IS claimt aanslag cartoonbijeenkomst met Wilders

Een aanhanger van Islamitische Staat heeft gezegd dat de terreurorganisatie achter de schietpartij bij de anti-moslimbijeenkomst in Texas zit. Bij deze bijeenkomst was ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig.

Via Twitter zei de sympathisant onder andere: "Twee broeders van ons hebben zojuist het vuur geopend bij de profeet Mohammed-kunsttentoonstelling in Texas! #TexasAttack". Inmiddels is het betreffende account offline gehaald. Een pientere volger zag de bui al hangen, hij heeft van alle tweets een screenshot gemaakt.

Abu Hussain Al Britani vervolgde zijn twitterkannonade met: "Ze dachten in Texas veilig te zijn voor de soldaten van Islamitische Staat.". "Weet dat elke keer wanneer de profeet Mohammed beledigd wordt, we hard zullen reageren. Van Parijs tot Texas, je bent nooit veilig."

De beste man lijkt hiermee hard op zijn teentje getrapt te zijn door onze politicus met blonde lokken. Wilders liet vanochtend weten Mohammed cartoons in de Tweede Kamer te willen.

Na de schietpartij zocht de politie nog naar explosieven in de auto en bij het gebouw waar de bijeenkomst plaatsvond. Het is ons onbekend of deze zijn gevonden.

Op de bijeenkomst in Texas werd een wedstrijd gehouden voor de beste Mohammed-cartoon, de winnaar zou 10.000 dollar krijgen. Wie de wedstrijd heeft gewonnen is ons niet bekend.

Bij de schietpartij zijn de twee daders gedood, een politieagent raakte gewond aan zijn enkel. Hij is inmiddels thuis en maakt het goed.

Het hele gebeuren veroorzaakte veel ophef, op Twitter was #garlandshooting trending topic. Ook hebben verschillende politici een reactie gegeven.

De voorzitter van de organisatie, Pamela Geller, vroeg zich af of we ons moeten overgeven aan dit soort idioten: "Dit is oorlog. Dit is een aanslag op het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?"

Geert Wilders liet na de schietpartij in een reactie weten nooit te zullen buigen voor geweld en terreur. "Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige gepaste antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Het was wel erg heftig vandaag." 

Burgemeester Douglas Athas van Garland meldde dat er geen aanwijzingen zijn dat er meer mensen betrokken zijn geweest bij het incident. Volgens hem was een verdachte op slag dood. "De tweede verdachte was gewond en probeerde bij zijn rugtas te komen. Hij werd weer neergeschoten." De tweede verdachte bezweek vervolgens aan zijn verwondingen. Het is nog niet bekend wie de twee aanvallers waren.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet ook van zich horen. "Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij", liet Koenders weten in een reactie.

Ook onze premier is geschokt op deze aanslag van vrije meningsuiting: "Ik ben blij dat Geert Wilders ongedeerd is. Het onderstreept dat we alert en waakzaam moeten blijven en pal staan voor de vrijheid van meningsuiting". Verder stelt hij dat het onderzoek naar de omstandigheden moet worden afgewacht.