'Stop gebruik Russisch gas'

Nederland en andere Europese landen moeten geen Russisch gas meer gebruiken wegens de mogelijke betrokkenheid van het land bij de crash van vlucht MH17. Andere sancties tegen de grootmacht zouden slechts symbolisch zijn. Dat zegt directeur Rob de Wijk van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) dinsdag in Eenvandaag.

"Er is maar een mogelijkheid, dat is zeggen: we willen onafhankelijk worden van het gas. Dan tref je Rusland in het hart en heb je een redelijke kans dat de sancties gaan werken", stelt De Wijk namens het kenniscentrum. "Zestig procent van de federale inkomsten van Rusland is afkomstig van gas."

De Wijk is zich ervan bewust dat de maatregel ook zijn weerslag zal hebben op Nederland, doordat het inkopen van gas en olie elders duurder uit zal pakken. "Inderdaad, de prijs van energie gaat omhoog. Dat is de prijs die je moet betalen om een land als Rusland en een potentaat als Poetin onder druk te zetten. Doe je dat niet dan ben je een willoos slachtoffer. Je geeft dan een vrijbrief aan Poetin om te doen en laten wat hij wil."

Defensiespecialist Ko Colijn van het Instituut Clingendael zei maandag overigens in Nieuwsuur hetzelfde. "Dan moeten we maar een extra trui aantrekken", vindt hij.