FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 juni 2004

Overzicht Nationale Kampioenschappen

Niet alleen in Nederland werd vandaag het Nationale Kampioenschap voor de elite mannen gereden, maar over bijna heel Europa zijn de Nieuwe Nationale truidragers bekend. Hier volgt een overzichtje.

In België was Tom Steels de snelste van een kopgroep van drie man, net voor de vorige Belgische kampioen, Geert Omloop. Het is vierde keer dat Steels zijn Nationale Kampioenschap wint, een unicum in de 104-jarige geschiedenis ervan.

De ploeg van Brioche La Boulangère behoudt in Frankrijk de Nationale trui, na Rous vorig jaar. Thomas Voeckler was in een bergachtige omloop de snelste van drie man, voor Dessel en Salmon.

In Duitsland ontsnapte Andreas Klöden op één kilometer van de meet uit het uitgedunde peloton, en behaalde de Nationale titel, één minuut voor Stefan Schumacher en Fabian Wegmann. De Duitser waar iedereen naar uitkeek, Jan Ullrich, eindigde zevende.

De nieuwe Spaanse kampioen is Francisco Mancebo, die in de vier plaatselijke rondjes in Santander indruk maakte op de Torrelavega Klim. Alejandro Valverde werd tweede en Francisco Lara derde.

Italië bracht ons de verrassende winnaar Cristian Moreni van Alessio - Bianchi. Hij was in een lange rit nabij het Toscaanse Pisa sneller dan Sergio Marinangeli en Mauro Gerosa.

Alexander Kolobnev mag zich vanaf nu Russisch snelste noemen. Hij was de beste in een massasprint in de straten van Samara. Mikhail Timosjine en Andrei Psjelkin finishten respectievelijk tweede en derde.


Overzicht andere Nationale Kampioenen:

Oostenrijk: Harald Morscher (Volksbank Ideal Leingruber)
Zwitserland: Gregory Rast (Phonak)
Denemarken: Michael Blaudzun (Team CSC)
Groot Brittanië: Roger Hammond (MrBookmaker-Palmans)
Luxemburg: Kim Kirchen (ACC Contern Fassa Bortolo)
Noorwegen: Thor Hushovd (Crédit Agricole/Ringerike SK)
Polen: Marek Wesoly (Amore & Vita)

34-jarige wordt premier van Tsjechië

Icoon politiek buitenland nieuwsStanislav Gross wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van Tsjechië. Hij zal zijn partijgenoot Vladimir Spidla opvolgen, die zaterdag besloot af te treden. Spidla's besluit komt na de teleurstellende resultaten van zijn Sociaal Democratische Partij (CSSD) bij de Europese verkiezingen. De CSSD haalde slechts twee van de 24 zetels.

Opmerkelijk aan de nieuwe premier is dat hij pas 34 jaar oud is. Desondanks heeft Gross al een indrukwekkende carrière achter zich. In 1995 werd hij fractievoorzitter van zijn partij, vijf jaar later minister van Binnenlandse Zaken en weer twee jaar later vice-premier. Tussen de politieke bedrijven door rondde hij in 1999 een studie Rechten af.

De sociaal-democratische partij van Gross is ernstig verdeeld over het harde beleid dat Spidla en zijn regering moest voeren om Tsjechië klaar te stomen voor toetreding tot de EU. Met name de conservatieve Burger Democraten (ODS) profiteerden hiervan bij de laatste verkiezingen. Overigens is het premierschap niet het hoogste politieke ambt in Tsjechië. Het land wordt geleid door president Vaclav Klaus (ODS).

Stanislav Gross
Stanislav Gross, de vermoedelijk toekomstige premier van Tsjechië

Vrouw filmde geweldplegingen vrienden

De politie heeft gisteren in Eindhoven twee mannen en een vrouw aangehouden voor het veelvoudig plegen van geweld. Wat de zaak extra opvallend maakt is dat de drie hun geweldplegingen zelf op film vastlegden.

De twee mannen van 18 en 19 jaar, afkomstig uit Overberg en Ede, sloegen meerdere keren zonder aanleiding willekeurige slachtoffers in elkaar. De 18-jarige vrouw uit Overloon filmde ondertussen deze geweldplegingen met een videocamera. In totaal werden er drie incidenten bij de politie gemeld.

De politie zegt het opvallend te vinden dat de drie schijnbaar niets buit wilden maken. Hun aanvallen zouden puur gericht zijn op het geweld.

SP: 'Barbecue van bio-industrie afschaffen'

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Socialistische Partij (SP) gaat voorstellen om de jaarlijkse barbecue op het Binnenhof af te schaffen. Tweede-Kamerlid Agnes Kant noemt het etentje dat betaald wordt door het Productschap Vee en Vlees een 'barbecue van de bio-industrie'. De barbecue vindt traditioneel aan het einde van het parlementaire jaar plaats.

Kant meent dat het de hoogste tijd is "deze inmiddels geïnstitutionaliseerde vorm van het dubieus fêteren van Kamerleden en bewindslieden eens fundamenteel aan de orde te stellen". De SP'er wordt in haar opvatting gesteund door de Partij voor de Dieren, overigens niet in het parlement vertegenwoordigd. Deze partij liet in een open brief aan premier Balkenende en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer weten het feestje te zien als een 'lobby-etentje, betaald en georganiseerd door de vleessector'.

Uitslag Tsjechië - Denemarken

Vanavond werd de laatste kwartfinale van Euro 2004 gespeeld. Tsjechië nam het op tegen Denemarken en won met 3-0. Donderdag zal Tsjechië het in de halve finale gaan opnemen tegen Griekenland. Een dag eerder speelt Portugal tegen Nederland. De twee winnaars zullen volgende week zondag de finale spelen.

De eerste helft van Tsjechië - Denemarken was interessant om naar te kijken, maar er werd geen groots voetbal gespeeld. Het veldoverwicht was voor de Denen, maar echt grote kansen waren er de eerste helft niet te zien. Beide teams wisten de spitsen niet goed te bereiken.

Ook in de tweede helft hadden de Denen het meeste balbezit. Het is echter Tsjechië dat in de 49e minuut op voorsprong komt. Koller kopt uit een corner van Poborsky binnen.

Denemarken zet nog verder aan om terug te komen in de wedstrijd. Beide teams krijgen wat kansen, maar het is Tsjechië dat uiterst effectief speelt en opnieuw weet te scoren. Baros weet in de 63e en 65e minuut na een pass van achteruit de 2-0 en 3-0 binnen te schieten. Ook na de 3-0 probeert Denemarken nog wel door te gaan, maar tot scoren weet de ploeg niet meer te komen.

Euro 2004: Uitslag Tsjechië - Denemarken

Icon EK 2004 PortugalVanavond werd de laatste kwartfinale van Euro 2004 gespeeld. Tsjechië nam het op tegen Denemarken en won met 3-0. Donderdag zal Tsjechië het in de halve finale gaan opnemen tegen Griekenland. Een dag eerder speelt Portugal tegen Nederland. De twee winnaars zullen volgende week zondag de finale spelen.

De eerste helft van Tsjechië - Denemarken was interessant om naar te kijken, maar er werd geen groots voetbal gespeeld. Het veldoverwicht was voor de Denen, maar echt grote kansen waren er de eerste helft niet te zien. Beide teams wisten de spitsen niet goed te bereiken.

Ook in de tweede helft hadden de Denen het meeste balbezit. Het is echter Tsjechië dat in de 49e minuut op voorsprong komt. Koller kopt uit een corner van Poborsky binnen.

Denemarken zet nog verder aan om terug te komen in de wedstrijd. Beide teams krijgen wat kansen, maar het is Tsjechië dat uiterst effectief speelt en opnieuw weet te scoren. Baros weet in de 63e en 65e minuut na een pass van achteruit de 2-0 en 3-0 binnen te schieten. Ook na de 3-0 probeert Denemarken nog wel door te gaan, maar tot scoren weet de ploeg niet meer te komen.

Kijk voor meer EK-nieuws op sport.fok.nl!

Kat doodgeschoten, hond spijkers gevoerd

Een anonieme fokker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen kat uit Enschede is zaterdag doodgeschoten. De eigenaresse zag bij thuiskomst dat haar kat kwijlde uit neus en mond en overgaf. Toen ze hem vervolgens naar de dierenarts bracht bleek dat het dier beschoten was. De kat had een rond gaatje in de flank. Ondanks medicatie is het beest uiteindelijk gestorven. De eigenaresse denkt dat een kattenhater verantwoordelijk is voor de dierenmishandeling.

Bij een ander incident in Hengelo ontsnapte een hond ternauwernood aan de dood na het inslikken van vijf spijkers. De hond werd door zijn baasje uitgelaten en at een worst op die bij een elektriciteitshuisje lag. De eigenaar van het dier merkte te laat op dat er ook spijkers bij de worst waren gelegd. Drie spijkers konden met behulp van braakmiddelen worden verwijderd, voor de andere twee was een operatie nodig. Een discussie over hondenpoep met een buurtbewoner zou ten grondslag liggen aan dit incident.

Beckham uit kritiek op Real

David Beckham zegt dat zijn matige spel tijdens EURO 2004 te maken heeft met de slechte trainingen bij zijn club Real Madrid.

De aanvoerder van het Engelse team zei in de krant `The Observer` dat hij vind dat ze bij Real niet zo hard aan hun conditie werken als bij zijn oude club Manchester United. Ook gaf hij toe dat hij niet 100% fit aan het EK was begonnen "Mijn conditie was in de tweede helft van de Spaanse competitie veel minder dan in de eerste. Maar waarschijnlijk hoort dat bij de Spaanse manier van voetbal," aldus Beckham.

'Deco naar FC Barcelona'


De Portugese international Deco gaat van FC Porto naar FC Barcelona, zo meldt althans de Portugese krant A Jogó. Vorige week beweerde de middenvelder nog dat hij zijn coach José Mourinho naar Chelsea zou volgen.

FC Barcelona zou vijftien miljoen euro plus aanvaller Ricardo Quaresma hebben betaald voor Deco. Door de komst van Deco naar de club van trainer Frank Rijkaard lijkt een transfer van de Duitse middenvelder Michael Ballack van de baan. Vooralsnog was er over die transfer geen overeenstemming bereikt tussen de Catalaanse club en Bayern München.

[update] Saddam Hussein gaat verhuizen

Icoon Irak nieuwsDe beoogde Iraakse premier Iyad Allawi heeft zondag bekend gemaakt dat Saddam Hussein na de machtsoverdracht woensdag zal verhuizen naar een andere gevangenis. Hij verhuist naar een gevangenis met Iraakse cipiers en slechts beperkte steun van de multinationale troepen.

''Hij wordt bewaakt door Irakezen. Wij vragen misschien aan de multinationale troepenmacht om inzet bij zijn bescherming aan de buitenzijde van de gevangenis, maar hij komt onder Iraakse jurisdictie'', zei Allawi tegen journalisten. Hij beloofde dat de pers aanwezig mag zijn bij de overplaatsing van Saddam en dat zij op de hoogte zal worden gebracht van diens verblijfplaats.

Update 20:21

De Verenigde Staten en de toekomstige Iraakse regering lijken het oneens te zijn over de vraag wat er gaat gebeuren met ex-dictator Saddam Hussein.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell heeft vandaag in een interview met de nieuwszender CNN gezegd dat Saddam in de 'voorzienbare toekomst' in Amerikaanse gevangenschap zal blijven en dat Amerikaanse militairen hem zullen bewaken.

Powell zei te verwachten dat de juridische macht over Saddam op korte termijn zal worden overgedragen aan de Irakezen, maar dat de 'fysieke macht' over de ex-president in handen van de VS blijft. ''De vraag is wie hem het best kan beschermen maar ook het best kan voorkomen dat hij ontsnapt.''

Allawi maakte dat onderscheid tussen legale en fysieke zeggenschap niet.

Balkenende: ''Bush doet niets af aan EU-besluit Turkije''

Icoon Binnenlands nieuwsDe mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie is en blijft een zaak van de vraag of Ankara voldoet aan de Europese criteria voor lidmaatschap. Dat heeft premier Balkenende vandaag gezegd in een reactie op de uitspraak zaterdag van de Amerikaanse president Bush. Bush zei dat de EU zo snel mogelijk met NAVO-lid Turkije gesprekken over toetreding tot de unie moet beginnen.

''Er is maar één maatstaf voor het beginnen van gesprekken met Turkije en dat is de vraag of het land voldoet aan ónze criteria. De opmerkingen van president Bush doen daar niets aan toe of af'', aldus de premier. Balkenende heeft eerder deze maand ook al aangegeven dat de discussie over Turkije wordt bepaald door de vraag of het land voldoet aan de Europese eisen.

Duizenden dakloos door overstromingen Bangladesh

Icoon Buitenlands nieuwsOverstromingen hebben in Bangladesh duizenden mensen dakloos gemaakt en tienduizenden van de buitenwereld afgesneden. Ook zetten de buiten de oevers getreden rivieren in het noordwesten van het land ongeveer tweehonderd dorpen onder water en veroorzaakten ze schade aan gewassen. Dit hebben de autoriteiten en hulpverleners bekend gemaakt.

In de overstroomde gebieden Sylhet, Habiganj, Moulvibazar en Comilla waren veel scholen en markten gesloten. Er zijn ongeveer drieduizend lemen of rieten woningen door het water weggeslagen. Veel daklozen hebben een toevlucht gezocht in schoolgebouwen of zitten vast op zandbanken.

In Habiganj vond zaterdag een 6-jarig meisje de dood door verdrinking. Het dodental van de overstromingen van deze maand steeg daarmee tot zeven.

Tennis: Uitslagen Wimbledon (27/06)

WimbledonNadat er door regenval een tweetal dagen niet tot nauwelijk is getennist op het tennistoernooi van Wimbledon, kon er vandaag weer volop worden gespeeld. Normaal gesproken is zondag de rustdag, maar door de vele regenval en de achterstand op het speelschema kwam de organisatie toch tot deze beslissing.

Sjeng Schalken moest het opnemen tegen de Zweed Thomas Enqvist. De wedstrijd stond bol van de spanning en ging gelijk op. In de vierde set, met een 2-1 voorsprong in sets voor Enqvist, kreeg Schalken twee matchpoints tegen, maar won de set uiteindelijk toch. In de vijfde set was de Zweed mentaal gebroken en Schalken won de partij uiteindelijk met 5-7, 6-2, 3-6, 7-6 (8) en 6-2. De Nederlander gaat door dit resultaat door naar de vierde ronde, waarin hij tegen de Amerikaan Spadea zal gaan spelen.

De als eerste geplaatste Zwitser Roger Federer nam het op tegen de Zweed Thomas Johansson. Federer won de partij zonder al te veel moeite met 6-3, 6-4 en 6-3, en gaat hiermee door naar de vierde ronde. Andy Roddick, een andere favoriet, ging ook door naar de vierde ronde. De Amerikaan versloeg zijn landgenoot Taylor Dent met 6-3, 7-6(6) en 7-6(1).

Publiekslieveling Tim Henman nam het op tegen de Marokkaan Hicham Arazi. Goed speelde Henman niet, wel won hij in vier sets. Het werd 7-6, (6), 6-4, 3-6 en 6-2.

De Duitser Rainer Schüttler verloor enigszins verrassend van Vincent Spadea. De Amerikaan was veels te sterk voor Schüttler, het werd 6-4 6-2 6-3. Ook Dominik Hrbaty ligt er na de derde ronde uit. Tegen de Kroaat Mario Ancic kon hij geen potten breken, en verloor met 7-5, 6-3 en 7-5.

Bij de vrouwen zorgde Karolina Sprem wederom voor een verrassing. Nadat ze afgelopen week favoriet Venus Williams versloeg, won ze vandaag van de als 32e geplaatste Meghann Shaughnessy uit Amerika. In een spannende partij werd het tweemaal 7-6 voor Sprem. Jennifer Capriati (7) maakte geen fout, zij won met 7-5 en 6-1 van Nathalie Dechy (25) uit Frankrijk.

Ook enkele andere favorieten bij de vrouwen wonnen vandaag hun partijen. Serena Williams, als eerste geplaatst, had weinig moeite met de Spaanse Magui Serna. Het werd 6-4 en 6-0 voor Williams. Ook Amelie Mauresmo (4) bereikte moeiteloos de volgende ronde. Ze versloeg Ludmila Cervanova uit Slowakije met 6-4 en 6-1.

EK-gastlanden sneuvelen vaak in halve finale

Volder had ons via de nieuws-submit te melden:

Icon EK 2004 PortugalIn de geschiedenis van het EK is het gastland opmerkelijk vaak in de halve finale gestrand. Dit is een gunstig gegeven voor Oranje die woensdag tegen het organiserende land Portugal moet spelen.

Het is slechts drie keer voorgekomen dat het gastland het toernooi zelf won, in '64, '68 en '84. In de overige edities ging het gastland altijd ten onder in de halve finale (met uitzondering van België in 2000). Maar liefst vier keer schakelde het Duitse elftal een gastland uit.

Hieronder de opmerkelijke lijst met uitslagen:

1960: Frankrijk - Joegoslavië 4-5 (Parijs)
1972: België - West-Duitsland 1-2 (Antwerpen)
1976: Joegoslavië - West-Duitsland 2-2/2-4 (Belgrado)
1980: groepsronde: Italië - België 0-0 (België door)
1988: West-Duitsland - Nederland 1-2 (Hamburg)
1992: Zweden - Duitsland 2-3 (Solna)
1996: Engeland - Duitsland 1-1 (verlies na strafschoppen, Londen)
2000: Nederland - Italië 0-0 (verlies na strafschoppen, Amsterdam)
2004: Portugal - Nederland ? (Lissabon)

Portugal


Een leuk detail is ook dat tussen de kampioenschappen van een aantal landen precies zestien jaar zit. Duitsland werd kampioen in 1980 én in 1996, zestien jaar verschil. Frankrijk werd kampioen in 1984 én in 2000. Nederland werd kampioen in 1988, en nu, zestien jaar later, misschien weer?

Onderlinge duels
Als het gaat om onderlinge duels tussen Nederland en Portugal dan komt Nederland er niet zo goed vanaf. Van de acht duels, allen gespeeld na 1989, won Oranje er slechts één, een thuiswedstrijd in 1991. In de kwalificatieronde voor de laatste WK speelden Portugal en Nederland in Porto met 2-2 gelijk, nadat Nederland tot zes minuten voor het einde met 2-0 voorstond. Doelpuntenmakers: Hasselbaink (18/pen) en Kluivert (48) voor Nederland, Pauleta (84) en Figo (90/pen) voor Portugal.

De resultaten:
17-10-1990: Portugal-Nederland: 1-0
16-10-1991: Nederland-Portugal: 1-0
12-02-1992: Portugal-Nederland: 2-0
22-02-1995: Nederland-Portugal: 0-1
10-02-1999: Nederland-Portugal: 0-0
11-10-2000: Nederland-Portugal: 0-2
28-03-2001: Portugal-Nederland: 2-2
30-04-2003: Nederland-Portugal: 1-1

Man ontvoerd en vastgehouden in Enkhuizen

Icoon Binnenlands nieuwsVandaag is bekend geworden dat een 36-jarige man uit Den Haag vorige week is ontvoerd en enkele dagen is vastgehouden in een woning in Enkhuizen.

De man werd ontvoerd door vijf mannen. Drie van hen, met de leeftijd van 21, 34 en 37 jaar, komen uit Enkhuizen. De andere twee daders zijn een 25-jarige Hagenees en een 31-jarige man uit Duitsland. De mannen zijn inmiddels aangehouden en zullen morgen worden voorgeleid bij de officier van justitie.

Naast het vasthouden is de man ook bedreigd en mishandeld in de woning. Het motief van de ontvoering zou te maken hebben met een geldkwestie. Nadat het slachtoffer om onbekende reden werd vrijgelaten heeft hij gelijk aangifte gedaan.

Lotto-Domo maakt Tourselectie bekend

Mark Sergeant heeft zijn ploeg bekend gemaakt voor de aanstaande Ronde van Frankrijk. Met Moerenhout en Vierhouten zijn ook twee Nederlanders in de selectie opgenomen.

Lotto - Domo mikt voornamelijk op een ritoverwinning van spurtkanon Robbie McEwen in de vlakke ritten of van Axel Merckx of Rik Verbrugghe in de zwaardere etappen. Een groene trui voor McEwen komt pas op een tweede plaats. De Australiër heeft alleszins heel wat helpers meegekrege zoals landgenoot Gates en de twee Nederlanders.

De selectie:
Axel Merckx, Christophe Brandt, Rik Verbrugghe, Thierry Marichal, Wim Vansevenant (allen, Bel), Robbie Mc Ewen (Aus), Nick Gates (Aus), Aart Vierhouten (Ned) en Koos Moerenhout (Ned)

Boek: Irshad Manji - Het islam dilemma

Irshad Manji, een lesbische moslima, stelt de Koran openlijk ter discussie en verwijt haar medegelovigen dat ze infantiel met de islam omgaan. Ze bracht haar strenge visie op papier en schreef een van de meest provocerende, kritiekuitende islamboeken van de laatste decennia, bekeken uit het gezichtsveld van een aanhanger van het geloof zelf. Ze werd al meerdere malen met de dood bedreigd, en dat enkel omdat ze geen type is dat een blad voor haar mond neemt. Zeker niet tegenover medemoslims. Redenen genoeg voor FOK! Om Manji, en haar boek ‘Het Islam dilemma', even goed onder de loep te nemen.

Irshad Manji

Politie houdt dader schietpartij Tilburg aan

De politie van Tilburg heeft een 20-jarige man opgepakt die gisteren midden tussen het winkelende publiek met zijn geweer schoot. De schietpartij vond plaats rond 16:00 uur voor de deur van een juwelierszaak in de propvolle Heuvelstraat, de winkelstraat van de Tilburgse binnenstad. Een 30-jarige inwoner van de Brabantse stad raakte hierbij gewond.

De eigenaar van de juwelierszaak werd in maart 2002 vrijgesproken nadat hij een overvaller had doodgeschoten uit zelfverdediging. Of deze zaak iets met de schietpartij te maken heeft, is niet bekend.

Veel winkelende mensen doken weg nadat ze de schoten hoorden. Hierna rende de schutter weg. Surveillerende agenten achtervolgden hem en konden de man in de Veemarktstraat aanhouden. Hij is overgebracht naar het cellencomplex in Tilburg en in verzekering gesteld. De man bleek geen vaste woon- of verblijfplaats te hebben.

Het slachtoffer van de schietpartij meldde zich met een verwonding aan de rechterschouder op het politiebureau Tilburg-Binnenstad. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht, waar ook hij is aangehouden. Zijn toestand is stabiel.

Waarom de 20-jarige man schoot is onbekend. De politie is een onderzoek gestart.


Een deel van de winkelstraat werd ongeveer drie kwartier afgezet door de politie

Uitslag NK mannen

Erik Dekker is in Rotterdam nationaal kampioen op de weg bij de profrenners geworden. De Rabobank-coureur won de eindsprint van zijn twee medevluchters Koos Moerenhout en Arthur Farenhout.

Gedurende de wedstrijd reden er lang vijf man op kop: Jens Mouris, Germ van der Burg, Karsten Kroon, Addy Engels en Bart Voskamp. Uiteindelijk bleven Kroon en Voskamp hier van over, maar zij werden twee ronde voor het einde achterhaald.

Hierna volgden een aantal uitlooppogingen. Dekker, Moerenhout en Farenhout wisten uiteindelijk uit de greep van het peloton te blijven. Door de winst van Dekker heeft de Rabobank-ploeg na vier jaar eindelijk weer eens de Nederlandse kampioen in huis en zal de kampioenstrui ook weer eens in de aankomende Tour de France te zien zijn.

Uitslag NK Wielrennen

Erik Dekker is in Rotterdam nationaal kampioen op de weg bij de profrenners geworden. De Rabobank-coureur won de eindsprint van zijn twee medevluchters Koos Moerenhout en Arthur Farenhout.

Gedurende de wedstrijd reden er lang vijf man op kop: Jens Mouris, Germ van der Burg, Karsten Kroon, Addy Engels en Bart Voskamp. Uiteindelijk bleven Kroon en Voskamp hier van over, maar zij werden twee ronde voor het einde achterhaald.

Hierna volgden een aantal uitlooppogingen. Dekker, Moerenhout en Farenhout wisten uiteindelijk uit de greep van het peloton te blijven. Door de winst van Dekker heeft de Rabobank-ploeg na vier jaar eindelijk weer eens de Nederlandse kampioen in huis en zal de kampioenstrui ook weer eens in de aankomende Tour de France te zien zijn.

'Britney Spears is zwanger'

Een onbekende user had ons via de nieuws-submit te melden:

Gisteren werd bekend dat Britney Spears zich heeft verloofd met danser Kevin Federline. Volgens het Duitse blad 'Bild' zit hier een speciale reden achter: Britney zou zwanger zijn en eind december de baby verwachten.

Pikant detail is dat de ex- vriendin van Federline ook op dit moment zwanger van hem is. Britneys moeder wil in ieder geval dat de baby ter wereld komt met een getrouwde moeder en vader en daarom zou de bruiloft gepland zijn voor 20 november aanstaande.


Britney en haar verloofde Kevin Federline

Agenten aangevallen met kettingzaag

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie heeft vandaag bekend gemaakt dat een 29-jarige man uit Ospel in Limburg is gearresteerd wegens het aanvallen van twee politieagenten met een kettingzaag. Hierbij raakte één van de agenten gewond aan zijn arm.

De man had vrijdagavond in zijn ouderlijk huis vernielingen aangericht en zijn huisgenoten bedreigd. Toen de politie kwam, ontstond in de garage een worsteling, waarbij de man een kettingzaag wist te grijpen. Daarmee bedreigde hij beide agenten, die eerst pepperspray gebruikten om hem te kunnen overmeesteren. De verdachte bleef echter wild om zich heen slaan met de kettingzaag en raakte één van de agenten, die een slag probeerde af te weren, in de arm.

Vervolgens trokken de agenten hun pistool omdat ze zich in hun leven bedreigd voelden. De verdachte vluchtte hierop naar een nabijgelegen schuur waar ter hulp gesnelde politie- en marechausseepatrouilles hem uiteindelijk konden inrekenen. De man is ingesloten.

CIA schort gebruik extreme verhoortechnieken op

Icoon Buitenlands nieuwsDe Washington Post meldt vandaag dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft besloten het gebruik van omstreden en door het Witte Huis goedgekeurde verhoortechnieken op te schorten. Het gaat om pressiemiddelen als de keel dicht knijpen en het hoofd onder water houden van verdachten, het verstoren van de slaap en het urenlang in moeilijke houdingen vasthouden van verdachten.

Deze pressiemiddelen worden ook wel 'enhanced interrogation techniques' (versterkte ondervragingstechnieken) genoemd. Deze versterkte ondervragingstechnieken worden vooral gebruikt bij terreurverdachten. De methodes zijn goedgekeurd door het ministerie van justitie, de leiding van de CIA en het Witte Huis en mogen slechts in een beperkt aantal situaties worden toegepast.

Volgens de krant geldt het voorlopige verbod op het gebruik van extreme pressiemiddelen voor alle CIA-faciliteiten, behalve militaire detentiecentra. Onder de militaire detentiecentra valt onder meer de gevangenis bij de Amerikaanse marinebasis Guantanamo, waar zo'n zeshonderd terreurverdachten worden vastgehouden.

Ondervragingen door de veiligheidsdienst kwamen internationaal in het nieuws door de excessen die plaats vonden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad, waar Iraakse gevangenen op grote schaal werden mishandeld en vernederd.

Ruim 7,4 miljoen 'thuiskijkers' zien Oranje winnen

Icoon Binnenlands nieuwsRuim 7,4 miljoen kijkers hebben gisteren in huiselijke kring naar de kwartfinalewedstrijd van het EK voetbal tussen Nederland en Zweden gekeken. Opvallend genoeg zaten tijdens de wedstrijd, waarin Oranje een plaats in de halve finale afdwong, minder mensen thuis voor de televisie dan tijdens de groepswedstrijden tegen Duitsland (7,5 miljoen) en Letland (7,6 miljoen). Dat blijkt vandaag uit voorlopige cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Alleen de wedstrijd tegen Tsjechië trok met iets meer dan zeven miljoen mensen minder thuiskijkers. Mogelijk ligt de oorzaak in het feit dat meer mensen de wedstrijd in een horecagelegenheid hebben gevolgd. Van alle mensen die zaterdag televisie keken hadden meer dan acht van de tien op de wedstrijd afgestemd.

De nabeschouwing van de wedstrijd begon later door de verlenging en de penaltyserie. Desondanks hebben hier nog ruim vier miljoen mensen naar gekeken.

Uitslagen Wimbledon (27/06)

Nadat er door regenval een tweetal dagen niet tot nauwelijk is getennist op het tennistoernooi van Wimbledon, kon er vandaag weer volop worden gespeeld. Normaal gesproken is zondag de rustdag, maar door de vele regenval en de achterstand op het speelschema kwam de organisatie toch tot deze beslissing.

Sjeng Schalken moest het opnemen tegen de Zweed Thomas Enqvist. De wedstrijd stond bol van de spanning en ging gelijk op. In de vierde set, met een 2-1 voorsprong in sets voor Enqvist, kreeg Schalken twee matchpoints tegen, maar won de set uiteindelijk toch. In de vijfde set was de Zweed mentaal gebroken en Schalken won de partij uiteindelijk met 5-7, 6-2, 3-6, 7-6 (8) en 6-2. De Nederlander gaat door dit resultaat door naar de vierde ronde, waarin hij tegen de Amerikaan Spadea zal gaan spelen.

De als eerste geplaatste Zwitser Roger Federer nam het op tegen de Zweed Thomas Johansson. Federer won de partij zonder al te veel moeite met 6-3, 6-4 en 6-3, en gaat hiermee door naar de vierde ronde. Andy Roddick, een andere favoriet, ging ook door naar de vierde ronde. De Amerikaan versloeg zijn landgenoot Taylor Dent met 6-3, 7-6(6) en 7-6(1).

De Duitser Rainer Schüttler verloor enigszins verrassend van Vincent Spadea. De Amerikaan was veels te sterk voor Schüttler, het werd 6-4 6-2 6-3. Ook Dominik Hrbaty ligt er na de derde ronde uit. Tegen de Kroaat Mario Ancic kon hij geen potten breken, en verloor met 7-5, 6-3 en 7-5.

Bij de vrouwen zorgde Karolina Sprem wederom voor een verrassing. Nadat ze afgelopen week favoriet Venus Williams versloeg, won ze vandaag van de als 32e geplaatste Meghann Shaughnessy uit Amerika. In een spannende partij werd het tweemaal 7-6 voor Sprem. Jennifer Capriati (7) maakte geen fout, zij won met 7-5 en 6-1 van Nathalie Dechy (25) uit Frankrijk.

Rotterdamse politieagent gearresteerd

Icoon Binnenlands nieuwsEen 31-jarige Rotterdamse politieagent is vrijdag gearresteerd wegens het gebruiken en in bezit hebben van verdovende middelen. De agent is zo lang het onderzoek naar de aantijgingen loopt buiten dienst gesteld.

De man is werkzaam bij het het korps Rotterdam-Rijnmond. Om welke middelen het precies gaat en welke straf de agent riskeert kon een woordvoerder van het korps zondag nog niet vertellen.

EK voorbij voor de Boer

Het EK is voor Frank de Boer waarschijnlijk voorbij. De aanvaller viel gisteren vroeg in de wedstrijd uit.

De Boer raakte geblesseerd na een harde tackle op Ljungberg waar de verdediger ook geel voor kreeg.
"Het gaat eigenlijk steeds slechter sinds ik ben gewisseld. Het doet steeds meer pijn. Maandag laat ik er een scan van maken. Het voelt alsof het een botkneuzing is of dat er aan de binnenkant van mijn enkel een bandje is gescheurd' aldus de Boer tegen Studio Sport."

Als morgen blijkt dat de Boer niet meer in actie kan komen gaat hij niet naar huis. "Het is duidelijk dat ik bij de groep blijf. Ik zal dan proberen mijn steentje bij te dragen en proberen anderen te helpen. Ik denk dat dat mijn taak is geworden."

Mocht hij niet meer kunnen spelen dan lijkt ook z'n interlandcarriere voorbij. Hij heeft dan 112 duels gespeeld. De Boer had eerder al aangegeven dat dit zijn laatste optreden in Oranje is.

Oranje niet langer slechtste penalty-nemer

Roemenië heeft de 1e plaats van Nederland overgenomen als slechte ploeg in het nemen van strafschoppen. Na de gisteren met penalty's gewonnen kwartfinale tegen Zweden staat Oranje nu op één gewonnen serie en vier verloren series.

Roemenië won echter nog nooit via de strafschoppen op een groot toernooi. Roemenië moest twee keer aantreden voor strafschoppen en verloor toen beide series. Met de vier verloren series heeft Nederland nog wel samen met Italië en Engeland de meest verloren series op een groot toernooi.

Honderd personen in ziekenhuis na technofeest Gent

Icoon Buitenlands nieuwsIn Gent zijn zaterdagavond ongeveer honderd personen onwel geworden en in ziekenhuizen opgenomen na druggebruik tijdens het massale techno- en dance-evenement City Parade. Niemand zou in levensgevaar verkeren. In totaal werden tijdens de parade 450 personen behandeld, die problemen kregen door het gebruik van xtc-pillen.

De politie van Gent heeft zo'n vijftig personen opgepakt die drugs gebruikten of verhandelden. Ze heeft daarbij enkele honderden pillen in beslag genomen. Volgens de politie trok het megafeest 180.000 deelnemers, volgens de organisatie waren dat er 250.000. De strijd tegen drugs was een van de speerpunten in het beleid van politie en organisatie.

De City Parade werd voor de vierde keer gehouden in België, waarvan de tweede maal in Gent. Het aantal bezoekers overtrof alle verwachtingen, omdat de vergelijkbare Love Parade in Berlijn dit jaar is afgelast. Aan het feest namen ook diverse diskjockeys uit Nederland deel.

'Makaay hield illegale plaspauze voor de strafschoppen'

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icon EK 2004 PortugalDe Nederlandse topspits van de Duitse voetbalcompetitie, Roy Makaay, hield na afloop van de reguliere speeltijd van de wedstrijd Nederland - Zweden een illegale plaspauze. Dat beweert de Duitse krant Bild. De aanvaller had slechts enkele minuten gespeeld omdat hij pas in de 87e minuut het veld betrad.

Volgens de regels had Makaay een gele kaart moeten krijgen. Aangezien Makaay later in de verlenging een gele kaart kreeg had dat een rode kaart kunnen betekenen. Hierdoor had Makaay zijn belangrijke strafschop niet kunnen nemen, aldus Bild die spreekt over een 'Pipi-Skandal'.

Roy Makaay
Strafschoppen: Van Nistelrooij durft niet te kijken, Makaay wel

Mobieltje kan vruchtbaarheid man schaden

“Het langdurig gebruik van een gsm kan nadelige gevolgen hebben voor de productie van sperma en voor de mannelijke vruchtbaarheid”. Dat zegt dr. Imre Fejes van de universiteit van Szeged in Hongarije onder wiens leiding voor het eerst een onderzoek plaatsvond naar een mogelijk verband tussen gsm-gebruik en vruchtbaarheid. Op een internationale conferentie van vruchtbaarheidsexperts in Berlijn worden deze week de onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Dertien maanden lang werd een groep van 221 gsm-veelgebruikers vergeleken met een groep die helemaal niets van mobieltjes moest hebben. Wat bleek was dat degenen die voortdurend een telefoontje op zak hadden maar liefst dertig procent minder sperma produceerden. Bovendien werden daarin afwijkingen aangetroffen die de vruchtbaarheid nog verder aantasten. Voor het eerst wordt gesteld dat straling van een mobieltje ook in de ‘stand by’stand schadelijk kan zijn. Het meeste risico lopen mannen die hun telefoontje dichtbij hun cruciale delen dragen. Het strekt dan ook niet tot aanbeveling het apparaatje in de broekzak te stoppen of aan een riem te dragen.

Professor Challis van de Britse regeringscommissie voor mobiele communicatie liet in een eerste reactie op bovenstaand onderzoek weten het trekken van definitieve conclusies wat voorbarig te vinden.”Omdat gsm’s nog maar een jaar of vijftien in omloop zijn en veel ernstige ziekten pas na een langere tijd optreden”. Challis start zelf dit jaar het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar de gevolgen van gsm-gebruik. Hierbij zullen een kwart miljoen mensen gedurende een periode van vijftien jaar worden gevolgd.

Wederom ongeregeldheden na winst Oranje

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsGisteravond was het na de overwinning van het Nederlands elftal onrustig in Den Haag. Alhoewel er veel feestvreugde was, werden er ook 49 mensen aangehouden wegens overtreden van het alcohol- en samenscholingsverbod, vernieling en belediging. In het centrum van de stad werden korte charges door de politie uitgevoerd om stenengooiende jongeren uit elkaar te halen.

Uit voorzorg had burgemeester Deetman een samenscholings- en alcoholverbod ingesteld op een aantal locaties. Bij eerdere wedstrijden van Oranje liepen de feesten uit de hand. Na het verlies tegen Tsjechië vorige week zaterdag was het ook al onrustig in Den Haag. En na de overwinning op Letland, en het verlies van de Duitsers afgelopen woensdag waren er ook al wat schermutselingen in Venlo, waarbij onder andere tegen auto’s van Duitsers werd geschopt.

In andere delen van Den Haag ging het er vrolijker aan toe. Voetbalfans die massaal op straat feest vierden, staken o.a. vuurwerk af. Anderen reden luid toeterend rond in hun auto’s. De politie sprak daar van een ‘uitbundig feest’. Ook in andere steden als Amsterdam en Rotterdam werd de overwinning groots gevierd.


Groots feest na het behalen van de halve finale

Geen extra kaarten voor Oranje

De KNVB krijgt geen extra kaarten voor de halve finale aakomende Woensdag tegen Portugal.

De Nederlandse voetbalbond heeft in totaal 8682 kaarten ontvangen, maar deze zijn al in een eerder stadium verkocht. De UEFA verwacht bij de wedstrijd zo`n 15.000 Nederlandse supporters.

De Portugese voetbalbond verkoopt nog wel kaarten voor het duel, maar deze zijn echter alleen voor supporters met een Portugees paspoort.

Strafschoppen geen makkie

Nederland gaat eindelijk eens een keer door na strafschoppen. Dat wil echter nog niet zeggen dat het een makkie was voor de spelers.

Voor de eerste serie van vijf strafschoppen waren er met moeite vijf man te vinden. Cocu wilde eigenlijk geen strafschop nemen, maar toen hij zag dat er zo veel spelers niet wilden nam hij zijn verantwoordelijkheid.

Cocu vertelde: "Ik heb de bal met volle overtuiging genomen. Helaas ging ie op de paal. Ik wilde eigenlijk geen strafschop nemen, maar er waren niet genoeg spelers in beeld die wel wilden."

Toen moest er ook nog een zesde strafschop worden genomen. Van de zes man die nog over waren, Van der Sar, Bouma, Stam, Seedorf, Van Bronckhorst en Robben, keken drie man elkaar aan. Seedorf en Stam hadden vantevoren al aangegeven liever geen strafschop te nemen en Van der Sar stond bij het doel. Bouma en Van Bronckhorst twijfelden, maar Robben besloot het te doen.

Gelukkig voor heel Nederland pakte het goed uit, maar dat wil nog niet zeggen dat het penalty-trauma nu is vergeten.

Kate Moss (30) te oud voor Chanel

Het Britse fotomodel Kate Moss is aan de kant gezet door parfumfabrikant Chanel. Het gezicht van het Chanel-parfum Coco Mademoiselle is volgens een woordvoerder te oud en zou te vaak feesten. Dat meldt de Britse krant Mail on Sunday.

Kate Moss (30) zou 2 miljoen dollar hebben verdiend aan haar fotosessies voor het Franse parfummerk. Als opvolgster wordt de actrice Scarlett Johansson genoemd. De 19-jarige Johansson speelde de hoofdrol in de film Girl with a Pearl Earring. Een contract is echter nog niet getekend.


Kate Moss
Kate 'Coco Mademoiselle' Moss

Advocaat: 'Spelers geloofden erin'

Icon Sport - VoetbalEindelijk is het Nederlands penalty trauma ten einde: Oranje trok de loterij van elf meter na twaalf jaar (EK ’92) weer uit de sleur. Niet zonder reden, zegt bondscoach Dick Advocaat. Het geheim van de succesvolle afloop is volledig aan te rekenen op het vertrouwen van Oranje. “We straalden echt vertrouwen uit. Dat voelde iedereen op het veld. De geest zat erin.”

“De hele groep hing tijdens de strafschoppen aan elkaar. Het is natuurlijk een beetje bijgeloof, maar het heeft uiteindelijk wel in ons voordeel gewerkt”, meent de veel besproken trainer. Minder tevreden was Advocaat over het verloop in de reguliere en verlengde speeltijd. “We konden geen greep op de wedstrijd krijgen. We speelden te veel de lange bal. Het was een spectaculaire wedstrijd. Het doelpunt kon tot aan de laatste seconde aan beide kanten vallen. De sfeer was geweldig.”



Toen het na 120 minuten spelen op de penalty’s aankwam reageerden veel spelers toch negatief op de vraag of ze een strafschop wilden nemen. “Cocu wilde eigenlijk niet, en Robben stond ook niet te trappelen. Maar ze moesten wel, want Van Hooijdonk bijvoorbeeld was niet beschikbaar”, onderstreepte Advocaat. Cocu nam zijn verantwoordelijkheid als aanvoerder op zich, en miste als enige Nederlander een van de penalty’s. "Ik heb de bal met volle overtuiging genomen. Helaas trof de bal de paal. Ik wilde eigenlijk geen strafschop nemen, maar er waren niet genoeg spelers in beeld die wel wilden. Gelukkig hebben we het deze keer wel gered", aldus de middenvelder.

De jonge Robben maakte zich de held door de laatste bal koelbloedig in te schoppen, en daarmee ten koste van Zweden de baan voor Nederland vrij te maken naar de halve finale van het EK 2004, welke aanstaande woensdag zal worden gespeeld tegen Portugal. "Ik dacht niet na. Ik wilde die bal er gewoon inschieten. En dat lukte. Fantastisch gewoon. Eindelijk hebben we bewezen dat we ook van elf meter kunnen winnen”, zo zei Robben, die het zelf nog nauwelijks kon geloven.


Nationale Vergeet-me-niet-dag van start

Icoon Binnenlands nieuwsEen miljoen ouderen leven in eenzaamheid. Maar liefst 200 duizend van hen zeggen zich extreem eenzaam te voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leger des Heils. Om dit onder de aandacht te brengen heeft het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO) vandaag uitgeroepen tot Nationale Vergeet-me-niet-dag.

Het fonds roept het Nederlandse volk via radiospotjes op een uurtje door te brengen met een eenzame oudere. Volgens directeur Jan Romme is de drempel om dat te doen vaak te hoog. Hij hoopt dat de aandacht voor het probleem van eenzaamheid leidt tot het massaal bezoeken van ouderen tijdens de zomermaanden.

Door het NFO zijn een aantal politici en bekende Nederlanders ingezet om het goede voorbeeld te geven. Zo brengen LPF'ers Hilbrand Nawijn, Joao Varela en Max Hermans bloemen naar verschillende verzorgingstehuizen in Nieuwegein en Rotterdam. Enkele politici van CDA, PvdA en VVD gaan in Amsterdam wandelen met bejaarden. Voormalig weerman John Bernard leest voor in een Bunniks verzorgingstehuis. Het startsein voor de actie wordt om 14:00 uur gegeven in het Willem Dreeshuis in Amsterdam.

Echtscheidingsclausule met chatrecht

“Je kan dan wel mondeling met je ex overeenkomen dat je de kinderen kan e-mailen wanneer ze bij haar zijn. Maar ik wilde absolute zekerheid. Daarom liet ik mijn chatrecht in de echtscheidingsclausule opnemen, daardoor werd dat recht afdwingbaar”.

Dat zegt Joris Van den Cruyce in het dagblad Het Volk. De verzekeringsexpert heeft de primeur in Vlaanderen. Nooit eerder liet daar een ouder het recht om met zijn kinderen te kunnen chatten vastleggen bij een notaris. Het notariële stuk beschrijft dat Van den Cruyce om de twee dagen met zijn achtjarige zoontje en elfjarige dochter mag chatten, wanneer deze bij hun moeder zijn. Verder is erin vastgelegd dat hij de kosten van het internetgebruik voor zijn rekening neemt.

Wat de kinderen vinden van het chatrecht dat hun vader heeft bedongen, wordt in het artikel niet vermeld.

Williams-team positief gestemd

Bij Williams zijn ze positief gestemd over de tweede helft van het seizoen. Technisch directeur Sam Michael gelooft dat het team weer voor de overwinningen mee kan gaan strijden.

Hoewel de Grand Prix van Amerika niet positief verliep voor het team met het ongeluk van Ralf Schumacher en de zwarte vlag voor Juan Pablo Montoya, is er een geloof dat er betere tijden aankomen. Op Magny Cours zou het team de slechte prestaties van het begin van dit seizoen moeten doen vergeten.

Sam Michael vertelde: "Het is alleen vanwege fouten dat we geen punten hebben gescoord in de vorige race. De auto is beter aan het worden, maar we moeten blijven pushen. Het slechtste wat je kan doen is opgeven."

Hij vervolgde: "Ons doel is nog steeds vooraan te staan en ondanks dat we niet goed genoeg waren om de Ferrari te verslaan, was onze prestatie in de laatste races redelijk goed en dat geeft ons hoop."

Had Schumi straf moeten krijgen?

Na de Grand Prix op Indianapolis zijn er vragen gerezen of de overwinning van Michael Schumacher wel geheel reglementair was. Haalde hij Barrichello niet te vroeg in?

Na de safetycar situatie ging Schumacher Barrichello op het rechte stuk voorbij. Aangezien er niet mag worden ingehaald in de ronde dat de safetycar naar binnen gaat, is het de vraag of Schumacher net voor de finish of er net na Barrichello voorbij ging.

De computer gaf bij de passage van de finish Michael Schumacher aan op plaats 1 en Rubens Barrichello aan op plaats 2. Dit werd echter snel hersteld naar een minieme voorsprong van 0.013 secondes voor Barrichello.

Volgens een voorlichter van de FIA gaf de computer Michael Schumacher inderdaad even aan als aan de leiding, maar verbeterde zichzelf automatisch. Mensen van de FIA hebben de tijdmeting nog gecontroleerd, en de automatische correctie bleek correct. Geen straf voor Michael Schumacher dus en een reglementaire overwinning.

Britse klaagbrieven over post komen niet aan

Icoon Buitenlands nieuwsDe Royal Mail in Groot-Brittannië heeft zich de woede op de hals gehaald van een groepering die de postbezorging van de organisatie in de gaten houdt. De groep heeft een officiële klacht ingediend omdat alle brieven die ze aan Britse parlementariërs heeft gestuurd over de gebrekkige postbezorging, nooit zijn aangekomen of verkeerd zijn bezorgd.

De Britse krant The Sunday Telegraph meldt dat de groepering met de naam Postwatch, 49 brieven aan leden van Britse Lagerhuis heeft gestuurd. Twee weken later bleek echter dat de brieven nog steeds hun bestemming niet hadden bereikt. De Royal Mail kan de verdwijning van de brieven niet verklaren.

Onlangs kwam naar buiten dat Royal Mail jaarlijks veertien miljoen poststukken 'verliest'. De organisatie geeft toe dat de dienst geen van zijn doelstellingen weet te bereiken.

Vliegtuigje crasht op woonhuis nabij Moskou

Sessy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsEen klein vliegtuigje is gisteren dichtbij Moskou op een woonhuis in het dorp Zaoziorje neergestort. Het vliegtuig steeg net op van een nabijgelegen vliegveld voor een oefenvlucht, toen het na twee kilometer neerstortte.

Twee inzittenden waren op slag dood, een derde persoon stierf later in de ambulance. Ook zijn drie mensen gewond geraakt. Het vliegtuig was een historisch exemplaar. In 1945 bracht het de door Nazi-Duitsland ondertekende documenten voor de capitulatie naar Moskou. Het vliegtuig was van het type Li-2, wat een versie van Douglas DC-3 (Dakota) is, en was het enige nog werkende exemplaar van zijn type in de gehele wereld. Wat de oorzaak van de crash is, is niet bekend.

Ralph Nader loopt steun Groenen mis

Icoon US electionsEr is grote opluchting in het campagne team van John Kerry. Ralph Nader zal namelijk niet meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen als de officiële kandidaat van de Groenen. Hierdoor is de linkse kandidaat Nader slechts in zeven staten verkiesbaar.

De Verenigde Staten kennen een twee partijen stelsel, maar bij de presidentsverkiezingen doen ook vaak onafhankelijke kandidaten mee van hele kleine partijen. Deze moeten hiervoor in elke staat een bepaald aantal handtekenigen verzamelen om in die staat mee te mogen doen. Hoewel de kandidaten nooit een serieuze kans op het presidentschap maken, zijn ze wel een luis in de pels van de Republikeinse en Democratische kandidaat.

Zo was het multi-miljardair Ross Perot die er als presidentskandidaat voor zorgde dat Bush sr. in 1991 veel stemmen misliep en het presidentschap aan Clinton verloor. In de presidentsverkiezingen van 2000 wist Ralph Nader veel stemmen te trekken, waaronder in de cruciale zuidelijke staat Florida. Dit ging ten koste van de Democraat Al Gore, die mede hierdoor het presidentschap verloor aan Geore W. Bush.


Ralph Nader

40 doden bij autobom in Irak

Appetjoek had ons via de nieuws-submit te melden:

In de aanloop naar de machtsoverdracht aan de nieuwe Iraakse regering zijn er in Irak afgelopen nacht weer vele doden gevallen bij twee aanslagen. Twee autobommen werden tot ontploffing gebracht in de sjiitische stad Hilla, waarbij zeker 40 doden en 22 gewonden zijn gevallen.

De stad Hilla ligt 100 km ten zuiden van de hoofdstad Bagdad, waar Poolse militairen actief zijn. De ontploffing vond plaats bij een moskee. Ooggetuigen melden dat onder de doden geen militairen of politieagenten zijn.

Irak wordt momenteel getroffen door een reeks van aanslagen wat vooral het gevolg is van de in aanloop zijnde machtsoverdracht op 30 juni. Premier Allawi van de Iraakse regering heeft daarom in de Britse krant The Independent on Sunday een verzoenende hand uitgestoken. Volgens Allawi zullen de opstandelingen in Irak die zich niet aan gewelddaden schuldig maken, amnestie aangeboden krijgen.

Man gearresteerd na wapenvondst op vliegveld

Icoon Buitenlands nieuwsEen Amerikaan van Iraanse afkomst is gearresteerd nadat hij probeerde om een geladen wapen en een mes mee te nemen aan boord van een vliegtuig met bestemming Washington DC. Dit heeft de politie afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

De 65-jarige Ali Reza Khatami, een gepensioneerde bouw ondernemer die al 40 jaar in de Verenigde Staten woont, werd donderdag gearresteerd op het John Wayne vliegveld van Orange County in het zuiden van California. In zijn tas werd door de bagage scanners een klein kaliber wapen en een vijftien centimeter lang mes geconstateerd, aldus de politie.

Het is onduidelijk waarom Khatami de wapens in zijn bagage had, maar volgens de politie van Orange County komt de man niet voor op lijsten met leden van extremistische groepen. De man zit nog steeds vast en hij zal worden aangeklaagd wegens wapenbezit overtredingen.

Israël doodt belangrijke extremisten

Icoon Israel / PalestinaHet Israëlische leger heeft zaterdag bij acties in Nablus zes Palestijnse extremisten gedood. Eén van hen was Nayef Abu Sharkh, leider van de Al Aqsa Martelarenbrigades in Nablus. Volgens een ziekenhuis in Nablus was ook Sheik Ibrahim, leider van de Islamitische Jihad in Nablus, onder de gedode Palestijnen. De andere slachtoffers waren een lijfwacht van Ibrahim en leden van Al Aqsa en Hamas.

Sharkh en Ibrahim behoorden tot de zeven meest gezochte extremisten die op de pamfletten stonden die het leger afgelopen week in Nablus uitdeelde. De gedode Palestijnen hielden zich al een aantal dagen schuil in een huis. Het Israëlische leger besloot het huis uiteindelijk binnen te vallen en vond een geheime ruimte achter een toilet. Toen ze beweging zagen openden de militairen het vuur en gooiden handgranaten naar binnen, aldus Palestijnse bronnen. Anderhalf uur eerder had het leger al één van de extremisten doodgeschoten toen hij het huis verliet.

De Verenigde Staten en Israël beschouwen de Al Aqsa Martelarenbrigades en de Hamas als terroristische organisaties. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor verschillende aanslagen op onschuldige burgers.

Subheader
Israëlische soldaten patrouilleren in Nablus

Met bloed bedekte klant gearresteerd

Icoon Buitenlands nieuwsEen 26-jarige Amerikaanse man, Sheddrick Deon Bentley, uit Naples (Florida) is vrijdag gearresteerd wegens moord op zijn 18-jarige vriend Cory Brightman. Hij had het slachtoffer neergestoken en in een prullenbak gestopt.

Bentley zei tegen politieagenten dat Brightman hem aanviel met een mes en dat hij zichzelf alleen verdedigde. Er zaten inderdaad snijwonden op zijn handen maar die wezen volgens de autoriteiten aldaar niet op zelfverdediging. Een getuige heeft de twee zien vechten.

Bently was eerder op de dag bedekt met bloed een supermarkt binnengelopen en kocht daar vuilniszakken, kleren en verband. Hij betaalde met een 100 dollar biljet dat doordrenkt was met bloed en reed weg in zijn auto. De medewerkers besloten hierop de politie te bellen.

De politie vond de man, maar hij kon vluchten. Na een tweede zoektocht kon de man uiteindelijk opgepakt worden. Later vond de politie het slachtoffer in de prullenbak. Hierin lagen ook een paar bebloede gympen die overeenkwamen met voetafdrukken van de verdachte man in de supermarkt.

Agressie

Het is me wel eens overkomen dat ik werd overvallen. In beide gevallen was dat 's nachts, in beide gevallen waren de daders gewapend met een mes. Het geeft je een stoot adrenaline: enerzijds is een mes op je borst met de onuitgesproken dreiging doorgeduwd te worden nogal beangstigend, anderzijds roept dat een woede op. "Waar haal je het recht vandaan mij dit aan te doen."

Man in rolstoel steelt nasi goreng

Icoon opmerkelijk nieuwsDe politie van het Britse Northampton is op zoek naar een man die in een rolstoel een 22-jarige student overviel. De student had net een ingepakte portie nasi goreng van de afhaalchinees gehaald toen de dief opeens langs rolde en het pakketje uit zijn handen griste.

De student verzette zich maar werd hierop door een kompaan van de dief in het gezicht geslagen. Daarna zette de dief het op een 'rollen.' De student hield aan het incident een bloedende lip en blauwe plekken over. Volgens het slachtoffer konden de dieven hun lachen niet inhouden.

Bush: ''Turkije klaar voor EU-lidmaatschap''

tuvokki en bravo hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsPresident George Bush heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan Ierland gezegd dat Turkije voldoet aan de criteria om lid te worden van de Europese Unie. Volgens de president moet Brussel gesprekken beginnen over de toetreding. ''Als Turkije voldoet aan de EU-voorwaarden voor lidmaatschap moet de Europese Unie besprekingen beginnen die leiden tot volledig lidmaatschap'', zei Bush.

Bush is morgen en overmorgen aanwezig op de NAVO-top in Istanbul. Enkele Europese landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, gaven de afgelopen dagen in bedekte termen aan Turkije nog niet rijp te vinden voor de EU. Eurocommissaris voor uitbreiding Günter Verheugen zei vorige week nog dat toetreding "nog niet voor morgen" is. De Europese Commissie komt deze herfst met een rapportage over het land.

Onder voorzitterschap van Nederland moet de EU eind dit jaar beslissen of de onderhandelingen over het lidmaatschap kunnen beginnen. De EU eist onder meer dat de situatie van de mensenrechten in Turkije sterk verbeteren.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.