Boek: Irshad Manji - Het islam dilemma

Het islam dilemma is de Nederlandse vertaling van ‘The trouble with the islam’. Het boek is een soort open brief aan de moslimgemeenschap, welke niet alleen bolstaat van de kritiek op medegelovigen, maar des te meer concludeert dat de islam zich moet verzoenen met de verscheidenheid aan overtuigingen en ideeën in de wereld. Door de onderdrukking van vrouwen en religieuze minderheden, het antisemitisme, de slavernij en het superioriteitsgevoel van het gros van de geestelijke leiders, genereert de islamitische wereld steeds meer haat, geweld, armoede en onbegrip in de rest van de wereld. Ishad is van mening dat de islamwereld plaats moet maken voor het vrije denken, en op deze manier zich moet aanpassen aan de 21e eeuw.



Ondanks haar afkeer tegen obscurantisme en de onverdraagzaamheid die uitgaat van moslims, en zich altijd baseren op de ‘onaanvechtbare waarheid’ van de heilige teksten, blijft ze gelovig. Hiermee maakt ze duidelijk dat terugtrekken van de religie niet de oplossing van het probleem is. Nee, ze pleit voor vernieuwingen, een andere interpretatie van de heilige geschriften. 'Alles wat hij schept is voortreffelijk', is er onder andere in te vinden. Hoe kan men homoseksualiteit dan afkeuren, vraagt ze zich af. Ze hoopt op een liberale reformatie van de islam, waarbij elk mens recht heeft op zijn individualiteit. Hiervoor heeft Irshad een simpele oplossing bedacht: laat vrouwen in zaken gaan. Steun aan vrouwen om initiatief te nemen kan het monopolie van de mannelijke geestelijken doorbreken. En niet minder belangrijk: het geeft arme vrouwen de kans een bestaan te verdienen, en niet langer afhankelijk te zijn van de mannelijke gemeenschap.

Ook het Westen wordt betrokken in Irshads plan de islam te veranderen. De Koran mag niet letterlijk worden genomen. Mensenrechten gelden immers ook voor moslims. Het Westen moet de moslims accepteren, en ze gerespecteerde geïntegreerde burgers kunnen laten worden. “We zijn niet onverenigbaar, moslims en het Westen”, aldus Manji.