Volgende maand Comic Con in Nederland

Comic Con komt naar Nederland. Of om preciezer te zijn: volgende maand vindt de eerste Dutch Comic Con plaats, een conventie rondom films, televisie, comics, sci-fi, games en cosplay. Het is een beurs, gemodelleerd naar de populaire gelijknamige evenementen die de laatste jaren sterk aan populariteit winnen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar dan met een Nederlands tintje.

Dutch Comic Con, door de organisatie omschreven als een beurs waar popcultuur in de breedste zin van het woord centraal staat, zal fans in contact brengen met bekende tekenaars, acteurs en cosplayers. Zo zullen castleden van Ghostbusters, Game of Thrones, Arrow en Breaking Bad aanwezig zijn, samen met tekenaars van bekende Amerikaanse comics en Nederlandse strips.

Het is de eerste keer dat er een dergelijk evenement met deze titel op deze schaal wordt georganiseerd, al kent de Benelux natuurlijk al langer het concept stripbeurs, wat meer daadwerkelijk om strips draait. Hoewel de naam 'Comic Con' een grote verbintenis met comics (de Amerikaanse versie van strips) suggereert, hebben vooral de grootste Amerikaanse evenementen (zoals de conventies in San Diego en New York) hun bekendheid en populariteit te danken aan de aanwezigheid van Hollywoodstudio's die hun nieuwe films en tv-series daar op grote schaal promoten, door middel van panels waar het publiek met de makers kan communiceren.

De organisatie van Dutch Comic Con heeft (nog) geen uitgebreid programma van de beurs bekend gemaakt; de verwachting is dat er voornamelijk een beursvloer is waar fans van diverse media en genres merchandise kunnen kopen, artiesten kunnen ontmoeten en cosplayers kunnen bewonderen. Daarnaast worden er memorabilia tentoongesteld, waaronder bekende voertuigen als de General Lee, de DeLorean en de '66 Batmobile. Aanvullend is er een bioscoop met filmvertoningen. Over de aanwezigheid van panels, of andere programma-elementen, is nog niets bekend.

Dutch Comic Con wordt op 28 en 29 maart georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht. Geïnteresseerden hebben nog precies een maand om hun cosplay-outfit in elkaar te sleutelen en kunnen online kaarten kopen, die een paar euro goedkoper zijn dan wanneer deze aan de deur worden gekocht.

Dutch Comic Con