Poetin: geen toenadering tot het westen

Vladimir Poetin is ontevreden over de besprekingen tijdens de G20-top in de Australische stad Brisbane. De Russische president beklaagt zich vooral over de druk die op hem ligt vanwege de Oekraïne-crisis en ziet ondanks vele gesprekken die zijn gevoerd geen toenadering tot het westen. Dat zei Poetin tijdens de afsluitende persconferentie op de G20-top in Brisbane, waar de wereldleiders van de 20 grootste industrielanden bijeen zijn.

Poetin praatte zondag (lokale tijd) langdurig met bondskanselier Angela Merkel en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Hoewel uitvoerig is gesproken over de Oekraïnecrisis, is een oplossing ver weg. Alle landen op de top zijn het erover eens dat Rusland de steun aan pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, in de vorm van munitie en mankracht, moet staken. Poetin ontkende nogmaals elke betrokkenheid bij de escalatie van de oorlog. Volgens hem brengt het conflict ,,alle kanten schade toe" en is het voor alle partijen slecht.

Zonder hoop op een vreedzame oplossing is hij desondanks niet. De leider zei dat er ,,een gerede kans is op een Oekraïne-resolutie" en dat het het belangrijk is om de mensen in het oorlogsgebied te helpen.