FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 mei 2015

'Volgelingen rabbijn verlaten jeugdherberg'

De honderd volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland die nog in de voormalige jeugdherberg in Oldebroek zaten, gaan daar maandagavond weg. Volgens een woordvoerster van de gemeente 'staan bussen klaar voor het vertrek', maar het is onduidelijk waar de orthodoxe joden naartoe gaan. De volgelingen waren oorspronkelijk met ongeveer 250 personen.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn had de groep tot het eind van de maandagochtend de tijd gegeven om het gebouw te verlaten. De groep volwassenen en kinderen trok vrijdag in het gebouw, waarvoor ze naar eigen zeggen 10.000 euro hebben betaald. Omdat de toestand volgens de gemeente 'onhygiënisch, brandgevaarlijk en chaotisch' was, sommeerde Hoogendoorn de volgelingen om uiterlijk maandag het terrein te verlaten.

Rabbijn Eliezer Berland (77) is in Israël veroordeeld wegens ontucht met minderjarige meisjes. De rechtbank in Haarlem bepaalde onlangs dat hij mag worden uitgeleverd, maar Berland heeft daartegen beroep aangetekend. Zolang die beroepszaak loopt, mag hij in Nederland blijven.

Eeuwenoude mozaïeken vernacheld bij restauratie

Tenminste tien eeuwenoude Romeinse mozaïeken zijn tijdens hun restauratie in de Turkse plaats Antiochië vernacheld. De restaurateurs hadden schijnbaar niet de moeite genomen om het origineel te bekijken, vele steentjes liggen na 'restauratie' namelijk op de verkeerde plek.

De mozaïeken maken deel uit van een collectie in het Hatay museum, het op een na grootste mozaïekmuseum ter wereld. Het prutswerk kwam aan het licht toen de lokale ambachtsman Mehmet Daşkapan een plaatselijke krant op de hoogte bracht. Daşkapan is diep teleurgesteld en laat weten dat "kostbare Romeinse kunstwerken zijn vernield en een karikatuur van zichzelf geworden".

Nadat het nieuws naar buiten is gekomen heeft het museum de restauratiewerkzaamheden per direct stilgelegd. Onder de beschadigde mozaïeken zitten ook oude Romeinse exemplaren, waarvan enkelen al zo'n tweeduizend jaar oud zijn. Sommigen zijn zo onherstelbaar verpest dat het maar de vraag is of ze ooit in goede staat kunnen worden hersteld.

Het doet denken aan het fresco van Jezus, dat in 2012 vakkundig werd vernield door een Spaanse vrouw, en een ware sensatie werd op internet. Het duurde dan ook niet lang voordat ook hierover grappen werden gemaakt. De cartoonist Selçuk Erdem grapte op Twitter "misschien is de restauratie wel gedaan zodat het meer op Erdogan lijkt". Maar of dat in Turkije nou zo'n slim plan is ... Hij zou niet de eerste zijn die vanwege satire achter de tralies eindigt.

Eeuwenoude mozaïeken vernaggelt bij restauratie
Eeuwenoude mozaïeken vernacheld bij restauratie


Arsenal wint met speels gemak van Hull City

Arsenal doet goede zaken om plek twee. The Gunners waren tegen Hull City met name in de eerste helft oppermachtig, waardoor er gemakkelijk gewonnen werd in het KC Stadium; 1-3.

Nadat Chelsea gisteren kampioen werd van Engeland, was voor Arsenal de tweede plaats het maximaal haalbare. Al enige tijd deden the Gunners niet meer mee om de prijzen, maar het spel werd met name dit seizoen aanzienlijk beter. De tweede plaats, en daardoor directe plaatsing voor de Champions League, was het streven van Arsène Wenger en zijn ploeg. Winnen van Hull City in het KC Stadium was op voorhand echter geen koud kunstje, helemaal omdat the Tigers nog een appeltje te schillen hadden met Arsenal na de verloren FA-cup finale van verleden jaar.

Arsenal begon wat roestig aan het duel met Hull City. Het had weliswaar meer balbezit, maar het was de thuisploeg dat de beste kans kreeg op de voorsprong. Na een goede voorzet van Brady kon Aluko vrij inkoppen, maar timede hij zijn sprong verkeerd. The Gunners rechtte daarna de rug en kwam het op voorsprong uit een vrije trap. Alexis Sanchèz stond achter de bal en liet Harper kansloos. De vrije trap van de Chileen werd door Michael Dawson aangeraakt waardoor de doelman aan de grond genageld stond; 0-1.

De ploeg van Arsène Wenger begon daarna te lopen. De combinaties werden soepeler en met name Santi Cazorlo liet zich nadrukkelijk gelden. De Spanjaard verstuurde een pass over veertig meter en vond de sterk spelen Aaron Ramsey. De Welschman draaide mooi weg, en via een schot dat wederom aangeraakt werd was doelman Harper opnieuw gepasseerd; 0-2. De moraal van Hull City bleek daarna gebroken. Het was éénrichtingsverkeer, waarna Alexis Sanchèz het duel beslisde na een fantastische steekpass van Ramsey. De Chileen omspeelde de doelman eenvoudig een maakte zijn tweede van de avond; 0-3.

Hull was niet van plan het een walkover te laten worden. De zwak spelende Jake Livermore werd van het veld gehaald voor David Meyler. De controleur moest wat oorlog gaan maken waardoor de duels harder werden. Scheidsrechter Lee Mason floot een zeer slechte wedstrijd en zag enkele schandalige overtredingen niet. Na een flinke charge van Meyler op Laurent Konscielny liet de arbiter doorspelen, terwijl de middenvelder minstens geel had moeten krijgen. De voorzet die volgde werd knap ingekopt door Quinn waardoor Hull weer iets van hoop kreeg; 1-3.

Arsenal rechtte al snel de rug na de tegentreffer. Met name Mesut Özil speelde een geweldige tweede helft en liet zijn klasse zien middels enkele wonderschone hakballetjes. Alexis was voornamelijk het eindstation, maar na twintig minuten in de tweede helft veranderde de score niet. Aaron Ramsey werd na een goede wedstrijd van het veld gehaald waardoor Jack Wilshire na lang blessureleed zijn rentree kon maken.

Het spel werd naarmate de tweede helft verstreek harder. Scheidsrechter Mason ontging praktisch alles, met enkele nare overtredingen tot gevolg. David Meyler kreeg nog een flinke tik tegen het oog en ook Jack Wilshire werd flink tegen het gras gewerkt, maar de kaarten bleven op zak. Desondanks bleef Arsenal het publiek vermaken met enkele prachtige combinaties en kwam het eigenlijk geen minuut meer in gevaar. The Gunners doen zodoende goede zaken en lijken, met nog een wedstrijd tegoed, de tweede plek voor het grijpen te hebben.

'Vier-in-rij'-actie Jumbo is waardeloze belofte'

Bij een supermarkt van Jumbo in de Sterrenwijk in Utrecht zijn vandaag bewoners in opstand gekomen. Ze klagen over het beleid, en dan met name over de actie waarbij de vierde wachtende in de rij gratis boodschappen krijgt.

Volgens de bewoners is het personeel niet altijd even vriendelijk, nemen ze artikelen die over de datum zijn niet terug en praten medewerkers onderling in het Marokkaans met elkaar.

Verder geven verschillende bewoners aan dat ze geen gratis boodschappen krijgen als ze de vierde wachtende in de rij zijn. Het personeel zou dan met smoesjes komen om onder die belofte uit te komen.

"Dan vragen we of we de camerabeelden mogen zien, maar dat kan dan niet", zegt José Laan. Deze klant kreeg afgelopen vrijdag een winkelverbod opgelegd omdat ze te heftig protesteerde tegen de weigering haar boodschappen gratis mee te geven.

De buurtbewoners zijn het klantonvriendelijke gedrag zelfs zo zat dat ze een handtekeningenactie zijn begonnen. Er worden zo'n 300 handtekeningen verwacht, deze worden vervolgens naar het hoofdkantoor in Veghel gestuurd.

De bedrijfsleider laat het commentaar aan het hoofdkantoor over, dat nog niet gereageerd heeft.

Ook in Eindhoven kwam de Jumbo in opspraak, daar zouden medewerkers een klant hebben mishandeld omdat hij artikelen had gestolen. Later bleek dat dit niet het geval was.

Star Wars Battlefront krijgt 12 multiplayermaps bij launch

Het is je misschien al wel opgevallen, maar vandaag is het Star Wars-dag. Derhalve kon nieuwe informatie over Star Wars Battlefront niet uitblijven. Het betreft voornamelijk informatie over de locaties.

Endor, Hoth en Sullust zijn de eerste drie bevestigde multiplayermaps voor de game. De eerste twee zijn tamelijk bekende locaties, maar Sullust is een tot dusver mysterieuze locatie die wel in de Star Wars-lore wordt genoemd, maar nooit in detail werd getoond. Een volledige lijst van locaties is nog niet vrijgegeven. Wel heeft DICE te kennen gegeven dat sommige maps ondersteuning bieden voor 40 spelers, terwijl andere juist ontworpen zijn voor gevechten in nauwe ruimtes. DICE wil benadrukken dat deze locaties niet bedoeld zijn voor de 'missions'-modus van de game - de missions-modus is een afzonderlijke game-ervaring die zowel in co-op (online en split-screen) als in je eentje gespeeld kan worden.

Om een impressie te creëren voor de 'nieuwe' locatie Sullust, is DICE onder andere afgereisd naar IJsland om ideëen op te doen voor deze vulkanische planeet. Bekijk onderstaande afbeeldingen voor een sfeerimpressie van dit uitstapje.

Battlefront komt 17 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Ook komt er een gratis DLC-pakket uit, gebaseerd op The Force Awakens, genaamd The Battle of Jakku. Deze DLC komt op 1 december beschikbaar voor mensen die pre-orderen en op 8 december voor iedereen. 

Revelatie Alaphilippe langer bij Etixx-QuickStep

Julian Alaphilippe koerst ook de komende twee seizoenen voor de Belgische WorldTour-formatie Etixx-QuickStep. De wielerploeg maakte maandag bekend dat het aflopende contract met de talentvolle Fransman met twee jaar is verlengd.

Alaphilippe viel dit seizoen op met tweede plaatsen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De 22-jarige coureur finishte daarnaast in twee ritten van de Ronde van Romandië op het podium. "We zijn blij dat we hem aan ons hebben kunnen binden", aldus ploegbaas Patrick Lefevere. "Hij is een zeer talentvolle renner. Hij moet nog wel veel leren, maar is bereid om dat toe doen. We hebben geen idee hoe goed hij kan worden."

Front National schorst Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen is maandag voorlopig door het Franse Front National geschorst. De leden van de extreemrechtse partij moeten nu over het lot van de oprichter en erevoorzitter beslissen.

Het dagelijks bestuur van het FN wil de 86-jarige Le Pen de titel van erevoorzitter ontnemen, liet het maandag weten. Dat voorstel legt de partijtop binnen drie maanden aan de leden voor.

Le Pen werd in 2011 voor het leven tot erevoorzitter van zijn partij benoemd. De stokebrand blijkt echter een doorn in het vlees van de nieuwe partijleiding, die het Front National wat naar het politieke midden willen sturen. Daar zijn veel kiezers en wellicht zelfs een presidentschap voor partijleider Marine Le Pen, een dochter van de FN-patriarch, te winnen.

Voor de partijleiding was de maat, na nieuwe antisemitische uitlatingen van Le Pen en loftuitingen voor maarschalk Philippe Pétain, de Franse leider die collaboreerde met de nazi's, vol. De beklaagde zelf liet maandag verstek gaan bij de vergadering van het dagelijks bestuur, waarin ook hij zitting heeft. Hij 'achtte het beneden zijn stand om te verschijnen', zei hij voor de camera van nieuwszender iTele.

Le Pen houdt vol dat hij niet voortdurend namens zijn partij spreekt en die hem de ruimte moet bieden zijn persoonlijke opvattingen te ventileren.

Veelers mist Giro door knieblessure

Tom Veelers zal toch niet van start gaan in de Giro d'Italia. De Nederlandse wielrenner van Giant-Alpecin ondervindt nog teveel hinder van een knieblessure om van waarde te kunnen zijn. Giant-Alpecin meldde maandag dat de 30-jarige Tukker wordt vervangen door landgenoot Tom Stamsnijder.

Veelers werd vier weken geleden geopereerd aan zijn knie. Hij mistte daardoor al de Ronde van Romandië, die hij eigenlijk ter voorbereiding op de Giro had willen rijden. "Ik hoopte op een sneller herstel, zodat ik klaar zou zijn voor de Giro. Helaas is dat niet gelukt en moet ik mijn terugkeer opnieuw uitstellen", aldus Veelers.

De Giro gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit van San Lorenzo al Mare naar Sanremo, over ruim 17 kilometer.

Newcastle United gaat door met coach Carver

John Carver blijft voorlopig aan als coach van Newcastle United. De manager van The Magpies ligt fel onder vuur door de slechte resultaten van de afgelopen weken, maar de directie van de club sprak maandag het vertrouwen in hem uit. Dat maakte de club kenbaar in een statement op de website.

Newcastle, werkgever van de Nederlanders Tim Krul, Daryl Janmaat, Vurnon Anita en Siem de Jong, verloor zaterdag met 3-0 van Leicester City. Dat betekende de achtste nederlaag op rij. Door die slechte prestaties is de club gezakt naar de vijftiende plek op de ranglijst, slechts twee punten boven de gevreesde degradatiestreep. Er zijn nog drie speelronden te gaan in de Premier League.

Petacchi voor veertiende keer naar Giro

Alessandro Petacchi start zaterdag aan zijn veertiende Giro d'Italia. De 41-jarige Italiaanse sprinter is door zijn ploeg Southeast opgenomen in de selectie voor de 98e editie van de Giro. Ondanks zijn leeftijd, is Petacchi kopman bij de pro-continentale ploeg.

Petacchi deed in 1998 voor het eerst mee aan de Giro, maar haalde toen de eindstreep niet. Dat gold ook voor zijn laatste drie deelnames, in 2010, 2011 en 2014. Zijn beste Giro beleefde hij in 2004 toen hij liefst negen etappes won. In totaal kwam hij in 27 keer als eerste over de finish in een etappe. Zijn vijf ritzeges in 2007 werden echter geschrapt vanwege doping.

Petacchi vestigt met zijn veertiende deelname nog geen record. Dat staat met achttien starts op naam van Wladimiro Panizza, die achttien keer op de fiets klom in de periode 1967-1985. Die Italiaan reed de ronde zestien keer uit.

De Giro gaat zaterdag van start met een ploegentijdrit tussen San Lorenzo al Mare en Sanremo.

Voorarrest Masmeijer weer verlengd

De raadkamer in Antwerpen heeft het voorarrest van de oud-tv-presentator Frank Masmeijer opnieuw met een maand verlengd. Dat laten de Belgische autoriteiten weten.

Masmeijer zit sinds oktober 2014 vast op verdenking van smokkel van een partij cocaïne via de haven van Antwerpen. De 476 kilo drugs zaten verstopt tussen een partij bananen uit Zuid-Amerika.

De Nederlander presenteerde in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw verschillende tv-programma's. Daarna baatte hij verschillende horecazaken uit maar die gingen failliet of werden verkocht. Begin oktober werd hij aangehouden voor betrokkenheid bij de drugsimport.

Tinkoff-Saxo zet alles op Contador in Giro

Wielerploeg Tinkoff-Saxo heeft maandag een duidelijke ambitie uitgesproken voor de komende Giro d'Italia. De WorldTour-formatie neemt alleen genoegen met de eindzege in het algemeen klassement van Alberto Contador. Dat meldde hoofdploegleider Steven de Jongh op de website van de ploeg.

"Ons hoofddoel is om een zo goed mogelijk klassement voor Alberto neer te zetten", aldus De Jongh. "Ik ben ervan overtuigd dat we een hele sterke ploeg hebben rond Alberto. Als hij geen problemen krijgt, dan kan hij een grote rol gaan spelen. Alberto en de andere jongens hebben een goede hoogtetraining gedaan op Tenerife. Het vertrouwen is groot en de mannen zijn er klaar voor."

De Giro start zaterdag met een ploegentijdrit over ruim 17 kilometer, van San Lorenzo al Mare naar Sanremo.

Marc-Marie Huijbregts neemt time-out

Cabaretier Marc-Marie Huijbregts stopt voor twee jaar met zijn theaterwerk. Dat vertelde hij maandag in RTL Boulevard.

Deze maand is Huijbregts nog te zien met Marcel Musters in de voorstelling Meepesant, en daarna is het even gedaan. "Soloprogramma's hoef ik even niet te doen. Ik vind dat het allermoeilijkste wat er is. Het gaat over gedoe uit je eigen leven en het is niet altijd leuk om in die soeppan te duiken. Ik heb het mezelf cadeau gedaan om dat even twee jaar niet te hoeven."

De loopbaan van de goedlachse BN'er is niet definitief voorbij. "Ik zal over twee jaar heus wel weer een soloprogramma maken. Maar je weet nooit wat er gebeurt." Huijbregts voegt eraan toe dat hij geen burn-out heeft.

De vijftigjarige Brabander maakte tussen 2000 en 2013 zes soloprogramma's. Ook stond hij in verschillende theaterproducties waaronder Amadeus uit 2005 en Vertellingen van 1001 nacht uit 2012. Momenteel is hij op tv te zien in 't Schaep Ahoy waarin hij Lukas Blijdtschap speelt, net als in de eerdere seizoenen van de muzikale comedy.

Zevenaarder met explosieven blijft in cel

De 33-jarige man uit Zevenaar die zelfgemaakte explosieven en zwaar vuurwerk in huis had, blijft in elk geval nog veertien dagen in de cel zitten. Dat geeft de politie de tijd om uit te zoeken of de man ook verantwoordelijk is voor brandstichtingen in zijn woonomgeving, zo heeft de onderzoeksrechter in Arnhem maandag besloten.

De Zevenaarder werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op verdenking van diefstal. Omdat hij zich niet kon legitimeren, liepen agenten met hem mee naar zijn huis aan het Boterhek. In dat huis vonden de agenten een grote hoeveelheid explosief materiaal.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie EOD heeft de explosieven en het vuurwerk zaterdag uit de woning gehaald. Voor de veiligheid werden 24 buurwoningen, een supermarkt en een restaurant ontruimd. In de omgeving van het Boterhek zijn de laatste tijd in verschillende woningen en schuurtjes branden aangestoken.

Doorstart voor Miss Etam en Promiss

De curatoren van Etam Groep Retail hebben een overeenkomst bereikt over een doorstart van de winkelketens Miss Etam en Promiss met behulp van een consortium van investeerders uit de detailhandel. Dat maakten de curatoren maandag bekend.

Etam werd in april door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. De bewindvoerders voerden met meerdere partijen onderhandelingen over een doorstart. De details over de doorstart zullen de komende tijd worden uitgewerkt en later bekendgemaakt.

Het personeel van Miss Etam en Promiss is maandag op de hoogte gesteld van de doorstart en alle winkels blijven vooralsnog gewoon open. Er werken ongeveer 2000 mensen bij Etam.

Loopbaan Soto in gevaar door knieblessure

De loopbaan van de Colombiaanse voetballer Elkin Soto zit er mogelijk op. De 34-jarige middenvelder van het Duitse FSV Mainz 05 liep zondag in het duel met HSV een zware knieblessure op, na een botsing met Rafael van der Vaart. Soto scheurde de voorste kruisband, een binnenband en de meniscus in zijn linkerknie. "De knie zag er niet meer uit zoals het hoort. Zoiets hebben we nog nooit gezien", zei manager Christian Heidel van de club.

Soto zou de club na dit seizoen eigenlijk verlaten, maar kan nu alsnog een contractverlenging tegemoet zien. "Mainz laat een speler in zo'n staat niet alleen. Daarom krijgt hij van ons het aanbod zijn verbintenis met een jaar te verlengen", aldus Heidel. De international speelt al sinds 2007 voor Mainz.

Lewandowski traint met masker bij Bayern

De hoop bij Bayern München dat Robert Lewandowski mee kan doen tegen FC Barcelona is weer wat groter geworden. De Poolse spits verscheen maandag op de training met een masker en lijkt het duel van woensdag te gaan halen. Bayern speelt dan in Barcelona de eerste wedstrijd in de halve finales van de Champions League.

Lewandowski kwam vorige week dinsdag tegen Borussia Dortmund hard in botsing met doelman Mitchell Langerak. Hij speelde het duel nog wel uit, maar bleek later zijn bovenkaak en neusbeen te hebben gebroken. Bovendien liep hij een hersenschudding op, maar daar lijkt hij op tijd van te zijn hersteld.

Bayern kan tegen Barcelona geen beroep doen op de aanvallers Arjen Robben en Franck Ribéry. Javi Martinez, die ruim acht maanden aan de kant stond met een knieblessure, is er wel weer bij.

Marokkanen verstoren Dodenherdenking

Marokkaans-Nederlandse reljongeren hebben zich maandagavond weer eens van hun slechtste kant laten zien. Op diverse plekken in ons land hebben dergelijke types de Dodenherdenking verstoord.

Zo werd onder andere de herdenking in Bergen op Zoom verstoord door deze kansenpareltjes. Leuzen als "Free Palestina!" en "Kankerhomo's!" werden door de jeugd massaal gescandeerd.

Volgens Facebook vormde niet alleen de Brabantse stad het toneel voor deze opruiende taal. Ook Marokkanen in Rotterdam en Gouda zouden zich hebben laten horen.

 

Nederland stil voor oorlogsslachtoffers

Met twee minuten stilte heeft Nederland maandag om klokslag 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op de Dam in Amsterdam woonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de nationale dodenherdenking bij.

Het koninklijk paar legde voorafgaand aan de twee minuten stilte een krans bij het monument. Prinses Beatrix was niet bij de herdenking aanwezig. Na het stiltemoment klonk het eerste couplet van het Wilhelmus.

De veertienjarige Isa Hamerlinck droeg dit jaar een gedicht voor. Ze was de winnares van de jaarlijkse poëziewedstrijd voor jongeren, Dichter bij 4 mei. Vervolgens nam minister-president Mark Rutte het woord.

Hij memoreerde zijn vader, die in Nederlands-Indië woonde toen de oorlog begon. In de meidagen van 1940 kreeg zijn vader een kaartje van zijn ouders uit Rotterdam. Rutte: "'Wij hebben de hel gezien', staat er letterlijk. Ik heb dat kaartje nog. En ik koester het, als een herinnering die is doorgegeven."

Dat soort herinneringen zijn volgens de premiere waardevol omdat ze troost bieden, maar ook omdat ze "een machtig wapen zijn" in de strijd tegen onvrijheid en onrecht, die "altijd en overal gevoerd moet worden. Ook in het hier en nu. Ook in Nederland. Want achter elke uiting van antisemitisme, achter elke vorm van extremisme die onze vrijheid ontkent, achter elke daad van geweld die het fundament van onze rechtsstaat aantast, dreigen nog steeds die woorden van toen. 'Wij hebben de hel gezien'."

Nederland stil voor oorlogsslachtoffers
Nederland stil voor oorlogsslachtoffers (Foto: ANP)

'We zullen nooit weten hoe wij ons hadden gedragen'

Tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam hebben maandagavond zo'n 1700 overlevenden, nabestaanden en andere betrokkenen de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren hierbij aanwezig.

Sinoloog, japanoloog en publicist Ian Buruma nam de jaarlijkse 4 meivoordracht voor zijn rekening. Hij haalde aan hoe de wereld zich oprichtte uit de puinhopen van de oorlog en hoe de verschrikkingen doorwerkten in het leven van de tweede generatie. Hij zei dat het nu niet het moment is om mensen achteraf te veroordelen voor de morele of immorele keuzes die ze tijdens de oorlog hebben gemaakt.

"We moeten ons nederiger opstellen dan we vaak hebben gedaan", aldus Buruma. "Wij zullen nooit weten hoe wij ons zouden hebben gedragen. Zouden wij ons hachje hebben geriskeerd om anderen te helpen? Zouden wij hebben geweigerd om mee te doen met een misdadig regime? Of zouden we de andere kant op hebben gekeken als iemand anders uit zijn huis werd geranseld?"

Buruma, geboren in 1951 in Den Haag als zoon van een Nederlandse vader en een Engels-Joodse moeder, hoorde van jongs af aan de verhalen over de oorlog. Geïntrigeerd door die verhalen schreef hij vorig jaar het boek '1945', waarin hij een schets geeft van de nasleep van de oorlog in Europa, Amerika, Azië en de vroegere Sovjet-Unie.

Tijdens de bijeenkomst zong het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor. Zij zongen onder meer het lied 'Unter dayne wayse shtern', dat de Pools-Israëlische dichter Abraham Sutzkever schreef toen hij tijdens de oorlog vastzat in het getto van Wilna (Vilnius in Litouwen). Sutzkever overleefde de oorlog.

Aan het eind van de dienst klonk het zesde couplet van het Wilhelmus. Aansluitend aan de dienst, die ruim een half uur duurde, vindt de Nationale Herdenking op de Dam plaats.

 

Rizzoli arbiter bij Barcelona-Bayern München

Nicola Rizzoli fluit woensdag de halve finale in de Champions League tussen FC Barcelona en Bayern München. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA maandag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de 43-jarige Italiaan een wedstrijd tussen de Spaanse en de Duitse topclub leidt.

Voor de Duitse spelers van Bayern zal het treffen met Rizzoli warme herinneringen oproepen. De Italiaan floot afgelopen zomer op het WK de finale, die Duitsland ten koste van Argentinië won: 1-0. Lionel Messi, de Argentijnse sterspeler aan de zijde van Barça, zal ongetwijfeld met minder plezier aan die ontmoeting terugdenken.

De Engelsman Martin Atkinson is dinsdag de arbiter in de andere halve finale. Hij fluit om 20.45 uur het duel in Turijn tussen Juventus en Real Madrid op gang.

Bingham neemt voorsprong op Murphy in finale WK snooker

Stuart Bingham heeft een goede derde sessie gespeeld vanmiddag tijdens de finale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. Hij won zes van de acht frames en staat nu met 14-11 voor op Shaun Murphy. Vanavond heeft hij nog vier frames nodig om wereldkampioen te worden. 

De eerste vier frames van de sessie gingen met breaks van 87, 51, 112 en 50 naar Bingham en boog daarmee een 8-9 achterstand om in een 12-9 voorsprong. Bingham was tijdens de break van 112 was hij op weg naar een maximum break van 147, bij het potten van de vijftiende rode bal ging het echter mis. 

Na de pauze kon Murphy eindelijk zijn eerste frame van de dag pakken, maar Bingham beantwoordde dat met een break van 87. Murphy scoort dan in het 24e frame nog een 84-break, maar Bingham weet met een 57- en een 28-break de tussenstand op 14-11 te brengen, in zijn voordeel. De laatste sessie begint om 20.00 uur vanavond. De snookeraar die als eerste achttien frames wint mag zich wereldkampioen noemen. 

Nepal vraagt om steun voor wederopbouw

De Nepalese regering heeft veel steun van de internationale gemeenschap nodig nu het land zich gaat richten op de wederopbouw na de verwoestende aardbeving. Dat heeft minister van informatie Minendra Rijal maandag gezegd.

Nepal is een van de armste landen ter wereld en de economie, die grotendeels leunt op het toerisme, is door de aardbeving zwaar getroffen. Het is nog niet duidelijk hoeveel de wederopbouw moet kosten, maar zeker is dat het om een enorm bedrag gaat. "De komende twee tot drie weken moet een pakket wederopbouwplannen worden ontwikkeld. Daarbij hebben we veel hulp van de internationale gemeenschap nodig", aldus Rijal. "Er is een enorm tekort aan geld."

Rijal benadrukte ook dat buitenlandse reddingswerkers welkom zijn in Nepal. Ze kunnen zo lang blijven als nodig is. Eerder zei hij nog dat er steeds minder behoefte is aan buitenlandse hulpverleners, maar later kwam hij daar op terug. Wel zal het zwaartepunt langzamerhand worden verlegd van reddingswerk naar hulpverlening, zei hij.

Sinds de aardbeving op 25 april het land trof zijn al ruim vierduizend reddingswerkers uit 34 landen naar Nepal vertrokken om te helpen. Zeker 7200 mensen kwamen om het leven en het dodental loopt nog altijd op. De aardbeving is een van de zwaarste natuurrampen in Nepal in tachtig jaar.

Kingdom Come: Deliverance toont wederom grafische spierballen

Ontwikkelaar Warhorse Studios, van de aankomende RPG Kingdom Come: Deliverance, heeft opnieuw enkele verdomd mooie screenshots het internet op geslingerd.

Keer op keer weet deze ontwikkelaar, die overigens bestaat uit een team van Tsjechen, waaronder een oud-medewerker van 2K Czech, het publiek te imponeren met hun formidabele gebruik van de CryEngine 3. 

Kingdom Come: Deliverance wordt een RPG zoals je dat niet gewend bent, er zit namelijk geen fantasy-element in. In plaats daarvan streeft de ontwikkelaar naar een 'historisch accurate, realistische doch traditionele RPG'. Voor meer informatie over de game, check ook dit artikel nog even van ruim een half jaar geleden, waarin ook vroege gameplaybeelden te zien zijn.

Minder NPO-presentatoren boven salarisnorm

Het aantal presentatoren dat bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) meer verdient dan de vastgestelde salarisgrens is afgelopen jaar gedaald van zeven naar zes. Het gaat om vier personen bij BNN/VARA en twee bij de AVRO/TROS, liet de NPO maandag weten.

De salarissen variëren van 220.390 euro per jaar tot 570.591 euro. Om wie het gaat, zegt de NPO niet. In 2013 was er nog een presentator die vanuit zijn eigen bv een vergoeding kreeg boven de afgesproken norm. Die is nu afgevallen.

De NPO mag sinds 2009 acht presentatoren, vijf op tv en drie op de radio, meer betalen dan de vastgestelde norm. Het extra geld wordt door de omroepverenigingen zelf betaald en niet van het belastinggeld, benadrukt de NPO.

Duitse politie doet grootste cocaïnevangst ooit

De Duitse politie heeft in voor Aldi-winkels bestemde bananendozen ongeveer driehonderd kilo cocaïne gevonden. De vondst van de drugs, die een straatwaarde van om en nabij de vijftien miljoen euro vertegenwoordigen, is de grootste in Duitsland ooit.

De verdovende middelen, per kilo verpakt in zwart plastic, werden gevonden in veertien Aldi-filialen in en rond Berlijn. Partijen bananen voor andere filialen en voor de groothandel worden nog onderzocht. Waar de cocaïne vandaan komt en hoe die tussen de bananen is beland is nog onduidelijk.

V&D doet boekje open over toekomstplannen

V&D geeft vrijdag meer openheid over de plannen die het warenhuis heeft voor de toekomst. Topman John van der Ent en inkoopdirecteur Lilian Vos houden dan een informatiebijeenkomst voor de pers.

Een nieuwe strategie moet de noodlijdende keten uit de problemen helpen. De eerste stappen zijn al gezet. Ruim een maand geleden begon V&D met het uitgebreid peilen van de mening van zijn klanten. Via een speciale website mag iedereen meepraten over zaken als de sfeer op de winkelvloer, het assortiment en de prijsstelling.

Ook kondigde het winkelbedrijf een samenwerking aan met tijdschriftenuitgeverij Sanoma, om meer mensen naar de winkels te krijgen. In vijftien filialen is voortaan wekelijks iets speciaals te doen, gekoppeld aan Sanoma-titels als Libelle, Viva en Tina. Denk bijvoorbeeld aan een yoga-workshop.

V&D verkeert sinds begin dit jaar in financieel zwaar weer. Met het merendeel van de verhuurders van de winkelpanden zijn daarom afspraken gemaakt over het verlagen van de huur. Het concern wil ook korten op de salarissen. Daarover is V&D nog in een juridische strijd verwikkeld met de vakbonden. Het hoger beroep in de zaak dient eind deze maand.

EPZ kan meer doen aan veiligheid Borssele

De kerncentrale in Borssele is veilig en presteert op een aantal punten beter dan veel andere nucleaire centrales in de wereld. Exploitant EPZ kan de veiligheid van de Zeeuwse centrale nog verder verbeteren door meer aandacht te besteden aan de training van leidinggevenden en betere samenwerking tussen management en medewerkers.

Verder heeft EPZ moeite om in het gewenste tempo de maatregelen te nemen die verplicht zijn na de ramp in de Japanse kerncentrale van Fukushima in maart 2011. Daarbij gaat het onder meer om het koel houden van het splijtstofstavenbassin.

Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA). Twintig deskundigen van de nucleaire waakhond hebben vorig jaar september de veiligheid van de kerncentrale onderzocht.

De kerncentrale in Borssele (Foto: Novum)
De kerncentrale in Borssele (Foto: Novum)

Trailer: Simon Pegg heeft teveel macht in Absolutely Anything

Waar Jim Carrey in Bruce Almighty, nu alweer twaalf jaar geleden, de kans kreeg om een weekje voor God te spelen, is het nu de beurt aan Simon Pegg om op komische wijze duidelijk te maken dat de mens niet kan omgaan met absolute macht. Voor de komedie Absolutely Anything is nu een trailer verschenen.

De trailer is eenvoudig in zijn opzet; het idee achter de film wordt handig uitgelegd, waarna Simon Pegg een aantal interessante keuzes maakt om zijn macht op toe te passen. 

De film kent, naast Pegg, ook rollen voor de nog levende Monty Python-leden (Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam, John Cleese en Eric Idle), Kate Beckinsale, Eddie Izzard en de laatste rol voor de in augustus vorig jaar overleden Robin Williams. Absolutely Anything, geregisseerd door Terry Jones, verschijnt in augustus in bioscopen in het Verenigd Koninkrijk. Een Nederlandse release is nog niet aangekondigd.

Reorganisatie moet McDonald's op rails zetten

Hamburgerketen McDonald's neemt de eigen organisatie op de schop om de verkopen aan te jagen en de strijd met concurrenten als Burger King beter aan te kunnen. Het bedrijf kampt met stevige concurrentie op de Amerikaanse thuismarkt, terwijl de verkoop van Big Macs en Happy Meals ook onder druk staat door de groeiende vraag naar gezonder eten.

De topman van McDonald's, Steve Easterbrook, maakte maandag bekend het bedrijf op te splitsen in vier divisies, die zich elk met een specifiek soort markten bezighouden. McDonald's Nederland hoort voortaan bij het onderdeel voor markten waar wel stevige groei verwacht wordt.

Verder gaat het fastfoodconcern wereldwijd nog meer leunen op franchisers. En er wordt in de periode tot eind 2017 een reorganisatie doorgevoerd waarmee op jaarbasis 300 miljoen dollar (268 miljoen euro) aan kosten moet worden bespaard.

McDonald's (Foto: Novum)
McDonald's (Foto: Novum)

Westra opnieuw afwezig bij NK

RIJSWIJK Wielrenner Lieuwe Westra laat de NK in Emmen (20-28 juni) opnieuw aan zich voorbijgaan. De 32-jarige coureur verblijft eind juni met zijn ploeg Astana in het buitenland voor een hoogtestage. Vorig jaar deed de Fries om dezelfde reden evenmin mee aan de NK op de weg en de NK tijdrijden.

Westra betreurt zijn absentie in Emmen, waar hij in 2012 zijn eerste Nederlandse titel tijdrijden veroverde. "Helaas valt het NK voor mij niet in te plannen. Erg jammer want ik was al twee keer tijdritkampioen en aan Emmen heb ik erg fijne herinneringen overgehouden", liet hij maandag op zijn website weten. "Ik zou supergraag nog eens winnen, maar het zal voor een andere keer zijn. De ploeg ziet me liever hard werken voor Nibali dan dat ik in een truitje van Nederlands kampioen rijd. Dat kan ik accepteren."

Van Hemert verlengt bij Team LottoNL-Jumbo

 Schaatsster Roxanne van Hemert komt ook in het nieuwe seizoen voor Team LottoNL-Jumbo uit. De 24-jarige rijdster uit Zuid-Holland heeft haar contract bij de formatie van coach Jac Orie met een jaar verlengd. De voormalig wereldkampioene junioren zal samen met nieuweling Sanneke de Neeling de vrouwentak vormen.

"Ik zie dit als een mooie kans om langer met Jac Orie te werken", liet Van Hemert maandag weten. "Ik ben met Jac een bepaalde weg ingeslagen en met deze aanpak weer op niveau gekomen. De trainingen werken goed voor mij en dat geeft vertrouwen. We gaan dit seizoen weer verder bouwen om zo de progressie door te zetten en mooie resultaten te gaan behalen."

Boze burgemeester vervangt voetbaltrainer

De burgemeester van de Bulgaarse stad Simitli pikt de slechte prestaties van de plaatselijke profclub niet langer. De man in kwestie, die luistert naar de naam Apostol Apostolov, heeft zichzelf voorlopig als trainer van de tweededivisieclub Septemvri benoemd. De gemeente Simitli is de belangrijkste sponsor van de club, die in 2012 nog de halve finales van de Bulgaarse beker bereikte na een triomf op titelhouder CSKA Sofia.

"Ik zal de komende week de training leiden", liet Apostolov, een voormalig toparbiter, maandag doodleuk weten. Septemvri pakte uit de laatste vijf wedstrijden slechts één punt. "De spelers hebben er een potje van gemaakt. Ze hebben met die slechte serie niet alleen de fans van de club, maar de hele voetbalgemeenschap in Simitli beledigd."

Prins Ali: mogelijk één uitdager van Blatter

Prins Ali Bin Al-Hussein, kandidaatvoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, sluit niet uit dat er één uitdager van de huidige FIFA-preses Sepp Blatter zal overblijven voor de verkiezing op 29 mei. De Jordaniër voert nu nog met KNVB-voorzitter Michael van Praag en de Portugese oud-international Luis Figo een individuele campagne. "Het is belangrijk dat we de persoon ondersteunen die de beste kans heeft om de FIFA te veranderen. Op een gegeven moment zal daarover een discussie ontstaan", zei Prins Ali maandag tegen de BBC.

Van Praag liet zich vorige week in Bahrein in soortgelijke bewoordingen uit. "Er kan een moment komen dat ik met de andere twee uitdagers om de tafel ga zitten om te kijken of het wellicht zin heeft om onze krachten te bundelen. Maar daar ligt geen afspraak voor", liet Van Praag weten.

Driepunterspecialist Curry 'MVP' in NBA

Basketballer Stephen Curry is uitgeroepen tot de meest waardevolle speler (MVP) in het reguliere seizoen van de NBA. Dat maakte de Amerikaanse profcompetitie maandag bekend. Het is de eerste keer dat de 27-jarige speler van de Golden State Warriors de prestigieuze prijs wint.

Curry dankt zijn verkiezing vooral aan een onwerkelijk aantal driepunters. Hij gooide liefst 286 keer raak voor drie punten, waarmee hij zijn eigen NBA-record van 272 driepunters in het seizoen 2012-2013 verbeterde. Per wedstrijd haalde hij gemiddeldes van 23,8 punten, 7,7 assists en 4,3 rebounds.

Curry hield in de verkiezing James Harden van de Houston Rockets (tweede) en LeBron James van de Cleveland Cavaliers (derde) achter zich. De vakjury die de prijs toekende, bestond uit 129 sportjournalisten en mediavertegenwoordigers. Ook de fans konden hun stem uitbrengen.

Estafetteploeg Jamaica neemt revanche op VS

De Jamaicaanse sprinters hebben zondag (lokale tijd) bij de World Relays, de officieze wereldkampioenschappen estafette, op de Bahama's revanche genomen voor de nederlaag op de 4x100 meter. De formatie, zonder Usain Bolt maar met Nickel Ashmeade, Rasheed Dwyer, Jason Livermore en Warren Weir, snelde op de incourante 4x200 meter in een tijd van 1:20,97 naar de winst.

Daarmee werd het verlies op de 4x100 meter wat goedgemaakt. De ploeg moest zaterdag ondanks een indrukwekkende run van toploper Bolt de sprinters van de Verenigde Staten voorlaten. Op de 4x200 meter werd de formatie uit de VS gediskwalificeerd. De ploeg liet het stokje bij de tweede wissel vallen, haalde nog wel als derde de meet, maar werd uit de uitslag geschrapt.

De Nederlandse ploeg deed niet mee aan de 4x200 meter. Op de 4x100 en de 4x400 meter haalden de ploegen de finale niet.

Einde seizoen voor Bruins

Luigi Bruins komt de resterende twee competitiewedstrijden niet meer in actie voor Excelsior. Een woordvoerder van de Kralingers liet dat maandag weten. De 28-jarige aanvaller heeft last van een ontstoken wond op zijn hiel.

Excelsior speelt nog uit tegen FC Utrecht en thuis tegen AZ. De ploeg van Marinus Dijkhuizen hoopt in die wedstrijden de nacompetitie te ontlopen. Mocht Excelsior toch in de play-offs terechtkomen, dan zal Bruins ook die wedstrijden hoogstwaarschijnlijk aan zich voorbij moeten laten gaan.

Spurs-legende Greaves in ziekenhuis

De voormalige Engelse topspits Jimmy Greaves ligt op de intensive care van een ziekenhuis, nadat hij zondag door een zware beroerte was getroffen. Dat heeft de familie van de 75-jarige oud-speler van Tottenham Hotspur en Chelsea maandag gemeld. Over de toestand van Greaves wil zijn vrouw nog geen uitspraken doen.

Greaves werd in 2012 ook al getroffen door een lichte beroerte, maar herstelde daar goed van. Hij zou op 13 mei tijdens een ceremonie worden opgenomen in de Hall of Fame van de Spurs, waarvoor de aanvaller in 379 wedstrijden liefst 266 keer scoorde. Greaves speelde 57 interlands voor Engeland, waarin hij 44 keer doel trof.

Real zonder Benzema naar Turijn

Real Madrid moet het dinsdag in het eerste duel in de halve finales van de Champions League tegen Juventus nog zonder Karim Benzema stellen. De Franse spits is inmiddels weer in training na een knieblessure, maar wordt door coach Carlo Ancelotti niet meegenomen naar Turijn, waar Real dinsdag het uitduel speelt.

Gareth Bale is wel opgenomen in de twintig man tellende selectie. De Welshman maakte zaterdag in het competitieduel met Sevilla als invaller zijn rentree na een kuitkwetsuur. Hij gaf meteen de voorzet waaruit Cristiano Ronaldo de 3-1 maakte. Het duel werd door Real met 3-2 gewonnen.

Inzaghi: "Hier word ik beter van"

Filippo Inzaghi lijkt bezig te zijn aan zijn laatste weken als trainer van AC Milan. Ondanks dat de clubleiding dit seizoen al verschillende keren het vertrouwen in de coach heeft uitgesproken, lijkt de kans groot dat Inzaghi zijn tweejarig contract niet gaat uitdienen. De voormalig spits beleeft met de Italiaanse formatie een belabberd seizoen, waarin plaatsing voor Europees voetbal ver weg is.

"Ik blijf alles geven, tot iemand zegt dat het niet meer hoeft", zei de opvolger van de vorig jaar ontslagen Clarence Seedorf na de nederlaag tegen Napoli (3-0) op zondag. "Ik denk dat een seizoen als dit me gaat helpen om beter te worden als coach, zowel in goede als in slechte tijden."

Milan staat na de derde nederlaag op rij elfde, negen punten achter nummer vijf Fiorentina. Die plek geeft na dit seizoen recht op deelname aan Europees voetbal.

'Ajax polst management Van der Vaart'

Ajax hoopt Rafael van der Vaart te kunnen bewegen tot een terugkeer. Het management van de 32-jarige middenvelder van Hamburger SV is volgens De Telegraaf opnieuw benaderd door de Amsterdamse club. Volgens de krant heeft de 109-voudig international niet afwijzend gereageerd op de toenadering, maar kunnen zijn salaris en contractduur een obstakel vormen.

Ajax hoopt dat de speler, die in Amsterdam debuteerde, zijn blazoen wil oppoetsen om zo bijvoorbeeld weer in aanmerking voor Oranje te komen. De club meldde zich vorig seizoen ook al bij Van der Vaart, die toen nog aangaf zijn contract bij HSV te willen respecteren. Die verbintenis loopt in de zomer echter af, waardoor de middenvelder transfervrij is. Eerder leek Van der Vaart op weg naar het Amerikaanse Kansas City, maar die deal ketste af.

Bruidspaar in de bloembollen meldt zich

Het bruidspaar dat zaterdag nietsvermoedend in de bollenstreek vanuit de lucht werd gefotografeerd door een politiehelikopter heeft zich gemeld. Dat heeft de politie maandag via Twitter laten weten.

Het pasgetrouwde stel werd midden in een kleurrijk bloembollenveld bij Voorhout (Zuid-Holland) vastgelegd. De politie deelde de foto's op de social media omdat ze de luchtfoto's 'bij hoge uitzondering' wilde weggeven aan het paar.

Het bericht werd vele malen gedeeld op Twitter en heeft het gewenste resultaat opgeleverd.

Bruidspaar in de bloembollen meldt zich
Bruidspaar in de bloembollen meldt zich (Foto: ANP)

Suicide Squad: Margot Robbie als Harley Quinn gespot

Nadat David Ayer gisteravond de eerste officiële foto van zijn Suicide Squad, uit de gelijknamige film, onthulde, zijn online nog een paar foto's van castleden in hun outfit gelekt. Het levert ons een betere blik op onder andere Harley Quinn.

Harley Quinn, oftewel Harleen Quinzel, wordt gespeeld door Margot Robbie en is ook al te zien in de eerder genoemde groepsfoto. Een onofficiële setfoto van Robbie in haar outfit laat een stuk duidelijker zien hoe de fanfavoriet er in deze film uit gaat zien. Wat opvalt is dat Robbie geen klassieke geblokte outfit uit de comics draagt, of iets dat in de lijn ligt van hoe het personage er in de Arkham-games uit zag. In plaats daarvan lijkt ze voor haar outfit voornamelijk de realistische kant te hebben gekozen.

Suicide Squad: Margot Robbie als Harley Quinn

Harley Quinn is al jaren een favoriet DC-personage bij fans. Opvallend is dat de heldin/schurkin niet afkomstig is uit de comics, maar door Paul Dini and Bruce Timm is bedacht voor de televisieserie Batman: The Animated Series. Ze is daarna verschenen in de comics en videogames, en duikt regelmatig op in cosplay-vorm tijdens evenementen als Comic-Con. In live action was Quinzel in haar reguliere vorm (dus niet als Harley Quinn) in de tv-serie Birds of Prey uit 2002, die zich in de Batman-wereld afspeelde. Deze serie, met Mia Sara in de rol, kwam echter niet verder dan dertien afleveringen.

Naast de groepsfoto en deze foto-lek van Harley Quinn onderbrak David Ayer zijn regietaken nog een keer om een foto te delen van Will Smith in zijn volledige Deadshot-outfit. Compleet met masker ziet de huurmoordenaar er zo uit:

Suicide Squad: Will Smith als Deadshot

Suicide Squad vertelt over een groep DC-schurken die onder de naam Task Force X wordt ingezet om gevaarlijke klussen te klaren voor de overheid in ruil voor strafvermindering. De missies zijn vaak zo gevaarlijk dat de groep de bijnaam Suicide Squad krijgt. In de film, die volgend jaar augustus verschijnt, zijn naast de Squad-leden ook Jared Leto als The Joker en Ben Affleck in een cameo als Bruce Wayne/Batman te zien.

Update: alsof het nog niet genoeg is, heeft FOK!ker megamandy nog een reeks setfoto's gevonden. Je kunt ze vinden via het Suicide Squad-topic op het FOK!forum.

Jason Voorhees lijkt helemaal in zijn element in MK X

Morgen is het zover: de gemaskerde moordmachine Jason Voorhees, bekend uit de populaire Friday the 13th-films, maakt zijn opmars naar Mortal Kombat X.

In onderstaande trailer krijgen we een voorproefje van Jason's vaardigheden te zien. Hij lijkt zijn trucjes met de machete in ieder geval niet verleerd te zijn.

Voorhees is vanaf morgen beschikbaar voor de mensen die beschikken over de Kombat Pack of de Voorhees-bundel. Alle anderen kunnen de bundel vanaf 12 mei aanschaffen voor zo'n €8. Je kunt het personage ook los krijgen voor ongeveer €5. De Jason Voorhees-bundel is onderdeel van de Horror Pack, die ook nog drie horror-skins meebrengt voor bestaande personages (Vampiress Mileena, Kraken Reptile en Pharaoh Ermac).

Mass Effect-baas toont teaser-plaatje nieuwe Mass Effect

Michael Gamble, de huidige eindverantwoordelijke voor de Mass Effect-serie, heeft op Twitter een afbeelding geplaatst die lijkt te duiden op Mass Effect. Wat het verder precies te betekenen heeft is niet duidelijk.

De afbeelding toont zoals je hieronder kunt zien een typisch Mass Effect-plaatje, compleet met de boog die ook in het logo verwerkt is. Het plaatje wordt echter niet ondersteund met enige uitleg, dus speculeer er maar op los. Dat er een nieuwe Mass Effect aan zit te komen was al langer bekend, maar wellicht dat deze teaser inhoudt dat we op de E3 een officiële aankondiging gaan krijgen?

Nederland bij grootste nee-stemmers EU

Nederland zit bij de grootste nee-stemmers van Europa als het gaat om Europese wetten. De Nederlandse regering staat op de vierde plaats van alle EU-lidstaten, na de Britten, Oostenrijkers en Duitsers.

Dat stelt de internationale organisatie VoteWatch Europe, die Europese stemmingen registreert en analyseert, maandag. De onafhankelijke instantie bekeek de periode juli 2009 tot midden maart dit jaar.

Bij in totaal 680 stemmingen zei Nederland ruim dertig keer nee. De Britten weken 85 keer af. En in een andere archiefkast met 67 stemmingen was te zien dat Nederland 15 keer tot de minderheid behoorde en de Britten waren dat 23 maal.

De nee-stemmers behoorden vaak tot een minderheid, waardoor een wetsvoorstel in de regel toch werd aangenomen. Saillant is dat de Nederlandse en Franse burgers in 2005 in een referendum tegen het verdrag stemden wat dit mogelijk moest maken.

Nederland lag in de tellingen van VoteWatch overigens het meest dwars bij voorstellen over de Europese begroting.


Nederland bij grootste nee-stemmers in Europa
Nederland bij grootste nee-stemmers EU (foto: ANP)

Merkel: je mag je vrienden niet bespioneren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag voor het eerst gereageerd op de berichten dat de Duitse geheime dienst BND collega's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft geholpen bij het bespioneren van bevriende landen. "Bespioneren van vrienden mag helemaal niet. Het is duidelijk dat dat niet mag gebeuren", zei de bondskanselier maandag in Berlijn.

Merkel beklemtoonde tegelijk dat de nauwe samenwerking tussen de beide inlichtingendiensten bijzonder belangrijk is voor de veiligheid van de burgers. De Duitse regering zal er alles aan doen om de BND zo goed mogelijk in staat te stellen zijn werk te doen, zei de bondskanselier.

Merkels regering staat onder druk door de onthullingen vorige week in Duitse media dat de BND de NSA hielp om vooral functionarissen van de Franse regering en de Europese Unie te bespioneren. Ook Oostenrijkse autoriteiten werden afgeluisterd.

Merkel: bespioneren vrienden is verkeerd
Merkel: je moet je vrienden niet bespioneren (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 18

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Gisteren vond de finale van de KNVB Beker plaats, sommige PEC Zwolle-fans gingen zelfs per fiets naar de Kuip:

Het resultaat mag inmiddels bekend zijn, in Groningen gingen ze uit hun dak:

En dat was te voelen:

Dat deed pijn bij Ronald Mulder:

Jarrad Van Zuydam is ploegarts bij de wielerploeg van Team MTN-Qhubeka en hij heeft een vrij uitgesproken mening over dit wielerseizoen:

In Dordrecht hebben ze een gevonden voorwerp:

In de Verenigde Staten gaven Jorrit Bergsma en Heather Richardson elkaar het jawoord:

En enigszins jaloersmakend liefdesnieuws, wielrenner Marcel Kittel heeft de Nederlandse volleybalster Tess von Piekartz aan de haak geslagen:

Zo moet het dus niet:

En iemand uit het publiek is er ook niet zo goed in:

Andy Murray werd abusievelijk aangezien voor de vader van het aanstaande kind van Andy Roddick en zijn vrouw:

En Murray kon daar smakelijk om lachen:

Bij Charlton Athletic hielden ze de moed erin:

Echt waar, het kan, twee winnaars:

Op de dag van de arbeid wilden Femke Heemskerk en Maarten Brzoskowski netjes aan de slag voor wederom een training. Maar blijkbaar was verder iedereen te laat:

Van Winden terug op oude nest

Dennis van Winden maakt per direct de overstap van de continentale wielerploeg Synergy Baku Cycling Project naar Team LottoNL-Jumbo. De 27-jarige wielrenner reed vorig jaar nog voor Belkin, de voorganger van die Nederlandse ploeg uit de UCI WorldTour.

Van Winden, die in 2010 debuteerde bij de Raboploeg, moest aan het eind van vorig seizoen vertrekken, nadat hij niet in aanmerking kwam voor contractverlenging. Hij maakte daarna de overstap naar Azerbeidzjan. Vanwege blessures bij LottoNL-Jumbo keert Van Winden nu terug op het oude nest.

"We hebben hem na zijn vertrek in de gaten gehouden en gezien dat hij zich goed heeft ontwikkeld. We zijn blij dat Synergy ons kan helpen door deze overgang mogelijk te maken", aldus teambaas Richard Plugge.

Apenheul stopt mogelijk met houden neusapen

Apenheul stopt mogelijk met het houden van neusapen. Dat is maandag besloten, nadat zaterdag de vierde van de vijf neusapen in Apeldoorn plotseling overleed. Apenheul is volgens de directie het enige dierenpark buiten Azië dat neusapen in de collectie heeft.

Apenheul kreeg in 2011 vijf neusapen uit een dierentuin in Singapore om een internationaal fokprogramma te kunnen opzetten. Zaterdag overleed een dier plotseling aan een verdraaiing van de dikke darm. Eerder stierven drie neusapen aan respectievelijk een hartinfarct, een leverontsteking en een eiwitafwijking. Volgens Apenheul kunnen dierenartsen en pathologen geen gemeenschappelijke verklaring vinden voor de dood van de beesten. ,,Het lijkt erop dat Apenheul gewoon pech heeft'', zei de directie maandag.

Het is bekend dat neusapen heel stressgevoelig zijn en een speciaal dieet nodig hebben. Apenheul overlegt met de collega's in Singapore over de toekomst van de overgebleven neusaap.

Royal baby heet Charlotte Elizabeth Diana

Het prinsesje dat zaterdag in Groot-Brittannië is geboren, heet Charlotte Elizabeth Diana. Dat maakten Kate Middleton en prins William maandag bekend, meldden Britse media.

Charlotte is een vernoeming naar de koningin naast George III, de achttiende-eeuwse koning die vooral bekend is geworden door zijn stemmingsstoornissen en onsterfelijk is gemaakt in de film The Madness of King George.

Elizabeth is niet alleen een vernoeming naar de huidige koningin, maar ook naar haar moeder, de Queen Mum die in 2002 op 102-jarige leeftijd overleed. Diana is uiteraard een eerbetoon aan Williams moeder, de in 1997 verongelukte prinses Diana. William was pas vijftien toen zijn moeder overleed.

Het zusje van de bijna tweejarige prins George is de vierde in de lijn van troonopvolging.

Royal baby heet Charlotte Elizabeth Diana
Royal baby heet Charlotte Elizabeth Diana (Foto: ANP)

Golden State start met zege op Memphis

NBA-titelfavoriet Golden State Warriors is de tweede ronde van de play-offs prima begonnen. De basketbalformatie won zondagavond (lokale tijd) het eerste duel met Memphis Grizzlies eenvoudig (101-86) en pakte zo een 1-0-voorsprong in de best-of-seven series.

Stephen Curry werd topschutter bij de best scorende ploeg van de competitie. De guard maakte voor eigen publiek 22 punten. Aan de overkant was de Spanjaard Marc Gasol met 21 punten ook aardig op dreef, maar niet voldoende om de Grizzlies aan een zege te helpen. Het tweede duel wordt dinsdagavond (lokale tijd) eveneens in het stadion van de Warriors gespeeld.

Atlanta Hawks heeft voor eigen publiek een verrassende nederlaag geïncasseerd. De thuisploeg verloor in de openingswedstrijd van de tweede ronde met 98-104 van Washington Wizards. Dinsdag is het tweede duel in de best-of-seven serie, opnieuw in Atlanta. Daarna spelen de Wizards twee keer op rij thuis.

Bradley Beal was de gevierde man bij de ploeg uit Washington, die in de play-offs nog ongeslagen is. Hij bracht 28 punten op zijn naam. De Hawks gaven de zege in de tweede helft uit handen. De thuisclub maakte in het derde en vierde kwart zestien punten minder dan de Wizards.

Productiefoto's Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Het is vandaag Star Wars Day, hoera! Om dit te vieren, zet FOK! de productiefoto's op een rijtje die tot nu toe zijn vrijgegeven. Van badguy Kylo Ren tot componist John Williams.

Componist John Williams, producer en de president van Lucasfilm Kathleen Kennedy,...
Componist John Williams, producer en de president van Lucasfilm Kathleen Kennedy en regisseur JJ Abrams


JJ Abrams geeft actrice Daisy Ridley tips, in haar personage Rey, voor een sc?ne...
JJ Abrams geeft actrice Daisy Ridley tips, in haar personage Rey, voor een scène op Woestijnplaneet Jakku


Oscar Isaac in zijn rol als piloot Poe Damaron, naast zijn X-Wing gevechtsvliegtuig
Oscar Isaac in zijn rol als piloot Poe Damaron, naast zijn X-Wing gevechtsvliegtuig


Lupita Nyong'o voordat zij door middel van CGI het personage Maz Kanata zal...
Lupita Nyong'o voordat zij door middel van CGI het personage Maz Kanata zal worden


Adam Driver in zijn rol als Kylo Ren, de badguy van de film
Adam Driver in zijn rol als Kylo Ren, de badguy van de film

De zevende episode, genaamd The Force Awakens, draait vanaf 18 december in de Nederlandse bioscopen, in 3D en IMAX 3D.


Lichamen poolonderzoekers moeilijk bereikbaar

Een helikopter heeft de plek in het Canadese Noordpoolgebied waar de Nederlanders Philip de Roo en Marc Cornelissen zijn omgekomen fotografisch in kaart gebracht. Met behulp van deze beelden moet duidelijk worden wat er nodig is om de lichamen van de mannen te bergen. Dat liet een woordvoerster van de organisatie Cold Facts maandag weten.

"Het is een moeilijk begaanbaar gebied. De weersomstandigheden zijn bovendien slecht, er woeden sneeuwstormen", zegt woordvoerster Mariëlle Feenstra.

De Roo en Cornelissen vertrokken op 6 april vanuit Canada naar de Noordpool om het gebied te onderzoeken. Vorige week woensdag ontving het basiskamp in Nederland een geautomatiseerd noodsignaal, waarna een zoektocht op gang kwam. De Canadese autoriteiten hebben de aanvankelijke reddingsoperatie inmiddels omgezet naar een bergingsoperatie.

Josje heeft alwéééééér nieuw neukertje

Josje begint steeds meer op een afgelikte boterham te lijken. De bijna ex-K3'ster heeft namelijk alweer een nieuw neukertje.

Josje kondigt het blijde nieuws zelf aan op haar Instagram-account. "Waar het hart vol van is stroomt de mond van over", schrijft ze.

"Daarom wil ik bij deze met jullie delen dat er een nieuwe man in mijn leven is. Ok, en omdat ik de boekjes graag voor ben. Hihihi." De slet.

Update 16.15 uur:
Josje heeft mooi misbruik gemaakt van haar reputatie. Het gerucht bleek slechts een promotiestunt voor haar musical.

Desalniettemin blijft ze gewoon onverzadigbaar en voelt seks met haar alsof je een banaan in een gang gooit. Ondanks dit gegeven, toch excuses voor het misverstand.

Reizigers getroffen door Duitse spoorstaking

De aangekondigde staking bij de Duitse spoorwegen treft deze week naar schatting 10.000 internationale reizigers van ons land richting Duitsland. Deze verwachting spreekt de NS uit, die zich voorbereidt op een lange periode van staking in Duitsland uitgeroepen door machinistenvakbond GDL.

Door de lange periode waarover de staking is aangekondigd, is het echte verloop van de actie in de komende dagen onzeker, benadrukt een woordvoerder. De staking voor het reizigersvervoer begint dinsdag en duurt tot en met zondagochtend. Deutsche Bahn (DB) houdt er rekening mee dat treinen in Duitsland op die zondag tot 12 uur 's middags getroffen kunnen worden.

NS adviseert reizigers altijd de laatste reisinformatie te raadplegen op www.nsinternational.nl. "Hier staat ook de link naar de speciale stakingsdienstregeling van DB. Daarop kan de reiziger ook zien welke binnenlandse treinen in Duitsland al dan niet rijden.''

Schaatsster De Jong naar nieuwe ploeg Wüst

Schaatsster Antoinette de Jong heeft zich aangesloten bij Team4Gold, de nieuwe schaatsploeg van Ireen Wüst. Ook Jos de Vos en Melissa Wijfje zullen komend seizoen uit gaan komen voor de formatie die gecoacht zal worden door Rutger Tijssen.

De Jong vertrok vorige week in goed overleg bij Team Clafis van Jillert Anema. De 20-jarige Friezin kende een teleurstellend seizoen waarin een bronzen medaille op het NK afstanden op de 1500 meter het enige hoogtepunt was. Het olympische jaar 2013/2014 was De Jong juist uitermate succesvol geweest met een zevende plaats op de 3000 meter in Sochi, het wereldkampioenschap allround bij de junioren en gouden plakken op de 1000 en 3000 meter bij de junioren.

Jos de Vos maakt de overstap van New Balance. De 24-jarige allrounder werd afgelopen seizoen bij het NK allround zesde en mocht in januari in Heerenveen debuteren in het wereldbekercircuit.

Jongste telg voor Team4Gold is Wijfje. De 19-jarige schaatsster kwam uit voor Jong Oranje en pakte de wereldtitel allround bij de junioren. Ook prolongeerde ze in die categorie haar titel op de 1500 meter en voegde daar een titel op de 3000 meter aan toe.

Antoinette de Jong naar nieuwe schaatsploeg Ireen Wüst (Pro Shots/Erik Pasman)
Antoinette de Jong naar nieuwe schaatsploeg Ireen Wüst (Pro Shots/Erik Pasman)

Simone Kleinsma krijgt Johan Kaart Prijs

Simone Kleinsma heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De actrice kreeg de onderscheiding voor haar rol in de musical 'Moeder, ik wil bij de revue'. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Kleinsma krijgt de theaterprijs overhandigd op 29 mei in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De jury roemt de actrice om haar rol als Riet Hogendoorn. "Zo'n allround personage neerzetten, zo herkenbaar en diepmenselijk, dat kan Simone Kleinsma als geen ander. Al bijna veertig jaar staat zij op de planken. Kleinsma is in staat kleine rollen groots te spelen en grote rollen daar waar nodig is klein te houden'', luidt het oordeel.

De Johan Kaart Prijs is een initiatief van theatermaker en acteur John Lanting en impresario Jacques Senf. Johan Kaart (1897-1976) was blijspelacteur. Eerder gingen onder anderen Huub Stapel, Tjitske Reidinga en Tineke Schouten er met de eer vandoor.

Brouwers verlengt contract bij Gladbach

Roel Brouwers heeft zijn aflopende verbintenis bij Borussia Mönchengladbach met een jaar verlengd. Dat meldde de huidige nummer drie van de Bundesliga maandag. De 33-jarige Nederlander staat nu tot medio 2016 onder contract bij Gladbach.

Brouwers gaat door de nieuwe overeenkomst op voor zijn negende seizoen. "Ik ben erg blij dat we het contract met een jaar hebben verlengd", reageerde de verdediger. "Ik ben nu acht jaar bij deze club en ik voel me hier zeer op mijn gemak."

Brouwers maakte in 2007 de overstap van SC Paderborn naar Gladbach. Voor zijn huidige club speelde hij 218 competitiewedstrijden, waarin hij zestien keer scoorde. Brouwers startte zijn professionele loopbaan bij Roda JC.

Roel Brouwers verlengt met een jaar bij BMG. (PRO SHOTS/Rehbein/citypress24)
Roel Brouwers verlengt met een jaar bij BMG. (PRO SHOTS/Rehbein/citypress24)

Taliban verwelkomen vredesbesprekingen Afghanistan

De Taliban hebben maandag in een verklaring de bereidheid getoond zich op een aantal punten soepeler op te stellen. De verklaring van de Taliban volgt op twee dagen van informeel overleg in Qatar met afgevaardigden van de Afghaanse regering. De verschuiving kan er uiteindelijk toe leiden dat er vredesbesprekingen worden gevoerd.

De twee partijen benadrukten dat in Qatar geen vredesbesprekingen werden gevoerd. De Taliban hebben oproepen van de Afghaanse president Ashraf Ghani om in direct overleg met de regering te gaan naast zich neergelegd. In de verklaring van maandag stellen de Taliban zich echter flexibeler op. Eerdere punten zoals de aanwezigheid van buitenlanders en het invoeren van een grondwet zijn inmiddels niet meer onbespreekbaar. "Het Islamitische Emiraat Afghanistan benadrukt opnieuw dat het beleid is om anderen geen schade toe te brengen en dat het niet toestaat dat Afghaans grondgebied wordt gebruikt tegen anderen", aldus de Taliban.

In de verklaring schrijven de Taliban verder dat het 'voor het geluk van het land' nodig is om 'op alle vlakken met alle landen samen te werken, onder wie buurlanden'. Bovendien verwelkomen ze 'pogingen van een ieder om vrede te realiseren in Afghanistan'.

Volgens een bron bij de Afghaanse autoriteiten 'is het een goed vertrekpunt'. "We gaan hun vragen om prudent en verstandig op zoek te gaan naar een politieke oplossing, in plaats van de militaire activiteit te intensiveren, die het verlies van onschuldige levens tot gevolg heeft."

Eerste toernooizege op gravel voor Murray

Tennisser Andy Murray heeft maandag voor de eerste keer in zijn loopbaan een ATP-toernooi op gravel gewonnen. De Brit was in de finale van het toernooi van München, die zondag werd onderbroken vanwege regen, in drie sets te sterk voor Philipp Kohlschreiber: 7-6 (4), 5-7 en 7-6 (4). Die Duitser was in 2007 en 2012 nog de beste in München.

De wedstrijd werd maandag bij een stand van 2-3 voor Kohlschreiber in de eerste set hervat. Een kleine drie uur later kon Murray juichend zijn handen omhoog steken. De 27-jarige Schot boekte al de 32e toernooizege uit zijn loopbaan.

Lieberman niet in nieuwe regering Israël

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman zal geen deel uitmaken van de nieuwe regering van premier Benjamin Netanyahu. In plaats daarvan kiest Lieberman met zijn partij Yisrael Beitenu voor de oppositiebanken, zo maakte hij maandag bekend.

Het besluit van Lieberman is een tegenvaller voor Netanyahu, die uiterlijk woensdag een meerderheidscoalitie moet smeden in het parlement. Lieberman was twee termijnen minister van buitenlandse zaken en betoonde zich in de afgelopen jaren een belangrijke bondgenoot van Netanyahu.

Lieberman zegt dat hij geen deel kan uitmaken van een coalitie met Netanyahu nu de Likud-leider enkele deals heeft gesloten met ultraorthodoxe partijen. De partij van Lieberman is seculier.

De ooit invloedrijke partij van Lieberman viel bij de vorige parlementsverkiezingen in maart terug naar zes zetels. Zonder Yisrael Beitenu kan Netanyahu naar verwachting slechts op een minieme meerderheid van 61 van de 120 zetels in de Knesset rekenen.

Hennis: onderhoud is vereiste voor vrijheid

"Het bouwwerk van onze vrijheid staat in feite permanent in de steigers. Het is simpelweg nooit af. Want als onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie gaan woekeren, kan zelfs het fundament van dit robuuste bouwwerk vergaand worden aangetast.'' Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maandag bij de dodenherdenking op het ereveld Loenen, bij Apeldoorn.

"Vrij om te zijn, vrij om te kiezen, vrij om te geloven, vrij om te vinden. Het kan een stootje hebben. Let wel, onderhoud is een vereiste'', zei ze. Hennis refereerde in haar toespraak aan een uitspraak van enkele eeuwen geleden van de toenmalige Amerikaanse president Thomas Jefferson: "De prijs van de vrijheid is eeuwige waakzaamheid. Laat het oog der waakzaamheid zich nooit sluiten''. "Het is nog altijd actueel. En meer dan dat'', zei de minister.

EU: internetters moeten data kunnen meenemen

Internetters moeten hun data makkelijker kunnen meenemen als zij van aanbieder wisselen. Nu is dat vaak nog veel te moeilijk, bijvoorbeeld bij de overstap naar een andere opslagdienst.

Dat stelt de Europese Commissie in Brussel. Zij gaat woensdag een initiatief aankondigen voor "vrij verkeer van gegevens'' in de Europese Unie, blijkt uit een concept. Het voorstel maakt deel uit van een pakket maatregelen om van de EU één digitale markt te maken. Dat is goed voor de economie en de concurrentiepositie van Europa, redeneert verantwoordelijk Europees Commissaris Günther Oettinger. Samen met collega Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) zal hij de plannen presenteren.

Van der Sar legt krans bij sportherdenking

Oud-doelman Edwin van der Sar en voetbalster Daphne Koster hebben maandag in Amsterdam namens Ajax een krans gelegd bij de jaarlijkse Sportherdenking in het Olympisch Stadion. Tijdens de herdenking worden de sporters herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Op de bijeenkomst wordt ieder jaar ook één sport uitgelicht. Dat was dit keer de wielersport in oorlogstijd. De oud-renners Piet van Heusden, Rini Wagtmans en Theo de Rooij waren onder anderen aanwezig.

Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF, de wielerbond KNWU en Eric van der Burg van de stad Amsterdam en Paul Slettenhaar van stadsdeel Zuid legden ook een krans.

Hogere opening op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst geopend. Wall Street borduurt daarmee voort op de stevige plussen van afgelopen vrijdag. Kort na opening komt nog een cijfer naar buiten over de Amerikaanse fabrieksorders.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,4 procent hoger op 18.094 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent naar 2116 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won ook 0,4 procent, tot 5025 punten.

McDonald's (min 1,3 procent) maakte nieuwe plannen bekend om de fastfoodketen weer op het juiste spoor te krijgen. Het bedrijf kampt met stevige concurrentie op de Amerikaanse thuismarkt, terwijl de verkoop van Big Macs en Happy Meals ook onder druk staat door de groeiende vraag naar gezonder eten. Daarom wordt de divisiestructuur veranderd en worden er meer franchisers ingezet. Dit moet helpen de ondernemingslust en innovatie bij het bedrijf weer aan te wakkeren, aldus McDonald's.

Lotto mikt op Kruijswijk en Hofland in Giro

De Nederlandse wielerploeg LottoNL-Jumbo hoopt met Steven Kruijswijk een plek bij de beste tien in het eindklassement van de Ronde van Italië te behalen. De Brabander is door de ploegleiding als verwacht aangewezen als kopman voor de Giro, die zaterdag van start gaat.

Ook Moreno Hofland krijgt een beschermde status. De 23-jarige sprinter bezorgde de geplaagde ploeg zaterdag de eerste overwinning, door in de Ronde van Yorkshire een rit te winnen. De jongeling zag een groot deel van zijn voorseizoen in duigen vallen door ziekte.

De ploeg wordt gecompleteerd door de Nederlanders Rick Flens, Martijn Keizer, Nick van der Lijke, Bert-Jan Lindeman en Maarten Tjallingii, de Nieuw-Zeelander George Bennett en de Duitser Robert Wagner.

Zware luchtaanvallen op luchthavens Jemen

Diverse luchthavens in Jemen zijn maandag bestookt vanuit de lucht. Onder leiding van Saudi-Arabië werden luchtaanvallen uitgevoerd om de sjiitische rebellen en hun bondgenoten tot staan te brengen.

In de zuidelijke stad Aden werden meer dan honderdvijftig luchtaanvallen uitgevoerd op het vliegveld. Rond de luchthaven leveren rebellenstrijders slag met pro-regeringstroepen. Ook op de stad Hodeida en de hoofdstad Sanaa werden aanvallen uitgevoerd. Ook de provincie Marib en het rebellenbolwerk Saada waren doelwit van aanvallen.

Nederlander gepakt voor valse bommelding Gent

Twee verdachten zijn opgepakt voor een valse bommelding maandag in het station van Gent. Een van hen is een 23-jarige Nederlander, meldden Vlaamse media maandag.

De bommelding werd telefonisch gedaan. Daarin werd verwezen naar de terreuraanslag in Parijs op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo begin januari, waarbij twaalf doden vielen. Een van de twee verdachten zei bij zijn arrestatie dat het ging om een grap.

Het drukke station werd rond 12.00 uur ontruimd en al het treinverkeer van en naar Gent kwam stil te liggen na de bommelding. Na het uitkammen van het station bleek het te gaan om een vals alarm.

Tien aanhoudingen bende fietsendieven

De politie heeft sinds begin maart in Den Haag en omgeving tien verdachten van heling van gestolen fietsen aangehouden. De verdachten kenden elkaar en hielpen elkaar bij de verkoop van zeer dure gestolen fietsen. Rechercheurs kwamen de bende op het spoor toen een gedupeerde zijn gestolen fiets herkende op Marktplaats, waar die te koop werd aangeboden.

Dit bracht de politie op het spoor van het netwerk dat verdacht wordt van de heling van tientallen gestolen fietsen. Die waren weggenomen in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Het gaat vrijwel uitsluitend om dure exemplaren, zoals elektrische fietsen en bakfietsen, aldus de politie maandag. De verdachten, acht mannen en twee vrouwen, variëren in leeftijd van 16 tot 51 jaar.

Zeventien gestolen fietsen zijn teruggebracht bij de rechtmatige eigenaren. Maar een flink aantal teruggevonden fietsen was dat niet mogelijk, bij gebrek aan een nauwkeurige aangifte met framenummer.

Nepal: Buitenlandse reddingswerkers niet meer nodig

Nepal vraagt buitenlandse reddingswerkers terug naar huis te gaan of naar gebieden buiten Kathmandu. In de hoofdstad zit het grootste deel van het reddingswerk er op en kunnen de Nepalezen het zelf weer aan, zei minister van informatie Minendra Rijal maandag.

Na de beving van 25 april kwamen meer dan vierduizend reddingswerkers uit 34 landen naar Nepal. Ze hielpen bij het reddingswerk, boden medische hulp en verdeelden voedsel en andere benodigdheden. De Nepalese regering heeft nu besloten dat er geen hulp van experts meer nodig is. In de dorpen en afgelegen berggebieden kunnen buitenlandse vrijwilligers het leger en de politie nog wel helpen, zei Rijal.

De beving heeft aan minstens 7276 mensen het leven gekost. Meer dan veertienduizend raakten gewond.

Kans op gevaarlijk weer op Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag wordt warm. Tevens dreigt er gevaarlijk weer, door overtrekkende onweersbuien. Zeker in het oosten van het land kunnen deze flink uitpakken, met windstoten en hagel. Hiervoor heeft weerdienst weeronline.nl maandagochtend gewaarschuwd.

Maandag is het weerbeeld vriendelijk, met bewolking en wat zon. Neerslag van betekenis wordt niet verwacht. Later in de avond begint het te waaien en gaat het vanuit het zuiden flink regenen. Maar tijdens de Dodenherdenking blijft het zo goed als droog, aldus de meteorologen.

Dinsdag wordt het warm met maxima tussen 17 graden in de Kop van Noord-Holland en 23, misschien wel 24 graden in Limburg.

'Ook Philips op radar Chinese autoriteiten'

Chinese toezichthouders hebben vorig jaar onderzocht of de makers van medische apparatuur Philips, Siemens en General Electric zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en prijsafspraken. Dat meldde persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden.

Onduidelijk is of er ook misstanden zijn ontdekt en of er een formeel vervolgonderzoek zal plaatsvinden. Afgelopen weekeinde meldde persbureau Reuters een soortgelijk onderzoek naar de activiteiten van Siemens.

Het onderzoek naar de bedrijven, die goed zijn voor circa 80 procent van de markt voor medische apparatuur als CT- en MRI-scans, volgde op de aankondiging van de Chinese president Xi Jinping die meer binnenlandse productie van medische apparatuur wilde.

'België ontloopt Chinese miljardenclaim'

De Belgische staat hoeft het Chinese Ping An geen schadevergoeding betalen. De verzekeraar eiste 2 miljard euro van België als compensatie voor de schade die werd geleden bij de ontmanteling van Fortis, maar die claim is door een internationaal arbitragehof afgewezen, schrijft de Belgische krant De Morgen maandag.

Ping An investeerde acht jaar geleden in Fortis toen de bank na de overname van ABN AMRO op zoek moest naar vers kapitaal. Maar toen Fortis implodeerde, zagen de Chinezen hun investeringen in rook opgaan.

Aanvankelijk hoopte het Chinese bedrijf op een compensatie van de Belgische overheid. Maar toen duidelijk werd dat die er niet ging komen, stapte het naar het arbitragehof.

EU: geen asielzoekers onderscheppen zoals Australië

De Europese Unie neemt het Australische vluchtelingenbeleid niet over, ondanks de bewering van de Australische premier Tony Abbott dat de Europese Unie om advies heeft gevraagd. Volgens de EU respecteert Canberra de internationale regels voor de bescherming van vluchtelingen niet.

Volgens EU-woordvoerster Natasha Bertaud houdt de EU zich aan de principes van de Verenigde Naties die verbieden dat vluchtelingen worden uitgezet naar een land waar ze in de cel kunnen belanden of met geweld te maken kunnen krijgen. De EU is volgens Bertaud niet van plan om dit te veranderen, dus 'het Australische model kan nooit een model voor ons zijn'.

Het Australische vluchtelingenbeleid werkt met detentiecentra in Australisch territorium nabij Indonesië, waar boten worden onderschept. Dat werd vorige week geregeld aangehaald in debatten in het Europees Parlement. De EU heeft grote moeite om het hoofd te bieden aan de enorme stroom vluchtelingen die Europa via Libië binnen proberen te komen.

Boot onderschept bij Christmas Island
Boot onderschept bij Christmas Island (CC: russavia)

'ECB denkt niet aan vroeg einde opkoopbeleid'

De Europese Centrale Bank (ECB) zet zijn stimuleringsbeleid voorlopig ongewijzigd door. Hoewel de economie en de kredietverlening aantrekken, is de inflatie in de eurolanden nog altijd te laag, zegt ECB-bestuurder Vitor Constancio in een maandag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

"Het programma werkt goed'', zegt de bestuurder daarin over het initiatief van de ECB om tot oktober volgend jaar maandelijks voor circa 60 miljard euro aan schuldpapier op te kopen. Dat betekent volgens hem echter niet dat er al wordt gedacht aan een mogelijk vroegtijdig einde van de omstreden maatregel. "We zijn er pas een paar maanden geleden mee gestart. Het zou heel raar zijn als we daar nu al over zouden praten.''

Constancio benadrukt in het interview dat prijsstabiliteit, in de vorm van een inflatie van net geen 2 procent, de belangrijkste taak van de ECB is. "Waarom zouden we aan stoppen denken als de inflatie negatief is en inflatieverwachtingen bij lange na niet in de buurt komen van ons middellangetermijndoel van bijna 2 procent?''

Pornofilm geile juf (35) opgedoken

Lucie uit het Tsjechische Ceska Lipa kan zich melden op het arbeidsbureau. De 35-jarige lerares is namelijk ontslagen nadat een pornofilm van haar was opgedoken.

Het mooie blondje, moeder van twee koters, wordt in de sekstape geïnterviewd terwijl ze op de bank zit. Vervolgens smeert ze zichzelf in met olie, waarna een geile kerel haar alle hoeken van de kamer laat zien.

Het filmpje, met een lengte van maar liefst 40 minuten, ging van hand tot hand onder de geile leerlingen. De pret was over toen een leraar lucht kreeg van de bijverdiensten van de mooie docente. De directeur heeft haar hierop direct de laan uitgestuurd.

Volgens Lucie zelf is ze flink genaaid. Naar eigen zeggen deed ze mee aan een casting om ondergoed aan de man te brengen. Vervolgens zou ze zijn gedrogeerd, omdat ze zelf 'nooit zoiets zou doen'.

Deel volgelingen 'seksrabbijn' nog op Veluwe

Nog niet alle volgelingen van 'seksrabbijn' Eliezer Berland zijn vertrokken uit de voormalige jeugdherberg in Oldebroek op de Veluwe. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn had de groep tot het eind van de maandagochtend de tijd gegeven om het gebouw te verlaten. De gemeente beraadt zich nu op de situatie, aldus een woordvoerster.

Een groep van ongeveer 250 volwassenen en kinderen trok vrijdag in het gebouw, waarvoor ze naar eigen zeggen 10.000 euro hebben betaald. Omdat de toestand volgens de gemeente ,,onhygiënisch, brandgevaarlijk en chaotisch'' was sommeerde Hoogendoorn de volgelingen om uiterlijk maandag het terrein weer te verlaten.

Dow Chemical schrapt wereldwijd 1750 banen

Dow Chemical schrapt in de komende twee jaar wereldwijd 1750 banen, wat neerkomt op 3 procent van het totale personeelsbestand. Dat maakte het Amerikaanse chemieconcern maandag bekend.

De vermindering van het aantal banen is onderdeel van een reeks maatregelen, waarmee op jaarbasis 300 miljoen dollar (269 miljoen euro) moet worden bespaard. De maatregelen moeten de concurrentiepositie van Dow Chemical verbeteren. Onder meer zullen enkele onderdelen worden afgestoten.

Het bedrijft heeft voor de kosten van de reorganisatie 330 miljoen dollar gereserveerd.

Het is vooralsnog niet bekend of de banenreductie ook gevolgen heeft voor Nederlandse activiteiten van het concern. Dow Chemical Benelux was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Twee blauwhelmen Golan gewond door mortiervuur

Twee militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in de Hoogten van Golan zijn maandag gewond geraakt door mortiervuur uit Syrië. De twee werden volgens het Israëlische leger getroffen op een VN-basis in het door Israël beheerste deel van de Golan en zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Israël. Over hoe zij er aan toe zijn en uit welk land zij komen werden geen mededelingen gedaan.

Israël veroverde de Golan in de oorlog van 1967 op Syrië. Vredessoldaten van de VN bewaken het gebied al meer dan veertig jaar.

'Kylie laat naam vastleggen als merknaam'

Kylie Jenner en Kendall Jenner hebben vorige maand een poging gedaan om hun voornamen vast te leggen als merknaam, zo heeft TMZ ontdekt.

Als hun verzoek wordt goedgekeurd, krijgt iemand anders die iets wil ondernemen in de mode- en entertainmentindustrie onder de naam Kylie (17) en Kendall (19) te maken met de advocaten van de twee meisjes. Als er meer mensen zijn die de naam willen gebruiken als merknaam, zal dit volgens de zusjes namelijk verwarrend werken en dat is niet de bedoeling.

Wanneer de twee zussen te horen krijgen of hun verzoek wordt ingewilligd, is niet bekend.

Italië redt in drie dagen 6700 bootvluchtelingen

De Italiaanse kustwacht en marine hebben vrijdag, zaterdag en zondag 6771 mensen gered van smokkelbootjes en -schepen voor de Libische kust. Dat heeft de kustwacht maandag meegedeeld.

Een van de geredde vluchtelingen baarde aan boord van een Italiaans schip een kind. Op zee werden ook tien doden geborgen.

De stroom immigranten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten is aangezwollen door de kalme zee en het warme weer. Toch blijft de oversteek een hachelijke onderneming, omdat de smokkelschepen vaak in belabberde staat en overvol zijn.

Twee weken geleden vonden bijna achthonderd mensen de dood toen hun overvolle vaartuig op volle zee kapseisde. Hun dood leidde tot grootschalige verontwaardiging over de behandeling van migranten en in Brussel werd besloten reddingsmissies beter uit te rusten.

Honderden gijzelaars Boko Haram zwanger

Zeker 214 vrouwen die waren ontvoerd door terreurgroep Boko Haram, zijn zwanger. Dat is na hun bevrijding gebleken. "Bij sommigen was het te zien en bij anderen bleek het uit de test", zei de directeur van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), de Nigeriaan Babatunde Osotimehin.

Nigeria had onlangs bijna zevenhonderd vrouwen en meisjes bevrijd uit drie kampen van Boko Haram. De groepering heeft sinds begin 2014 zeker 2000 vrouwen en kinderen ontvoerd. Berucht was de ontvoering van meer dan tweehonderd schoolmeisjes in Chibok. Die ontvoering kreeg wereldwijd veel aandacht. Die meisjes zijn nog steeds niet terecht.

Honderden gijzelaars Boko Haram zwanger
Honderden gijzelaars Boko Haram zwanger (Foto: ANP)

Stem voor de toekomst van SoulCalibur

SoulCalibur wordt gemaakt door ontwikkelaar Project Soul. Deze heeft nu een poll online gezet waarop mensen kunnen stemmen om wellicht de toekomst van het nieuwe deel te bepalen. Project Soul heeft ook laten weten dat het misschien wel bezig is met het "voorbereiden van iets groots" en dat de poll geen betrekking heeft op de free-to-play-game SoulCalibur: Lost Swords. We hopen dus op een nieuw deel.

Mocht je mee willen op de poll klik dan op de pc hier en als je het via een mobiel doet klik dan hier.

soul

Haase verder in Pays d'Aix na moeizame start

Robin Haase heeft maandag met de nodige moeite de tweede ronde bereikt van de challenger in het Franse Pays d'Aix. De Haagse tennisser was pas na twee uur klaar met de Duitser Matthias Bachinger: 3-6, 6-4 en 6-3.

Haase begon zwak aan zijn partij tegen de Duitser, werd twee keer gebroken en verloor de eerste set. Pas na winst in de tweede set brak hij het verzet van de nummer 131 van de wereld. Na een vroege break in het derde bedrijf kwam de zege niet meer in gevaar voor de mondiale nummer 90.

Haase, als vierde ingeschaald, treft in de tweede ronde de Spanjaard Daniel Muñoz-de la Nava of de Pool Andriej Kapas.

'BBC heeft vers Top Gear-team rond' (inclusief vrouw)

De BBC heeft drie nieuwe presentatoren voor het autoprogramma Top Gear gevonden, althans, dat schrijft de Britse krant The Daily Express.

Het drietal zou in onderhandeling zijn met de BBC en de contracten al zo goed als getekend. Volgens de krant gaat het om presentator Guy Martin. acteur Philip Glenister en voormalig model Jodie Kidd. Zij presenteert bij concurrent ITV overigens het programma The Classic Car Show.

Volgens de Express is de BBC erop gebrand om snel drie nieuwe presentatoren aan te stellen. Eerder dit jaar zag de omroep zich na het zoveelste akkefietje gedwongen het contract van het populaire boegbeeld Jeremy Clarkson niet te verlengen. Zijn collega's James May en Richard Hammond besloten vervolgens om de handdoek ook maar in de ring te gooien.

IS claimt aanslag cartoonbijeenkomst met Wilders

Een aanhanger van Islamitische Staat heeft gezegd dat de terreurorganisatie achter de schietpartij bij de anti-moslimbijeenkomst in Texas zit. Bij deze bijeenkomst was ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig.

Via Twitter zei de sympathisant onder andere: "Twee broeders van ons hebben zojuist het vuur geopend bij de profeet Mohammed-kunsttentoonstelling in Texas! #TexasAttack". Inmiddels is het betreffende account offline gehaald. Een pientere volger zag de bui al hangen, hij heeft van alle tweets een screenshot gemaakt.

Abu Hussain Al Britani vervolgde zijn twitterkannonade met: "Ze dachten in Texas veilig te zijn voor de soldaten van Islamitische Staat.". "Weet dat elke keer wanneer de profeet Mohammed beledigd wordt, we hard zullen reageren. Van Parijs tot Texas, je bent nooit veilig."

De beste man lijkt hiermee hard op zijn teentje getrapt te zijn door onze politicus met blonde lokken. Wilders liet vanochtend weten Mohammed cartoons in de Tweede Kamer te willen.

Na de schietpartij zocht de politie nog naar explosieven in de auto en bij het gebouw waar de bijeenkomst plaatsvond. Het is ons onbekend of deze zijn gevonden.

Op de bijeenkomst in Texas werd een wedstrijd gehouden voor de beste Mohammed-cartoon, de winnaar zou 10.000 dollar krijgen. Wie de wedstrijd heeft gewonnen is ons niet bekend.

Bij de schietpartij zijn de twee daders gedood, een politieagent raakte gewond aan zijn enkel. Hij is inmiddels thuis en maakt het goed.

Het hele gebeuren veroorzaakte veel ophef, op Twitter was #garlandshooting trending topic. Ook hebben verschillende politici een reactie gegeven.

De voorzitter van de organisatie, Pamela Geller, vroeg zich af of we ons moeten overgeven aan dit soort idioten: "Dit is oorlog. Dit is een aanslag op het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?"

Geert Wilders liet na de schietpartij in een reactie weten nooit te zullen buigen voor geweld en terreur. "Dit is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Maar mijn enige gepaste antwoord is doorgaan, al wordt het er niet makkelijker op. Het was wel erg heftig vandaag." 

Burgemeester Douglas Athas van Garland meldde dat er geen aanwijzingen zijn dat er meer mensen betrokken zijn geweest bij het incident. Volgens hem was een verdachte op slag dood. "De tweede verdachte was gewond en probeerde bij zijn rugtas te komen. Hij werd weer neergeschoten." De tweede verdachte bezweek vervolgens aan zijn verwondingen. Het is nog niet bekend wie de twee aanvallers waren.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet ook van zich horen. "Ik ben geschrokken en verontrust door het nieuws van de schietpartij", liet Koenders weten in een reactie.

Ook onze premier is geschokt op deze aanslag van vrije meningsuiting: "Ik ben blij dat Geert Wilders ongedeerd is. Het onderstreept dat we alert en waakzaam moeten blijven en pal staan voor de vrijheid van meningsuiting". Verder stelt hij dat het onderzoek naar de omstandigheden moet worden afgewacht.

"Laffe" Floyd Mayweather ook onverslaanbaar in Punch-Out!

Afgelopen zaterdagavond stonden Floyd Mayweather en Manny Pacquiao - de twee beste boksers van deze generatie - eindelijk tegenover elkaar. Het gevecht was nogal opmerkelijk en Noober Goober Gaming laat in een toffe Punch-Out!-stijl zien waarom.

Met het 'Gevecht van de Eeuw' heeft Floyd Mayweather in een half uur een bedrag van ongeveer 160 miljoen euro verdiend. Diverse boksfans waren echter niet te spreken over het optreden van Mayweather en hieronder kun je precies zien waarom.

Geen Australisch sorry om oppakken geëxecuteerden

Het was nooit de bedoeling dat twee Australische mannen in Indonesië zouden worden geëxecuteerd, maar de Australische politie maakt geen excuses voor de rol die zij speelde bij de arrestatie van de drugssmokkelaars. Dat zei politiechef Andrew Colvin maandag op een persconferentie.

In 2005 speelde de Australische politie informatie over het drugsnetwerk, de Bali Nine (Negen van Bali) genoemd, door aan de Indonesische collega's. Dat leidde tot de arrestatie van onder anderen twee Australische mannen die vorige week door een vuurpeloton werden doodgeschoten.

Volgens Colvin had de Australische politie niet genoeg informatie om de mannen aan te houden, voordat ze naar Indonesië vertrokken. Daarom was het 'operationeel gepast' om samen te werken met de Indonesische autoriteiten.

De Australische regering reageerde evenwel woedend op de 'onnodige' dood van het 'volledig gerehabiliteerde' tweetal, en riep de ambassadeur terug voor overleg. Premier Tony Abbot zinspeelt op diplomatieke consequenties.

Geen Australisch sorry om oppakken geëxecuteerden
Geen Australisch sorry om oppakken geëxecuteerden (foto: ANP)

Atjeh voert sharia verder door

Jongens en meisjes mogen niet meer bij elkaar in de klas zitten in het noorden van de Indonesische regio Atjeh. Het onderwijs wordt gescheiden, heeft het regiobestuur besloten. De volgende stap is ook al bekend: de motorfiets. Als het aan de autoriteiten ligt, mogen mannen en vrouwen niet meer samen motorrijden.

De meeste inwoners van Indonesië zijn islamitisch, maar Atjeh is de enige regio waar de sharia geldt. Zo mogen vrouwen alleen in amazonezit op een motor zitten, met beide benen aan dezelfde kant. Homo's riskeren honderd zweepslagen. Nieuwjaarsfeesten en kerstgroeten zijn ook verboden.

Uber-chauffeur in België veroordeeld

In België is maandag een Uber-chauffeur veroordeeld omdat hij taxidiensten aanbood zonder een taxivergunning. Volgens de rechtbank is er sprake van "inbreuk op de taxiwet''. Het was de eerste keer dat een Uber-chauffeur voor de politierechter moest verschijnen in België, meldden Vlaamse media.

Vorig jaar besliste een rechter dat Uber, een app waarmee particulieren autoritjes aanbieden, geen ritten meer mocht aanbieden in Brussel. Daarop werden auto's van Uber-chaffeurs in beslag genomen en moest eind maart de eerste chauffeur voor de rechter verschijnen.

De rechter ging niet mee in het argument van de verdediging dat het ging om een overeenkomst tussen de chauffeur en de gebruiker van de app. Er was volgens de politierechter sprake van betaald personenvervoer en niet van autodelen.

Stroomprijs met 20 procent gedaald

De prijs voor elektriciteit in Nederland is vorig jaar met circa 20 procent gedaald. Dat maakte netbeheerder TenneT maandag bekend. Lag de gemiddelde prijs voor een megawatt elektriciteit in 2013 nog op 52 euro, vorig jaar was dat 41 euro.

Volgens TenneT zijn er verschillende redenen voor de prijsdaling. Onder meer lag de prijs voor gas lager en zijn er drie nieuwe kolencentrales operationeel geworden. Ook vond er grootschalige import plaats van goedkopere elektriciteit uit Noorwegen en Duitsland, die vooral mogelijk is gemaakt door de uitstekende verbindingen tussen Nederland en omringende landen, aldus TenneT.

Eerder berekende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de Nederlandse samenleving door die koppeling met omringende landen op jaarbasis circa 80 miljoen euro goedkoper uit is.

Batgirl speelbaar in Batman: Arkham Knight-DLC

Afgelopen week liet Warner Bros. Interactive al wat los over de seizoenspas van Batman: Arkham Knight. Nu weten we ook wat we voor al dat geld krijgen. Een van de bekende Bat-personages, Batgirl, krijgt haar eigen verhaal en is voor het eerst speelbaar in een Arkham-game.

Na release zal het spel nog een half jaar extra episodes krijgen. Deze verhalen staan los van de trilogie, want die is in het basisspel klaar. Er komen meer missies, meer challenges, meer voertuigen en meer personages. Batgirl is een van die nieuwe personages. Ze krijgt een nieuw gebied waarin ze haar verhaal mag spelen. Andere content betreft verschillende racetracks waarin je met de ondertussen vele verschillende versies van de Batmobiel mag racen.

Batman: Arkham Knight komt 23 juni uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De seizoenspas kost een kleine veertig euro.

Render van Batgirl in Arkham Knight

Boko Haram stenigde meisjes vlak voor redding

De extremistische organisatie Boko Haram heeft gevangenen vlak voordat ze gered konden worden door het Nigeriaanse leger gestenigd. Dat valt op te maken uit verklaringen van ooggetuigen.

"We mogen God prijzen dat we nog in leven zijn", aldus de 27-jarige Lami Musa met op haar arm haar vijf dagen oude baby. Musa is een van de 275 meisjes, vrouwen en jonge kinderen die zich afgelopen weekeinde na een offensief van het leger in veiligheid konden brengen. De afgelopen week heeft het leger zo'n zevenhonderd gevangenen bevrijd uit handen van Boko Haram. Het is nog niet duidelijk of onder hen ook de meisjes uit Chibok zijn, die een jaar geleden op school werden ontvoerd.

Terwijl er in het Sambisawoud al geweerschoten klonken van Nigeriaanse militairen begonnen Boko Haram-strijders gevangenen te stenigen. "Boko Haram-leden kwamen naar ons toe en zeiden dat we weg gingen en dat we met ze mee moesten gaan. Maar we zeiden nee", aldus Musa. "Toen begonnen ze ons te stenigen. Ik hield mijn baby tegen mijn buik geklemd en boog me voorover om haar te beschermen." Musa overleefde het geweld, maar veel andere vrouwen en meisjes niet. Hoeveel slachtoffers er precies vielen weet ze niet.

Zelfs toen het leger het kamp van Boko Haram binnendrong kwam er geen einde aan het drama. Een groep vrouwen die zich had verscholen in een rij bosjes werd door een pantservoertuig van het leger over het hoofd gezien. De vrouwen werden door het voertuig overreden en volgens een ooggetuige verloren tien vrouwen het leven. Omdat er niet genoeg voertuigen waren om alle gevangenen naar een veilige plek over te brengen, moesten sommigen te voet verder en achter de pantservoertuigen aanlopen. Een aantal vrouwen die niet precies in het spoor van de voertuigen liepen, stapten op een landmijn en kwamen om het leven.

'Ontploffingen bij congresgebouw Garland'

Verslaggevers hebben maandag zware explosies gehoord bij het gebouw in Garland (Texas) waar twee schutters zondag een bijeenkomst over Mohammedspotprenten aanvielen. Dat meldde de lokale zender WFAA. Explosievendeskundigen doorzoeken de auto van de twee aanvallers, maar het is niet bekend of dat de oorzaak van de knallen is.

Twee mannen schoten zondag (plaatselijke tijd) op de bewaker van een gebouw in Garland. Kort ervoor had Geert Wilders daar een toespraak gehouden. Agenten schoten de twee mannen dood. Het is nog niet bekend wie ze zijn en waarom ze de bijeenkomst aanvielen.

Ombouw kantoren levert voor miljoenen werk op

Het ombouwen van kantoren, ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen naar woningen via een speciale regeling levert de bouwsector voor miljoenen euro's aan extra werk op. Dat blijkt uit berekeningen die het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag heeft gepresenteerd.

Door ombouwwoningen vrij te stellen van het woningwaardestelsel en een verhuurderheffing zouden investeerders eerder tot ombouw overgegaan. Dit komt doordat opbrengsten uit verhuur toenemen, terwijl de kosten dalen.

In het meest gunstige geval zullen door de regeling op jaarbasis 1800 woningen worden gerealiseerd, wat de bouwsector de komende jaren voor 140 miljoen euro per jaar aan extra werk oplevert. Daarbij zou de werkgelegenheid met circa zevenhonderd voltijdbanen toenemen, zo berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Golfer McIlroy zegeviert in San Francisco

Golfer Rory McIlroy heeft zondag de Cadillac Match Play in San Francisco op zijn naam geschreven. De nummer één van de wereldranglijst uit Noord-Ierland was in de finale van het toernooi uit de lucratieve World Golf Championships te sterk voor de Amerikaan Gary Woodland (4-2). Hij verdiende een slordige anderhalf miljoen euro met zijn zege.

Danny Willett eiste de derde plaats voor zich op. De Engelsman klopte de Amerikaan Jim Furyk in een spannende troostfinale (3-2). De Nederlander Joost Luiten werd al in de groepsfase van het toernooi voor de beste 64 golfers van de wereld uitgeschakeld.

Cruijff: "Barcelona - Bayern wordt ijkpunt"

Johan Cruijff verheugt zich op de halve finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Bayern München. Beide ploegen treffen elkaar woensdag.

"Twee teams, die voetballen volgens een speelwijze die ooit bij Ajax is begonnen”, laat hij optekenen in De Telegraaf. "Een speelwijze waarin het domineren van de tegenstander met aanvallend voetbal centraal staat. Maar omdat voetballers geen robots zijn, moeten de spelers ook in staat zijn om vanuit een hoog tempo over te schakelen op positiespel. Om zo weer op adem te komen."

“Dat positiespel moet alleen wel op het middenveld worden uitgevoerd en niet in de verdediging", vervolgt Cruijff. "Omdat verdedigers nu eenmaal minder risico mogen nemen en zo de kans wordt vergroot dat de bal terug wordt gespeeld op de doelman. Daarmee wordt de lange bal in de hand gewerkt en ontstaat er weer een voordeel voor de verdediging van de tegenpartij."

"Dus op adem komen op het middenveld. Met positiespel op basis van simpele passes. Het moeilijkste in het voetbal. Omdat je altijd optimaal geconcentreerd moet zijn en iedere bal de juiste snelheid mee moet geven."

"Het zijn jarenlang de vaste regels geweest in het spel van Ajax, later Barcelona en nu ook Bayern München. Dat de Duitsers het onder Pep Guardiola binnen twee seizoenen onder de knie hebben gekregen, bewijst dat het trainbaar is", verwijst Cruijff naar de mogelijkheid om dit bij Ajax opnieuw te bewerkstelligen.

"Hopelijk wordt Barcelona-Bayern München een goed en interessant ijkpunt voor waar we straks met z'n allen binnen Ajax naartoe moeten", besluit hij.

Haase weer terug in top 100

Robin Haase is al na één week weer terug in de mondiale top honderd. De tennisser uit Den Haag zakte vorige week naar de 101e plek op de wereldranglijst, maar steeg dankzij zijn prima optreden bij het ATP-toernooi in Estoril naar positie negentig. Haase haalde in Portugal de kwartfinales.

Igor Sijsling, de tweede Nederlander op de ranglijst, zakte een plek naar 127. Ook Thiemo de Bakker staat nog bij de beste tweehonderd spelers. Hij is de nummer 158. In de top van de ranglijst veranderde niets. De Serviër Novak Djokovic leidt nog altijd, met ruime voorsprong op nummer twee Roger Federer.

Bij de vrouwen zakte Kiki Bertens zeven plekken. De hoogst gerangschikte Nederlandse staat nu 92e. Serena Williams staat bij de vrouwen nog altijd fier aan kop.

Orica neemt Weening mee naar Giro

Pieter Weening doet dit jaar opnieuw mee aan de Ronde van Italië. De Friese wielrenner is door zijn Australische ploeg Orica-GreenEdge aangewezen als één van de negen renners die zaterdag in San Lorenzo al Mare aan het vertrek staan.

Weening mag van de ploegleiding azen op dagsucces. Vorig jaar was hij nog succesvol in de negende etappe. Dat was zijn tweede ritzege in Italië, nadat hij eerder al in 2011 als eerste over de meet kwam in een Giro-etappe.

De Australiërs Michael Matthews en Simon Gerrans zijn de kopmannen, terwijl van de Colombiaan Esteban Chaves één en ander in de bergetappes wordt verwacht. Matthews reed vorig jaar een aantal dagen in de roze leiderstrui. Simon Clarke, Sam Bewley, Luke Durbridge, Brett Lancaster en Michael Hepburn completeren de ploeg.

Acteur Nigel Terry (69) overleden

De Engelse acteur Nigel Terry is donderdag overleden aan de gevolgen van een longziekte. Dat meldt The Guardian.

Terry was vooral bekend van zijn rol als King Arthur in de film Excalibur uit 1981. Ook was hij te zien in onder andere The Lion In The Winter, Deja Vu, Caravaggio en Troy. Vaker was hij te zien in de Britse theaters waar hij prominente rollen speelde voor onder andere The National Theatre en de Royal Shakespeare Company.

nigel terry
nigel terry

Ruim 100 boetes voor negeren NS-poortjes

Aan reizigers die over de gesloten NS-poortjes bij Rotterdam CS zijn gesprongen, zijn afgelopen weekeinde meer dan honderd boetes uitgedeeld. Dat meldt de NS. De boete bedraagt in elk geval 90 euro, maar kan hoger uitvallen wanneer bewakingspersoneel onheus wordt bejegend.

Vooral in de eerste avond en nacht van de sluiting, van vrijdag op zaterdag, werd relatief vaak over de poortjes heen gesprongen door jongeren na het uitgaan, erkent een woordvoerder van NS. De twee nachten daarna werd het minder.

De NS handhaaft het toezicht op het gebruik van de poortjes. Rotterdam CS is het eerste grote station dat sinds vrijdag 1 mei alleen nog betreden of verlaten kan worden met een geldig vervoersbewijs.

Bennie Jolink: het is gekkenwerk

Normaal stopt ermee. Aan het AD legt Bennie Jolink uit dat hij het fysiek allemaal niet meer zo goed trekt. "De dag van het optreden lig ik in bed en bad, zonder brood, en moet ik eerst een halve apotheek tot me nemen", aldus Bennie.

Na afloop is Bennie (68) naar eigen zeggen 'totaal naar de klote'. "Mijn gezin, dat al dat getob aanziet, verklaart me al geruime tijd voor hartstikke gek. En het is ook gekkenwerk." Daarom heeft Jolink besloten om ermee te stoppen. Eerst wilde hij alleen geen tournees meer doen, "maar nu zeg ik: het is over en uit".

Normaal scoorde zijn eerste hit Oerend hard in 1977. Bennie vertelt dat de band toen werd gezien als 'eendagsvlieg'. "Ik wist wel beter, want bij onze concerten kregen we telkens de bevestiging dat we met onze liedjes in het Achterhoeks en zonder geslijm als 'Ik hou van jou' geweldig aansloegen. Overal ging het dak eraf."

Op Hemelvaartsdag begint Normaal aan de laatste concertreeks (ook wel veldtocht genoemd door de band), deze loopt tot oktober. Als afscheid verschijnt er ook een vierdelige cd-box en op 27 mei toont de VPRO een documentaire over de band.

'Lancering parfum P.Diddy bijna vertraagd'

De nieuwe parfum van P. Diddy wordt deze week uitgebracht. Maar volgens NY Post had het niet veel gescheeld of de rapper had de lancering van zijn luchtje 3AM uit moeten stellen. De reclame die Sean 'Diddy' Combs namelijk bij de parfum had gemaakt, was voor warenhuis Macy's en verschillende televisienetwerken namelijk veel te heftig.

In het spotje zouden Diddy (45) en zijn vriendin Cassie (28) bloot te zien zijn geweest. "In het hele filmpje zaten zoveel provocerende beelden dat winkeleigenaren bezorgd waren om hun jonge klanten", laat een insider weten. Daarop werd Diddy verzocht om de reclame aan te passen. "Deze gevraagde aanpassingen zorgden er bijna voor dat de lanceringsdatum in gevaar kwam", aldus de bron.

Diddy zou nog geprobeerd hebben om Macy's te passeren door het spotje direct aan te bieden aan televisienetwerken, 'maar daar werd het filmpje ook te pikant gevonden'. Uiteindelijk is Sean Combs akkoord gegaan met de vraag van Macy's. Een woordvoerder van het Amerikaanse warenhuis laat aan NY Post weten dat het de muzikant inderdaad heeft gevraagd om de reclame te veranderen. De bewerkte versie van het spotje zal deze week in Macy's vertoond worden tijdens de lancering van 3AM.

Taylor Swift zet vliegveld Japan op stelten

Taylor Swift is dit weekend aangekomen op het vliegveld van Narita in Japan voor een reeks concerten in het land. De zangeres werd op de luchthaven opgewacht door heel wat fans en dat liep behoorlijk uit de hand.

Volgens TMZ ontstond er zo'n chaos dat er zelfs twee vluchten flinke vertraging opliepen. TMZ heeft ook een filmpje online staan waarop is te zien hoe Taylor op het vliegveld handtekeningen uitdeelt en op de foto gaat met haar Japanse fans.

Dinsdag staat het eerste concert van Taylor in Japan op het programma. Swift doet Japan aan in het kader van haar 1989 World Tour.

Bekerfinale trekt 1,9 miljoen kijkers

De bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle is zondagavond door bijna 1,9 miljoen mensen bekeken, meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO) maandag. De wedstrijd om de KNVB-beker werd uitgezonden via FOX en was het best bekeken tv-programma op zondagavond.

Het NOS Journaal van 20.00 uur op NPO1 trok ruim 1,7 miljoen kijkers en neemt daarmee de tweede plaats in op de dagelijkse Top 25 van SKO. Het programma Een Tegen 100 (NPO1) staat op plaats drie met meer dan 1,6 miljoen kijkers.

Groepsfoto Suicide Squad vrijgegeven

David Ayer heeft een groepsfoto van zijn Suicide Squad vrijgegeven. Hij deed dit, zoals we inmiddels van hem gewend zijn, op zijn Twitter-account.

De foto toont, zoals Ayer het zelf noemt 'Task Force X', wat de formele militaire naam voor het Suicide Squad is, poserend voor een muur in de Belle Reve-gevangenis. Opvallende afwezige op de foto is Jared Leto als de Joker, suggererend dat hij geen onderdeel is van de groep, maar wellicht juist een tegenstander. Daarnaast is het personage Katana te zien, waarvan eerder niet bekend was dat zij onderdeel zou zijn van de film. 

Suicide Squad groepsfoto

Andere personages op de foto zijn onder andere Adewale Akinnuoye-Agbaje als Killer Croc, Jai Courtney als Captain Boomerang, Will Smith als Deadshot, Cara Delevinge als Enchantress en Margot Robbie als Harley Quinn. Ayer heeft ook Karen Fukuhara getagged in de foto, die volgens eerdere berichten de rol van Plastique zou spelen, maar nu dus wellicht blijkt Katana te zijn.

Suicide Squad verschijnt volgend jaar augustus.

Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

Bijna heel ons land staat maandagavond stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen om de Nederlanders te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

In 98 procent van de gemeenten vindt een herdenking plaats, bij duizenden monumenten. Zo'n 95 procent van de Nederlanders is daadwerkelijk stil om 20.00 uur, bleek onlangs uit een onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam vindt de herdenking plaats in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Premier Mark Rutte houdt er een toespraak. Vanaf 17.30 uur tot 22.00 uur geldt er op de Dam een noodverordening, wat betekent dat mensen zich niet binnen het afgezette veiligheidsgebied mogen begeven, niet op balkons of daken mogen staan of ergens op te klimmen.

Voorafgaand aan de herdenking is er een dienst in De Nieuwe Kerk, waar sinoloog en publicist Ian Buruma de 4 meivoordracht zal houden.

In Rhenen wordt ook stilgestaan bij de Slag om de Grebbeberg 75 jaar geleden. Op de Grebbeberg hield de Nederlandse krijgsmacht in 1940 dagenlang stand toen de oorlog uitbrak.

Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers
Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers (Foto: ANP)

Brand in pand bij TNO in Delft

Op het terrein van TNO aan de Van Embdenstraat in Delft staat sinds zondagavond laat een leegstaand pand in brand. Het lijkt er volgens een woordvoerder van de brandweer op dat er geen slachtoffers zijn.

Bij aankomst zagen brandweerlieden de vlammen uit het dak slaan, daarom werd er opgeschaald naar zeer grote brand. Korpsen uit de hele omgeving helpen met blussen. De brand is inmiddels beheersbaar en niet meer uitslaand.

Er is volgens de woordvoerder geen gevaar voor de omgeving. Omliggende gebouwen liggen ver genoeg van het brandende pand.

Wilders wil Mohammed-cartoons in Tweede Kamer

"De islam kent geen humor", aldus PVV-leider Geert Wilders zondag (plaatselijke tijd) tijdens zijn toespraak bij een anti-islambijeenkomst in de Amerikaanse stad Garland (Texas), die uitliep op een dodelijke schietpartij. Bij die bijeenkomst werd ook een wedstrijd met Mohammed-tekeningen gehouden. Wilders nodigde de organisatoren uit naar Nederland.

"Ik nodig jullie uit naar Nederland te komen met deze tentoonstelling. Ik zal jullie helpen deze cartoons in het gebouw van het Nederlandse parlement tentoon te stellen", aldus Wilders in zijn toespraak volgens de tekst die door de PVV is verspreid. "Wij hebben humor en zij niet", aldus Wilders over de islamitische cultuur.

Scooter negeert rood licht en botst met trein: twee doden

In Geleen (Limburg) is in de nacht van zondag op maandag een scooter onder een trein gekomen. Twee mensen kwamen daardoor om het leven, maakte de politie bekend.

Het ongeval gebeurde rond middernacht op een spoorwegovergang aan de Beekstraat. Volgens de politie had de bestuurder van de scooter een rood licht genegeerd.

In de trein zaten tien passagiers. Die zijn onder begeleiding uit de trein gehaald. De politie heeft slachtofferhulp ingeschakeld. Het treinverkeer tussen Sittard en Heerlen is na het ongeval stilgelegd.

De trein kwam tot stilstand bij het perron van station Geleen Oost. Dat ligt op ongeveer 150 meter van de plek waar het ongeval gebeurde. Zowel op het perron als bij de spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde hebben zich zondagnacht familieleden en vrienden verzameld. Volgens getuigen zijn de slachtoffers jonge mensen.

Reality-tv goed voor inlevingsvermogen

Utopia, Big Brother, de Roelvinkjes... Er is nieuws voor wie dat soort pulp verafschuwt: van kijken naar reality-tv word je een leuker persoon, die zich beter kan verplaatsen in anderen. Dat blijkt onderzoek van een Duitse universiteit.

Sommige realityseries lijken misschien grof en plat, maar ze zijn nuttiger dan je denkt. Ze helpen het vermogen om 'plaatsvervangende schaamte' voor anderen te voelen. En ze stimuleren zo de hersengedeelten die het inlevingsvermogen versterken. Wie reality-tv kijkt, kan zich volgens het onderzoek beter in iemand anders verplaatsen.

Hersenactiviteit
Onderzoekers van de Universiteit van Bonn lieten groepen mensen naar verschillende soorten tv-fragmenten kijken. Dertig deelnemers keken naar clips waarin mensen zichzelf vernederen. De onderzoekers bekeken vervolgens de hersenactiviteit van de deelnemers. Ze vonden een hoge activiteit in vier gebieden van de hersenen, die zich bezighouden met empathie (inlevingsvermogen), medeleven, de onderdrukking van het ego en sociale codes en regels.

Een andere groep deelnemers kreeg alleen neutrale fragmenten te zien. Bij deze mensen was maar weinig empatische activiteit te zien. De conclusie van de onderzoekers: reality-tv-formats met veel inhoud die plaatsvervangende schaamte oproept, activeren hersengebieden die verband houden met inlevingsvermogen en sociale identiteit.

Advocaten: 'Blurred Lines-zaak opnieuw'

De advocaten van Robin Thicke en Pharrell Williams willen dat de rechter opnieuw kijkt naar de plagiaatzaak over de hit Blurred Lines. Ze zeggen dat het rechterlijke proces niet deugde en dat de zaak over moet. Dat meldt The Hollywood Reporter.

De jury in de rechtszaal oordeelde in maart dat Blurred Lines te veel lijkt op de Got To Give It Up van Marvin Gaye uit 1977. Thicke en Williams werden veroordeeld voor het schenden van auteursrechten. Ze moesten Gayes nazaten 7,4 miljoen dollar (6,6 miljoen euro) betalen.

Maar het rechterlijke proces deugde niet, melden de advocaten van Ticke en Williams nu aan de rechter. De instructies aan de jury klopten niet, de getuigenis van een expert was irrelevant en er was onvoldoende bewijs dat het nummer écht lijkt op dat van Marvin Gaye, zo claimen de advocaten. Ze menen daarom recht te hebben op een nieuw proces. Op 29 juni zal de rechter middels een verhoor de motie overwegen.

Pharell Williams noemde het gerechtelijke oordeel in maart 'een handicap voor iedere creatieveling die iets maakt en zich daarbij laat inspireren door iemand anders.'

Schietpartij in VS bij bijeenkomst met Wilders

Bij een bijeenkomst rondom Mohammed-cartoons in de Verenigde Staten, waar Geert Wilders een belangrijke spreker was, zijn schoten gelost. Wilders had toen net het gebouw verlaten. Eén beveiligingsagent raakte gewond, de twee daders zijn doodgeschoten.

Op de bijeenkomst in Garland, een voorstad van Dallas, waren zo'n tweehonderd mensen aanwezig. Geert Wilders was als hoofdspreker uitgenodigd. Er was een expositie van cartoons van de profeet Mohammed en er zou een prijs van 10.000 dollar worden uitgereikt voor de beste Mohammed-cartoon.

Daders dood
De schietpartij vond plaats rond 19:00 uur plaatselijke tijd, toen de bijeenkomst ten einde liep. Een beveiliger liep daarbij een schotwond in zijn been op. Na behandeling in een ziekenhuis kon hij weer naar huis. De twee daders zijn doodgeschoten. De politie heeft de omgeving van het gebouw in Garland afgegrendeld. Er wordt nog onderzocht of er explosieven zitten in een rugzak die de daders bij zich hadden.

De bijeenkomst was een initiatief van de American Freedom Defense Initiative. Voorzitter Pamela Geller zei dat haar organisatie opkomt voor de vrijheid van meningsuiting. Op haar website schrijft ze: 'Dit is oorlog. Dit is oorlog om het vrije woord. Wat gaan we doen? Gaan we capituleren voor deze monsters?'

Geschrokken
Wilders liet in een reactie op Twitter weten dat hij meteen na zijn toespraak de bijeenkomst had verlaten. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft via Twitter geschrokken en verontrust op de gebeurtenis gereageerd.

Conservatief Carson wil president VS worden

Er dient zich weer een Republikeinse politicus aan die president van de Verenigde Staten wil worden. De gepensioneerde neurochirug Ben Carson (63) maakte zijn kandidatuur op tv bekend. Maandag volgt vanuit zijn thuishaven Dentroit een formele speech.

De conservatieve Carson valt in de smaak bij de aanhangers van de Tea Party, het zeer conservatieve deel van de Republikeinse achterban. Hij wist de landelijke media te halen met zeer omstreden standpunten. Zo noemde hij de zorgverzekering die president Obama invoerde het ergste wat de VS was overkomen sinds de slavernij. Ook stelde hij in een discussie over het homohuwelijk, waar hij tegen is, homoseksualiteit op één lijn met pedofilie en seks met dieren.

Kandidaten
Carson is de vierde Republikein die zich meldt. De conservatieve senator Ted Cruz was de eerste. Ook hij hoopt op steun van Tea Party-aanhangers. Rand Paul en Marco Rubio stelden zich eveneens kandidaat. De komende dagen worden nog meer kandidaatstellingen van Republikeinen verwacht. Carly Fiorina, voormalig topbestuurder bij Hewlett Packard, gaat waarschijnlijk maandag een online statement maken. En voormalig gouverneur Mike Huckabee, die in 2008 ook meedeed, komt dinsdag met een mededeling.

Waarschijnlijk komen er nog meer Republikeinse kandidaten bij, zoals Chris Christie, Scott Walker en Jeb Bush; de voormalig gouverneur van Florida en broer van oud-president George W. Bush. Bij de Democraten hebben tot dusver alleen Hillary Clinton en Bernie Sanders zich kandidaat gesteld.

Australië gaat mogelijk paspoorten verkopen

Australië laat momenteel nieuwe mogelijkheden omtrent hun immigratiebeleid onderzoeken. Een van de opvallendste ideeën is het verkopen van staatsburgerschap aan immigranten voor het luttele bedrag van 50.000 Australische dollar (zo'n 35.000 euro).

Naast het betalen voor staatsburgerschap zijn er nog andere opties bedacht door de onafhankelijke denktank 'The Productivity Commision'. Zo zou er ook een jaarlijkse loterij kunnen komen, afgeleid van de Amerikaanse "green-card lottery". Het bedrag voor een paspoort omzetten naar een lening is een andere optie die wordt onderzocht.

Vooral de liberale senator David Leyonhjelm ziet het verkopen van paspoorten wel zitten. Hij ziet het als een goede financiële impuls aan de economie en hoopt dat het de belastingen kan verlagen. De minister van immigratie Peter Dutton vindt de resultaten van het onderzoek interessant, maar wil eigenlijk weinig aan het huidige beleid veranderen.

Kritiek
Ondanks dat Australië al een vrij streng immigratiebeleid kent krijgen deze plannen ook veel kritiek. Volgens de vakbonden zou zo'n regel namelijk betekenen dat er alleen mensen het land binnenkomen met voldoende geld. En dat terwijl de bedrijven voornamelijk zitten te wachten op goed opgeleid en bekwaam personeel. Mensen die al eerder zijn geëmigreerd denken dat vooral de gezinshereniging in gevaar zal komen.

Voorlopig zijn het slechts de eerste ideeën die zijn geopperd door de denktank. Zij zullen verder op onderzoek gaan naar de mogelijke gevolgen, en pas volgend jaar maart - met een proefversie in november - een eindrapport uitbrengen.

Australië gaat mogelijk paspoorten verkopen (Foto: Diana Parkhouse, flickr)
Australië gaat mogelijk paspoorten verkopen (Foto: Diana Parkhouse, flickr)

Avengers 2 nu al meer dan 600 miljoen waard

Na ruim een week in sommige landen in Europa en drie dagen in de VS weet Avengers: Age of Ultron de verwachtingen wat betreft boxoffice ruim waar te maken. Dit meldt BoxOfficeMojo.

De film wist in deze tijd namelijk al meer dan 600 miljoen dollar op te halen, om precies te zijn 626,6 miljoen. In Amerika bracht de rolprent het eerste weekend 187,7 miljoen dollar binnen, wel iets minder dan zijn voorganger; die wist namelijk 207,4 op te halen. Age of Ultron moet nog in première gaan in grote markten, zoals Japan en China. De verwachting is dan ook dat de film binnen no-time de magische grens van 1 miljard weet te bereiken, misschien zelfs al over een week.

Avengers: Age of Ultron draait reeds in de Nederlandse bioscopen, in 3D en IMAX 3D.


Laatste reviews en specials
review
Anno 1800
review
Nacon Revolution Unlimited Pro
review
Nintendo Labo VR
special
LEC: G2 is genadeloos en grandioos [Fotoverslag]
special
LEC: Origen geeft Fnatic pak slaag [Fotoverslag]
review
Xenon Racer
©FOK.nl e.a.