Schansspringsters Althaus en Opseth zegevieren in Lillehammer, Kramer 3e

De beste schansspringsters van de wereld hebben in het Noorse Lillehammer twee World Cup-wedstrijden afgewerkt. Ze kwamen eerst in actie op de kleine schans, waarna ook een wedstrijd op de grote schans gepland stond, waar de thuisfans prima konden genieten van de goede Noorse resultaten.

Kleine schans
De Duitse Katharina Althaus begon bijzonder sterk en sprong in de eerste ronde naar de leiding, waarbij ze werd gevolgd door de Sloveense Nika Prevc en de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig. Abigail Strate uit Canada stond op een zeer verrassende vierde plek, voor de Duitse Anna Rupprecht en de voor Oostenrijk uitkomende Marita Kramer.

In de finaleronde wist diezelfde Kramer een betere sprong neer te zetten, waarna ze zag hoe Rupprecht flink wat posities inleverde en Strate ook net niet aan haar prestatie kwam. Pinkelnig ging er wél voorbij en pakte de leiding, Prevc viel terug naar plek zeven en Althaus mocht het afmaken. Dat deed de Duitse opnieuw overtuigend, waardoor zij de winst pakte, voor Pinkelnig en Kramer.

Grote schans
Eva Pinkelnig was in de eerste ronde de beste, maar het scheelde bijzonder weinig: de Oostenrijkse werd op minder dan een half puntje gevolgd door zowel Anna Odine Strøm als Silje Opseth, beiden uit Noorwegen. De Sloveense Ema Klinec zat er ook nog goed bij, net als Katharina Althaus uit Duitsland, met Klinec' landgenote Nika Kriznar als 'best of the rest'.

In de finaleronde wist Kriznar haar positie in elk geval vast te houden, maar Althaus sprong daar zeer ruim overheen en leek zo zelfs een aanval op de winst te doen. Klinec viel in elk geval terug tot achter de Duitse, maar Opseth ging er ruim voorbij. Strøm eindigde net achter haar landgenote en was dus zeker van een podiumplek, met alleen Pinkelnig te gaan. De Oostenrijkse hield geen stand, maar pakte wel de derde plek, achter thuisduo Opseth en Strøm. Marita Kramer moest dit keer genoegen nemen met een zevende plek.