Pro-Palestina demonstranten gearresteerd, agenten geschopt en gekrabd

Een groep van tientallen pro-Palestina demonstranten is aan het eind van de middag ingesloten en gearresteerd door de ME bij de Dam op de hoek van de Kalverstraat. Volgens een woordvoerder van de politie hebben enkele personen zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Tijdens het vervoer naar het cellencomplex, in een bus, werd er ook geweld gebruikt tegen de politie. 

De demonstratie begon bij het Amerikaanse consulaat aan het Museumplein. Uiteindelijk verplaatste de groep zich in de richting van de Dam, waar ook een pro-Israëlactie door de SGP werd georganiseerd. Onderweg zou er met graffiti gespoten zijn, is er vuurwerk afgestoken en zouden er bedreigingen zijn geuit. 

De woordvoerder laat weten dat een deel van de groep werd ingesloten en zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. De groep is met een bus afgevoerd. Aan de andere kant, op de Dam, stonden ook enkele tientallen pro-Palestina demonstranten.

Volgens de politie probeerden die groep te verhinderen dat de bus kon vertrekken. "Er werden fietsen uit rekken getrokken en deze werden voor de bus gegooid." De ME heeft daarom klappen uitgedeeld. Onderweg naar het cellencomplex werd er ook geweld gebruikt tegen de politie. "Agenten zijn geschopt, gekrabd en beledigd", schrijft de politie in een bericht. 

Pro-Israëlactie
Op de Dam werd een pro-Israëlactie georganiseerd door de SGP. Ongeveer honderd mensen waren bij de manifestatie aanwezig, waaronder SGP-leider Chris Stoffer en SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.