Rusland: 'F-16 en militaire vliegvelden buiten OekraÔne zijn legitieme doelen'

F-16 gevechtsvliegtuigen en militaire bases buiten Oekraïne zouden legitieme doelwitten worden voor Moskou als ze betrokken zijn bij gevechtsoperaties tegen Russische troepen, verklaarde Andrei Kartapolov, een parlementslid en het hoofd van het Defensiecomité, volgens het staatspersbureau Ria Novosti.

Volgens Kartapolov zal dit enkel het geval zijn als de F-16's deelnemen aan gevechtsmissies. Als ze daarentegen geparkeerd staan op vliegvelden alsof ze in opslag zijn, en vanuit Oekraïens grondgebied opereren, zal hier geen consequenties aan verbonden zijn volgens Kartapolov. "Maar als ze vertrekken vanaf de vliegvelden van een ander land, het Oekraïense luchtruim binnengaan, raketten afvuren op Russische doelen en weer terugkeren, dan zijn ze een legitiem doelwit. We kunnen iedereen neerschieten, waar dan ook", benadrukte de plaatsvervanger.

Een deel van de F-16-jets die naar Kyiv worden verplaatst, zal worden gestationeerd op vliegvelden in geallieerde landen om te voorkomen dat ze een doelwit zijn voor Russische troepen, verklaarde het hoofd van de luchtvaart, Sergei Golubtsov, van het Oekraïense luchtmachtcommando. Golubtsov merkte op dat sommigen van de toestellen "zullen verblijven op trainingscentra waar onze piloten en luchtmachtpersoneel worden opgeleid. Een specifiek aantal vliegtuigen zal worden opgeslagen op veilige luchtbases buiten Oekraïne, zodat ze hier geen doelwit vormen".