Poetin opent aanval op dollar

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag tijdens een toespraak op de Krim gezegd dat Rusland ernaar streeft om de internationale handel in zijn olie en gas in roebels te laten verlopen, in plaats van in dollars zoals nu het geval is. Dit meldt Z24.

Poetin zegt dat het monopolie van de dollar in de internationale grondstoffenhandel schadelijk is voor de Russische economie. Rusland probeert daarom met een aantal andere landen middels BRICS overeenstemming te bereiken voor een tegengewicht aan dat monopolie. Poetin liet weten dat voorzichtigheid op dit vlak geboden is. Andere landen die in het verleden poogden onder het monopolie van de dollar uit te komen kregen altijd te maken met destabilisatie en sancties.

Poetin nam tevens de gelegenheid te baat om te melden er een militaire taskforce komt op de Krim. Hij heeft toegestemd in een plan van het Russische ministerie van Defensie om zo’n strijdmacht op te zetten. De strijdmacht zal niet buitensporig zijn. Wat dat precies inhoudt is niet bekend.