Shorttracker Roes stunt met 2e plek in World Cup, fenomenale zege Ren

De eerste finaledag van de World Cup shorttrack in het Duitse Dresden heeft een aantal uitstekende races opgeleverd. Ook Nederland vierde succes, terwijl op de aflossing twee finaleplekken gepakt werden.

1500m vrouwen
Yara van Kerkhof schopte het tot de B-finale, maar in de slotfase werd ze daarin onderuit gekegeld door de Britse Elise Christie. De A-finale leverde vervolgens een Zuid-Koreaans 1-2'tje op: Choi Min-jeong en Noh Ah-rum verwezen de Chinese Han Yu Tong in de slotronde naar de derde plek, vlak voor de Belgische Hanne Desmet. Gioya Lancee werd in de herkansingen uitgeschakeld, Rianne de Vries ging er in de kwartfinales uit met een penalty.

1500m vrouwen

1500m mannen
Doorgaans vertrekt men vrij rustig op de 1500 meter, maar Ren Ziwei wilde daar niks van weten. De Chinees lanceerde vol gas een aanval in de eerste ronde en zette het veld bíjna op een rondje. Het koste hem zo ongeveer al zijn kracht en in de laatste ronden brandden zijn benen zo hevig dat het ijs er bijna van smolt, maar Ren hield stand en boekte een werkelijk schitterende zege. De verrassende junior Sven Roes pakte een bijzonder knappe tweede plek, zijn eerste World Cup-podium, Itzhak de Laat greep met plek vier net naast de prijzen. Friso Emons strandde in de herkansingen.

1500m mannen

1000m vrouwen
Halverwege de A-finale schoof Suzanne Schulting met één indrukwekkende move buitenom iedereen voorbij, waarna ze de strijd aan ging met de Zuid-Koreaanse Kim Ji-yoo. Die ging haar voorbij, maar twee ronden voor het einde werd de race gestaakt na een harde val achter de twee leidsters. Met alleen Schulting, Kim en de Canadese Courtney Lee Sarault werd de race opnieuw gestart en pas zo'n drie ronden voor het einde trok Schulting de boel op gang. Kim ging er echter voorbij, ondanks wat mogelijk niet al te legaal verdedigen van Schulting, en pakte de winst. Sarault schoof ook nog voorbij Schulting, die zo als derde eindigde. Voor Lara van Ruijven was het in de kwartfinales klaar, Selma Poutsma kwam niet door de herkansingen.

1000m vrouwen

1000m mannen
Daan Breeuwsma stond in de B-finale en kon daarin niks meer doen dan als laatste eindigen. De A-finale leverde een mooie zege op voor Park Ji-won. De Koreaan trok anderhalve ronde voor het einde in één keer van de vierde naar de eerste plek en stond die niet meer af. Shaolin Sandor Liu uit Hongarije eindigde als tweede, voor de Japanner Kazuki Yoshinaga. Zowel Dylan Hoogerwerf als Melle van 't Wout dolven het onderspit in de herkansingen.

1000m mannen

Gemengde aflossing
Met Breeuwsma, De Laat, Schulting en Van Ruijven had Nederland uitstekende kans op de winst en de ploeg lag aanvankelijk dan ook op kop, tot Breeuwsma enkele meters voor een wissel onderuit schoof. Hongarije en Rusland schudden Frankrijk in de slotfase af, waarna Shaolin Sandor Liu het in een fraai duel voor Hongarije won van de Rus Semen Elistratov.

Gemengde aflossing

Aflossing vrouwen en mannen
De Vries, Schulting, Van Kerkhof en Van Ruijven waren de favorieten in hun halve finale en dat maakten ze waar. De ploeg kwam geen moment in de problemen en reed zich redelijk onbedreigd naar de winst en een plek in de A-finale van zondag.

Breeuwsma, De Laat, Roes en Van 't Wout deden het in de halve finales bij de mannen prima, hoewel de tweede plek - en daarmee een plaatsje in de finale - nog even in gevaar kwam. Dankzij De Laat werden de Japanners echter alsnog verslagen en dus staat Nederland zondag in de eindstrijd.