Game: MTV Music Generator 3

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: MTV Music Generator 3 is uitgebreid. Tussen het moment van beginnen en eindigen kun je naar eigen belangen uren of minuten, eindeloze tweaks of een paar simpele knopdrukken stoppen. De keus is aan jou, of eigenlijk niet. Althans, niet in het begin, waarin het hele gebeuren nogal overweldigend voorkomt en je voornamelijk spartelt in het diepe. Maar wees niet ongerust, MixMax comes to the rescue en levert 12, zij het moeilijk te doorkomen, tutorials mee.

MTV Music Generator 3 - Menu


Het spel wordt geleverd met een aantal verschillende modes. Onder deze vind je onder andere de ‘create-your-own-track’, welke de hiervoor beschreven situatie perfect weerspiegelt. Een nieuwe plaat vanaf de eerste scratch, niet voor beginners dus. Nee, nieuwelingen met de software voelen zich waarschijnlijk beter thuis in de ‘remix mode’. Kies je plaat uit tien voorgeïnstalleerde keuzes, variërend van Outkast tot Snoop Dogg en van Fabolous tot Sean Paul, en… Ho, variërend zeg je? Afwisselende hiphopartiesten ja, maar daar heb je het dan ook zo’n beetje mee gehad, een paar trance-achtige nummers niet meegerekend. Hoe dan ook, na het kiezen van de plaat kan je aan de slag met een aantal speeltjes à la drums, bas en vocalen. Ook stelt de mode je in staat het een en ander te veranderen aan bijvoorbeeld het tempo en het weergalmen van de sound. Elk op zich goed en overzichtelijk weergegeven in de goed-ogende gebruikersinterface, en bovenal makkelijk te gebruiken.

MTV Music Generator 3 - Studio


MTV Music Generator 3 - Sample Base


Voor net wat meer gedetailleerde veranderingen kan de gebruiker overswitchen naar de ‘studio mode’, of – in het geval van de echte die-hards – de mode waarin het allemaal nog maar even moet gebeuren; ‘create-your-own-track’. Klinkt stoer, is het ook. Beginnend met een simpele tune brouw je in deze mode, mits je het nodige doorzettingsvermogen inzet, met behulp van vele aanpassingen je compleet eigen sound in elkaar. Sleutelwoord in deze mode is de zogenaamde riff (een steeds herhaalde muziekpassage), waarbij te kiezen valt uit de aanwezige database of een eventuele zelfgemaakte. Dit zelf maken kan gebeuren in de Beatbox. Drum je eigen riff bij elkaar, waarbij het voornaamste probleem het op gang krijgen van de beat is. Een leuke bijkomende optie is het importeren van korte stukjes van bijvoorbeeld je favoriete CD. Denk hierbij overigens niet dat je complete nummers kunt inlezen, MixMax heeft dit wegens plagiaatperikelen ingekort tot een maximum van acht seconden.

MTV Music Generator 3 - Beatbox


En dan, na uren en nog eens uren werk heb jij daar je eigen plaat. Je kunt het wel uitschreeuwen over de daken, maar er zal waarschijnlijk niemand geïnteresseerd zijn of geloven dat jij de maker bent van dat prachtige stukje muziek. Publicatie op het internet zou de perfecte oplossing zijn, maar zoals je waarschijnlijk al wel raadt, wordt dit niet ondersteund. Ook het toevoegen van je eigen stem via een microfoon, om de mensen dan toch nog te laten merken dat jij de componist bent, is niet mogelijk. De enige manier om je creatie te delen met de buitenwereld is het ietwat omslachtige uploaden naar een ander apparaat via audiokabels. En het had zo mooi kunnen zijn.