Boek: Bas Vlugt - Seks met je eigen vrouw

Waarom is het modebeeld deze zomer toch net van dien aard dat die verdomde strakke kont van alle tieners, compleet met tussen de billen getrokken strings door strakke witte broeken van doorschijnende stof te zien is? Met de huwelijkse trouw op de loer en nog maar tien dagen verwijderd van nu komt Bourbon de dag door met paniekaanvallen en ademhalingsproblemen. “En ik word vader en het doet me niets. Dat baart me zorgen. En ik word gek van al die lekkere wijven op straat. Vooral dat laatste.”

Bourbon is een goede jongen. Zijn ‘cockteasende’ schoonzus vindt hem een nerd, zijn schoonmoeder grijpt hem op een nacht in het kruis, en zijn schoonvader barst in huilen uit in zijn armen. Hij vindt haar een geil wijf met tepelpiercing, die taart een rare bitch die het huwelijk beschrijft als een hal (lees hel) van hartstochten, en hem… de ooit zo veelbelovende schrijver, ja wat vindt hij er eigenlijk van? Die ooit zo veelbelovende schrijver, die Afrika-fan, heeft toch wel veel weg van onze eigen Bas, hoofdredacteur van AfrikaNieuws.nl. Ik hoop dat z’n vrouw weet dat zijn geboekstaafde versie eindeloos kan staren naar zijn eigen dochters, en scharreltjes heeft zitten in onder andere Parijs.

Zijn Lotte vroeg hij ooit ten huwelijk als vertragingstechniek. Ze was al 27 - voor haar al bijna dertig - en wou kinderen. En ohja, hij vond haar zo mooi in het avondlicht. “Misschien trouw ik ooit nog wel met haar.” In de aanloop naar de grote dag wordt alles een raadsel. Waarom wilde ik ook al weer met haar trouwen? Wordt ze ooit net zo doorleefd als haar moeder, en wil ik haar dan nog wel? Seks met je eigen vrouw is een zoektocht naar antwoorden op brandende vragen, zoals de achterflap het zo dolgraag wil noemen. Een zoektocht naar het waarom van huwelijkse trouw, leven en dood. Right, een pakkende titel, dat is het.

Vlugt heeft een beeld willen geven van huwelijk, en is daarin uiterst zwartgallig te werk gegaan. De vraag is dan ook voor wie dit boek bestemd is. Of het geeft de aanstaande bruidegom een aantal slapeloze nachten in de meest pessimistische zin van het woord, of het laat die gebroken man zeggen: ja, zo is het maar net. In beide gevallen is het behoorlijk nutteloos. Een opluchtend antwoord voor de man in spe is het in geen geval, daar het antwoord op alle vragen meer een ‘ach het komt wel goed’ is dan een echt inzicht. Of we moeten het immorele ‘vreemdgaan helpt’ van Bourbon zijn psycholoog meerekenen.

Vlugts taalgebruik is snel en modern, met de nodige Engelse woorden en zinnen. De novelle is opgebouwd uit een achttal hoofdstukjes die dankzij veelvuldige witregels toch nog de negentig bladzijden halen. Elk staat toneel voor een nieuwe situatie: met z’n allen aan de keukentafel, met de aanstaande schoonzus naar North Sea Jazz, schaken met de aanstaande schoonvader, een borrel met de aanstaande schoonmoeder. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat een janlul onze Bourbon eigenlijk is, een onzekere en passieve sukkel met al even suffe vrienden (waar hij zich overigens superieur aan stelt). Wat dit er toe doet wordt niet duidelijk, net zo min als het duidelijk wordt wat het boekje nou eigenlijk wil zeggen. Het boekt topt al voor het daadwerkelijk is begonnen. De cover is best geinig.

Bas Vlugt, Seks met je eigen vrouw
Paperback | 96 Pagina's | Uitgeverij 521 | 2004 | ISBN: 9076927952 | prijs: 9,90 euro