'NAVO wil vijf legerbases in Oost-Europa'

De NAVO wil vijf nieuwe legerbases opzetten in de drie Baltische staten, Polen en Roemenië. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung althans op basis van ingewijden.

Op elke legerbasis zouden 300 to 600 militairen uit NAVO-lidstaten worden gestationeerd. Zij zullen daar legeroefeningen voorbereiden. In het ergste geval kunnen ze ook worden ingezet in die landen. De details worden volgens de Duitse krant verder uitgewerkt op de NAVO-top in Wales van 4 en 5 september.

NAVO-lidstaten in het oosten van Europa dringen sinds de crisis in Oekraïne aan op een sterkere aanwezigheid van het militaire bondgenootschap in de regio.

Zaterdag schreef de krant Financial Times dat Nederland samen met Groot-Brittannië en nog vijf andere NAVO-leden in een nieuwe interventiemacht stapt van minimaal 10.000 militairen, die wordt opgericht als antwoord op de Russische agressie in Oekraïne. De militairen komen ook uit Estland, Letland en Litouwen, Noorwegen en Denemarken. Ze zouden regelmatig gezamenlijke oefeningen moeten gaan uitvoeren en op korte termijn inzetbaar zijn.

De Amerikaanse president Barack Obama brengt komende week een bezoek aan Estland. Hij spreekt daar met de leiders van de Baltische staten. Daarna reist de president door naar de NAVO-top in Wales. Obama lijkt met het bezoek een sterk signaal af te geven aan president Vladimir Poetin dat Rusland zich terug moet trekken uit de strijd in Oekraïne en zijn handen af moet houden van de Baltische staten.

'NAVO wil vijf legerbases in Oost-Europa'
'NAVO wil vijf legerbases in Oost-Europa' (Foto: ANP)