Interview: Coheed and Cambria

Tot voor kort zag het er echter niet naar uit dat de band een zelfde carrière als Rush tegemoet zou gaan. Zoals het verhaal rond de karakters Coheed en Cambria de nodige ups en downs kent, zo is de weg naar de top voor de band namelijk ook niet zonder slag of stoot afgelegd. In september 2002 barstte er een bom binnen de band, waarna de lopende tour werd stilgelegd en de vier bandleden huiswaarts keerden. Mic heeft het liever niet over de periode: "Dat was twee jaar geleden. Sinds die tijd zijn er vele geruchten over de band verspreid. Er is zovaak gezegd dat we uit elkaar zouden zijn."

Maar deze 'rustpauze' is zelfs in jullie biografie opgenomen...
Mic: "Ach, het was wel degelijk een hectische periode. We hadden net ons eerste album gemaakt en deden veel shows." Josh: "In feite zijn we als band twaalf uur uit elkaar geweest. We kregen na een show ruzie en gingen naar huis. Dat was alles."

Josh weet zijn mini-betoog nog verder te relativeren: "Ik weet zeker dat elke beginnende band dergelijke problemen kent. Als we nu flyers zien van shows van twee jaar geleden, dan staan daar verder bijna alleen maar bands op die nu uit elkaar zijn. We hebben allemaal ons hele leven al muziek gespeeld, maar om dan met een band op tournee te gaan, dat is heel wat anders; daar had niemand ervaring mee. Je kent elkaar niet echt, totdat je een paar maanden met iemand in één busje leeft. Nu weten we hoe dat is, dus ik verwacht niet dat er ooit nog een grote ruzie binnen de band zal ontstaan."


Het leven als muzikant kent nu echter nog steeds z'n nadelen. Mic: "Vroeger dacht ik dat het leven van iemand in een rockband vol glitter en glamour zat; ik zag die mensen dan ook echt als idolen." Josh: "In feite is het leven van een rockster vies en ranzig. Daarbij is het echt geen pretje om negen maanden per jaar je familie en vrienden niet te kunnen zien. Toen ik een kind was wilde ik Prince zijn, hij was mijn idool. Maar ik dacht er toen niet over dat zijn vriendin thuis op hem zat te wachten, terwijl hij aan het touren was."

Intussen zijn de vier heren zelf ook idolen geworden voor vele landgenoten. Het is zelfs zo dat zanger Claudio in zijn thuisland niet ongestoord de straat op kan, vertelt Mic. "Maar dat is ook het mooie van dit bestaan", meent Josh. "Ik weet nog hoeveel ik van muziek hield toen ik jong was, en hoe ik geraakt kon worden door een aantal drummers. Nu zit ik zelf in die positie en dat is geweldig. Ik denk dat ik voor de hele band spreek als ik zeg dat idee dat wij een positieve invloed kunnen hebben op iemands leven fantastisch is; misschien wel het beste gevoel van de wereld. Als ik bij een benzinepomp zou werken, zou ik dat gevoel waarschijnlijk niet kennen."

Hij vervolgt: "Ik weet ook dat we nu in de tijd van ons leven zitten, waar we later met veel genoegdoening op terug kunnen kijken. Uiteindelijk zal het het allemaal waard geweest zijn." Mic: "We hebben bijvoorbeeld net de Warped Tour achter de rug, dat is een rondreizend festival in de Verenigde Staten dat twee maanden duurt. Elke dag is daar echt een circus. Josh vult hem aan: "Toen we halverwege waren haatte ik dat festival echt. Maar ik weet zeker dat als ik vijfendertig en getrouwd ben en kinderen heb, er niet meer aan zal denken dat ik toen tien dagen achter elkaar niet gedoucht heb." Mic: "Ik heb twee maal gedoucht in zeventien dagen!" Josh: "Als we daar over een aantal jaren aan terugdenken, besef je je dat deze periode 'awesome' was."