstrong exogene, lichaamsvreemde, EPO teruggevonden. We kunnen uit de resultaten nog verdere conclusies trekken, namelijk dat "hij 3 keer gekuurd heeft" in deze Tour. Namelijk voor de proloog en de Alpen en de Pyreneën-etappes."
Roelandt gaat trouwens nog een stapje verder in zijn reactie "Er deden binnen het WADA al een tijdje de geruchten dat er iets niet klopte met de testresultaten van de dopingstalen van Lance Armstrong. Men had mij zelfs al gezegd dat men verwacht had dat hij tijdens de Tour van dit jaar nog tegen de lamp
zou lopen. Maar dat zijn natuurlijk van die 'wandelgeruchten' die de ronde doen. Mogelijk hebben de Fransen gewacht tot na de Tour om dit resultaat bekend te maken"

Ook binnen de wielerwereld zelf kwamen er vele reacties:

Cofidis-manager Eric Boyer vraagt zich af of Armstrong het lef zal hebben om "alles toe te geven". "Of zal hij een hele batterij advocaten inzetten?", stelt Boyer.

Raymond Poulidor (ex-renner): "Waarom keren we niet terug naar 1903, nu we toch bezig zijn? Armstrong heeft gezegd dat hij nooit heeft gepakt, maar toen waren die praktijken niet zichtbaar. We kunnen alleen zeggen dat hij gedaan heeft zoals de anderen. We kunnen hier alleen uit afleiden dat de controles niet efficiënt zijn. Maar het is natuurlijk bedroevend."

Daniel Baal (ex-voorzitter van de Franse wielerbond en lid van de UCI): "De mythe heeft geen bestaansreden meer. De leugen is duidelijk. Ik weet dat heel wat mensen geen kritiek op Armstrong dulden en voor hem hun hand in het vuur durven te steken. Maar nu valt nog moeilijk iets te ontkennen."

Eddy Merckx: "Het gaat om sensatie Armstrong heeft mij altijd gezegd dat hij zich nooit heeft gedopeerd. Als ik moet kiezen tussen een krant en Armstrong, dan kies ik voor Armstrong. Hij zou de kans moeten krijgen om zich te verdedigen. Deze affaire uit 1999, dat is spijkers op laag water zoeken."

Tour-baas Jean-Marie Leblanc: "Ik blijf voorzichtig, maar dit is verontrustend. Ik voel ontgoocheling in mij, zoals wellicht vele sportliefhebbers. Of ik me in de steek gelaten voel door Lance Armstrong? Ja."

PC voeding van 1000 Watt

Superhoge resoluties en optimale snelheid willen we allemaal wel op onze computers. Dat vraagt natuurlijk ook om een goede voeding.

Enermax, producent van pc voedingen in Taiwan, heeft op de Games Convention in Leipzig (Duitsland) de 1000 Watt Galaxy voeding geïntroduceerd.


Powerrrrr!

Het is nog een prototype. in oktober verwacht Enermax de voeding op de markt te brengen. Prijzen zullen tussen de 200 en 300 euro zijn.

De voeding levert 18 Ampère stroom op 4 12-Volt lijnen. Het ding is 3,5 kilo zwaar en 25 centimeter lang. Bij sommige computerkasten kan dit een probleem gaan opleveren voor je optische drives.

De voeding is ontworpen voor de meest zware computer configuraties met twee processors (bijvoorbeeld Xeons of Opterons), twee grafische kaarten, etc. De gangbare moderne aansluitingen zijn aanwezig op de voeding, inclusief de nieuwe ATX 2.8 12 Volt aansluitingen. Ook twee aansluitingen voor grafische kaarten zijn aanwezig. De efficiëntie van de voeding is 70 procent, wat betekent dat bij maximale belasting de voeding 1400 Watt uit het stroomnet zal trekken.

Je energieleverancier gaat van je houden, maar met een paar mooie SLI videokaarten erbij ben je misschien alvast wel voorbereid op de nieuwe Unreal Tournament

Van Heeswijk opgenomen in Vuelta-selectie

Discovery Channel start in de Vuelta met José Azevedo en Manuel Beltran als kopmannen. Ook Max van Heeswijk behoort tot de negen geselecteerden.

Van Heeswijk reed in 2004 één dag in de amarillo leiderstrui. Acht jaar geleden won hij een etappe. Tijdens de ENECO Tour was de Nederlander op dreef door twee keer een massasprint te winnen.

Voor het klassement mikt de Amerikaanse formatie op de tandem Azevedo en Beltran, in de Tour beiden helpers van Lance Armstrong. Beltran verliet geblesseerd de Grande Boucle, terwijl Azevedo zijn vijfde plaats van 2004 niet kon herhalen. Beltran en Azevedo krijgen in het hooggebergte hulp van Tom Danielson, die dit jaar de Tour de Georgia won. De andere vijf geselecteerden zijn Michael Barry, Benjamin Noval, Benoit Joachim (in 2004 twee dagen leider) en de Belgen Leif Hoste en Stijn Devolder.

Arouna Koné op huurbasis naar PSV

Arouna Koné komt dit seizoen op huurbasis uit voor landskampioen PSV. De 21-jarige Ivoriaan is afkomstig van Roda JC, dat één miljoen euro ontvangt voor het verhuren van de spits.

PSV heeft tevens een optie tot koop bedongen. De Eindhovenaren waren op zoek naar broodnodige creativiteit, nadat Feyenoord niet wilde meewerken aan een transfer van Salomon Kalou. Koné moet wel nog medisch worden gekeurd in Eindhoven. Vorig jaar kwam de Afrikaan bij Ajax niet door de medische keuring. De Amsterdammers zagen in Koné de opvolger voor Zlatan Ibrahimovic.

Als de keuring naar wens verloopt zal Koné zondag debuteren tegen Roda JC. Nadeel voor PSV is dat de huurling niet inzetbaar is in de poulefase van de Champions League. Koné speelde namelijk al met Roda mee in de Intertoto-Cup.

Aanvankelijk wilde Roda alleen meewerken aan een overgang van Koné als het in ruil daarvoor een spits van PSV als vervanger zou krijgen. ”In eerste instantie dachten we aan Robert, maar die wilde zelf niet. Dan houdt het op,” aldus technisch commissaris Arnold Hendriks. De club uit Kerkrade neemt nu genoegen met het geldbedrag. Trainer Stevens kampt met het vertrek van Koné wel met een probleem in zijn frontlinie, want Cristiano is geblesseerd. Nu zijn alleen Dirk-Jan Derksen en Sekou Cissé alternatieven voor de spitsposities.

Halo film overeenkomst rond

Het is 20th Century Fox en Universal Pictures na lang onderhandelen dan eindelijk gelukt. Ze mogen de Halo film maken!

De bedrijven geven samen Microsoft vijf miljoen dollar plus tien procent van de eventuele winst. Universal Pictures neemt de Verenigde Staten voor zijn rekening, 20th Century Fox doet de rest van de wereld.


A moviestar? Me?

De productie wordt gedaan door Peter Schlessel. Het script werd voor een miljoen dollar door Alex Garland geschreven, ook wel bekend van 28 days later en The Beach.

Drie wedstrijden schorsing voor Samuel

Walter Samuel zal de eerste drie wedstrijden van zijn nieuwe club Internazionale in de Serie A wegens een schorsing moeten missen. De Argentijnse verdediger heeft deze straf gekregen van de Italiaanse voetbalbond vanwege een spuugincident in de wedstrijd om de Italiaanse Super Cup tegen Juventus.

Samuel is veroordeeld op basis van tv-beelden. Op die beelden was te zien dat Samuel naar zijn tegenstander Pavel Nedved spuugde. De deze zomer van Real Madrid overgekomen Argentijn heeft ontkend dat hij bewust naar de Tsjech spuugde, Nedved kon zich het incident zelf ook niet herinneren. Toch besloot de bond om de speler van Inter te straffen. Samuel zal hierdoor de competitiewedstrijden tegen Treviso (thuis), Palermo (uit) en Lecce (thuis) moeten missen.

Wc Service

In Nederland zie je dit niet vaak gebeuren, dat er iemand in de wc staat en de wc's meteen schoonmaakt. Zo'n Wc Attendent.

In de chiquere plekken zul je wel zo iemand tegen komen, ik heb er nog nooit een in het echt gezien maar goed. In Amerika is het een vaak voorkomend verschijnsel, het blijkt namelijk een stukje service te zijn.
Maar de jongeman in het volgend filmpje gaat wel heel erg ver met zijn service.

Aantal kijkers Sesamstraat fors gedaald

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Het aantal kijker(tje)s naar Sesamstraat is ingestort nadat het kinderprogramma een nieuwe uitzendtijdstip heeft gekregen. In plaats van rond 18.00 uur zijn Pino, Ieniemienie en Tommie nu al om 17.30 uur te zien, en dat blijkt niet goed uit te pakken. Ter vergelijking: vorige week maandag rond 18:00 uur zaten er nog 126.000 kijkers klaar voor Sesamstraat, maar gisteren waren dat er nog maar 32.000.

De makers van Sesamstraat zijn boos, zowel over het nieuwe tijdstip als over het feit dat ze onvoldoende promotie konden maken voor het nieuwe tijdstip. Eindredacteur Boschhuizen van Sesamstraat vindt 17.30 uur te vroeg. Het liefste zou hij het programma, net als vroeger (met de komst van Z@ppelin werd het uitzendtijstip ook al vervroegd), laten beginnen rond 18:30 uur. "Dat is dus na het eten en voor het slapen gaan. Op dat tijdstip zijn we meer onderdeel van het nationale gezinsritme."

Sesamstraat

Jongensboek

Ik heb het druk deze week. Erg druk. Het is namelijk Keiweek in Groningen. Dé introductie voor nieuwe studenten die naar de stad komen. En dankzij een ludieke actie van de zanger van mijn bandje zitten we deze week niet om aandacht, optredens en andere activiteiten verlegen.
In plaats van een gewone column trakteer ik de lezers van Fok op een korte beschrijving van deze week. Wél een volledig door mijzelf ingekleurde versie natuurlijk!

Ajax legt jonge Belg vast

Ajax heeft de Belgische jeugdspeler Jan Vertonghen een driejarig contract gegeven. De 18-jarige linkermiddenvelder speelt momenteel voor Jong Ajax.

Vertonghen kwam in 2003 over van het Belgische Germinal Beerschot Antwerpen. Via eerst de B-junioren en afgelopen seizoen de A1 is Vertonghen dit jaar actief voor Jong Ajax. Zijn verbintenis gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli 2005. Vertonghen kwam dit seizoen één keer in actie in de beloftencompetitie en was meteen trefzeker: het talent opende gisteren de score tegen de beloften van RKC Waalwijk.

Lee wil naar Spurs maar PSV ligt dwars

Young-Pyo Lee is akkoord met Tottenham Hotspur over een vierjarig contract. Maar PSV weigert om mee te werken aan een overgang van de Zuid-Koreaan.

Tottenham heeft zich inmiddels ook al bij PSV gemeld én tevens zelfs een bod uitgebracht dat ligt boven de voor de linksback in een clausule van zijn contract vastgelegde afkoopsom van twee miljoen euro.

The Spurs hebben drie miljoen geboden. Maar de Eindhovense club blijkt dwars te liggen en zou vier miljoen euro willen hebben. Lee zou echter naar zijn contract kunnen wijzen en zijn vertrek kunnen forceren, maar de 28-jarige international wil zonder ruzie vertrekken bij PSV en zijn voormalige bondscoach Guus Hiddink, die tegen een vertrek van de zuid-Koreaan is.

PSV probeert van alles om Lee toch te behouden, ook al wil het niet vlotten met de pogingen om het contract van de linksback open te breken. "Het zou een grote tegenvaller zijn wanneer Lee zo vlak voor het sluiten van de transfermarkt vertrekt", aldus voorzitter Rob Westerhof. Eerder deze zomer zag Lee ook al een overgang naar het Franse AS Monaco afketsen.

Atari kondigt TimeShift aan voor Xbox360

Timeshift verschijnt volgend jaar zomer op de PC en op de huidige Xbox. Maar Atari heeft bekend gemaakt dat het spel ook voor de Xbox 360 zal verschijnen, en wel in de lente van 2006. Het spel zal voor de Xbox 360 dus eerder verschijnen dan voor de huidige Xbox. In het spel kan je de tijd gebruiken in je eigen voordeel, zoals het stopzetten of vertragen van de tijd.

"TimeShift is a perfect title for the Xbox 360," aldus Marc Metis, Senior Vice President, Marketing van Atari. "Powered by Saber Interactive's superior Saber3D engine, TimeShift will take full advantage of the power and functionality of the Xbox 360, especially Xbox Live(TM)."

Screenshot van de PC-versie

Submit

Er wordt de laatste tijd veel gesubmit, helaas worden sommige linkjes niet goedgekeurd omdat de filmpjes al wat ouder en of al geweest zijn.

- Een echte Apenbaan en dat bedoel ik ook letterlijk.
- Een Teleport stunt.
- Een spel die je in ieder geval bezig houdt.
- Een leuke schietspel, het houdt je bezig.
- Als je genoeg hebt van spelletjes hierboven dan kun je
deze Quiz uitproberen.
- Een heel apart flash/kunstfilmpje dat grafisch er niet uitspringt, maar wel door de presentatie. Let yourself drift.

Met dank aan bonke, Sorcerers_Apprentice, Jack Reacher, JeRa en 2x een Anoniempje voor de submits

Speciale Play-Yan voor GB Micro

Nintendo heeft een speciale Play Yan in de maak voor de GB Micro. Deze Play Yan is net iets anders dan de gewone Play Yan, maar speelt wel gewoon hetzelfde af (video en mp3 onder andere).
"[...]
*The firmware update that allowed the original PY model to use MP4 format video files will now be included in the Play-Yan Micro. This means the Micro can play the video format without the 500kb patch taking up valuable storage space.
*The graphical interface has been given a face lift, with the cute little guy that jumps around as music is being scrolled through being replaced by a more pedestrian figure. More color has also been added to spruce things up.
*The sleep function has been changed to accomodate the Game Boy Micro's design. Previously, hitting L+R put the 'Yan to sleep, and hitting any face button woke it up. Since all of the Micro's face buttons are exposed (unlike the closed SP), the system may accidently come out of sleep mode. Because of this, sleep is now assigned to holding down the Start Button.
*The Play-Yan Garage Games will no longer work on the Micro version, likely due to the redesign of the interface (and also because seeing the games on the tiny Micro screen would probably be impossible).
* The bundled Media Stage software comes on a full-sized disc, rather than the smaller 8cm disc previously included. The version of Media Stage included appears to be the same version that came with the old Play-Yan model, which means no encoding support for the new firmware-enabled MP4 video.
* The Play-Yan has exclusively been sold through Nintendo's website. While the PY Micro will still only be availble through online retailers, the device will be available through online retailers other than Nintendo, such as Amazon Japan.
[...]"


"Bandenprobleem fout Williams"

Volgens Pierre Dupasquier, topman van Michelin, ligt het probleem dat Williams had tijdens de GP van Turkije bij het team zelf.

Williams-coureurs Mark Webber en Nick Heidfeld konden afgelopen zondag niet aan de finish komen. Ze gaven halverwege de race op nadat beide coureurs tot twee keer toe een lekke rechter achterband hadden.

Sinds het voorval in de Verenigde Staten, is Michelin wat voorzichtiger met de banden en heeft dan ook weinig risico genomen met de banden voor Turkije. Toch waren er tijdens de race vier kapotte Michelin-banden. Opvallend was dat het alleen de banden van het team van Williams waren. Pierre Dupasquier zoekt de reden dan ook niet bij Michelin, maar bij Williams. "Het onderzoek is nog bezig, maar het lijkt mij duidelijk dat het niets met de banden zelf te maken heeft. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de band contact heeft gemaakt met het bodywork," aldus de Fransman.

Rechter bekrachtigt scheiding Pitt en Aniston

Maddy_K had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuwsEen Californische rechter heeft de echtscheiding van het acteurs paar Brad Pitt en Jennifer Aniston bekrachtigd. Vanaf 2 oktober zullen Pitt (41) en Aniston (36) weer als vrijgezellen door het leven gaan. Het voormalige droomkoppel trouwde in juni 2000 in Malibu, nadat ze elkaar twee jaar eerder hadden leren kennen.

In januari maakte het tweetal bekend uit elkaar te willen gaan. "We willen bekendmaken dat na zeven jaar samen te zijn geweest we besloten hebben formeel te gaan scheiden", zo vertelden Pitt en Aniston in een interview met People Magazine. Waarom het tot een scheiding is gekomen is nooit duidelijk geworden. Brad Pitt zou naar verluidt inmiddels collega-actrice Angelina Jolie daten.

Brad en Jennifer gaan uit elkaar
Brad en Jennifer: officieel uit elkaar

Den Haag als eerste met naturalisatiedag

Icoon politiek binnenland nieuwsDe gemeente Den Haag houdt woensdag een feestelijke bijeenkomst voor inwoners van de stad die gedurende de afgelopen maanden de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. Volgens eigen zeggen is het daarmee de eerste stad die een 'Dag van de naturalisatie' houdt. Minster Rita Verdonk wil vanaf volgend jaar een landelijke feestdag voor genaturaliseerden.

De datum van 24 augustus is ook de dag die Verdonk in haar hoofd heeft, omdat op die dag in 1815 de grondwet van het koninkrijk werd ingevoerd. De VVD-minister zal samen met burgemeester Wim Deetman van Den Haag de nieuwkomers toespreken. Het gaat hierbij om mensen die in mei, juni en juli zijn genaturaliseerd. Volgens een gemeentewoordvoerder hebben 31 van de 94 toegezegd te willen komen. "Veel anderen wilden ook wel komen, maar die kunnen niet omdat ze moeten werken", aldus de woordvoerder.

Ferrari, Michelin beveiligd

Ferrari en bandenfabrikant Michelin hebben zich beveiligd tegen het uitlekken van gevoelige informatie naar de concurrent. Dit heeft te maken met de rijderswissels van Barrichello en Massa.

Rubens Barrichello vertrekt aan het einde van het jaar van Ferrari naar BAR Honda. Om er voor te zorgen dat BAR geen gevoelige informatie over de nieuwe V8-motor die Ferrari volgend jaar gaat gebruiken tot beschikking krijgt, mag Barrichello alleen nog het materiaal voor 2005 testen.

Felipe Massa rijdt nu bij Sauber, een Michelin-team, en rijdt volgend jaar bij Ferrari, een Bridgestone-team. Michelin wil voorkomen dat via de Braziliaan informatie over het Franse rubber in Japanse handen beland. Dus ook Massa heeft te maken met voorzorgsmaatregelen.

Volkswoede was gericht tegen zigeuners

Het volksgericht in Enschede van afgelopen weekend, waarbij een hele buurt zich tegen twee gezinnen keerde, blijkt gericht te zijn geweest tegen zigeunerfamilies. De buurt ergerde zich al jarenlang aan de Roma-families, die asociaal gedrag vertoonden. Tijdens een buurtvolleybaltoernooi sloeg de vlam in de pan.

Roma-familie N. betrok ongeveer 3 jaar terug twee woningen aan het Acaciaplein en de Berkstraat, in de volkswijk Pathmos. De 45-jarige vader zou volgens buurtbewoners geregeld voor levensgevaarlijke situaties hebben gezorgd, door keihard door de straat te scheuren met zijn auto. Aan commentaar op zijn rijgedrag van buren had hij lak.

Toen er vanuit de zigeuners tijdens het volleybal met glas richting buurtkinderen zou zijn gegooid, keerde de hele straat zich tegen hen. Circa 200 bewoners van de volkswijk, die flink gedronken hadden, zetten de aanval in. De 45-jarige vader kreeg daarbij rake klappen. De politie wist ternauwernood te voorkomen dat twee zigeunergezinnen werden gelyncht. Wel werd er brand gesticht in een woning van de Roma's.

De twee Roma-gezinnen, met enkele jonge kinderen, zijn ondergebracht op een geheim adres. Ze willen naar een andere buurt verhuizen en keren niet meer terug in Pathmos.

Visser moet achteruit naar huis

DutchBird had ons via de nieuws-submit te melden:

De 61-jarige Jim Peterson uit de Amerikaanse staat Oregon heeft nu misschien wel last van nekpijn. De visser moest de meer dan 100 kilometer lange terugweg naar de haven namelijk achterstevoren afleggen omdat de versnelling van zijn boot defect was.

130 Kilometer uit de kust begaf de motor van de elf meter lange vissersboot het. Peterson kreeg de motor wel weer aan de praat, maar door een probleem met de versnelling kon hij alleen nog maar met een lage snelheid achteruit varen. De visser was van mening dat het te lang zou duren voordat hij hulp zou krijgen, dus besloot hij achteruit terug te varen naar de haven. Wegens de geringe snelheid kwam Peterson pas na 39 uur aan.

'Lance Armstrong gebruikte EPO in 1999'

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuwsVolgens de Franse krant L'Equipe zou zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong tijdens de Ronde van Frankrijk van 1999 na zes verschillende ritten een positief epostaal afgeleverd hebben. De krant is zeker van haar zaak en publiceert een paginagroot artikel over 'Le Mensonge Armstrong' (de leugen Armstrong).

Armstrong wordt al jaren door ex-werknemers beschuldigd van dopinggebruik, maar die aantijgingen resulteerden nooit in bewijzen. L'Equipe baseert haar verhaal op nieuwe tests op epostalen uit 1999. Destijds was er nog geen sluitende test op epogebruik. Die kwam er pas vlak voor de Olympische Spelen van 2000. In 2004 is het dopinglab van Châtenay-Malabry opnieuw begonnen te testen met de nieuwste technologie. Van alle stalen uit de Tour van 1999 reageerden er twaalf positief. Zes hiervan waren van Lance Armstrong.

Armstrong geeft nog geen commentaar op dit verhaal. De Texaan wil eerst het geval onderzoeken alvorens conclusies te trekken. Gedurende zijn loopbaan heeft Armstrong altijd ontkend doping te hebben genomen om zijn prestaties te bevorderen.

Lance Armstrong
'De leugen Armstrong' zou zijn eerste Tourzege met EPO hebben behaald


-
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!

Grolsch klaagt Ajax aan

Icoon economisch nieuwsBierbrouwer Grolsch wil niet dat Ajax reclame maakt voor concurrent Amstel. De Amsterdamse voetbalclub is in onderhandeling met Amstel over publiciteitsrechten en wil bij de thuiswedstrijden reclameborden inzetten. Grolsch is echter een van de founders van de Amsterdam ArenA en vennoot van de Stichting Stadion Amsterdam CV.

Het Oost-Nederlandse biermerk stelt dat Ajax inbreuk maakt op de branche-exclusiviteit, aangezien de oprichtersovereenkomst van de ArenA Grolsch de publiciteitsrechten geeft. Ajax zou zich als huurder van het stadion daaraan dienen te houden. Grolsch eist in een kort geding een verbod op reclame voor Amstel of een andere biermerk op 'tv-gevoelige' plaatsen, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per dag.

Punten Grand Prix Turkije

De coureurs reden afgelopen weekend voor het eerst in Turkije. Hieronder vind je de punten.

Er was er niet 1, geen 2, geen drie, maar maar liefst 463 users die 725 punten scoorden en dus maar liefst 463 winnaars deze ronde.

In het algemeen klassement staat Q4Jan eerste met 7158 punten, voor SloMo die 7125 punten heeft. Derde staat The_East_Dragon met 7062 punten. American_Nightmare duikelde van de vierde naar de negende plek. kardinaal schoof een plekje op en staat nu vierde en nieuw in de top 5 is Gatalin.

Bij de subleagues waren er twee winnaars, FM Productions en Friends f1 Racing scoorden beiden 725 punten.

Overall gaat De Outsiders nu alleen aan de leiding met 6729 punten. RdS Racing Solutions staat tweede en de subleague thijsadriaans.nl heeft 5952 punten en is daarmee derde.

De teams voor de eerstvolgende race kun je samenstellen tot 3 september 00:01 uur.

Draken

Draken zijn mythische dieren. Dit omdat nog nooit bewezen is dat ze ooit geleefd hebben. Onder de term draken verstaan de meeste mensen een groot, vuurspuwend beest. Deze draken zorgen meestal voor dood en verderf en staan zelden aan de goede kant. Lego maakt natuurlijk dankbaar gebruik van het feit dat iedereen draken toch leuke beesten vind en daarom hebben ze weer twee spellen gemaakt, namelijk "Dragon Mountain" en "Fire & Ice". In deze spellen moet je verschillende opdrachten voltooien.

Speel dus Dragon Mountain en Fire & Ice, succes...

De Jong klaar voor Brøndby

Nigel de Jong lijkt op tijd fit te zijn voor de return in de derde voorronde van de UEFA Champions League van Ajax tegen Brøndby IF aankomende woensdag.

De middenvelder van de Amsterdammers heeft vrijwel geen last meer van de blessure aan zijn rug die hij opliep tijdens het trainingskamp van het Nederlands Elftal. De Jong ontbrak door de kwetsuur in de competitiewedstrijd tegen RBC Roosendaal (0-2 winst).

Trainer Danny Blind zag maandag op de training wel Tomás Galásek voortijdig afhaken. De Tsjech, die zijn basisplaats lijkt te zijn verloren, verliet het trainingsveld nadat hij een knietje kreeg op zijn bovenbeen.

Twee weken geleden eindigde de eerste wedstrijd in Kopenhagen in een 2-2 gelijkspel.

Bekerblamage Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is al in de eerste ronde van de Duitse DFB-Pokal uitgeschakeld. De ploeg van Bert van Marwijk verloor met 2-1 van Eintracht Braunschweig, een ploeg uit de 2e Bundesliga.

Jan Koller zette Dortmund na 28 minuten nog wel verdiend op sprong. Zeven minuten later viel het licht uit wegens een stroomstoring en werd de wedstrijd een kwartiertje stilgelegd. Meteen na de hervatting zorgde Jürgen Rische voor de gelijkmaker. In de tweede helft dicteerde Dortmund, maar was het Braunschweig dat zes minuten voor tijd de wedstrijd besliste, dankzij een treffer van Daniel Graf. Bij Dortmund kwam Van der Gun nog niet in actie; Smolarek speelde anoniem en werd na 56 minuten vervangen.

Voor Bert van Marwijk is de vroege uitschakeling een nieuwe domper. Tijdens de Intertoto-Cup lag zijn ploeg er al na twee rondes uit en in de competitie haalde Dortmund slechts één punt in twee wedstrijden. Vooral de thuisnederlaag (1-2) tegen Schalke 04 in de Revierderby kwam hard aan.

Bonfrère opgestapt als bondscoach Zuid-Korea

Jo Bonfrere heeft dinsdag zijn functie als bondscoach van Zuid-Korea neergelegd. De Zuid-Koreaanse voetbalbond maakte dit bekend.

Hoewel de Nederlandse trainer de nationale ploeg van Zuid-Korea in juni naar de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland leidde, was zijn positie wegens de tegenvallende prestaties van de laatste weken onder druk komen te staan. Vorige week verloren de Zuid-Koreanen nog met 1-0 van Saoedi-Arabië.

L'Equipe: "Armstrong positief in 1999"

L’Equipe pakt vandaag uit met een primeur. Volgens de Franse krant zou zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong tijdens de Ronde van Frankrijk van 1999 na zes verschillende ritten een positief epostaal afgeleverd hebben.

Armstrong wordt al jaren door ex-werknemers beschuldigd van dopinggebruik, maar die aantijgingen resulteerden nooit in bewijzen. L’Equipe is zeker van haar zaak en publiceert een paginagroot artikel over de Le Mensonge Armstrong (de leugen Armstrong) op haar voorpagina. De Franse krant heeft bewijzen in handen dat the Boss epo gebruikte tijdens zijn eerste Tourwinst in 1999.

L’Equipe baseert haar verhaal op nieuwe tests op epostalen uit 1999. Destijds was er nog geen sluitende test op epogebruik. Die kwam er pas vlak voor de Olympische Spelen van 2000. In 2004 is het dopinglab van Châtenay-Malabry opnieuw begonnen te testen met de nieuwste technologie. Van alle stalen uit de Tour van 1999 reageerden er twaalf positief. Zes hiervan waren van Lance Armstrong. Hij zou positieve epostalen hebben afgeleverd na de volgende ritten: de proloog in Le Puy-du-Fou, Montaigu – Challans, Grand-Bornand - Sestrières, Sestrières - L'Alpe d'Huez, Saint-Galmier - Saint-Flour en Castres - Saint-Gaudens.

Armstrong geeft nog geen commentaar op dit verhaal. De Texaan wil eerst het geval onderzoeken alvorens conclusies te trekken. Gedurende zijn loopbaan heeft Armstrong altijd ontkend doping te hebben genomen om zijn prestaties te bevorderen.

Schmitz langer bij T-Mobile

Bram Schmitz heeft zijn contract bij T-Mobile met één seizoen verlengd. De Nederlander rijdt sinds 2004 voor het Duitse ProTour-team.

De 28-jarige Schmitz kwam in 2004 over van Bankgiroloterij. Dit jaar won de coureur nog een etappe in de Ronde van Luxemburg. Tijdens de ENECO Tour kampte Schmitz met hartritmestoornissen, maar dit bleek mee te vallen. Na onderzoek kon hij spoedig de training hervatten. Net als Schmitz verlengden ook Guerini, Korff en Nardello hun verbintenis met één jaar bij de magenta formatie.

Dit gold niet voor Rolf Aldag en Tobias Steinhauser. Zij krijgen een nieuwe functie binnen de ploeg en stoppen als wielrenner. De 36-jarige Aldag reed al vanaf 1993 voor Telekom, de voorloper van T-Mobile. ”Ik had ook aanbiedingen van andere teams, maar deze aanbieding is het aantrekkelijkst,” aldus Aldag die in zijn loopbaan 33 zeges boekte. Steinhauser is pas 33, maar zet ook een punt achter zijn carrière. Op het WK van 2000 eindigde de boezemvriend van Jan Ullrich als vijfde.

De gunst van de kijker

Televisie blijft mensen toch altijd bezig houden. Zo krijgt Talpa in de media geweldig veel aandacht, al kijkt er kennelijk geen hond naar. Ja, naar "De wedstrijden" wordt gekeken maar dan houdt het ook wel op. Juist dit programma geeft momenteel ook veel discussie omdat de gemiddelde voetbalkijker een conservatieve ouwe zak is, die nogal gehecht is aan de traditionele volgorde van de wedstrijden en niet op reclame zit te wachten. Beter negatieve aandacht dan geen aandacht zal John de Mol denken en de kans dat er iets verandert aan "De wedstrijden" is sowieso nihil omdat het hele 'format' is ingegeven door optimaliseren van reclameopbrengsten. De gunst van de kijkers is ook niet nodig, want mensen kijken toch wel naar het voetballen. Theo Teitsma voert dus een bij voorbaat verloren strijd.

Wie op televisiegebied ook een verloren strijd voert is Femke Halsema. Femke is boos omdat de NPS dreigt te verdwijnen en nog bozer omdat Medy van der Laan haar kamervragen hierover niet duidelijk wil beantwoorden. Gisteren formuleerde ze dus een nieuw setje kamervragen om aan Medy voor te leggen. Toch is dit één van de weinige punten waar het kabinet op de goede weg zit, alleen gaat het niet ver genoeg. De gehele publieke omroep zou gewoon moeten worden opgeheven. Publieke gelden moeten niet naar iets als televisie gaan en het hele idee dat de overheid een vinger in de pap moet houden is paternalistisch en volkomen achterhaald. De kijker bepaalt zelf wel wat het waard is om naar te kijken, dat is iets dat uit de kijkcijfers van Talpa heel duidelijk wordt.

Demo Myst V End Of Ages

In de laatste week van september komt Myst V End Of Ages uit, het laatste deel in de serie adventures waarin je steeds meer te weten bent gekomen over het volk de D'ni. Zij beheersten de kunst van het 'schrijven' waardoor ze werelden (Ages) konden creëren. Dat schrijven gebeurde in speciale boeken; door deze aan te raken reisden ze van wereld naar wereld. In dit vijfde deel ga je proberen deze oude beschaving in zijn eerdere glorie te herstellen.

De demo is er zowel voor PC als voor MAC.

PC:
Gameshadow
3dGamers
WorthPlaying


MAC:
UbiSoft
GameSpot
Gamer's Hell

MMORPG Second Life helpt kankeronderzoek

MMORPG's leveren veel geld op en een ondernemend type is op het lumineuze idee gekomen om ze te gebruiken om geld in te zamelen voor het goede doel. Op 27-28 augustus zal de Second Life MMORPG het theater zijn van een gigantische virtuele inzamelingsactie voor kankeronderzoek.

De American Cancer Society Relay For Life begon in 1985 toen een chirurg 24 uur lang rond een atletiekbaan rondjes liep, waarmee hij 27.000 Dollar inzamelde voor de American Cancer Society. De gebruikers van Second Life gaan hetzelfde doen rond een virtuele atletiekbaan in hun online wereld. Ze hopen hiermee zowel geld in te zamelen, als het bewustzijn omtrent kankeronderzoek te vergroten.

Het is interessant om te zien dat MMORPG's steeds meer een samenleving op zich worden en het is wat dat betreft tekenend dat ook goede doelen binnen die samenleving een rol hebben.

Fucking diefstal-proof gemaakt

Icoon opmerkelijk nieuwsHet Oostenrijkse stadje Fucking heeft haar plaatsnaamborden diefstal-proof gemaakt. Door de borden in cementblokken te verankeren hopen de bestuurders van het plaatsje te voorkomen dat Engelse toeristen ze als souvenir meenemen. De dubbelzinnige naam zorgt met name bij Engelstaligen voor veel hilariteit.

Het stadje haalde vorige week al de internationale media, toen de burgemeester de potentiële dieven opriep de borden voortaan te laten staan. Het lokale bestuur was het zat om steeds weer nieuwe verkeersborden te moeten plaatsen. Kennelijk is in de afgelopen week besloten dat behalve de oproep hardere maatregelen nodig zijn. De borden worden vastgelast aan de paal, en met een betonnen blok in de grond gegraven. Volgens burgemeester Hauppl vrijwel onmogelijk om nog mee te nemen.Chinese boeren stelen gas per 'ballon'


Op bovenstaande foto zie je twee Chinese vrouwen met een soort ballon lopen. Het betreft echter geen ballon, maar een soort grote plastic zak die gevuld is met aardgas.

In de Chinese provincie Henan komt het namelijk geregeld voor dat de boerenbevolking uit de omliggende dorpjes van de oliebronnen, gas aftapt van de oliebronnen van SinoPec, de grootste olieproducent van China. De hoeveelheid gas in deze 'ballon' is voldoende om een huis twee weken gratis te kunnen verwarmen.

Het hoeft uiteraard geen betoog dat zo'n met gas gevulde 'ballon' niet erg veilig is. Geregeld ontploft er een, die dan een volledig huis in een rokende puinhoop verandert.


Chinees jochie met vers gescoord gas

CD: Sensation White

Sensation White is alweer voorbij, de zomer is bijna ten einde maar de festivals zijn nog volop aan de gang. Om Sensation White niet te vergeten, is er een dubbel-CD verschenen met tracks die de bezoekers van het feest weer herinnert aan het spektakel, en tracks die de commerciële luisteraar moeten boeien. Miss_Bleu kan daar in het eerste geval wat over zeggen in haar review van Sensation Black en de bijbehorende CD. Aangezien ik niet naar het geweldige feest in de Arena ben geweest zal ik bij de CD van Sensation White meer uitgaan van het tweede aspect.Stones gebruikt in Duitse verkiezingsstrijd

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Duitse CDU-leidster en kanselierskandidate Angela Merkel 'misbruikt' de Rolling Stones. Na elke toespraak van de politica klinkt steevast de oude Stones-hit Angie, maar volgens een woordvoerder van de band is daar nooit om toestemming voor gevraagd.

Als de CDU-partij het had gevraagd, was het antwoord 'nee' geweest, zo stelt de zegsman van de Rolling Stones. De campagneleiding van de CDU denkt echter dat toestemming überhaupt niet nodig is. De Duitse christen-democraten hadden om advies gevraagd van het Duitse auteursrechtenbureau.

Ook de somberheid van de ballad is door verschillende media opgemerkt. De Duitse wereldomroep Deutsche Welle stelde in een commentaar dat het nummer blijkbaar moet uitdrukken dat Angela Merkel de pijn van de Duitse kiezer voelt. Op 18 september kiezen de Duitsers een nieuw parlement. Merkel is daarbij de grote favoriet om de huidige bondskanselier Gerhard Schröder op te volgen.

Angela \'Angie\' Merkel
Angie, you're beautiful, but ain't it time we said good-bye?

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #121
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
©FOK.nl e.a.