Nieuws
Grootmachten willen WTO-overleg hervatten

''Die bedreigen de wereldwijde economische groei'', zo lieten ze weten in een verklaring. De G20, de groep van de belangrijkste industrielanden en opkomende ontwikkelingslanden, kwam zaterdag en zondag bijeen in Australië.
Ministers van Financiën en centrale bankiers van onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, China, Rusland en Brazilië voerden in Melbourne overleg over allerlei economische vraagstukken. De vastgelopen besprekingen over een nieuw handelsakkoord stonden hoog op de agenda.
Wat de oproep daadwerkelijk betekent, is nog onduidelijk. Belangrijke spelers in de wereldhandel hebben de afgelopen maanden met regelmaat het belang van hervatting van het wereldhandelsoverleg benadrukt. Een datum voor concrete onderhandelingen is echter nog niet geprikt. Ook de verklaring van de G20 stond vol gemeenplaatsen.
Tegenwoordig is het niet meer zo zeer een kwestie van landen die met elkaar onderhandelen, maar juist van de multinationals die achter de schermen aan de touwtjes trekken. Door schaalvergroting zijn deze de afgelopen jaren alleen maar machtiger geworden en nu in staat om prijzen op de wereldmarkt te manipuleren. Denk hierbij vooral aan koffie, maar ook aan katoen en suiker.
Hierover hoor je bijna nooit iemand. Ook niet in de politiek. Het is een schande. Elk Nederlands gezin betaald 40 euro subsidie per jaar aan suikerboeren. Deze subsidie komt uiteindelijk terecht bij enkele grote suikerverwerkende bedrijven zoals British Sugar, CSM, en nog een frans en duits bedrijf waarvan me even de naam is ontschoten. Ze behalen zeer hoge winstmarges die terugvloeien naar de aandeelhouders. Het grootste deel van deze aandelen is veelal in handen van de super rijken.
Door deze subsidies voor bietensuiker en importheffingen op rietsuiker die in de derde wereld tegen 1/5 van de prijs van onze bietensuiker wordt geproduceerd wordt de 4/5 verschil goed gemaakt.
Dit leidt bij ons nog tot overcapaciteit die gedumpt wordt in de arme landen en daar de markt verder kapot maakt.
Ze zijn daar niet te dom of te lui om te werken. Sinds de kolonisatie wordt men er stelselmatig arm gehouden ten behoeve van de wereld elite. Ik hoop dat er bij een paar mensen weer een lichtje is gaan branden.
Eerlijke wereldhandel is in mijn ogen verder weg dan ooit. Als het volk ooit gaat zien wat er aan de hand is voordat het te laat is kan er misschien politieke druk worden uitgeoefend om een andere weg in te slaan.
Totdat ik niet erg lang geleden het vak "International Development Law" volgde en hiervoor een paper schreef over trade barriers had ik ook nog maar weinig kennis van deze kwestie. ( Ik schetste hierboven een beperkt beeld ) Het is dus niet raar als je hiervan opkijkt.
Milieu en economische groei zijn tegenstrijdigheden.
Wel moeten wij zorgen dat derde wereld landen geen kaalslag plegen op hun natuur.
Dit doet het westen al met voorwaardes voor handel met de derde wereld alleen grootmacht China heeft hier schijt aan en de derde wereld ook waardoor ze onbekommerd met China verder gaan omdat hun geen vragen stellen.
Anti globalisten hebben hier afgelopen weekend redelijk huisgehouden. Ik ben zelf toevallig nog tegen een rel op zaterdag avond aangelopen en ik moet zeggen het ging er best hard aan toe!
Voordat het uit de hand liep was het erg grappig om te zien. Die gasten hadden een auto vastgeketend aan een lantaarn paal; waren de hele dag aan het drinken en dansten op straat. Wel jammer dat t toch nog uit de hand liep.
Wel grappig was dat er een hoop toeristen op de rellen af kwamen om van een meter afstand foto's te maken foto
In economisch zware tijden interesseert het volk zich geen hol voor het milieu. Als er maar brood op de plank komt en je een dak boven je hoofd hebt.
Maar nu we allemaal zijn volgevreten zijn sommigen zich gaan afvragen of er eigenlijk niet wat meer moet gebeuren voor behoud van de natuur.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken