Steinhauser wint zeventiende rit na lange aanval

Georg Steinhauser heeft de zeventiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. In de laatste bergrit in de Dolomieten kwam de jonge Duitser solo over de finish. Tadej Pogacar werd op ruim één minuut tweede en verstevigde nogmaals zijn roze leiderstrui. Het verschil met de nummer twee Daniel Felipe Martinez is nu bijna acht minuten.

In de zeventiende rit moest er direct geklommen worden en later lagen ook nog verschillende beklimmingen op het parcours, waarna de finish lag op de Passo Brocon. Op de eerste beklimming ontstond er direct een sterke kopgroep van tien: Julian Alaphilippe, Amanuel Ghebreigzabhier, Giulio Pellizzari, Nairo Quintana, Davide Ballerini, Georg Steinhauser, Marco Frigo, Damiano Caruso, Nicola Conci en Attila Valter.

De kopgroep leek de ruimte van het peloton te krijgen, maar opeens zette dsm-firmenich-PostNL zich op kop van peloton en op zestig kilometer van de streep werd de kopgroep ingerekend, waarna Ghebreigzabhier het opnieuw probeerde. De Eritreër kreeg Steinhauser met zich mee.

Op de eerste van de twee beklimmingen van Passo Brocon was Steinhauser de sterkste van de twee en richting de laatste keer Passo Brocon was de voorsprong van de Duitser richting het peloton naar drie minuten gegroeid. Op de slotbeklimming van twaalf kilometer hield hij goed stand en pakte Steinhauser zijn eerste profzege. In de achtergrond was Pogacar bij de klassementsrenners opnieuw de sterkste en kwam op een goede minuut als tweede over de finish, een kleine twintig seconden eerder dan de andere klassementsrenners.

Results powered by FirstCycling.com